QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Structura organizatorica a burselor de valori
STRUCTURA ORGANIZATORICA A BURSELOR DE VALORIManagementul burselor este asigurat in general de patru categorii de organe: de decizie, de executie, de consultanta si de control.


Organele de decizie

Organul de decizie suprem este Adunarea Generala a Actionarilor, in cazul burselor constituite ca societati pe actiuni, respectiv Asociatia Bursei, in cazul asociatiilor fara scop lucrativ.
Organul de conducere permanenta si care stabileste directiile de baza ale activitatii bursei poate avea denumiri diferite:

Consiliul directorilor (la NYSE)

Comitetul Guvernatorilor (la Tokyo, Toronto, Amsterdam)

Consiliul Bursei (la Londra, Stockholm, Budapesta)

Comitetul Bursei (la Oslo, Singapore, Hong Kong)


In Romania el poarta denumirea de Consiliul Bursei si are in cazul burselor de marfuri, urmatoarele atributii principale:


a)     Elaboreaza regulamentele de functionare ale bursei, supravegheaza si asigura respectarea acestora;

b)     Stabileste categoriile, nivelurile si plafoanele comisioanelor si tarifelor practicate de bursa;

c)     Atesta brokerii si traderii care opereaza la bursa;

d)     Propune Consiliului de Administratie admiterea de membrii sau pierderea dreptului de tranzactionare al membrilor bursei, brokerilor sau traderilor;

e)     Hotaraste suspendarea dreptului de tranzactionare al membrilor bursei, brokerilor sau traderilor pe o perioada de pana la sase luni;

f)      Elaboreaza si transmite rapoarte cerute de CNVM

g)     Supune avizarii CNVM introducerea la tranzactionare a unor noi instrumente financiare derivate sau a unor noi active suport;

h)     Numeste coordonatorii sedintelor de tranzactionare.
Activitatea Consiliului bursei de marfuri este coordonata de un presedinte, numit de Consiliul de Administratie al societatii de bursa dintre membrii Consiliului bursei.


2. Organele de executie sunt subordonate Presedintelui sau Directorului general al bursei, fiind reprezentate de departamente operative precum:


departamentul pentru cotatii

departamentul pentru supraveghere a pietei

departamentul de compensatii

departamentul de informatizare

departamentul de cercetare dezvoltare

departamentul pentru membrii

departamentul pentru relatii internationale


3. Organele consultative sunt denumite generic comitete si au rolul de a asista cu consultanta de specialitate organele de decizie ale bursei. In practica diferitelor burse se pot intalni urmatoarele tipuri principale de comitete:


comitetul de supraveghere

comitetul pentru membrii

comitetul de etica bursiera

comitetul pentru produse bursiere noi

comisia de arbitraj


4. Organele de control intern sunt reprezentate de regula de un compartiment specializat al carui personal nu este subordonat functional conducerii executive a bursei. El raporteaza direct Consiliului de Administratie, cenzorilor interni sau auditorilor financiari.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }