QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

TRANSPORT SI CONSTRUCTII DE LOCUINTE
Traficul naval intern nu a inregistrat progrese in verderea alinierii vaselor de transport romanesti la cerintele tehnice si de securitate ale Uniunii Europene. Acest sector sufera foarte mult de pe urma blocajului pe Dunare.
In sectorul transportului aerian, legislatia corespunde cerintelor europene cu privire la navigatie, echipament, zgomot etc. Romania a devenit membru cu drepturi depline al Autoritatii Aviatice in decembrie 2000.
Privatizarea TAROM, compania nationala de transport, s-a lansat la sfarsitul lui 2000, dar din cauza lipsei de oferte, a esuat. Romania a renuntat atunci la ideea privatizarii si a adoptat o strategie de restructurare a companiei. Daca aceasta va merge bine, TAROM poate deveni profitabil in 2005.


Transportul maritim a cunoscut progrese in ceea ce priveste legislatia si s-au adoptat Ordonante de Guvern referitoare la siguranta pe mare, standardul de antrenere, sistemul de masurare la petroliere, norme metodologice ale tarifului maritim international, poluarea cu petrol etc. Principala problema in acest sector este cea de siguranta si securitate care se afla sub standardele impuse. Numarul de vase aflate sub pavilion romanesc a scazut la 48, din care 14 apartin companiilor de stat.

Planul National de Amenajare a Teritoriului si dezvoltarea conexiunilor cu sistemul european va avea un rol major in relansarea economiei romanesti si asigurarea de noi locuri de munca.
In contextul sprijinului financiar al Uniunii Europene (prin instrumentul de pre-aderare ISPA) si atragerea de resurse private, se au in vedere modernizarea si reabilitarea infrastructurilor de transport. Prioritati in acest domeniu sunt:
a) demararea constructiilor de autostrazi, in scopul integrarii infrastructurii romanesti de transport in Reteaua pan-europeana de transport
b) modernizarea transportului feroviar si rutier, constituirea de poduri si variante de ocolire a aglomerarilor urbane pe traseele pan-europene de transport, in scopul cresterii mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor.
c) Modificarea actualului sistem de taxe si tarife din domeniul transporturilor feroviare si rutiere in vederea cresterii accesibilitatii serviciilor si a alinierii la standardele europene.

Programul guvernamental urmareste dezvoltarea infrastructurii si a sistenului national de transport. Se doreste organizarea retelelor nationale pentru toate modurile de transport, pentru a se asigura o mai buna acoperire a teritoriului tarii; eliminarea zonelor deficitare din punct de vedere al volumului si calitatii transportului si satisfacerea mai buna a nevoilor de deplasare a cetatenilor; asigurarea cat mai buna a securitatii in transport si a protectiei mediului inconjurator.
Pentru atingerea acestor obiective se va avea in vedere:
- modernizarea si dezvoltarea infrastructurilor de transport (autostrazi, poduri) , alinierea sistemului national de transport la sistemul european
- extinderea finantarilor internationale prin Banca Mondiala sau din surse private
- reorganizarea majora a sistemului de companii si societati de stat din sistemul feroviar, in vederea stoparii pierderilor, reducerea subventiilor
- restructurarea majora a Administratiei Nationale a Drumurilor prin privatizarea activitatilor conexe: reparatii, intretinere, samnalizare; folosirea in mai mare masura a utilajelor executate in Romania
- simularea, incurajarea, consolidarea si liberalizarea pietei interne de transport, in sistem concurential, in special pentru transportul feroviar si aerian.
- asigurarea protectiei si conservarii mediului


Reabilitarea, modernizarea si dezvoltarea infrastructurilor de transport pentru imbunatatirea transportului de calatori si eficienta transportului de marfa trebuie sa se produca in vederea alinierii sistemului national de transport la sistemul european. Se lucreaza astfel la :
Programe de transport feroviar - modernizari ale liniilor de cale ferata, reluarea lucrarilor abandonate, reabilitarea si modernizarea metroului Bucuresti si extinderea acestuia
Programe de transport rutier - simplificarea sistemului de taxe pentru transportatorii rutieri, reabilitarea retelei de drumuri (finalizari ale lucrarilor incepute de reabilitare a unor drumuri, inceperea lucrarilor de reabilitare pentru alte drumuri, amenajari in puncte de control si de trecere a frontierei); punerea in aplicare a programelor de reabilitare si constructie de autostrazi.
Programe de transport fluvial si pe cai navigabile interioare - lucrari de amenajare a hidrocentralelor, reabilitarea cailor si canalelor navigabile, protectii si consolidari de maluri, amenajari pentru asigurarea navigatiei pe Dunare
Programe de transport maritim - reabilitarea portului Constanta si modernizarea acestuia
Programe de transport aerian - aducerea flotei aeriene la standarde internationale, achizitionarea de noi aeronave, modernizarea Aeroprtului International Bucuresti Baneasa si a Aeroportului Bucuresti Otopeni
Strategia de dezvoltare urmareste dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si instalatiilor de transport in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor, sigurantei circulatiei si securitatii transporturilor in perioada 2002-2004.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }