QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Impactul activitatilor de gestionare a deseurilor asupra mediului
IMPACTUL ACTIVITATILOR DE GESTIONARE A DESEURILOR ASUPRA MEDIULUI


In general, ca urmare a lipsei de amenajari si a exploatarii deficitare, depozitele de deseuri se numara printre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact si risc pentru mediu si sanatatea publica [5].

Principalele forme de impact si risc determinate de depozitele de deseuri orasenesti si industriale, in ordinea in care sunt percepute de populatie, sunt:
modificari de peisaj si disconfort vizual;

poluarea aerului;

poluarea apelor de suprafata;

modificari ale fertilitatii solurilor

Poluarea aerului cu mirosuri neplacute si cu suspensii antrenate de vant este deosebit de evidenta in zona depozitelor orasenesti actuale, in care nu se practica exploatarea pe celule si acoperirea cu materiale inerte. Scurgerile de pe versantii depozitelor aflate in apropierea apelor de suprafata contribuie la poluarea acestora cu substante organice si suspensii.

Depozitele neimpermeabilizate de deseuri urbane sunt deseori sursa infestarii apelor subterane si solurilor inconjuratoare, fapt ce se repercuteaza asupra folosintei acestora

Scoaterea din circuitul natural sau economic a terenurilor pentru depozitele de deseuri este un proces ce poate fi considerat temporar, dar care in termenii conceptului de “dezvoltare durabila”, se intinde pe durata a cel putin doua generatii daca se insumeaza perioadele de amenajare (1-3 ani), exploatare (20-30 ani), refacere ecologica si postmonitorizare (minimum 30 ani).

Din cauza exploatarii necorespunzatoare multe materiale reciclabile si utile sunt depozitate impreuna cu cele nereciclabile, fiind amestecate si contaminate din punct de vedere chimic si biologic, astfel incat posibilitatea recuperarii si valorificarii acestora este mult diminuata.

De  exemplu in judetul Vaslui:

Proiectul “ Managementul integrat al deseurilor in judetul Vaslui-zona Vaslui, Barlad si Husi” este inclus in lista indicativa de proiecte anexata  la Programul Operational Sectorial pentru Infrastructura de Mediu in vederea finantarii din Instrumente Structurale in perioada 2007-2013.

In anul 2006, au fost aprobate spre  finantare doua proiecte in Programului Phare CES 2004-Coeziune Economica si Sociala-“Scheme de Investitii pentru Proiecte Mici de Gestionare a Deseurilor”.

Sistem de colectare selectiva si valorificare a deseurilor reciclabile in zona Negresti, jud.Vaslui”- in valoare de 870.000 euro, care prevede realizarea a 16 puncte de colectare selectiva in orasul Negresti, 6 puncte de colectare in localitatile limitrofe- Parpanita, Cioatele,         Valea Mare, Glodeni, Poiana, Cazanesti- si a unei statii de transfer si sortare la 700 m SV de localitatea Negresti; Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in mun.Husi, jud.Vaslui -in valoare de 550.000 euro, care prevede infiintarea a 29 puncte de colectare selectiva in mun . Husi.Programul Phare CBC Romania –Moldova 2004-2006, componenta Dezvoltare Economica si Sociala, Protectia Mediului si a Naturii, proiectul ” Gestiunea deseurilor in zona Falciu-Berezeni”- in valoare de 473303.5 euro, care prevede realizarea unei statii de transfer si a 50 platforme betonate, precum si achizitionarea a  280 de eurocontainere pentru colectarea deseurilor.

Proiectul ' Sistem de colectare selectiva a deseurilor menajere si, crearea de platforme de compostare in comuna Stanilesti', care in prezent este in faza de implementare.

Pe raza judetului Vaslui, operatorii economici care intra sub incidenta Directivei SEVESO II, transpusa prin H.G.95-2003 privind controlul activitatilor ce prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase, sunt :

- S.C.STEMAR S.R.L. Vaslui

- S.C. PETROM S.A. Vaslui

- S.C.MARSEMAR S.R.L.Husi-punct de lucru Risesti

- S.C. ZONE GAZ S.R.L.Galati-punct de lucru Vaslui

Toti operatorii economici de mai sus se incadreaza in categoria obiectivelor cu risc minor.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }