QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente geografie

Cristofor ColumbCristofor Columb


De-a lungul zecilor de ani pe care i-am inchinat cautarii actorilor si martorilor marii tragedii naziste, mi-am dat seama din ce in ce mai limpede de amploarea urii inpotriva evreilor. Am ajuns astfel la convingerea ca era de datoria celor care au supravietuit acestei perioade sa ajute la depasirea unui atare sentiment. Pentru a combate antisentismul trebuie sa-i cautam radacinile; cu cat ma interesez mai mult de manifestarile de ostilitate si de diferite masuri antisemite care au marcat secolele trecute cu atat mai clar imi dau seama de faptul ca Hitler si nationalesti n-au inventat nimic nou. Acest resentiment secular aceasta aversiune fata de evrei a fost mereu atatat de-a lungul timpurilor mergand pana la pogromuri, exista totusi un punct in care Hitler i-a intrecut pe antisemitii din trecut: posibilitatea de a-si indeplini visul si dorintele datorita tehnologii decare dispunea.O noua ideologie in care ,,puritatea sangelui" ocupa un loc important isi facu aparitia in Spania. Cei ramasi in tara dupa expulzarea evreilor au fost obligati sa-si dovedeasca limpieza de sangre adica o ascendenta lipsita de sange evreiesc sau maur; masura perfigureaza certificatul de puritate ariana al nazistilor. Proaspetilor convertiti nu li se acordau incredere erau supraveghiati in legatura cu viata si activitatile lor se bucurau de favoruri si incojurate; exact ca in Germania nazista sau in Uniunea Sovietica de mai tarziu delatorul era considerat ,,cetateanul ideal si loial".

Si tocmai in aceasta perioada de tulburari stanite de procesele inchizitiei si de pregatirile pentru expulzarea evreilor, iata ca in Portugalia soseste un om care intentiona sa gaseasca un drum pe mare spre India pentru a extinde influenta si a spori putrea Spaniei. Aceasta idee a drumului pe mare i-a facut pe savantii de la Universitatea din Salamanca sa zambeasca. Omul cu planuri indraznete a fost sprijinit insa de convertiti care i-au finantat expeditia. Numele cutezatorului aventurier era Cristofor Columb.

Stiam ca in Spania si Italia isi disputau onoareaa de a fi fost natala acestuia ; intrigat m-am decis sa intreprind cercetari pentru a-mi forma o parere propie in legatura cu problema respectiva . In cea ce priveste se comporta ca un apatrid in tinuturile unde poposea . In perioada cand efectuam cercetari preliminare in vederea redactarii acestei carti am fost confundat cu destinul populatilor primitive din America ; dupa publicarea lucrari am primit o multime de scrisori de la cititori de origine Indiana. Alte legaturi s-au infiripat in cursul treelor mele de conferinta in Statele Unite unde am avut contracte cu profesori de istorie a indienilor ; aceste intalniri, discutile si lecturile legate de acest subiect mi-au largit imaginea istorica aspra tragediei indienelor .

Astfel am inceput in cele din urma sa ma intersez de soarta actuala a indienilor din Amerca de Nord si de Sud . acum cand scriu aeste randuri mai este un an pana la sarbatorirea la scara planetara a deccoperiri Americii de catre CRISTOFOR COULOMB . Italia si Spania isi mai disputa inca ,,dreptul de propietate " asupra eroului dar in 1992 intreaga lume va sarbatori in mod solemn evenimentul; cei care au fost ,, descoperiti" atunci insa n-au motive sa se bucure . Doar la cativa zeci de ani dupa sosirea lui Coulomb in America populatia din zona Caraibelor fusese exterminata ; acest val de distrugere s-a extins pe tot continentul pe masura cuceriri teritoriului American de catre spanioli mai ales . S-a vobit de descoperirea unei Lumi Noi dar descoperitorii au adus cu ei cruzimea lipsa de omenie , nebunia, criminala a Vechii Lumi - inclusive inchizitia precursoare a ,,solutiei finale" - si le-au folosit systematic .

Privind in trecut indieni pot contempla 500 de ani de prescuti (crestinarea) . Indieni nu erau convertiti ci torturati asasinati in toate felurile posibile fiind distrusa cultura . A avut loc un genocid intind pe sute de ani chiar si astazi indieni sunt zilnis victime ale prescutiei .

In Brazilia triburile indiene s-au refugiat tot mai departe in adancul padurilor tropicale pentru a-si pastra obiceiurile si cultura ca sa poata trai asa cum doresc . Dar seatea de profit a lumii inconjuratoare nu da liniste conjuratoare nu da liniste .

In America de Nord tratatele semnate de indieni cu guvernele n-au fost niciodata resoectate ; populatile indiene au fost inchise in rezervatii unde lipsa a tot cele apartine , lipsa muncii abuzul de alcool ii fac sa-si piarda traditile si sa nu mai poata trai in lipsa obiceiurilor lor . Toti cei care se pregatesc sa aniverseze cu fast descoperirea Americii trebuie sa se gandeasca la aceasta .

Dupa expulzarea evreilor si a marurilor in Spanua sa instaurat haosul economic . Canalele de irigatii construite de mauri in Andaluzia s-au paraginit ; activitatea din porturi si traficul maritim s-au restrans, multe meseri exercitate mai inainte de mauri in special in domeniul artizanal au disparut. Putin cate putin Spania decadea cu cat mai mult inchizitia isi atinsese scopul catre sfarsitul secolului al XVI-lea intre timp noi cresstini fusese asimalati.

Pentru a inova economia, contele Olivares ministrul al regelui Filip al IV-lea i-a sugerat in 1650 suveranului sa invite evrei din Africa de Nord si din Levant sa revina in Spania; fiind distinat destinat un teritoriu in zona Madridului. Dar biserica spaniei se opusese; ideea a fost reluata in 1796 de asta data de ministerul de finante al lui Carol al IV-lea, dar don Pedro Varela care a cerut abrogarea ediului de expulzare in 1492. Chestiunea a fost taraganata cativa ani caci biserica exercita puternice presiuni asupra regelui. Dupa o interventie a inchizitoriului monarhul decreta in 1802 interdictia ramanea in vigoare.

Multe persoane au protestat impotriva legilor de expulzare considerandu-le o rusine pentru Spania, biserica insa lea redus la tacere de fiecare data. Acum 100 de ani, cand cortesurile au discutat noua constitutie, s-a ajuns si la dezbaterea problemei evreilor.

Din pacate deputati din randul preotilor catolici au ramas pe vechile pozitii antisemite, considerand juste Incgizitia si practicile ei, si n-au permis numanui sa se atinga de trecut, deci nici de edictul de expulzare. Unul dintre acestia a fost Manterola, care pronunta din cand in cand discursurile incendiare impotriva evreilor - cu toate ca in Spania nu mai existau evrei. La 12 aprilie 1869, a fost ocarat, in aplauzele majoritatilor; Emilio Castelar profesor de istorie la Universitatea din madrid si deputat a raspuns declaratilor lui ; nici odata pina atunci in cortesiuni nu se mai auzisevorbindu-se atat de amanuntit de catre un eminent profesor de istorie despre valorile eterne pe care evreii le dadusera lumii . Mai ales spanioliia caror istorie patata de actul de expulzare ar trebui sa se rusineze sa-I acuze in continuare pe evrei . Discursul lui a aparut la loc de frunte in ziaresi a fost publicat intr-o brosura care s-a bucurat de mult succes in Spania ; In afara Castelar erau si alti eruditi care apreciau ca tara lor comisese o nedreptate fata de evrei .

La 5 iunie 1869, noua constitutie spaniola a anulat decretul de expulzare dat de Regii Catolici la 31 martie 1492. Evreii se puteau intoarce in Spanie, daca voiau. Mai tarziu au fost promulgate o serie de alte decrete destinate sa le faciliteze intoarcerea. Chiar inainte de abrogarea decretului, unii evrei sestabilisera in coloniile spaniole, mai ales in Maroc, dar nu si in metropola

Nu existau nici decrete de aplicare a legii, nici instructiuni catre Administratie in vederea rsinstalarii evreilor. In 1876 insa evreii erau tolerati in Spania. La sfarsitu secolului trecut erau abia 500, nu-si practicau religia decat in particular,pentru ca articolul 2 al constitutiei interzice orice cult in afara catolicismului.

Abia la inceputul secolului al XX-lea, mediile intelectuale si politice au inceput sa exercite presiuni pentru revizuirea acestei situatii. Printre cei care au cerut schimbarea constitutiei, trebuie mentionati scriitorul Benito Perez Galdos si Angel Pulido Fernandez. Articolul 2 a fost anulat in 1902, in 1910, a fost creata o noua comunitate everiasca la Madrid. Fondatorul ei, Ignacio Bauer, a fost primul evreu admis in Cortesuri.

In 1972, Guvernul spaniol a emis un nou decret,in virtutea caruia sefarzii care-si puteau dovedi originea puteau sa recapete cetatenia spaniola. Multi sefarzi au profitat de aceasta oferta. In timpul razboiului civil din Spania , cei mai multi evrei au luptat pentru republica. La sfarsitul razboiului, o parte din luptatori au fost inchisi sau au fugit in strainatate. Trebuie sa remarcam ca si in armata lui Franco au fost evrei;dar si in brigazile internationale care sustineau republica : multi dintre ei au cazut. Au fost considerati, pe nedrept, comunisti; dar numai cativa erau intr-adervar comunisti.

Razboiul civil spaniol a intarziat sau a zadarnicit o serie de masuri pe care guvernul republican intentiona sa le adopte in favoarea evreilor.

La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, atunci cand nazistii si-au inceput activitatea anti-evreiasca in tarile europene ocupate, multi evrei in special dupa ocuparea Frantei, au fugit in Spania. Desi ereu in relati bune cu cel de-al treilea Reich, spaniolii au refuzat sa-I predea pe refigiatii evrei. Se, stie din documente, ca servicile germane din Madrid au facut demersuri in acest sens. Motivand ca-l ajutasera pe Franco in timpul razboiului civil, germani cereau, in contrapartida, predare evreilor. Eforturile lor insa au ramas zadarnice.

In perioada respectiva, mai precis in 1940, a fost intemeiat la Madrid Institulul Arias Montano, consacrat studiulu istoriei sefarzilor din Peninsula Iberica. Situat in centrul caapitalei, el contine o vast colecte de carti si documente si editeaza lucrari despre viata evreilor spanioli inainte de expulzare.

Autoritatile spaniole au permis organizatiei de intrajutorare americano-evreiasca Joint sa se ocupe de refugiatii evrei; aceasta a ajutat douazeci si cinci de mii de persoane.

Ambasadorii Spaniei in Romania, Bulgaria si Grecia au intervenit pentru seefarzii amenintati cu deportarea. Uneori, interventia lor a sosit pre tarziu, mai ales atunci cand nu a existat nici o posibilitate ca evrei sa fie repartriati cu vaporul. Guvernul spaniol a intervenit si I sprijinul a trei mii de sefarzi din Franta. Din nefericire, n-a putut salva decat o parte dintre ei.

Dupa ocupare Ungariei de catre nazisti, mai multe ambasade straine le-au eliberat evreilor unguri bilee de libera trecere pentru ai salva de la deportare. Si ambasada Spaniei a intocmit doua mii saptesute cincizeci de asemenea documente pentru evreii care nu erau de origine hispano-sefarda.

La Amsterdam, exista o comunitate evreiasca portugheza, pe care persecutile naziste au redus-o la patru mii de familii. Pentru sefii comunitatii,biletele de libera trecere ale spaniolilor constituiau un privilegiu fata de restul populatiei olandeze, si era primata. Au hotarat sa-i impartaseasca soarta. ,,Ce-ar spune regina noastra, exilata la Londra, daca ar sti ca unii dintre supusii ei au renegat-o, adoptand o alta cetatenie?"spuneau pe atunci batranii comunitatii. Fireste, nimeni nu stia ca isi puteau salva viata in acest chip. Nici un olandez nu s-ar fi suparat pentru asta pe evrei. Dar urmasii sefarzilor alungati din Spania, care trecusera in Portugalia si de acolo in Olanda, erau atasatitarii care-I primise si le daduse drepturi depline. Aveau fata de Olanda aceleasi sentimente patriotice ca majoritatea landezilor.

Dinpotriva dupa razboi Spania a oferit azil multor nazisti scapandu-i de arestare si de pedeapsapentru crimele comise ; putin cate putin evreii au inceput sa revina in Spania numarul lor crescand cand Spania a renuntat la posesiunile sale din Maroc iar evreii marocani au sosit in metropola formandu-se cateva comunitati evreiesti avand cam 6000 de membri . La 14 decembrie 1968 guvernul spaniol a acordat o licenta pentru fondare comunitati evreiesti la Madrid in acest document se mentioneaza in mod expres anularea decretului de expulzare din 1942 .In acest domeniu Spania a ramas o tara a contrastelor. Nu se poate discuta cu un spaniol despre regina Isabela. Indiferent daca e vorba despre oameni din popor sau despre eruditi, nimeni nu permite ca faptele ei sa fie critcate. Unele cercuri spaniole perconizeaza canonizarea ei. Ideea insa nu este luata in consideratie de guvernul spaniol si de Vatican, mai ales din ratiuni de politica externa. Spaniolii care cunosc problema considera ca se sovaie in aceasta privinta din cauza decretului de xpulzare a evreilor, semnat de suverana.

Arhivarii spanioli au confirmat, ca in orasele locuite pe vremuri de evrei, numeroase familii intreprind cercetari asupra stramosilor lor. Desi aceste cercetari sunt costisitoare, acesti oameni sunt fericiti atunci cand obtin dovada ca se trag din evrei. Israelitii ramasi in Spania dupa 1492 au detinut functii inalte, erau bogati si se inrudeau cu nobilimea spaniola. Asa incat spaniolii cred ca strabuni evreilor atesta o origine nolila.

In zilele noastre, in sanul populatiei spaniole circula un curent de simpatie fata de evrei. Lucru ciudat insa, evrei din Spania nu se comporta in consecinta; uni incearca sa-si ascunda identitatea; traiesc inca sub influenta socului evenimentelor de acum 500 de ani si, instinctiv, se fersc sa fie recunoscuti.

In schimb multi spanioli declara cu mandrie ca in arborele lor genealogic figureaza si evrei. Sperantele pe care si le-au pus evreii si marranii in calatoria lui Coulomb nu s-au realizat. Marele navigator n-a descoperit nici regate, nici principate, nici tari ale evreilor. A fost convins pana la sfarsitul vietii ca a debarcat in India , in insulele din largul coastei indiene. El descoperise insa o lume noua spre care sau indepartat in ciuda tuturor interdictilor Regilor Catolici si ale suveranilor portughezi si marrani ; libertatea pe care o sperau sa o gaseasca acolo ii facea sa-si asume orice risc , voiau sa se elibereze de veche Europa care nu le oferea nimic in afara de invinuiri martiriu si moarte . In aceste tari nadajnuiau sa inceapa o viata noua si sa faureascapentru copiii lor o lume diferita si o viata noua fata de cea care o cunosteau .

Dar nu numai evreii au plecat spre Indii ci si alti oameni prigoniti de Biserica apoi i-au urmat refugiatii politici din toate tarile europene toti dorindu-si o viata mai buna si sa-si uite de suferintele si grijile pe care le aveau si sa reinceapa o viata noua pe acest continent nou si aproape pustiu . In zilele noastre s-a realizat insa si alt vis al evreilor creearea statului ISRAEL ; acesta contribuind la ceea ce au sperat victimele incgizitiei si ale invinuirilor neintemeiate ceea ce ar fii trebuit sa fie tara celor zece triburi : o protectie si un refugiu , realizarea unui vis vechi de doua milenii.


EDICT GENERAL DE EXPULZARE A EVREILOR DIN

ARAGON SI CASTILIA ( 31 martie 1492 )


,, In regatul nostru se afla destul de multi crestini care iudaizeaza si se abat de la sfanta noastra religie catolica fapt ce se datoreaza in principal relatilor pe care evreii le intretin cu crrestinii . Pentru a stavili acest rau am hotarat impreuna cu cortesurile renumite la Toledo in 1480 sa-i izolam pe evrei si sa le desemnam locuri de rezidenta temporara . Am introdus de asemenea in regat inchizitia aceasta actionand deja de 12 ani si pedepsind cu dreptate multi vinovati . Potrivind raportului intocmit de inchizitori este deneindoielnic faptul ca legaturile intre crestini si evrei sunt foarte nocive . Evreii incearca sa-i duca in ispita punandu-le in maini carti evreiesti de rugaciuni indicandu-le zilele de post si procurandu-le azima de Paste aratandu-le care sunt alimentele ingaduite sau interzise si in general incercand sa-i convinga sa respecte legea lui Moise . Toate aceste duc inevitabil la tulburarea si slabirea sfintei noastre religii catolice de aceea am ajuns la concluzia ca pentru a evita acesta rau mijlocul cel mai eficient ar fii interzicerea legaturii intre evrei si crestini . Aceasta nu poate face decat alungandu-i pe evrei din regatul nostru,mai intai ne-am multumi sa- I expulzam din orasele Andaluzia unde pagubele provocate de ei erau din cele mai mari . Insa nici aceste masuri nici indreptatile condamnarii pronuntate inpotriva evreilor cre pacatuiau impotriva sfintei noastre religii n-au reusit sa curme raul . De aceea, am hotarat sa-i izgonim pentru totdeauna pe evrei de ambele sexe in afara granitelor regatului nostru. Decretam ca toti evrei care traiesc in regatul nostru, fara deosebiri de varsta si sex, trebuie sa paraseasca tinuturile noastre cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an, impreuna cu fiii, ficele si servitori lor evrei si le interzicem sa mai revina vreodata in tara, s-o traverseze sau sa ramana in ea, indiferent de motiv. Totusi, pentru a le permite evreilor sa-si puna afacerile in ordine si sa dispuna de avera lorin timpul ragazului acordat, le asiguram protectia noastra regala, ca si securitatea vietii si a bunurilor lor, pentru ca ei sa traiasca in pace pana la sfarsitul lui iulie si sa-si vanda, schimbe sau doneze, dupa plac,propietatile mmobile si imobiliare. In afara de asta, le permitem sa exporte, pe apa sau pe uscat, bunurile care le apartin, cu exceptia aurului, a argintului,a monedelor de aur si a altor articole interzise la export."
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }