QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Valoarea si convertibilitatea monedei



Valoarea si convertibilitatea monedei


Stabilirea valorii monedei prezinta interes deosebit, deoarece ea sta la baza aprecierii realiste a situatiei economice a unei tari, precum si a comparabilitatii internationale a schimburilor economice cu alte tari si, desigur, a determinarii eficientei cu care se desfasoara aceste schimburi.


Privind in dinamica, intalnim doua acceptiuni ale notiunii si anume: valoarea oficiala si valoarea reala. Determinarea valorii oficiale, cunoscuta si sub denumirea de valoare paritara, se facea in fiecare tara de catre autoritatile monetare ale statului. Ea era definita prin cantitatea de metal pretios (aur) stabilita prin lege sa indeplineasca functia de etalon monetar. Treptat, valoarea paritara se raporta la o anumita valuta (dolari SUA), care indeplinea functia de etalon si de rezerva in cadrul sistemului monetar international, la DST.




Ca urmare a demonetizarii aurului, valoarea paritara inceteaza a mai functiona, astfel incat utilizam numai notiunea de valoare reala. Aceasta reflecta capacitatea sau puterea de cumparare a monedei si este determinata de starea economiei de unde provine. Valoarea monedei, asadar, exprima puterea de cumparare a ei si este data de cantitatea de bunuri si servicii care poate fi achizitionata cu o suma de bani sau cu o unitate monetara.


Ea este influentata de nivelul preturilor si dinamica acestora. Daca preturile marfurilor cresc, valoarea monedei se diminueaza, si invers.

,  unde:

Vm = valoarea monedei (puterea de cumparare)

P   = indicele general al preturilor.


Indicele preturilor se alcatuieste ca o medie ponderala a variatiei preturilor tuturor bunurilor care intra in panelul alcatuit in vederea urmaririi statistice a preturilor si a nivelului de viata.


In circuitul international, mecanismele de evaluare a banilor utilizeaza, in mod exclusiv, puterea de cumparare a monedei pentru definirea banilor nationali si internationali, pentru stabilirea raporturilor valorice intre monede, pentru urmarirea si explicarea fenomenelor monetare. Exprimarea valorii monedei, in relatiile internationale, capata forma cursului valutar, care poate fi definit ca pretul unei unitati monetare a unei tari exprimata intr-o alta moneda, cu care se compara valoric. Prin valuta se intelege, in esenta, moneda unei tari privita in relatiile ei cu monedele altor tari.


In sistemul actual cursurile valutare sunt determinate de numerosi factori: ritmul de crestere a venitului national, nivelul si evolutia preturilor, factorii monetari, masa monetara, creditul, dobanda etc., antrenand in esenta puterile de cumparare ale unitatilor monetare cuprinse in raportul valoric.


Notiunea de convertibilitate apare odata cu primele emisiuni regulate de bancnote. In aceste conditii, convertibilitatea reprezenta dreptul celui ce detinea o suma anumita de bancnote de a pretinde bancii emitente o cantitate de aur sau argint echivalenta in schimbul biletelor de banca si, respectiv, obligatia bancii emitente de a efectua operatiunea de schimb. Ea a existat pana in 1914.


Astazi, cand etalonul aur nu mai functioneaza, convertibilitatea reprezinta insusirea legala a monedei unei tari de a putea fi schimbata cu moneda altei tari in mod liber prin vanzarea si cumpararea pe piata monetara. Aceasta presupune eliminarea tuturor restrictiilor cu privire la suma de schimbat, la scopul schimbarii (tranzactii curente sau transferuri de capital) si la calitatea celui care efectueaza schimbul (rezident sau nerezident).


In cazul convertibilitatii, bancile, agentii economici si turistii pot efectua plati in strainatate cu moneda lor nationala; de asemenea, tara care a introdus convertibilitatea poate fi platita pentru marfurile sau serviciile livrate fie cu valute convertibile, fie cu propria moneda nationala.


Convertibilitatea se prezinta sub mai multe variante. Daca avem in vedere structurile statale, convertibilitatea poate fi externa, interna sau simultan externa si interna. Cea externa este rezervata nerezidentilor, iar cea interna da posibilitate oricarui rezident sa achizitioneze, cand doreste, devize in schimbul monedei nationale.


Corespunzator tipului de raporturi valorice care se au in vedere la stabilirea echivalentului intr-o alta moneda, putem vorbi de convertibilitate oficiala - care se bazeaza pe un curs fix - si convertibilitate de piata - care presupune existenta de cursuri flotante.


Convertibilitatea, in functie de situatia economica interna si externa (nivelul productivitatii muncii, compatibilitatea marfurilor, situatia balantei de plati externe, rezerva de valute convertibile etc.), poate fi la toate categoriile de plati sau numai la anumite categorii de operatii. Putem distinge urmatoarele situatii: convertibilitatea generala sau limitata in ceea ce priveste operatiunile, convertibilitatea generala si limitata in ceea ce priveste tarile. Manifestarea deplina a convertibilitatii o reprezinta convertibilitatea externa. Foarte putine tari utilizeaza convertibilitatea deplina. Marea majoritate a tarilor practica diferite tipuri de convertibilitate limitata.


Convertibilitatea este o latura si o parghie importanta a economiei de piata. Intr-o economie echilibrata, stabila, cu o circulatie monetara sanatoasa convertibilitatea are influente pozitive importante:

a)   poate deveni un instrument de masurare mai exacta a eficientei comertului exterior;

b)   producatorii pot fi orientati mai direct spre produse eficiente la export;

c)   contribuie la usurarea finantarii pe termen scurt a comertului exterior, prin folosirea monedei nationale - temporar si in anumite limite - pentru acoperirea unor eventuale dezechilibre ale balantei de plati;

d)   duce la multilateralizarea decontarilor;

e)   creeaza conditii pentru manifestarea mai activa a concurentei;

f)    asezarea cursului de schimb, a valorii monedei nationale exprimate in valute pe o baza economica reala;

g)   atragerea investitorilor straini prin faptul ca se realizeaza transferul profiturilor in valuta convertibila;

h)   cresterea operativitatii operatiilor de comert exterior si a transferurilor de capital.


Convertibilitatea comporta si riscuri. Intr-o economie cu mari dezechilibre interne si slab competitiva, trecerea la convertibilitate fara o pregatire corespunzatoare poate da nastere unor efecte negative importante, cu consecinte economico-sociale:

in conditiile unor exporturi putin dinamice si slab eficiente se ajunge relativ repede la epuizarea rezervelor valutare si la cresterea datoriei externe, ca urmare a cantitatii mari de moneda nationala prezentata pentru preschimbare in valuta;

detinatorii valutei nationale pot cere in schimbul valutei marfuri pe care economia le produce in cantitati insuficiente sau al caror export nu este eficient, sau care necesita un efort mare; falimentul unor producatori datorita contactului direct cu concurenti mai competitivi pe piata externa; inchiderea unor intreprinderi nerentabile; cresterea preturilor prin aliniere la cele internationale;

pierderea controlului asupra circulatiei monetare nationale; riscul inflatiei galopante; diminuarea puterii de cumpararea  monedei nationale s.a.



Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }