QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Geografia economica mondiala
Geografia economica mondiala


Explicati care este importanta unor blocuri economice in dezvoltarea activitatilor industriale.

Blocurile economice regionale si subregionale aparute dupa al doilea razboi mondial au urmarit armonizarea politicilor economice asigurand libera circulatie a produselor, serviciilor, capitalurilor si a fortei de munca. Prin constituirea acestora tarile lumii si in special tarile in curs de dezvoltare au urmarit sa potenteze eforturile in vederea cresterii economice sustinute, sa contracareze efectele relatiilor externe inechitabile si sa lichideze subdezvoltarea.

UE – este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa din 27 state. Este considerata a fi o constructie sui generis fiind o confederatie Incepand cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeana are personalitate juridica internationala.
NAFTA – acordul Nord-American de Liber Schimb este un pact menit sa elimine barierele tarifare si netarifare la majoritatea bunurilor produse si comercializate in america de Nord. A devenit functoinal intre SUA, Canada si Mexic la 1 ian. 1994. Domeniile vizate sunt: comertul cu bunuri si materii, comertul cu servicii, investitii directe de capital, eliminarea de taxe vamale pe o perioada temporara.

ASEAN- Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est este una din cele mai vechi si mai importante formule de integrare economica din Asia si chiar din lume. A fost infiintata la 8 august 1967, prin semnarea Declaratiei de la Bangkok. E formata din: Indonezia, Myanmar, Laos,Vietnam. Scopul: impulsionarea comuna a cresterii economice, progresului social si dezvoltarea culturala din zona, cooperarea in valorificarea agriculturii si industriei, imbunatatirea transporturilor si ridicarea nivelului de trai in zona.

MERCOSUR/L – Piata Conului Sudic, infiintata in 1991, grupeaza 4 tari (Argentina, Paraguay, Brazilia si Uruguay) are drept obiectiv principal realizarea unei zone de liber schimb.

APEC – Cooperarea Economica Asia-Pacific este un forum al unui grup format din 21 de tari care au iesire la Oceanul Pacific, reprezinta aproximativ 60% din economia mondiala, si care poarta discutii pe tema economiei regionale, cooperarii, comertului si investitiilor (Banca Mondiala). Activitatile includ intalniri ale ministerelor tarilor membre, pe tot parcursul unui an si sunt coordonate de Secretariatul APEC.

Influenta asupra industrializarii a acestor blocuri economice:Tomescu(Gruia) Monica Gabriela


-concurenta dintre blocurile economice determina adoptarea unor masuri specifice situatiilor reale(exp; masuri privind nivelul taxelor vamale, sa incurajeze sau descurajeze importul de produse industriale)

-masuri privind standandardele de calitate(norme privind importurile din alte regiuni)

-masuri privind mediul inconjurator(in special legate de poluare la nivelul UE)

-avantajele tarilor care fac parte din blocurile economice(exp. Japonia ale carei produse inainte de 1994 patrundeau greu pe piata SUA si cu taxe mari. Din 1994 Mexicul devine membru NAFTA si japonezii amplaseaza unitati de productie aici, astfel accesul pe piata SUA si Canada a fost mai usor.)

- exista tendinta de specializare in productie la nivelul blocurilor economice care tine seama de prezenta factorilor favorabili(„Avutia natiunilor”- A. Smith, sec. 18. Concluzia acestei lucrari este ca fiecare natiune trebuie sa produca acele marfuri pentru care detine conditii naturale favorabile si un potential uman capabil sa le puna in valoare).
2. In ultima jumatate de secol au existat mai multe crize energetice. Analizati cauzele acestora si implicatiile lor asupra economiei mondiale

Energia a fost principiul fundamental de organizare - sau mai bine zis de dezorganizare - in acest secol. Omenirea a descoperit noi surse energetice - carbune, apoi petrol - in secolul 19, si a inventat tot felul de tehnologii care sa foloseasca aceste surse de energie. Transportul, metodele de fabricatie, agricultura, iluminatul, incalzirea - toate au fost revolutionate, iar rezultatele au schimbat profund vietile oamenilor din lumea industrializata.

Criza energetica, se caracterizeaza prin:

-amenintarea cu o grava lipsa de titei sau gaze naturale;

-cresterea brusca si considerabila a preturilor surselor de energie in special la petrol si gaze naturale;

-aparitia unor restrictii la productie, livrari si consum in diferite tari;

intensificarea eforturilor pentru descoperirea si achizitionarea de noi resurse de energie;

-impulsionarea cercetarii stiintifice in vederea producerii energiei cu costuri mai mici, diversificarea si utilizarea mai economica a acesteia, in paralel cu mentinerea echilibrului ecologic.

Efectele crizei energetice se resimt de la o tara la alta si pe grupuri de tari in mod diferit, in functie de:

nivelul de dezvoltare al tarii respective;

gradul de orientare a economiei respective spre consumul de resurse energetice (persistenta ramurilor energofage);

-existenta (volumul, cantitatea) sau inexistenta resurselor nationale de energie -posibilitatile financiar-valutare de a achizitiona aceste resurse.


Tomescu(Gruia) Monica Gabriela


Solutionarea crizei energetice este legata organic de progresul tehnic, tehnologic si stiintific, precum si de promovarea in relatiile dintre state a unor principii care sa inlature discriminarile din viata internationala si de realizare a unor schimburi benefice pentru toti agentii participanti la circuitul de marfuri international.

Crizele energetice s-au manifestat cu precadere in domeniul petrolului, resursa energetica cea mai importanta

-1973-1974 :prima criza a petrolului generata de statele arabe care au redus productia si pretul a crescut enorm, ca raspuns la ajutorul dat de Occident Israelului in razboiul Yom Kippur.

-1979-1981: a doua criza a petrolului generata de OPEC ce detine 77% din rezervele sigure de petrol ale lumii

-august 1990-febr. 1991: a treia criza declansata de invazia Irakului in Kuweit.

-2003 : a patra criza declansata de invazia americana in Irak si care s-a manifestat prin cresterea pretului petrolului

Peste tot in lume, sectorul energetic a devenit astazi principalul factor economic. De fiecare data cand apar semnalele unei nedorite crize energetice, cel care dicteaza continutul, amploarea, consecintele crizei este acest indicator universal, costul unui baril de petrol. Din aceste motive, pe langa cauzele obiective generate de diminuarea resurselor primare, criza energetica are si o serie de cauze subiective dictate de politicile economice ale statelor inzestrate cu gigantice resurse de petrol si gaze naturale.

Aceasta crestere exploziva a pretului petrolului este determinata de doua cauze, una economica si cealalta de ordin geopolitic.

In primul rand se constata ca economia mondiala creste cu o medie de patru procente pe an si in consecinta statele producatoare de petrol fac eforturi deosebite, sub presiunea speculativa a burselor, sa mareasca oferta energetica.

Cea de-a doua cauza majora tine de conjunctura politica internationala, in mod deosebit de situatia din Irak, instabilitatea politica din Afganistan si Venezuela precum si atitudinea Rusiei fata de investitorii straini si fata de Occident. Toate aceste fenomene politico-militare trimit semnale de avertizare pe piata energetica si pot provoca adevarate socuri petroliere.

Efectele socurilor petroliere ar putea afecta o mare parte a populatiei globului inclusiv din Romania. Pe plan international, cotatiile tot mai ridicate la burse, pentru un baril de petrol, provoaca incetinirea cresterii economiei mondiale si hranesc o inflatie galopanta cu consecinte devastatoare asupra nivelului de trai din tarile sarace. Gratie tehnologiilor performante tarile dezvoltate pot suporta mai usor socul petrolier fara sa

provoace cresterea inflatiei. In mod indirect, scumpirea petrolului determina dezvoltarea unor tehnologii mai curate, apte sa protejeze ecosistemul planetar. Veniturile in crestere incasate de tarile exportatoare de petrol consolideaza bugetele acestora si fac mai accesibila dezvoltarea relatiilor comerciale cu statele dezvoltate (de unde importa produsele necesare).

Omenirea se orienteaza si spre alte surse de energie. Un exemplu este energia nucleara, care in Franta acopera 80% din energia necesara, in Belgia, Suedia, Ungaria peste50% ,

Tomescu(Gruia) Monica Gabriela

iar in Romania cam 18%. In ultimii ani s-a dezvoltat si energia eoliana(in SUA, China, Germania, Danemarca, Spania). In Romania este parc eolian la Tulcea.

Si spre gazele naturale se orienteaza multe tari ale lumii, deoarece sunt mai usor de distribuit si mai nepoluante. Problema vine de la repartitia rezervelor de gaze si a marilor

consumatori. Federatia rusa prin GAZPROM detine 27% din rezervele de gaze. Rusia furnizeaza 40% din gazul importat de UE, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina.

Fata de majoritatea statelor europene, Romania importa doar 50% din necesarul de petrol. In regimul comunist exploatarea irationala a rezervelor nationale de petrol, corelata cu o rata de inlocuire redusa a marit gradul de dependenta a industriei petroliere fata de importurile de titei. Pentru urmatorii ani Romania se poate transforma intr-un stat dependent de importuri, mai ales in conditiile in care consumul de benzina

si motorina va creste cu aproximativ 10% pe an (cinci milioane de tone benzina si motorina).

3.Comentati importanta geopolitica a statelor din Orientul Mijlociu generata de prezenta petrolului

Petrolul a putut fi cunoscut si utilizat in Orientul Mijlociu, acum 5000 – 6000 ani i.e.n., sub forma de bitum natural.

Din rezervele sigure de petrol sigure ale Terrei in anul 2002,66,4% erau cantonate in Orientul Mijlociu, 25,44 % revenind Arabiei Saudite. OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) detinea in acelasi an 74,6 % din rezervele mondiale.

Cresterea considerabila a productiei de petrol, ca rezultat al sporirii deosebite a consumului mondial, a impus dezvoltarea operatiunilor de prospectare si explorare cu repercursiuni directe asupra marimii rezervelor sigure de petrol.

Cererea mondiala pentru energie si pentru produse petroliere a fost continuu crescatoare pe o perioada extinsa. Cererea pentru energie care sa alimenteze dezvoltarea economica si cererea de titei,ca principal combustibil energetic, determina nivelul regional al productiei de titei. Ca raspuns, Orientul Mijlociu s-a adaptat mereu la cresterea consumului. Cu toate acestea, chiar in conditiile in care au existat intotdeauna capacitati suplimentare de productie o serie de tari in dezvoltare din aceasta regiune au pus in functiune noi capacitati de rafinare. Politica de preturi promovata de O.P.E.C. a incurajat marile firme petroliere sa se dezvolte si sa contribuie la cresterea ofertei mondiale de petrol si produse petroliere.In ultimii ani oferta Orientului Mijlociu de titei a suferit o serie de schimbari semnificative, ca urmare a unor evenimente majore cu caracter mai degraba politic. Razboiul din Golf a determinat scoaterea unor capacitati substantiale de productie din Kuwait si Irak, stimuland in acelasi timp aparitia unora noi in alte tari din O.P.E.C., care sa le inlocuiasaca dar si pentru a nu impieta cresterea economica.

Arabia Saudita este tara, care dispune de capacitatea de control si influenta asupra pietei mondiale a petrolului. Un exemplu in acest sens il constituie intervenetia acestei tari in anul . In acel an, Arabia Saudita a decis sa-si creasca productia pentru a pune in echilibru cererea cu oferta, in vederea contracaraii evenimentelor care puteau marca negativ piata mondiala a petrolului si produselor petroliere
Tomescu(Gruia) Monica Gabriela


4. Incercati sa explicati interesul marilor firme constructoare de automobile pentru delocalizarea productie


Un efect al transnationalizarii vietii economice este „delocalizarea” – transferul unei productii interne in strainatate. Acest fenomen are la baza urmatoarele considerente mai importante:

- prelungirea ciclului de viata al produsului;

- minimizarea costurilor de fabricatie;

- ocolirea barierelor vamale;

- evitarea fiscalitatii excesive;

- extinderea concurentei oligopolistice.

Delocalizarea vizeaza produse standardizate (textile, confectii, electronice, automobile, nave maritime, dar si hardware si software). Ea s-a produs mai intai pe axa Nord-Nord, pentru ca apoi sa includa si tari in dezvoltare. De ani buni, deja, tari in dezvoltare din Asia de Sud si Sud-Est, din America Latina, cunoscute ca producatoare mai ales de produse primare, au devenit producatoare si exportatoare de produse manufacturate – intensiv consumatoare de forta de munca. Aceasta noua evolutie a structurilor economice ale tarilor in dezvoltare este pusa in evidenta de statisticile comertului international. „Delocalizarea” presupune noi forme de organizare internationala a productiei, cum sunt: filiale comune (joint venture) acordurile de licenta, subcontractarea (productia de componente, subansamble, nu de produse finite).

De regula, „delocalizarea” este controlata de firma-mama, fie printro filiala externa proprie, fie prin aranjamente cu firme locale – subcontractanti. Acestia produc conform specificatiilor tehnice ale STN, devenind parti componente ale sistemului productiv al transnationalelor.

„Delocalizarea” inseamna deplasarea productiei oriunde este profitabil. Cand insa, datorita profiturilor realizate, STN trec la modernizarea tehnologiilor (introducerea robotizarii, de exemplu), se contureaza un fenomen in sens invers, adica o relocalizare. In aceste conditii, avantajul oferit de existenta unei forte de munca mult mai ieftine in diferite parti de pe glob isi pierde importanta

Uzina Renault de la Cleon, departamentul francez Sein Maritime, isi va muta in primul semestru din 2011 productia de arbori cotiti pentru motoarele diesel F9Q in Romania.

Renault si-a propus sa depaseasca nivelul de vanzari din 2010, dupa ce va incepe productia in India, Rusia, Maroc, Columbia si Iran

Au aparut si schimb de ierarhiiin productia auto mondiala: China a depasit SUA la numarul de masini fabricate, iar Toyota a depasit firma Ford.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }