QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Premisele aparitiei bvb si a pietei extrabursiere in romaniaPREMISELE APARITIEI BVB SI A PIETEI EXTRABURSIERE IN ROMANIA


Pe fundalul unei traditii de peste 70 de ani de burse de marfuri, care au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei burse de valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.
Deschiderea bursei din Bucuresti, ca urmare a adoptarii acestei legi, a avut loc la 1 decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 fiind publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. Evolutia cadrului normativ in domeniul pietei de capital a fost marcata de urmatoarele etape:
- anul 1904 o noua lege a bursei in care operatiunile bursiere sunt mai clar definite si, ca o consecinta imediata, publicul larg este tot mai convins de eficienta plasamentelor in titluri de valoare;
- anul 1929 aduce legea asupra bursei, cunoscuta ca "Legea Madgearu", care a reprezentat unificarea legislativa a regimului burselor din Romania si, totodata, o abordare moderna a actului legislativ.
Dupa incheierea crizei economice 1929 - 1933, odata cu refacerea economica, "Bursa de efecte, actiuni si schimb in Bucuresti", cunoaste si ea un curs ascendent, anul 1939 reprezentand apogeul perioadei interbelice. De mentionat ca, la momentul anului 1939, se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar27, al transportului si al asigurarilor.
Sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, cu intreaga turnura politica pentru Romania, a insemnat si sfarsitul pietei de capital si al bursei de valori. Lovitura de gratie pentru acest sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul nationalizarii economiei din 1948, care a facut ca prin instaurarea proprietatii de stat, sa dispara produsele specifice: actiunile, obligatiunile corporatiste, titlurile de stat autohtone si externe (cu echivalent in lei - aur).
Revolutia din 1989, care a insemnat o cotitura importanta in istoria Romaniei, accentuata de programul de reforma ce i-a urmat si de necesitatea recladirii pietei de capital si a institutiilor acesteia, printre care si cea a Bursei de Valori Bucuresti.
Un grup de specialisti din diferite sectoare economice au avut sansa, uneori unica intr-o viata de om, de a reconstrui aceasta piata, care isi regaseste inceputul in anul 1992. Procesul de reconstructie nu a fost usor, sub toate aspectele, incepand cu cel legislativ - au fost necesari doi ani pana la adoptarea Legii 5 /1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori -  si continuand cu cel de educare a publicului larg. Acest proces continua si astazi toti cei implicati invata zilnic, ceea ce le Bursa de Valori reprezinta o institutie esentiala a economiei de piata, iar prezenta ei in peisajul economic confera un element suplimentar de coerenta traiectoriei pe care s-a inscris economia romaneasca dupa anii '90.
Anul 1995

Data de 1 aprilie 1995, cand Bursa de Valori Bucuresti se reinfiinta in baza unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ca institutie de interes public cu personalitate juridica ce isi desfasoara activitatea pe principiul autofinantarii, va ramane ca un moment de referinta pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania, marcand debutul formarii pietei bursiere si, totodata, concretizarea eforturilor depuse pentru crearea uneia dintre cele mai importante institutii ale pietei de capital.
Inaugurarea oficiala s-a desfasurat la data de 23 iunie 1995. Arhitectura noii piete bursiere avea la baza un sistem electronic modern, care acoperea functiile de tranzactionare, compensare- decontare si registru si care era sustinut de un ansamblu coerent de regulamente si proceduri.
Prima sedinta de tranzactionare a avut loc in data de 20 noiembrie 1995.


Anul 1996

Cel de-al doilea an al Bursei de Valori Bucuresti a constituit, de fapt, primul an real de activitate. Interesul societatilor de valori mobiliare s-a mentinut insa pe un trend crescator, inregistrandu-se o dublare a numarului membrilor Asociatiei Bursei (62 membri); fenomenul a fost favorizat de finalizarea procesului de privatizare in masa a societatilor comerciale si a oportunitatilor oferite de acesta. Ca efect imediat, numarul sedintelor de tranzactionare s-a marit la doua sedinte pe saptamana.
Anul 1996 a fost primul an in care Bursa si-a incercat in primul rand mecanismele de functionare: acestea si-au demonstrat viabilitatea. Insa mediul economic28 ostil a limitat insa performantele financiare ale Bursei.


Anul 1997

Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut un salt semnificativ in dezvoltarea ei. 1997 fiind un an al performantei pietei de capital.
Acest an a fost marcat de lansarea in septembrie a primului indice, BET, care a functionat ca un veritabil "barometru" al activitatii pe piata bursiera. BET a aparut ca urmare a nevoii unui instrument sintetic de cuantificare a performantelor activitatii pietei bursiere.


Anul 2001

A fost constituita "Categoria Plus" a Bursei si a fost elaborat un Cod de Conducere si Administrare al societatilor comerciale inscrise la Cota Bursei. Acest cod ofera premise consolidate pentru tratamentul egal si echitabil al actionarilor, prevede un cadru riguros pentru asigurarea respectarii si protejarii drepturilor actionarilor minoritari, detaliaza continutul drepturilor actionarilor si cresterea responsabilitatii administratorilor fata de actionari.
Totodata, anul 2001 a insemnat listarea actiunilor a doua mari societati: Banca Romana pentru Dezvoltare - Group Societe Generale (BRD) si Societatea Nationala a Petrolului Petrom (SNP), ceea ce a dus la cresteri spectaculoase ale capitalizarii si volumului tranzactiilor la Bursa.
Anul 2001 a insemnat si punerea in functiune a unui nou sistem de tranzactionare destinat in acest moment tranzactionarii instrumentelor financiare cu venit fix, respectiv obligatiunile municipale.
Capitalizarea bursiera a depasit pragul de un miliard de dolari, reprezentand 3,34% din PIB-ul anului 2001, iar indicii bursieri au urmat tendinta generala de crestere, indicele BET apreciindu-se cu peste 38,6% pe parcursul anului.


Anul 2003

Mutarea intr-un nou sediu a adus mai multa vizibilitate institutiei bursiere. Deschiderea oficiala a primei sedinte de tranzactionare in acest sediu a fost realizata de catre Primul Ministru al Romaniei, eveniment ce a avut un impact important in mass-media romaneasca si a oferit, prin aceasta, mai multa credibilitate pietei de capital.
In acelasi timp, sistemul de tranzactionare dezvoltat de specialistii Bursei de Valori Bucuresti "in-house", a fost utilizat in acest an la tranzactionarea obligatiunilor, existand obiectivul de a fi implementat complet an Bursa.
Tot in acest an, Bursa de Valori Bucuresti a devenit membru cu drepturi depline al Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS) si a facut pasii necesari pentru mentinerea statutului de membru corespondent la Federatia Europeana a Burselor de Valori (FESE) si la Federatia Internationala a Burselor de Valori (WFE). Pe linia colaborarii internationale cu institutii similare, tn luna decembrie, Bursa de Valori Bucuresti a semnat cu Centrul din Salonik al Bursei de Valori din Atena un acord de cooperare pentru crearea la Bursa de Valori Bucuresti a unui segment de piata "new market", destinat emitentilor-companii nou infiintate dar cu potential de crestere, proiect ce se va desfasura in cursul anului 2004. Bursa de Valori Bucuresti a elaborat, in cursul anului 2003, un plan de fuziune cu Bursa Electronica Rasdaq care avea ca scop consolidarea si dinamizarea pietei de capital romanesti, in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.


Anul 2005

In acest an a fost consemnata o premiera pentru piata de capital din Romania: tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a drepturilor de preferinta.
La Bursa de Valori Bucuresti, inceputul anului 2005 a marcat si extinderea platformei electronice ARENA pentru operatiunile realizate cu actiuni. Sistemul ARENA a fost dezvoltat "in-house" de catre specialistii Bursei si a fost utilizat pana in prezent doar pentru realizarea negocierii tranzactiilor cu instrumente financiare cu venit fix. Noua platforma asigura suportul tehnic pentru derularea tuturor operatiunilor29 legate de negocierea si finalizarea unei tranzactii bursiere: tranzactionare, compensare-decontare si inregistrare.
Anul 2005 a reprezentat o noua recunoastere internationala a Bursei de Valori Bucuresti prin lansarea in comun cu Bursa din Viena a indicelui ROTX, construit in conformitate cu principiile Familiei de Indici pentru Europa Centrala (CECE).
Tot in acest an, cu ocazia seminarului organizat de Bursa de Valori Bucuresti, Federatia Euro-Asiatica a Burselor de Valori (FEAS), USAID si Centrul International pentru Antrepriza privata (CIPE) privind "Guvernanta Corporativa si aplicarea principiilor ei in cadrul societatilor cotate la Bursa", Stere Farmache, Directorul General al Bursei, a lansat oficial Institutul de Guvernanta Corporativa al Bursei, care isi propune sa fie o scoala pentru managerii companiilor romanesti. Prin IGC se deruleaza programe de pregatire legate de piata de capital, proiecte, seminarii si conferinte destinate ridicarii nivelului de cunoastere al participantilor la piata de capital si cretterii standardelor profesionale ale managerilor companiilor.


Anul 2006

Prima parte a anului 2006 a adus modificari de natura legislativa: autorizarea BVB ca operator de piata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Emiterea autorizarii CNVM fusese precedata cu doar cateva luni inainte de finalizarea procesului de fuziune dintre BVB si BER, prin care au fost create premisele restructurarii institutionale a cadrului de functionare a pietei bursiere din Romania.

Modificarile aduse cadrului institutional si reglementarilor BVB si-au propus sa creasca increderea investitorilor si companiilor emitente in mecanismele pietei de capital, sa asigure o colaborare mai eficienta intre toate institutiile care au responsabilitati in derularea operatiunilor pe piata bursiera, dar si sa contribuie la armonizarea mecanismelor si normelor adoptate de catre BVB cu cele ale principalelor burse europene. Toate aceste demersuri au avut fara indoiala importanta lor in cadrul procesului de evaluare a BVB pe care Federatia Europeana a Burselor de Valori a realizat-o in acest an si care a avut drept rezultat admiterea Bursei de Valori Bucuresti ca membru cu drepturi depline al Federation of European Securities Exchanges. Decizia de admitere a BVB in cadrul acestei importante organizatii europene reprezinta o recunoastere a progreselor inregistrate in ultimii ani de piata de capital din Romania si vine sa se alature perceptiilor pozitive ale investitorilor si emitentilor asupra pietei bursiere, care au facut ca si in anul 2006 sa continue tendinta ascendenta a principalilor indicatori ai pietei reglementate administrata de catre BVB.

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata pe care se incheie tranzacti referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se incheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate in procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, in cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ.

Bursele de valori reprezinta intotdeauna un barometru extrem de sensibil si exact al starii de fapt in domeniul economic, social, geo-politic si valutar30. Pretul la care se negociaza un titlu de valoare reflecta fidel starea economico-financiara a societatii care l-a emis, in sens pozitiv sau negativ. De cele mai multe ori, datorita interdependentelor intr-o economie nationala, dar si in mondoeconomie, modificarea cursului unui anumit titlu de valoare atrage dupa sine modificari in lant, cu repercusiuni asupra altor titluri. Este adevarat ca, uneori, bursa poate inregistra semnale false (fortuite sau dirijate), perturband situatia reala. Factorii psihologici si emotionali au avut intotdeauna si vor avea in continuare un rol  deloc de neglijat.

Bursa este cea mai importanta institutie a pietei de capital, specifica economiei de piata, concentrand cererea si oferta de valori mobiliare negociate in mod deschis si liber, pornind de la reguli cunoscute. Prin tehnici specifice, aici se realizeaza vanzari-cumparari de valori mobiliare traditionale (actiuni, obligatiuni, valute, bonuri de tezaur), cat si moderne (optiuni sau contracte futures).


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }