QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Proiect atestat tehnician in activitati economice
COLEGIUL TEHNIC “IOAN CIORDAS” BEIUS


PROIECT DE SPECIALITATE

PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A

COMPETENTELOR PROFESIONALE

Profilul: SERVICII

Specializarea: TEHNICIAN IN ACTIVITATI ECONOMICE

.ARGUMENT


Realitatile societatii moderne arata ca odata cu dezvoltarea economiei de piata pentru sporirea gradului de complexitate a acestuia trebuie sa se dezvolte corespunzator ca:arie,continut,operativitate si informatia informatia economica,pentru ca ea sa poata furniza elementele necesare luarii deciziilor,sa poata reflecta exact situatia patrimoniala si rezultatele activitatii economico-financiare.

Componentele comertului nostru exterior au inregistrat unele mutatii notabile,ponderea lor in cadrul produsului intern brut crescand atat in cazul exporturilor cat si Importurile.Statelor Uniunii Europene au participat intr-o proportie mare la acumularea stocului de investitii directe in Romania.

Veriga de baza a economiei,in care are loc producerea unor bunuri,executare unor lucrari sau prestarea unor servicii conform cerintelor pe piata este reprezentata de intreprindere.

Fiecare intreprindere constituie o unitate economica distinctiva atat fata de intreprinderi care apartin unor ramuri economice diferite,cat si fata de intreprinderi care apartin aceleasi ramuri sau subramuri,intrucat are anumite caracteristici determinate de trei trasaturi de baza:-unitate tehnico-productiva;

-unitate organizatorico-administrativa;

-unitate economico-sociala.

Dupa tipul de productie,intreprinderile se grupeaza in:

-intreprinderi cu productie de masa;

-intreprinderi cu productie de serie;

-intreprinderi cu productie individuala.

Incadrarea int-o anumita categorie se face in functie de o serie de indicatori cum ar fi:-marimea cifrei de afaceri;

-numarul de salariati;

-marimea capitalului social.

Principala sursa de date a sistemului informational economic si tot odata una dintre componentele de baza ale acestuia este contabilitatea. a existat si toate informatiile social-economice ca rezultat al productiei materiale,dar importanta,modul de organizare si serviciile ei au fost diferite in functie de particularitatile modului de productie si felurile fiecarei gandirii sociale.

Organizarea contabilitatii in tare noastra are la baza Legea nr.82/1991cu modificarile ulterioare:principiile generale ale contabilitatii,registrele de contabilitate,restrictiile instrumentale de lucru ale contabilitatii,reguli de inregistrare in conturi,prevederi privind folosirea tehnicii de calcul in prelucrarea datelor contabile.

Prin geneza,contabilitatea a aparut din nevoia de a raspunde in plan informational si decizional la problema gestiunii valorilor economice separate pe entitati patrimoniale.pentru tara noastra,in mod concret,se delimiteaza ca entitati patrimoniale,denumite si entitati contabile,regiile autonome,societatile comerciale institutionale publice,unitatile cooperative,asociatiile si celelalte persoane fizice si juridice care desfasoara activitati comerciale.Capitolul I. S.C. incaltaminte Dorina S.R.L.I. 1. Scurt istoric

S.C. Incaltaminte Dorina S.R.L. si-a inceput primele lucrari pentru amenajarea sediului si sectiilor de productie in anul 1995 in orasul Beius.

S.C. Incaltaminte Dorina S.R.L. are sediul in Beius, strada 1 Decembrie 1918, nr. 51/B.

I.2. Obiectul de activitate

S.C. Incaltaminte Dorina S.R.L. are ca obiect principal de activitate producerea de incaltaminte, care sunt realizate in special pentru export, in tara fiind retinute un numar relativ mic. Este o societate cu raspundere limitata cu capital privat integral strain. S.C. incaltaminte Dorina S.R.L. produce in exclusivitate pentru S.C, Calzaturificio SIXMAR S.R.L. care are sediul in Italia, fiind titulara cunoscutei marci Veronella.

I.3. Structura organizatorica si descrierea activitatii

Functiunea reprezinta un ansamblu de activitati omogene si intermediare dintr-un domeniu delimitat organizatoric, prin intermediul carora se indeplinesc obiective derivate din obiectivele generale ale firmei.

Avand in vedere trasaturile definitorii ale sistemului intreprinderii, de nivelul de dezvoltare a unitatii economice, de functiunile generale prezente in firma, S.C. incaltaminte Dorina S.R.L. indeplineste urmatoarele functiuni:

Functiunea de productie,

Functiunea financiara,

Functiunea de personal.

Functiunea de productie

Aceasta functiune cuprinde activitati de baza ale unitatii, in cadrul careia se realizeaza miscarea, transformarea sau prelucrarea unor resurse primare: materii prime, informatii etc, pana se ajunge la obtinerea produsului finit. in cadrul acestei functiuni de productie se desfasoara procesul tehnologic..

Procesul tehnologic de fabricare a incaltamintei este este foarte complex si difera de la model la model, pentru realizarea lui fiind nacesare parcurgerea urmatoarelor faze de lucru:

Preluarea materiilor prime si a accesoriilor la magazie,

Croitul pielii si a materialelor sintetice,

Cusut, numerotat, adezivat,

Talpuit, finisat,

Control final,

Preluarea produsului finit la magazie.

Preluarea materialelor prime si a materialelor sintetice se face
cantitativ si calitativ (pe baza notelor de receptie si constatare de
diferente), evidenta fiind condusa in functie de ordinele de lucru care
sosesc impreuna cu materialele care sunt importate. Pentru a fi eliberate
materialele din magazie catre sectiile de lucru se fac comenzi, unde este
specificat pentru fiecare model de incaltaminte consumul de materiale,
numarul de bucati si impartirea pe marimi.

Din magazie sunt eliberate prima data pielea si captuseala sintetica, care se da in lucru in sectia de roit in vederea obtinerii partilor componente a produsului finit.

2.Materialele primite in vederea croirii sunt atent verificate daca corespund din punct de vedere calitativ, cantitativ si dimensional dupa care se trece la operatiunea de croire. Prima faza de lucru este croirea bruta, care se face cu ajutorul masinii de taiat (se decupeaza in mod grosier partile tiparului) dupa care va fi finisat cu ajutorul unei masini de taiat rotativa. Partile obtinute vor trece la urmatoarea faza de lucru.

Pentru numerotarea partilor componente ale produselor sunt
folosite etichete adezive pe care se inscriptioneaza numarul comenzilor
(care reflecta modelul de lucru), numarul spanului (necesare pentru ca
toate piesele componente ale produsului sa faca parte din aceeasi foie de
piele, pentru a se evita diferentele posibile de nuanta, de culoare si de
numarul incaltamintei).

Partile croite si numerotate impreuna cu toate accesoriile necasare, insotite de ordinele de lucru si de modelul de lucru (monstra) vor fi avansate liniile de asamblare.

Pentru talpuire si finisare maistrii sunt cei care vor studia
modelul de lucru, vor stabili succesiunea fazelor, necesarul de personal
si incadrarea fazelor de lucru pentru fiecare muncitor in parte. Dupa ce
sunt stabilite toate acestea abia apoi se introduce modelul de linie
pentru a fi realizat. In cadrul liniilor de montat se gasesc masini de
montat simple sau speciale.

Faza finala a liniei de montat este asigurata de controlul de calitate, urmand a fi vizat in special aspectul general al produsului, dimensiunile de baza lui, urmand a fi predat sectorului unde se realizeaza finisajul.

In cadrul controlului final produsul va fi finisat cu ajutorul
masinilor de lustruit. inainte de a fi predat la magazia de produse finiote
incaltamintea va fi supusa unui control tehnic final.

In magazia de produse finite incaltamintea va fi verificata
cantitativ in functie de comenzi pe clienti, va fi etichetata cu etichete
comerciale si ambalate dupa cerintele fiecarui client.


Functiunea financiara


Aceasta functiune integreaza activitatile prin care se asigura folosirea rationala a mijloacelor financiare necesare desfasurarii activitatii de ansamblu a firmei, inregistrarea, si evidenta in expresie baneasca a fenomenelor economice din unitate, precum si urmarirea modului de realizare a rezultatelor economice si pe aceasta baza facandu-se intrepretarea rezultatelor generale ale firmei.

Functiunea de personal


Aceasta functiune cuprinde activitati prin care se asigura resursele umane necesare realizarii obiectivelor firmei, utilizarea rationala a acestor resurse, dezvoltarea continua a competentei personalului care realizeaza obiectivele firmei, rezolvarea problemelor de salarizare, precum si asigurarea rezolvarii problemelor sociale.

Angajarea personalului societatii se face in cadrul schemei de organizare, in baza nevoilor intervenite in decursul desfasurarii activitatii, prin incheieri de contracte individuale de munca pe perioade nedeterminate sau determinate ce vor fi inregistrate la organul de drept.

Drepturile si obligatiile personalului societatii se stabilesc pe baza regulamentului intern, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Pontarea personalului firmei se face pe baza cartelelor electronice de pontaj, iar salarizarea se face pa baza cardurilor bancare.


I.4. Caracteristici de calitate

Calitatea de varf a produselor S.C. incaltaminte Dorina S.R.L. este asigurata de implementarea unui sistem sever de control al calitatii. Implementarea acestui sistem a avut loc in conformitate cu standardul international SR ISO 9001. Certificarea sistemului de asigurare a calitatii constitue atit pntru clienti cat si pentru furnizori, dovada faptului ca produsele au capacitatea de a satisface toate cerintele si conditiile actuale in domeniul calitatii.De asemenea se urmareste in concordanta cu politica generala de firma satisfacerea prompta si eficienta a cerintelor clientilor si stabilirea unor relatii de colaborare cu acestia.


I.5. Mediul extern

S.C. Incaltaminte Dorina S.R.L. produce incaltaminte in sistem Lohn. Societatea are un singur furnizor de materii prime, materiale si accesorii, toate fiind furnizate de S.C. Calzaturificio SIXMAR S.R.L. Italia. Acesta este principalul furnizor, dar pe langa acesta societatea mai are si alti furnizori de materiale auxiliare cum ar fi: Despa, Centru Accesori TM, Maertec, Granuci, Nordih, Proenerg, I.C.F.

Clientii pentru care firma sunt de fapt clienti ai S.C. Calzaturificio SIXMAR S.R.R. Italia. Printre acestia se numara firme de prestigiu din toata lumea cum ar fi:


l.A.M.C. CALZATURE S.R.L.

ll.BIFULCOCETROSRL

2.ABC MART INC.

12.BISHOPS             FOOTWEAR LIMITED

3.EGESETA

13.B0RANT SHOES SRL

4.ALPINA BOOTS ESPORT SHOES

14.BORSANTO ALESSANDRO

5.ALTALENA SA

15.BOUNJOURKAS GEORGE

6.ALTERO CALZATURE DI ZAMPIERI

16.BOUTIQUES LRCLERKS CHAUSSURES

7.AMANI B.V.

17.BOZZINOANA

8.AMICA

18.BRANTAN0 PURCHASING COMPANY

9.ANNA SHOES SRL

19.BROTCON FOOTWEARE

10.ANWR       ARISTON-NORD-WEST-RING

20.BURATTI SNC

Institutiile bancare alaturi de principalul rol, respectiv cel de finantare a intreprinderilor pot oferi informatii, consultanta si servicii precum: rapoarte privind tendintele economice nationale si internationale, rapoatrte asupra situatiei comerciale, informatii despre credite, metode de plata si cursuri de schimb.

S.C. Incaltaminte Dorina S.R.L. lucreaza cu BCR Beius, unde are si cont deschis

Contabilitatea firmei este tinuta de catre o firma specializata distincta de societate


I.6. Structura personalului


Firma are un total de 566 salariati existenti, dm care 14 sunt cu studii superioare, adica un procent de 2,4%.

NR. CRT.

CATEGORII DE PERSONAL

NUMAR SALARIATI


Total salariati din care:


Personal cu studii superioare din care:-ingineri-subingineri-economisti-informaticieni-alte specializari


Personal cu studii medii:-tehnicieni-maistri

-alte categorii


Muncitori din care:-calificati-necalificati


Cap. II ASPECTE TEORETICE PRIVIND    CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR FINANCIARE

3.1. Prezentare generala

Imobilizarile sunt bunurile si valorile de folosinta indelungata caracterizate prin urmatoarele insusiri;

perioada lor de utilizare este de regula mai mare de un an

nu se consuma si nu se inlocuiesc la prima utilizare

nu isi schimba forma pe parcursul utilizarii acestora

nu sunt destinate comercializarii
Dupa continutul economic, starea fizica si modul de actiune in procesul de productie,

activele imobilizate se impart in 3 mari grupe:

imobilizari necorporale

imobilizari corporale

- imobilizari financiare

Imobilizarile financiare sunt investitii financiare care cuprind actiuni si
alte titluri cumparate si detinute pe termen lung, precum si creantele imobilizate, cum ar fi imprumuturile si garantiile acordate pe termen lung.

Imobilizarile financiare prezinta urmatoarele caracteristici:

nu au structura materiala

- reperzinta sume banesti amortizate pe termen lung in afara unitatii

nu se amortizeaza pentru ca nu sufera deprecieri ireversibile

- genereaza venituri financiare sub forma dividendelor, dobanzilor :

pot fi supuse unor deprecieri reversibile, pentru care se constituie provizioane de depreciere

in economia de piata, principalele societati comerciale, mai ales cele de dimensiuni mari, sunt organizate ca societati pe actiuni. Capitalul unor asemenea firme se constituie prin aportul unor persoane fizice sau juridice, denumite generic actionari.

Actiunea este un titlu de valoare care atesta calitatea de proprietar a detinatorului ei asupra unei fractiuni din capitalul social al firmei. Ca document actiunea este un inscris care contine anumite date de identiifcare:

- numele firmei emitente

- data emiterii

numarul de identiifcare a titlului

- valoarea nominala

semnatura persoanei autorizate din partea firmei emitente

elementele de securitate, care au menirea de a impiedica falsificarea documentului

Pentru calitatea de proprietar asupra unie parti din capitalul societatii pe actiuni, actionarul obtine o parte din profitul netal societatii pe actiuni numita dividend. Marimea dividendului este hotarata de adunarea generala a actionarilor si depinde de situatia economico-financiara a firmei si de strategia adoptata in ceea ce priveste utilizarea profitului. Marimea dividendelor obtinute de catre un actionar este in functie de cota sa de participare la capitalul social al firmei.

Din punct de vedere contabil, fuziunea, cel putin cea prin aprobare, se trateaza ca o operatie de aport referitoare la elementele de activ sau pasiv, titlurile achizitionate care fac parte din capitalul unei alte firme constituie o veritabila investitie financiara, numita in contabilitate imobilizari financiare.

in contabilitate, activele imobilizate sunt delimitate, indiferent de felul lor, pe obiecte de evidenta, in cazul imobilizarilor financiare constituie obiecte de evidenta fiecare categorie din titluri si creante imobilizate strict delimitate dupa valoarea de intrare in patrimoniu, data achizitiei, emitentul titlurilor.

in cadrul creantelor imobilizate, fiecare creanta constituie obiect distinct de evidenta in contabilitate, indiferent ca este vorba de creante legate de participatii, imprumuturi acordate pe termen lung sau alte creante imobilizate.

Plasamentele pe termen lung sub forma de titluri se impart in patru categorii:

- titluri de participare detinute la filiale in cadrul grupului (contul 261)

- titluri de participare detinute la societati din afara grupului (contul 262)

- imobilizari financiare sub forma de interese de participare (contul 263)

- alte titluri imobilizate (contul 265)

Titlurile de participare sunt titluri a caror posesie durabila este estimata sa exercite o influenta asupra societatii emitente si sa asigure controlul activitatii acesteia.

Titlurile de participare sunt la originea constituirii unui grup de societati, fapt ce permite sa se integreze politicile comerciale, industriale sau financiare si sa se favorizeze economia de scara si sinergia.

O buna gestiune a portofoliului de titluri de participare implica afectarea unor conturi distincte si sa se izoleze astfel creantele imobilizate. Totodata in anexa utilizatorul de situatii financiare, trebuie sa dispuna de organe de informatii care sa vizeze filialele. Astfel societatile trebuie sa prezinte o lista a filialelor si a participatiilor care sa indice, pentru fiecare dintre ele, partea detinuta din capital, marimea capitalurilor proprii si rezultatul ultimului exercitiu inchis. Mai mult, in tabloul filialelor si participatiilor trebuie sa se indice valoarea contabila a titlurilor detinute, imprumuturile acordate si avansurile consimtite de societate, inca nerambursate, marimea cautiunilor acordate de societate, in cursul exercitiului.

Societatile care aloca o parte din activitatea lor gestiunii unui portofoliu trebuie sa inscrie partea din patrimoniul lor, investita in aceasta ramura, la postul „ Titluri de participare detinute la societati din afara grupului'. Activitatea de portofoliu consta in investirea de active intr-un portofoliu de titluri pentru a realiza, la o scadenta mai mare sau mai mica, o rentabilitate satisfacatoare, fara sa se intervina in gestiunea intreprinderii ce a emis titlurile.

Titlurile pe care intreprinderea Ie detine in capitalul altor societati comerciale pe termen lung in scopul garantarii contributiei la activitatile persoanei juridice respective reprezinta interese de participare.

Titlurile pe care firma are intentia de ale consuma durabil sau pe care ea nu are posibilitatea sa le revanda intr-un termen scurt, titluri care nu sunt incadrate in categoriile prezentate anterior sunt inscrise la postul „Alte titluri imobilizate' . Pentru o delimitare corecta a titlurilor trebuie avuta in vedere intentia pe care o preconizeaza firma, in legatura cu utilizarea lor.

in privinta evaluarii titlurilor imobilizate, contabilul trebuie sa tina cont de urmatoarele particularitati:Valoarea de intrare este reprezentata de pretul de cumparare sau valoarea determinata prin contractul de achizitie referitor la titlurile imobilizate. Cheltuielile accesorii legate de achizitionarea titlurilor se inregistreaza direct in cheltuielile de exploatare ale exercitiului.

• Valoarea de intrare este valoarea actuala sau de utilitate a fiecarei categorii de titluri de participare, de titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu sau de alte titluri imobilizate. Posesia unei fractiuni din capitalul altei societati sub forma titlurilor de participare confera detinatorului o putere de control sau o influenta notabila, ce poate da participatiei o valoare superioara ce rezulta din cursul bursier sau din valoarea probabila de negociere a unor titluri imobilizate. De aceea, la inventar, evaluarea titlurilor de participare, cotate sau necotate, se face la valoarea de utilitate numita valoare de uzaj.

Valoarea de uzaj este pretul pe care un sef de intreprindere prudent si avizat accepta sa-1 plateasca pentru a obtine participatia in societatea emitenta. in determinarea acestei valori sunt luate in calcul mai multe elemente: cotatia titlurilor de participare respective la bursa, rentabilitatea lor si perspectivele de rentabilitate, conjunctura economica, avantajele pe care le confera detinatorului, controlul sau influenta notabila asupra societatii emitente.

In principiu valoarea actuala a titlurilor imobilizate se determina astfel: pentru titlurile cotate la bursa, cursul mediu al ultimei luni, iar pentru titlurile necotate, valoarea probabila de negociere.


Valoarea bilantiera

Arunci cand valoare de inventar a imobilizarilor financiare este mai mica decat valoarea de intrare, avand in vedere natura reversibila a deprecierii se procedeaza la constituirea unui provizion.

In bilantul contabil, imobilizarile financiare, ca de altfel toate activele, sunt inscrise la valoarea neta contabila. In cazul acestei categorii de active, valoarea neta contabila este data de diferenta dintre valoarea contabila si marimea provizioanelor pentru depreciere.


Evaluarea la iesirea din patrimoniu

Evaluarea titlurilor de natura imobilizarilor financiare, la iesirea lor din

patrimoniu, se analizeaza in contextul cesiunii acre presupune doua operatii:

constatarea pretului de cesiune

- iesirea bunului din activ, de unde si anularea valorii sale contabile

Diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea contabila constituie rezultatul cesiunii (plus de valoare sau minus de valoare). Valoarea contabila cu ocazia cesiunii este o valoare bruta, tinandu-se cont totodata de un eventual provizion pentru depreciere.

In principiu, valoarea bruta este costul de intrare al titlurilor cedate, atunci cand cesiunea se refera la o fractiune dintr-un ansamblu de titluri de aceeasi natura, care confera aceleasi drepturi, costul de intrare al fractiunii cedate este estimat la nivelul costului mediu ponderat sau, presupunand ca primul element iesit a fost primul intrat, la nivelul valorii date de aplicarea metodei FIFO.

Cat priveste creantele imobilizate, acestea sunt evaluate in conformitate cu regulile nominalismului monetar. Cum valoarea de inventar poate sa fie inferioara valorii de intrare, diferenta este inregistrata in categoria provizioanelor pentru deprecierea imobilizarilor financiare. Ca atare, valoarea bilantiera este o valoare neta contabila, determinata prin deducerea provizioanelor din valoare nominala.

Gestiunea imobilizarilor financiare prezinta cateva particularitati determinate de insusi natura financiara a acestor elemente de patrimoniu; cheltuielile accesorii (comisioane, onorarii) legate de achizitionarea si vanzarea imobilizarilor care sunt contabilizate in cheltuieli financiare.

Vanzarea imobilizarilor financiare este asimilata unor operatii exceptionale deoarece intreprinderea nu are ca obiect de activitate operatii cu titluri imobilizate. In contabilitatea imobilizarilor financiare se disting doua categorii de operatii;       

A. Operatii privind titluri imobilizate    

B. Operatii privind creante imobilizate     


A. Operatii privind titluri imobilizate

Titlurile de participare reprezinta drepturile sub forma de actiuni si alte titluri cu venit variabil detinute de o societate in capitalul altei societati comerciale, a caror detinere pe o perioada indelungata este considerata utila acesteia.

Interesele de participare reprezinta drepturi detinute in capitalul altei societati . Interesele de participare sunt detinute pe termen lung in scopul garantarii contributiei la activitatile persoanei juridice respective. Ele cuprind investitii in intreprinderi asociate si investitii strategice. O participare de 10% pana la 20% in capitalul altei societati este o investitie strategica.

Titlurile de participare detinute in capitalul intreprinderilor asociate intr-o proportie de 20-50% asigura posibilitatea exercitarii unei influente semnificative.

Daca o societate detine controlul asupra unei alte societati, aceasta din urma este filiala pentru societatea care detine controlul (societate - mama).

Controlul reprezinta capacitatea de a conduce politicile financiare si operationale ale unei societati pentru a obtine beneficii din activitatea ei.


B Operatii privind creantele imobilizate

Contabilitatea creantelor imobilizate se tine pe urmatoarele categorii:

sume datorate de filiale

- imprumuturi acordate pe termen lung

- creante legate de interesele de participare

actiuni proprii

- alte creante imobilizate

Creantele imobilizate sunt imprumuturi acordate societatilor Ia care
societatea detine titluri de participare, sau altor societati, in vederea incasarii de
dobanzi (venituri financiare calculate ca procent din valoarea nominala a
imprumutului acordat).

Imprumuturile se acorda pe baza de contract, in care sunt prevazute:, modalitatea de rambursare, penalitati de intarziere si garantiile materiale (constand in activele debitorului).

Actiunile proprii sunt clasificate ca active imobilizate in functie de intentia societatii cu privire la durata de detinere de peste un an, stabilita cu ocazia achizitiei sau reclasarii.

Evaluarea initiala

Imobilizarile financiare recunoscute ca activ se evalueaza la costul de achizitie sau valoarea determinata prin contractul de achizitie al acestora.

Evaluarea la data bilantului  ^

Imobilizarile financiare sunt prezentate in bilant la valoarea contabila, mai putin provizioanele pentru deprecierea cumulata.

Pentru deprecierea imobilizarilor financiare se constituie provizioane pentru depreciere, ca diferenta intre valoarea de intrare a acestora si valoarea justa stabilita cu ocazia inventarierii.

. Contabilitate sintetica

Contabilitatea imobilizarilor financiare se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 2, respectiv urmatoarele conturi:

- 261 „Titluri de participare detinute la filiale din cadrul grupului'

- 262 „Titluri de participare detinute la societati din afara grupului'

- 263 „Imobilizari financiare sub forma de interese de participare'

- 265 „ Alte titluri imobilizate'

- 267 „Creante imobilizate'

Contul 261 „Titluri de participare detinute Ia filiale din cadrul grupului'

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta titlurilor de participare detinute la filiale din cadrul grupului. Este un cont de activ.

In debitul acestui cont se inregistreaza:

- valoarea titlurilor de participare dobandite prin achizitie sau aport la

capitalul social al filialelor din cadrul grupului (5121, 5311, 269, 456)

- diferenta dintre valoarea actualizata mai mare a titlurilor si valoarea lor de intrare mai mica (105)

- valoarea titlurilor primite ca urmare a reinvestirii dividendelor cuvenite din profitul net (761) in creditul contului 261

se inregistreaza:

- valoarea cheltuielilor privind titlurile de participare detinute la filiale din cadrul grupului cedate (6641)

- diferenta dintre valoarea actualizata mai mica a titlurilor si valoarea lor de intrare mai mare

Soldul final debitor al contului reprezinta valoarea titlurilor de participare existente la filiale din cadrul grupului.

Contul 262 „Titluri de participare la societati din afara grupului'

- valoarea creantelor imobilizate si a dobanzilor aferente incasate ( 5121, 5311)

- diferentele nefavorabile de curs valutar ( 665)

- valoarea dobanzii facturate de locator in cazul lieasing-ului financiar ( 411)

- valoarea pierderilor din creante imobilizate (663) Soldul final al contului reprezinta valoarea imprumuturilor acordate si nerambursate inca, precum si a dobanzilor aferente acestora.

Contul 269 „Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare'                                             

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta varsamintelor de efectuat pentru imobilizari financiare. Este un cont de pasiv.

In creditul acestui cont se inregistreaza:

- sumele datorate pentru achizitionarea de imobilizari financiare (261,

- diferentele favorabile de curs valutar rezultate in urma decontarii imprumuturilor si datoriilor in valuta sau a evaluarii acestora la cursul de la inchiderea exercitiului (765)

In debitul contului se inregistreaza:

sumele platite pentru imobilizari financiare (5121,5311)

Soldul final al


contului reprezinta sumele datorate pentru imobilizarile financiare existente.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }