QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Analiza procesului de tratare a apelor reziduale

Analiza procesului de tratare a apelor rezidualeS-a urmarit determinarea caracteristicilor apelor uzate provenite din industria mecanica.

Tratarea apelor industriale impurificate chimic cu metale grele se face in Statiei de Neutralizare Ape Uzate.
Poluantii urmariti sunt pH si ionii metalelor grele din apa uzata.


Statia de neutralizare a apelor impurificate chimic functioneaza automat, cu dozare automata a reactivilor de neutralizare necesari procesului si cu autourmarirea si autodiagnosticarea functionarii intregii instalatii.

Avariile si dereglarile echipamentului sunt sesizate optic si acustic in zona in care exista personal de interventie si monitorizare.


Apele uzate sunt colectate intr-un bazin de unde cu ajutorul unei pompe sunt transvazate in bazinul de tratare ape uzate incarcate cu metale grele.Dupa tratarea apelor uzate in vederea precipitarii metalelor grele, acestea se evacueaza in decantor, unde particulele solide rezultate din reactiile chimice de precipitare se depun, iar apele limpezite sunt evacuate in bazinul de reglare pH, in final acestea se colecteaza intr-un bazin cu scopul recircularii in procesul tehnologic de fabricare al radiatoarelor iar o mica parte din apa este din nou tratata pentu a putea fi evacuata in emisar.


Periodic namolul acumulat in decantor este transvazat prin pompare spre presa filtru pentru deshidratare. Apa rezultata din procesul de deshidratare al namolului este reintrodusa in bazinul de tratare al apelor uzate incarcate cu metale grele. Pentru prepararea reactivilor necesari neutalizarii s-a utilizat un rezervor prevazut cu capac, robinet, pompa si circuite pentru transvazarea solutiilor preparate.

Pentru decantarea namolurilor se va utiliza bazinul cu rol decantor.


Filtrarea namolurilor decantate in decantor se va realiza cu ajutorul unei prese filtru.

Filtrul presa este realizat dintr-o grupare de placi canelate acoperite cu panza filtranta si asezate in pozitie verticala care se apropie si se departeaza una de cealalta cu ajutorul unui surub hidraulic amplasat la una din partile externe ale echipamentului.


Namolul este pompat cu ajutorul unei pompe si prin orificiile aflate in centrul fiecarei placi incepe sa ocupe spatiul existent intre doua placi.

Inainte de introducerea namolului in filtrul presa, el se va trata intr-un rezervor de conditionare cu var si floculant pentru obtinerea unui namol cu o mare capacitate de piedere a apei.


Reprezentarea unui filtru presa este evidentiata in figura 12.


Fig 12. Filtru presa VRVM 630x630


In tabelul 6 este prezentata corelatia dintre cationii metalelor grele prezente in apa reziduala si forma sub care acestia sunt transformati in urma procesului de tratare.

Tabelul 6. Corelatia metalelor grele cu reactivii de precipitare si pH


Fe2+

 

 

 

NaOH

 

Fe(OH)2

alb verzui

 


Valorile concentratiilor metalelor grele din apa trebuie sa se incadreze in limitele admise de lege.

Reprezentarea concentratiilor metalelor grele figura 13.Metalele grele (Pb, Cu, Zn, Cr etc.) au o actiune toxica asupra organismelor acvatice, inhiband si procesele de epurare (auto), CBO5 si CCO, sarurile de azot si fosfor (nutrienti) produc dezvoltarea rapida a algelor.


Dar in ultimii ani procesele tehnologice industriale folosesc substante toxice noi (fitofarmaceutice, nitroclorbenzen, etc.) care se determina greu.

In urma tratarii apei uzate din industria mecanica concentratiile metalelor grele sunt sub limitele admise de legislatie, astfel ele nu prezinta factor poluant pentru mediu.


Metalele grele sunt greu de eliminat din organismul uman actiunea acestora in organism este prezentata in figura 14.


Fig.14. Actiunea metalelor grele in organism


Element

chimic

Rol

Deficienta

Exces

PlumbInhiba prin blocaj actiunea sistemelor enzimatice, este foarte toxic

Fier

Transportul oxigenului, respiratia celulara

Anemie, dereglari ale capacitatii psihice

Risc de aparitie a cancerului, bolilor de inima

Cupru

Sinteza hemoglobinei, respiratia celulara, rol in lupta impotriva cancerului

Anemii, afectiuni ale sistemului osos

Icter, anemii

Zinc

Constituient a mai mult de 100 enzime

proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la t0 mediului inconjurator)

Deficiente in crestere, imaturitate sexuala, leziuni de piele

Nu sunt cunoscute


Apa folosita in sectorul industrial este apa de suprafata.

Apa rezultata in urma procesului de fabricare al radiatoarelor este acida si de aceea necesita o etapa de neutralizare urmata si de o corectie de pH.


Prin tratarea apelor cu echipamentul ESNA  are loc o precipitare a ionilor metalici urmata de corectia de pH, care este prezentat in detaliu in Capitolul III.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat