QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente fizica

Procese termodinamiceProcese termodinamice


La trecerea unui sistem termodinamic dintr-o stare de echilibru in alta stare de echilibru parametrii de stare variaza in timp; spunem ca are loc un proces. Datorita faptului ca aceasta variatie poate avea loc in multe moduri, este necesara o clasificare a proceselor.

Dupa marimea variatiei parametrilor, procesele se impart in:- procese diferentiale: sunt acele procese in care variatiile parametrilor sunt foarte mici (infinitezimale), putand fi exprimate sub forma unor diferentiale (dai, dAi)

- procese finite: sunt acele procese in care parametrii variaza semnificativ, notatiile corespunzatoare fiind ai sau Ai.

Dupa natura starilor intermediare, procesele se clasifica in:

- procese cvasistatice: sunt acele procese in care parametrii variaza atat de lent incat orice stare intermediara poate fi considerata drept stare de echilibru. Pentru a caracteriza din punct de vedere matematic starile cvasistatice se foloseste un parametru care poarta numele de timp de relaxare (). El se defineste ca fiind timpul necesar unui sistem pentru a reveni spontan in starea de echilibru la disparitia factorilor perturbatori, care l-au scos din respectiva stare de echilibru. Un proces se numeste cvasistatic daca:

   (5.7)

unde da/dt reprezinta viteza de variatie a parametrului a, iar a este variatia totala a parametrului.

- procese necvasistatice sau nonstatice: sunt acele procese in care variatia parametrilor se face rapid, fiind exprimata din punct de vedere matematic prin relatia:

   (5.8)

In sfarsit, dupa sensul in care se pot desfasura procesele, se pot deosebi:

- procese reversibile: procesele in care toate starile intermediare sunt stari de echilibru, iar prin inversarea sensului de variatie al parametrilor se poate ajunge din starea finala in starea initiala, trecandu-se prin aceleasi stari intermediare ca si la transformarea directa.

- procese ireversibile: procesele in care sistemul nu mai poate reveni in starea initiala trecand prin aceleasi stari intermediare.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }