QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Studiul comparativ management

Regatul Unit al Marii Britanii este un stat unitar, dar are cateva caracteristici principale, cum ar fi: inexistenta unui sistem unitar de legi si Curti, a unui sistem unitar de politie si guvernare locala, ca si diferente semnificative in ceea ce priveste exercitarea functiilor administratiei centrale.

Regatul Unit este condus de o monarhie constitutionala si din 1972 este guvernat de catre un singur Parlament, cel din Londra.

Politica, in mod formal, este exercitata de catre Regina,, iar practic aceasta este realizata de catre membrii Parlamentului si de catre Camera Legislativa.Statele Unite ale Americii sunt o republica federala, formata pe baza Constitutiei din 1787. Guvernul este organizat si functioneaza pe principiile constitutionalitatii, iar activitatea acestuia se orienteaza in trei directii: juridica, legislativa si executiva.
SEFUL STATULUI


Seful statului japonez este Imparatul (“Tenno”, in limba japoneza) si reprezinta un simbol al Statului si al unitatii poporului. El nu are putere fata de Guvern, dar desfasoara activitati in probleme de stat cu acordul Cabinetului, asa cum ar fi: promulgarea amendamentelor constitutionale, a legilor si a tratatelor, convocarea Dietei, disolutia Camerei Reprezentantilor, promulgarea alegerilor generale ale membrilor Dietei, atestarea numirii si demisiei membrilor de stat, precum si puteri depline in acreditarea ambasadorilor si ministrilor, acordarea de onoruri si primirea ambasadorilor straini. Asemenea, numeste Primul Ministru si Presedintele Curtii de Justitie, la propunerea Dietei si a Cabinetului. Tronul imperial este dinastic si are deci o descendenta din tata in fiu.

In cazul Marii Britanii, care prezinta un regim parlamentar accentuat, decat unul exercitat de Regina, puterea exprimata prin “prerogativele monarhiei” este formala, majoritatea atributiilor Reginei se manifesta in cadrul unor ceremonii.

In practica, Primul Ministru si Cabinetul exercita puterea potrivit prerogativelor regale. Oricum, monarhia are dreptul sa fie informata regulat si consultata in mod confidential de catre primul ministru cu privire la activitatea Guvernului, iar in situatiile exceptionale, monarhia poate interveni, de exemplu in intrevederile Primului Ministru.Seful statului american este Presedintele ales in mod indirect de catre cetateni, printr-un scrutin electoral. Fiecare din cele 50 de state are reprezentanti proprii in Congres, pe baza voturilor exprimate de electorat.

Potrivit Constitutiei Americane, membrii Camerei Reprezentantilor voteaza pentru alegerea Presedintelui, iar Senatul voteaza pentru Vicepresedinte.


REPREZENTARE AUTORITATII


Japonia si Statele Unite ale Americii, ca orice state de drept, apar cu o separare clara a celor trei ramuri ale autoritatii: cea legislativa, executiva si juridica.

In Regatul Unit al Marii Britanii au fost create structuri distincte pentru reprezentarea autoritatii.

Autoritate juridica

In Japonia procesele se desfasoara la trei niveluri. Reclamantii expun cazurile lor la Curtea Inalta si in final, la Curtea Suprema , daca problema nu a fost rezolvata la nivelurile inferioare.

Sistemul legislativ al SUA se fundamenteaza pe Constitutie. Cea mai mare parte din judecatorii federali sunt numiti de Presedinte, cu acordul Senatului. Cea mai inalta Curte din SUA este Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii.

Regatul Unit nu are o Curte Consttutionala, nu are un sistem unitar de Curti si nu are o separare clara a legilor private si publice, asa cum, de altfel, exista in marea majoritate a tarilor europene.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }