QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Salariul nominal si salariul real. Evolutia acestora in perioada 2007-2011

Salariul nominal si salariul real. Evolutia acestora in perioada 2007-2011Salariul nominal este suma de bani pe care salariatul o primeste de la unitatea in care sau pentru care lucreaza.

Salariul real din perioada curenta (SR) exprima puterea de cumparare a salariului nominal in raport cu o perioada de referinta(O). Marimea salariului real depinde de 2 factori: marimea salariului net (SN) si indicele pretului de consum in perioada curenta fata de perioada de referinta (IPC v0), adica:
Evolutia salariului depinde de raportul dintre (corelatia) indicele salariului nominal si indicele preturilor de consum:

-daca ISN<IPC evolutia salariului nominal este devansata de cresterea preturilor se va inregistra o reducere a puterii de cumparare, ISR<100%

-daca ISN=IPC salariul nominal creste in acelasi ritm cu preturile se va inregistra mentinerea puterii de cumparare ISR=100%

-daca ISN>IPC evolutia salariului nominal devanseaza cresterea preturilor se va inregistra o crestere a puterii de cumparare ISR>100%.

Salariul reprezinta cantitatea de bunuri si servicii de consum care poate fi cumparata, la un moment dat, cu salariul nominal. Salariul real este direct proportional cu salariul nominal, si invers proportional cu nivelul preturilor. Salariul real este de o importanta deosebita pentru comportamentul salariatului in munca. El este si o baza in determinarea salariului nominal, in lupta dintre patronat si sindicate

Nivelul si evolutia salariului real depind de doi factori esentiali (Cretoiu, Gheorghe, ):

a) marimea si evolutia salariului nominal;

b) nivelul si evolutia preturilor si tarifelor la bunurile-marfa si servicii. In raport cu primul factor, nivelul salariului real este direct proportional, iar in raport cu nivelul preturilor si tarifelor salariul real evolueaza in raport invers proportional. Formula de calcul este:

P SN SR= unde:

SN salariul nominal;

P preturile si tarifele.

Evolutia salariului real in raport cu cel nominal se determina ca raport intre indicele salariului nominal (ISN) si indicele mediul al preturilor si serviciilor (IP).

IP ISN =

Atunci cand indicele salariului nominal net creste mai repede decat indicele preturilor de vanzare cu amanuntul (preturile de consum) salariul real creste, dar nu in aceeasi proportie cu salariul nominal.

  Mai jos in figura alaturata putem identifica evolutia salariului net lunar in Romania la nivelul tuturor ramurilor.


Fig.1.4 Evolutia lunara a salariului mediu net in Romania

Sursa: INSSE. www.insse.ro (Accesat la data de 19.04.2011) 

lei

 

Fig. 1.5 Distributia pe transe de salarii a angajatilor din Administratie

Sursa:https://businessday.ro/Preluare www.kris.ro

Ponderea celor care castiga mai putin de 1.000 lei a scazut de la 51,1% la 39,9%, iar ponderea celor care castiga pana in 2.000 de lei a scazut de la 77,3% la 74,6%.

De asemenea, numarul celor care castiga peste 7.000 de lei brut a crescut de la 3.191 la 4.967, ponderea acestora in total crescand de la 1,1% la 1,5%.

Intre octombrie 2007 si octombrie 2009, salariul mediu brut realizat in Administratie a crescut cu 10,6% (de la 1.550 la 1.716 lei), in timp ce la nivelul economiei cresterea a fost de 28,7% (de la 1.391 la 1.791 lei).


Figura 1.6 Evolutia salariului mediu net in economie si administratie publica euro la cursul mediu anual al BNR si a numarului mediu al salariatilor din administratia publica si aparare in perioada 2004-2010

Sursa:https://www.zf.ro/infografice


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat