QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Sursele proprii sistemelor tehnico-economice de constituire a fondurilor de investitii

Sursele proprii sistemelor tehnico-economice de constituire a fondurilor de investitii


Fondurile proprii sistemelor tehnico-economice (ceea ce, in esenta, reprezinta autofinantarea lor) exprima capacitatea acestora de a produce resurse de investitii din activitatea de exploatare si din alte activitati. Elementul definitoriu al autofinantarii il reprezinta asigurarea dezvoltarii activitatii pe seama resurselor financiare proprii. Sistemul tehnico-economic se autofinanteaza atunci cand obtine un profit care poate servi, in acelasi timp, ca remunerare a capitalurilor angajate si ca sursa de investitii.
Practica economica a evidentiat doua surse proprii de constituire a fondurilor de investitii necesare unui sistem tehnico-economic:

Fondul de acumulare, care la nivelul economiei nationale este parte a venitului national utilizata pentru largirea dimensiunii productiei, prin crearea de noi fonduri fixe si circulante si constituirea fondului de rezerva. Acesta este alcatuit din bunurile de productie create peste necesarul inlocuirii celor consumate in anul respectiv si din bunurile de consum destinate fondului de rezerva, constituind suportul material al cresterii fondurilor productive si a celor neproductive ale economiei nationale.

Daca se tine seama de destinatia sa, fondul de acumulare se poate denumi si fond de dezvoltare. Cum mare parte a acestui fond se foloseste pentru dezvoltarea capacitatilor de productie (75 - 90 %), se poate afirma deci, ca investitiile sunt finantate din economiile societatii, printr-un consum amanat, pe care agentul economic consimte sa nu-l foloseasca intr-o anumita perioada, cu scopul de a-le folosi mai bine in perioade viitoare.

Statul incurajeaza preocuparea sistemelor tehnico-economice de a folosi o parte a profitului pentru investitii, prin reduceri sau scutiri de impozite pe profitul destinat investitiei (reducere cu 50% a impozitului pe profitul reinvestit).

Pe de alta parte investitiile au ca sursa de finantare sumele rezultate din amortizarea fondurilor fixe, sume ce constituie parte din valoarea acestora care s-a transferat asupra produsului finit. Aceasta sursa constituie fondul de amortizare si reprezinta, la nivel national, cca. 1/4 din fondurile de investitii.

Politica de amortizare este folosita in vederea sprijinirii procesului de dezvoltare a productiei. Teoretic, exista trei metode de calcul al amortizarii: liniara, regresiva si accelerata. In tara noastra se aplica, in general, metoda liniara.Se poate afirma ca fondul de investitii propriu al unui sistem tehnico-economic, este format din elemente ale muncii vii (fondul de acumulare) si elemente ale muncii trecute (fondul de amortizare).

Fondul de investitii propriu - fond de dezvoltare obtinut din cele doua surse, este unic, din el finantandu-se atat obiectivele noi, cat si inlocuirea fondurilor fixe vechi.

Cele doua surse principale de constiuire a fondului de investitii exprima dublul rol al acestora in procesul reproductiei, astfel:

fondul de amortizare asigura realizarea reproductiei simple adica inlocuirea fondurilor fixe uzate ce au participat la procesul de productie si permit reluarea acestuia la acelasi nivel;

parti din profit ce asigura resursele necesare pentru realizarea reproductiei largite permitand reluarea procesului de productie la un nivel mai inalt.

Aceasta diviziune a fondului de investitii este doar teoretica pentru ca in activitatea practica este imposibil sa delimitam investitiile pentru realizarea reproductiei simple, de cele destinate reproductiei largite. S-ar parea ca investitiile destinate inlocuirii fondurilor fixe vechi cu altele noi, dar cu performante identice celor vechi, asigura reproductia simpla, iar cele destinate cumpararii de noi fonduri fixe superioare, raspund scopului reproductiei largite. In realitate, inlocuirea unui fond fix uzat cu altul nou nu conduce la obtinerea unei productii identice, cantitativ si calitativ, datorita efectului progresului tehnic materializat in utilajul nou care functioneaza cu parametri superiori in comparatie cu cel vechi.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }