QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Politica Bugetara a Uniunii Europene
Politica Bugetara a Uniunii Europene.Prin ce se deosebeste bugetul UE de bugetele nationale ale statelor comunitare? Bugetul Uniunii Europene se deosebeste fundamental de bugetele nationale ale statelor comunitare deoarece, pe de o parte, institutiile publice (armata, politia, justitia, sanatatea si educatia) se afla in responsabilitatea statelor membre si sunt finantate din bugetele nationale, iar pe de alta parte, cheltuielile cu institutiile administratiei europene (Comisia, Parlamentul, Consiliul, Curtea de Justitie) sunt reduse.

Problemele bugetare ale comunitatii europene au cunoscut de-a lungul existentei sale numeroase controverse privind rezolvarea unor chestiuni .Care sunt aceste chestiuni?

Problemele bugetare ale comunitatii europene au cunoscut de-a lungul existentei sale, numeroase controverse legate de rezolvarea urmatoarelor chestiuni:

CEE trebuie sau nu sa aiba resurse financiare proprii;

care din institutiile CEE: Parlamentul, Comisia, Consiliul sa detina controlul asupra bugetului;

dezechilibrele din bugetul comunitar.


Care sunt directiile principale prin care s-a urmarit consolidarea sistemului financiar in primii ani de functionare a Comunitatii Europene ?

In primii ani de functionare a comunitatilor europene s-a urmarit consolidarea sistemului financiar european actionandu-se in trei directii principale:

a. Unificarea instrumentelor bugetare. Cele trei comunitati europene: CECO - 1951 si EURATOM-1957, dispuneau de bugete, proprii, iar dupa fuziunea lor in anul 1965 au mai ramas doar doua instrumente bugetare: bugetul general si bugetul operational CECO pana in anul 2002, cand Tratatul CECO a devenit neoperational, Comisia asigurand conditiile ca aceste fonduri sa aiba o existenta distincta. Aceasta inseamna ca incasarile ce provin din gestiunea patrimoniului CECO vor reprezenta incasari la bugetul general si vor fi utilizate pentru  finantarea cercetarilor in domeniile carbunelui si otelului;

b. Cresterea autonomiei financiare. Pana in anul 1970 bugetul comunitar a avut doua surse de venituri: prelevarile CECO si contributiile statelor membre. Din anul respectiv a fost instaurat regimul resurselor proprii, iar finantarea a avut in vedere, in principal, politicile comune precum FEOGA si FEDR;

c. Realizarea  echilibrului institutional in exercitarea putem bugetare prin armonizarea atributiilor institutiilor comunitare. in prezent, puterea bugetara este impartita intre Parlament si Consiliu. Parlamentul are putere de decizie in ceea ce priveste cheltuielile bugetare ne­ obligatorii, poate respinge bugetul si accepta modul de executie al acestuia.


. Cum se realizeaza echilibrul institutional in exercitarea puterii bugetare prin armonizarea atributiilor institutiilor comunitare?

Realizarea  echilibrului institutional in exercitarea puterii bugetare prin armonizarea atributiilor institutiilor comunitare. in prezent, puterea bugetara este impartita intre Parlament si Consiliu. Parlamentul are putere de decizie in ceea ce priveste cheltuielile bugetare ne­ obligatorii, poate respinge bugetul si accepta modul de executie al acestuia.


In ce au constat reformele sistemului financiar si bugetar european initiatede J.Delors ?

Reformele sistemului financiar si bugetar european au fost initiate de J.Delors si au constat in:

modalitatea de stabilire a Plafonului total al resurselor proprii, pentru toate categoriile, ca procent din FNB.al.UE si nu in functie de TVA, ca pana atunci;

introducerea planificarii financiare  anuale insotita de o dubla plafonare a cheltuielilor: plafonarea platilor din bugetul anual care nu poate depasi plafonul global exprimat ca procent din PNB-ul UE (care este de 1,27%) si plafonarea fiecarei cheltuieli la un nivel fixat pentru fiecare an.. Reforma sistemului financiar bugetar al UE s-a concretizat in adoptarea unor pachete de masuri. Care sunt acestea?

Reforma sistemului financiar-bugetar al  UE s-a concretizat in adoptarea a doua pachete de masuri:

1. Pachetul Delors 1, adoptat de Consiliu in anul 1988, a limitat cheltuielile pentru agricultura, a caror crestere a fost plafonata la 74% din cresterea PIB-ului mediu pe UE; au fost dublate alocatiile consacrate fondurilor structurale; a fost constituita cea de a patra resursa pentru finantarea noilor cheltuieli, fondata pe PNB-ul fiecarei tari.

Pachetul Delors 2, adoptat in anul 1992, redistribuie resursele in favoarea programelor structurale si a creat Fondul de coeziune.


Cand a fost adoptat pachetul Delors 1 si ce masuri au fost prevazute in acesta ?Pachetul Delors 1, adoptat de Consiliu in anul 1988, a limitat cheltuielile pentru agricultura, a caror crestere a fost plafonata la 74% din cresterea PIB-ului mediu pe UE; au fost dublate alocatiile consacrate fondurilor structurale; a fost constituita cea de a patra resursa pentru finantarea noilor cheltuieli, fondata pe PNB-ul fiecarei tari.


. Cand a fost adoptat pachetul Delors 2 si ce masuri au fost luate?

Pachetul Delors 2, adoptat in anul 1992, redistribuie resursele in favoarea programelor structurale si a creat Fondul de coeziune.


Ce a insemnat introducerea planificarii financiare anuale insotite de o dubla plafonare a cheltuielilor?

Introducerea planificarii financiare  anuale insotita de o dubla plafonare a cheltuielilor a insemnat: plafonarea platilor din bugetul anual care nu poate depasi plafonul global exprimat ca procent din PNB-ul UE (care este de 1,27%) si plafonarea fiecarei cheltuieli la un nivel fixat pentru fiecare an.


10.Care sunt principiile bugetare?

Principiile bugetare: Principiul anualitatii, Principiul unitatii, Principiul universalitatii, Principiul echilibrului, Principiul specializarii.


.Ce intelegeti prin principiul anualitatii bugetare?

Principiul anualitatii Bugetul comunitatii respecta principiul clasic al anualitatii, care implica relationarea operatiilor bugetare la un exercitiu anual, pentru a facilia Comisiei controlul executarii operatiunilor.

Anumite activitati si actiuni din Uniunea Europeana se intind pe mai multi ani ceea ce impune actiuni bugetare plurianuale, situatie in care se face apel la credite disociate compuse din credite de angajament si credite de plati.


. Ce este principiul unitatii bugeare?

Principiul unitatii. Bugetul Uniunii Europene este un buget anual, aceasta insemnand ca ansamblul incasarilor si platilor trebuie sa se gaseasca intr-un singur document bugetar, pentru a face mai usor procesul de urmarire si control al utilizarii resurselor.Care este rolul creditelor de angajament si care este menirea creditelor de plati?

Creditele de angajament au rolul de a acoperi in exercitiul financiar al anului in curs costul unor operatiuni si actiuni a caror realizare se intinde pe o perioada mai mare de un an.

Creditele de plati au menirea sa acopere cheltuielile solicitate de angajamentele anului in curs sau ale anului anterior, pentru acestea din urma fiind necesare autorizari bugetare suplimentare.


Ce presupune principiul universalitatii?

Principiul universalitatii presupune,ca toate incasarile bugetare reprezinta o masa comuna care serveste la finantarea tuturor cheltuielilor, fara deosebire. Acest principiu are la baza doua reguli: regula non-afectarii ceea ce inseamna ca incasarile bugetare sa nu fie afectate de dorinta efectuarii unor cheltuieli selectate, precizate expres si regula non-contractiei care inseamna ca nu se accepta micsorari, reduceri ale incasarilor sau platilor.


. Ce presupune echilibrul bugetar si ce presupune principiul specializarii bugetare?

Principiul echilibrului adica incasarile intr-o perioada trebuie sa fie egale cu cheltuielile aceleiasi perioade. Este interzis sa se recurga la un imprumut pentru a acoperi un deficit bugetar. Orice cheltuiala suplimentara neprevazuta care intervine in perioada executiei bugetare trebuie sa constituie obiectul unei rectificari, prin transferul de credite de la un post ia altul.

Principiul specializarii presupune ca fiecare credit sa aiba o destinatie si un scop precis, iar incasarile sa fie urmarite pe surse pentru a identifica eventualele nerealizari si a preintampina aparitia de deficite.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat