QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Proiect practica administrarea afacerilor
UNIVERSITATEA AL. I . CUZA IASI

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILORPROIECT PRACTICA

S.C. BOWLING S.A. IASII. DOCUMENTE OFICIALE


A .DATE DE IDENTIFICARE :


Societatea „ BOWLING S.A.” a fost infiintata in anul 1995.

Societatea „ BOWLING S.A. ” este inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului la numarul J22 – 540 / 2000 si este inregistrata la directia generala a Finantelor Publice si are codul fiscal RO13237646.


B. SEDIUL SOCIETATII :


Sediul Societatii este in municipiul IASI, B-dul Tudor Vladimirescu „Iulius Center” Iasi.


C. DURATA DE FUNCT IONARE:


Este nelimitata.


Functionarea Societatii se desfasoara conform regulamentelor legale in viguare si a prevederilor din statutul sau, aprobat prin hotarare de infiintare. Desfasurarea activitatilor este autorizata prin :


● Autorizatia de functionare numarul 163230 / 29.07.2002, eliberata de Primaria Judetului IASI

● Autorizatia sanitara de functionare numarul 115682 / 28.02.2002;

● Autorizatia de functionare privind protectia muncii numarul 1545 / 07.08.2002;


D. OBIECTUL DE ACTIVITATE :


● Cafenea si bar ;

● Bowling & Biliard ;

● Alte activitati recreative.

E. CAPITALUL SOCIAL SI ACTIONARII SOCITATII :


La data de 31.12.2008, valoarea capitalului social al societatii era de 250 mii lei. Actionariatul societatii este format din 8 persoane fizice.F. CONCLUZII :


● Societatea are o situatie juritica clara, fiind infiintata conform prevederilor legale ;

II. STRUCTURA ORGANIZATORICA


Societatea Comeriala „ BOWLING” S.A. are ca obiect de activitate deservirea si activitatile recreative.

Procesul de organizare a unei firme are ca obiect gruparea activitatilor necesare pentru indeplinirea obiectivelor unei firme si atribuirea fiecarei grupe unui manager care are autoritatea necesara pentru orientarea, antrenarea si coordonarea oamenilor ce realizeaza aceste activitati.

A organiza activitatea unei firme inseamna inainte de toate o diviziune a muncii atat pe verticala cat si pe orizontala.

Diviziunea verticala a muncii presupune stabilirea ierarhiilor, a liniilor de autoritate, precum si a fluxului de comunicatii din interiorul unei firmei.

Diviziunea orizontala a muncii porneste de la faptul ca munca specializata este mai eficienta, realizandu – se prin separarea activitatilor si gruparea lor in posturi si compartimente. La infaptuirea diviziunii orizontale a muncii intr – o firma se au in vedere doua aspecte ale activitatilor desfasurate la fiecare post de munca : sfera ce cuprinde si profunzimea muncii.

Cele mai importante principii vizand departamentarea unei firme sunt urmatoarele :


Principiul echilibrului – Acest principiu are in vedere asigurarea unei armonii intre diferitele obiective pe care firma le are in vedere, intre modalitatea de a vedea misiunea firmei si responsabilitatile managerilor.


Principiul flexibilitatii – Cu cat structura unei firme este mai flexibila, mai adaptabila in functie de impactul unor factori externi, cu atat ea poate raspunde mai prompt la acele mutatii necesitate de indeplinirea obiectivelor si promovarea strategiilor. Astfel, structura companiei este foarte flexibila, aceasta si datorita faptului ca pe pietele pe care concureaza exista o concurenta acerba.


Principiul facilitatilor – Acest principiu se refera la organizarea unei firme si modalitatile de delegare a autoritatii ce pot promova un climat orientat spre actiune si inalta performanta.


Asfel, compania „ BOWLING” S.A.” are un sistem organizatoric care le permite angajatilor sa isi cunoasca cu exactitate atributiile iar rezultatele foarte bune ale angajatilor sunt rasplatite atat pe plan financiar cat si profesional.

Societatea Comeriala „ BOWLING” S.A.” este un complex pentru activitatile recreative compus din mai multe departamente :

● Cafenea & Bar ;

● Bowling ;

● Biliard ;

● Jocuri distractive.


Spatiul unde i si desfasoara activitatea SC BOWLING S.A. este la parterul Iulius Mall avand la dispozitie o suprafata totala de 2000 mp acordandu-se astfel o atentie deosebita realizarii arhitecturale a incaperilor , astfel incat acestea sa corespunda cerintelor actuale si de perspectiva din punct de vedere al functionalitatii si a gradului de confort ridicat.

Societatea isi desfasoara activitatea de divertisment intr – un cadru concurential destul de puternic, atragand prin calitatea si varietatea serviciilor pe care le ofera.

Actionand intr – un cadru concurential puternic, printr – un management eficient SC BOWLING S.A. a reusit sa se evidentieze atat in privinta calitatii servirii cat si a gamei sortimentale oferite.II.1. PUNCTE TARI SI SLABE INTERNE


1. PUNCTE TARI

● Societatea isi desfasoara activitatea intr – o zona cu vad comercial deosebit de important ;

● Situarea in centrul campusului Universitar Tudor Vladimirescu (la parterul Iulius Mall) este punctul cu gradul cel mai ridicat de atractivitate pentru clienti ;

● Aspectul arhitectural modern si non conformist al spatiilor interioare ;

● Dotarea cu inventar modern in anii 2008 – 2009, cand s – au facut investitii maxime ;

● Ambianta placuta si tinereasca, a barului si cafenelei ;

● Atmosfera primitoare si amabilitatea personalului de servire ;

● Concordanta dintre calitatea serviciilor comercializate si pretul lor ( raportul calitate – pret este un raport foarte bun ) ;

● Suprafata mare destinata pastrarii si depozitarii marfurilor si a materiilor prime si existenta curtii interioare pe unde se face descarcarea marfurilor ;

● Prezenta a unui sistem de difuzare a muzicii in saloane care asigura o atmosfera

placuta ;

● Societatea este caracterizata printr – o lichiditate curenta buna si o solvabilitate patrimoniala corespunzatoare ;

● Cifra de afaceri este in continua crestere de la un an la altul, pentru o imagine de ansamblu ca evolutie a clubului „ VIPER” din punct de vedere economic, trebuie urmarite si analizate cifra de afaceri si profitul brut prezentate in tabelul urmator :


Evolutia CA si a profitului brut a clubului „ VIPER ”:

Anii

Evolutia CA ( lei )

Evolutia profitului brut  ( lei )

2. PUNCTE SLABE

● Complexul este amplasat intr –un spatiu inchiriat pe o perioada determinata ;

● Timpul de asteptare indelungat al clientilor pentru a fi serviti, fapt datorat personalului ;

● Lipsa unui sistem adecvat de ventilatie in spatiul de servire ;

● Programul de lucru al personalului de servire ( 16 ore ) este obositor, angajatii lucrand sub nivelul lor de productivitate ;

● Lipsa unor notiuni elementare de cunoastere a unei limbi straine la majoritatea personalului de servire care determina confuzie si o anumita stangacie in relatiile personalului de contact cu turistii straini.  


III. PERSONALUL SI MANAGERII


Totalul pesonalului angajat al firmei in anul 2009 este de 25 persoane din care :


● Conducere – 8 ;

● Administratie – 1 ;

● Financiar, Contabil, Juritic – 1 ;

● Sefi compartimente – 3 ;

● Sefi sala – 3 ;● Ospatari – 6

● Intretinere, curatenie – 2 ;

● Soferi – 1 ;

La SC BOWLING S.A. sunt in total opt asociati fiecare avand zece sau doua zeci de parti din capitalul societatii.

IV CULTURA ORGANIZATIONALA


IV .1. PREZENTARE


Fiecare firma, indiferent de marimea si domeniul ei de activitate, are o cultura de management proprie, care depinde de propria ei istorie, de modul de abordare al problemelor si de practicile de conducere a activitatilor. Cultura organizationala reflecta mixul personalitatilor si al stilurilor de conducere, ea punandu – si amprenta supra modului cum vor fi realizate lucrurile, se vor efectua schimbarile, se va manifesta personalitatea organizationala si climatul psiho – social.

Cultura organizationala ca filozofie a firme privind modul de conducere a afacerilor, reflecta gandirea managerilor, standardele etice, setul de politici manageriale, traditiile, atitudinile, intamplarile si evenimentele prin care a trecut firma. Mac Millan o numeste „ ideologia firmei ” iar Th. Peters si R. Waterman considera cultura organizationala ca fiind rezultatul eforturilor managerilor de orientare a personalului in schimbul unei prestatii excelente.

Sistemul de valori are in vedere urmatoarele aspecte :


● Importanta consumatorilor si a serviciilor pentru consumatori ;

● Angajarea pentru calitate si inovare ;

● Interesul pentru salariati ; importanta onestitatii, integritatii si standardelor etice ;

● Datoria fata de actionarii, furnizori si comunitate ;

● Corectitudine in vanzari si in practicile de marketing ;

● Practicile in domeniul preturilor si contractarii.
IV.1. Clientii


Clubul VIPER are un orar de functionare nelimitat facandu l astfel una dintre primele optiuni in randul tinerilor Ambianta este, ca si numele restaurantului, selecta si placuta.

Clientela clubului este segmentata in mai multe grupuri :


● Tinerii si studentii cazati in caminele alaturate;

● Angajatii firmelor multinationale ;

● Turisti romani si straini aflati in tranzit ;

● Vizitatorii Iulius Mall ;
In timpul procesului relational stabilit intre un client si un angajat al restaurantului exista o comunicare verbala precum si un limbaj al gesturilor privirilor, mimicii. Exista mai multe situatii de creeare a relatiilor client – ospatar, si anume :


● Primirea clientului ;

● Cererea – oferta de servicii sau vanzare de preparate culinare ;

● Reclamatia din partea clientului.


In procesul de servire al clientului se disting mai multe secvente :


● Contactul ;

● Luarea in primire ;

● Asigurarea continuitatii ;

● Plecarea clientului.

Tabel numarul 1: reusita procesului de servire a clientului:


Procesul de servire

Activitate

Obiective si modalitati de indeplinire a lor

Contactul

Primirea clientului

Reusita primirii clientului :

● Salutul surazator

● Se intreba clientul daca are rezervare

● Procurarea unei mese

● Instalarea clientului

Luarea in primire

Luarea comenzii

Reusita vanzarii :

● Prezentarea meniului ;

● Descoperirea dorintelor clientului ;

● Propuneri in acord cu preferintele exprimate ;

● Inscrirea comenzii ;

● Felicitarea pentru alegere ;

Asigurarea continuitatii

Asigurarea servirii

Reusita serviciului :

● Transmiterea comenzii ;

● Servirea dupa dorinta clientului ;

● Anticiparea dorintelor clientului ;

● Debarasarea treptata a mesei ;

Plecarea clientului

Asigurarea plecarii

Reusita plecarii clientului :

● Intocmirea notei de plata ;

● Incasarea notei de plata ;

● Asigurarea de satisfactie a clientului ;

● Conducerea clientului si formulele de salut, in speranta unei reveniri.


Aprecierea personala a clientului asupra calitatii prestarii serviciului variaza dupa dispozitia acestuia si modul de interpretare.Criteriile dupa care clientul judeca asupra seriozitatii si calitatii servirii impreuna cu renumele locului formeaza un mediu prealabil si complementar intregului act de vanzare :● Aspectul barului si cafenelei datorat curateniei, dispunerii armonioase a meselor, decorarii intr-un mod inedit a spatiului;

● Calitatea serviciilor prestate (calitatea pistelor de bowling si calitatea meselor de biliard)

● Aspectul suprafetelor de joc si atractivitatea acestora ;

● Continuitatea serviciului.V SISTEMUL INFORMATIONAL


Un sistem informational este un ansamblu integrat de metode, proceduri si mijloace folosite pentru culegera, transmiterea si prelucrarea datelor., analiza, pastrarea, difuzarea si valorificarea informatiilor si cunostiintelor.

Atunci cand pentru prelucrarea si pastrarea datelor si informatiilor sunt utilizate calculatoarele, sistemele se numesc informatice – dupa tehnologia franceza sau computerizate dupa terminologia americana.

Desi notiunea de sistem informational de management a aparut inca din anii 1960, nu exista in prezent o acceptiune unica a acestui termen. O definitie posibila considera sistemul informational de management ca fiind o metoda organizata de asigurare cu informatii interne si externe referituare la operatiunile trecute, prezente si viitoare ale organizatiei pentru a sprijini luarea si aplicarea deciziilor.

Evident, o astfel de metoda presupune proceduri, echipamente si oameni implicati in culegerea, transmiterea, prelucrarea si disponibilizarea informatiilor.

Sistemele informationale de management sunt elemente esentiale pentru realizarea functiilor manageriale de planificare si control. In firmele moderne, maforitatea sistemelor informationale sunt computerizate sau sunt combinatii ale unor elemente manuale si computerizate.
VI Functiile organizatiei – Situatia


VI .1. Modul de conducere a evidentei contabile


Contabilitatea unitatii este organizata in cadrul compartimentului financiar, la nivel de unitate, personalul care deserveste acest compartiment avand pregatirea de specialitate necesara, respectiv studii medii economice si calitatea de contabil autorizat, iar seful compartimentului financiar are ca pregatire studii economice superioare.

Pe baza datelor de evidenta sintetica, lunar se intocmeste balanta de verificare.

Concordanta inregistrarilor dintre evidenta gestiunilor si evidenta contabila se face lunar, cu ocazia punctajului de la sfarsitul lunii.

La nivelul gestiunilor exista registre unde evidenta se tine atat cantitativ cat si valoric, iar in contabilitate evidenta se tine valoric.


Costuri si venituri


La sfarsitul anului 2008 s – au inregistrat urmatoarele costuri si venituri :

- venituri totale 13.340.460.000 lei

● Venituri din exploatare ;

● Venituri financiare ;

● Venituri exceptionale ;


- Cheltuieli / costuri totale : 4.080.435.105 lei

● Cheltuieli din exploatare ;

● Cheltuieli financiare ;

● Cheltuieli exceptionale .


Din diferenta dintre veniturile totale si cheltuielile totale se obtine profitul brut :


Profitul brut = veniturile totale – cheltuieli totale ;Pb = 13.340.460.000 – 10.594.445 = 2.746.015 lei


Analiza portofoliului de afaceri dupa metoda GE

Portofoliu de afaceri al S.C. „ BOWLING” S.A. cuprinde urmatoarele activitati strategice :


a)     Bar & Cafenea ;

b)     Bowling ;

c)     Jocuri distractive ;

d)     Biliard
In graficul de mai jos este redata activitatea pietii pentru USA analize in firma noastra :


10

Atractivitatea pieteiScazuta 3,33 Medie 6,66 Ridicata
10 Ridicat 6,66 Mediu 3,33 Scazut 0


Figura numarul 1: Atractivitatea pietii


Strategiile aplicate pentru ficare USA, in parte, sunt :


● Pentru cofetarie – patiserie – strategie de dezvoltare ;

● Pentru club de noapte – strategie de valorificare / mentinere ;

● Pentru casino – strategie de dezvoltare ;

● Pentru casa de schimb valutar – strategie de mentinere ;

● Pentru casa de amanet – strategie de dezvoltare.


Specialistii firmei noastre au atribuit cate o valoare pentru fiecare unitate strategica a firmei iar toate datele s – au centralizat in urmatorul tabel :


Nr. Ctr.

USA

Specialist 1

Specialist 2

Specialist 3

Specialist 4

Atract.

Potential

Atract.

Potential

Atract.

Potential

Atract.

Potential


A


B


C


D


E
F


VII POZITIA CONCURENTIALA A FIRMEI


Concurentii cheie ai societatii noastre sunt :


„ BEST BILIARDS ”; „ FOR FUN”; „ BEST CLUB ”

Societatea Comeriala „ BOWLING” S.A. lupta foarte mult pentru a – si mentine pozitia sa actuala.

Aceasta lupta consta in principal, in atragerea de noi clienti. Reclamele, spoturile publicitare si alte mijloace mass – media folosite de „ VIPER ” nu face decat sa atraga atentia consumatorilor. Reclame sunt foarte bune si construite pe realitate, pozitia firmei noasttre fiind exact cum reiese din acestea. Acest fapt determine clientii sa ne paseasca pragul si sa „ testeze ” calitatea serviciilor oferite de noi.

In cele mai multe cazuri clientii au decis sa ne mai onoreze cu prezenta lor si alta data acest fapt ducand la repetarea acestei decizii din partea clientului. Toate acestea nu inseamna, de fapt, decat fidelitate. Cu timpul clientii nostri s – au convins de calitatea serviciilor oferite de noi si au devenit loiali clubului nostru.

Principalii concurenti ai firmei noastre din zona IASI sunt :

„ BEST BILIARDS ”; „ FOR FUN ”; „ MOTOR CLUB ”; „ BEST CLUB ”;

„ CHAIENE” ,VIII MIXUL DE MARKETING


VIII.1. PRODUS


Firma noastra atribuie o atentie deosebita acestui aspect. Produsele barului si cafenelei noastre fiind de o calitate exceptionala. Avem o gama vasta de produse, de calitate superioara si care, sadisfac si cei mai capriciosi si pretentiosi clienti.


Strategia abordata de firma „ BOWLING” S.A. este cea de crestere a dimensiunilor gamei.VIII.2. CATEGORII DE PRODUSE


Principalele feluri de bauturi cuprinse in meniu sunt :

● Vinuri Romanesti ;

● Vinuri Portugheze ;

● Vinuri si sampanie Frantuzeasca ;

● Whisky & Bourbon ;

● Sucuri naturale ;

● Inghetata ;

● Bauturi aperitive si spirtuase ;

● Bere ;

● Bauturi calde nealcoolice ;

In afara de prezentare in forma scrisa, bauturile se recomanda oral de catre seful de sala, ospatar sau barman, care trebuie sa fie bun cunoscatori in domeniul vinificatiei si in general al bauturilor, atat alcoolice cat si non alcoolice.


VIII.3. PRET


Preturile practicate de firma „ BOWLING” S.A. se refera la clientii cu venituri normale dar la cei care pur si simplu vor sa se distreze , indiferent de suma pe care o poseda in cont. Fiind de categoria „ distractie ,” chiar daca noi am vrea sa cucerim toate segmentele de clienti, nu putem practica preturi scazute. Insa, daca ne referim la raportul calitate – pret, putem spune ca este un raport echilibrat.


Calitate


Scazuta    Ridicata

Strategia pretului de exceptie

Strategia bazata pe valoarea produsului

Strategia suprapretului

Strategia preturilor Minime

Tabel numarul 1: Strategii de pozitionare de pret.

VIII.4.PROMOVARE


Pentru a ne promova serviciile oferite apelam la urmatoarele mijloace / metode :


● Reclame TV – prin posturile locale de televiziune „ TV BIT ”, „ PRO TV – IASI ”, „ TELE M „ ;

● Reclamele radio – tot prin posturile locale : radio KISS FM, radio HIT ;

● Ziare si reviste locale – Ziarul „ BUNA ZIUA IASI ”, „ IESEANUL ”, Revista „Zile si Nopti”, „ Mall Mania”.

Aceste mijloace de promovare le folosim periodic, de aceea nici nu avem mari cheltuieli la acest capitol, noi bazandu – ne in special pe loialitatea clientilor.

Alte mijloace / metode folosite pentru a face reclama constau in :

● Sponsorizari ale diferitelor evenimente si activitati din Municipiul IASI. Aici trebuie sa mentionam ca nu putine au fost ocaziile cand am sponsorizat diferiti studenti pentru bursele obtinute in strainatate.

● Sponsorizare echipei de fotbal Politehnica Iasi.Ca strategie de promovare folosim urmatoarea metoda :

Acceptam studentii de la Stiinte Economice pentru a – si face practica de an sau partea practica din lucrarile de diploma in cadrul firmei noastre si putem spune ca aceasta strtegie este foarte eficienta.

Acceptam orice cerere a studentilor de a organiza jocuri si concursuri- bowling, biliard ( gen Festudis).


Astfel dorim o crestere progresiva si foarte sanatoasa a brandului „VIPER”!O marca este puternica atunci cand consumatorii decid sa o cumpere pe baza

convingerii ca respective marca le satisface cerintele mai bine decat orice alta marca sau alt produs.
Construirea unei marci puternice inseamna imbunatatirea dispozitiei consumatorului fata de ceea ce ofera marca si in final loialitatea acestuia fata de marca .


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }