QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Natura rentei
Natura rentei


Natura ofera mediul, substanta, conditiile primare si forta motrice potentiala pentru un proces productiv.

Achizitionarea capitalului natural se face fie in regim de gratuiditate ( cazul bunurilor libere : aerul, lumina solara ), fie in baza sistemului de cerere si oferta ( acele elemente naturale care sunt folosite pentru producerea de bunuri economice : minerale, solul, combustibilii solizi , lemnul ).

Factorii naturali clasici sunt resursele naturale si pamantul( care, din punct de vedere economic, cuprinde si sursele de apa ) , iar ca neofactori, literatura de specialitate nominalizeaza relieful si climatul.
In sens larg ( ca factor natural ), pamantul reprezinta spatiul desfasurarii procesului de productie si al activitatii economice, asigurand elementele primare ale producerii mijloacelor de munca si constituind depozitul originar al resurselor de materii prime si energetice ale oricarei economii.

Ca factor de productie, pamantul cuprinde totalitatea resurselor naturale, terenurile cultivabile, padurile, apele si potentialul hidroenergetic, stocul cinegetic si piscicol, zacamintele de minereuri feroase si neferoase, titeiul, gazele naturale, carbunii, fenomenele naturale ( pe care omul le adapteaza si la utilizeaza in procesul de productie ).

Pamantul prezinta urmatoarele particularitati : este nesubstituibil, este nereproductibil, dar dispune de capacitatea proprie de autoregenerare, este imobil, limitat si tinde sa devina restrictiv pentru activitatea economica.

In economia de piata concurentiala, pamantul ( indiferent de destinatiile sale : agricola, de agrement, pentru industria extractiva, pentru constructii ) este obiect al vanzarii cumpararii, tranzactionarea sa facandu se pe piata funciara.

Fiind legata de cea mai veche forma de activitate umana, renta a polarizat de timpuriu preocuparile teoreticienilor, existand cel putin doua directii de abordare a acesteia.

Unii explica renta pornind de la forma de proprietate asupra pamantului, ca factor originar de productie, iar ceilalti, si-au concentrat atentia asupra comportamentelor specifice ale agentilor economici pe piata terenurilor.

In ultimele decenii, s-a impus opinia, conform careia renta este o categorie universala, ea nelimitandu-se numai la agricultura.

Renta reprezinta venitul ce revine posesorului ( proprietarului ) oricarui factor de productie, a carui oferta este rigida sau foarte putin elastica ; este venitul ce revine proprietarului pentru tranferarea dreptului de folosinta si de uzufruct a unor factori de productie cu insusiri speciale catre alte persoane.

In sens restrans, renta este venitul pentru dreptul de folosinta al unui factor care are doar o singura utilizare posibila; utilizarea fiind extrem de limitata, curba ofertei factorului in cauza are o aliura perfect inelastica la modificarea pretului.

In sens larg, renta reprezinta incasarea pentru cedarea folosirii oricarui factor de productie, a carei oferta este perfect inelastica in raport cu pretul, chiar daca respectivul factor de productie are mai multe utilizari.

Chiar daca provine din folosirea oricarui factor de productie, renta se deosebeste de celelalte venituri fundamentale prin continut si functii, dar, mai ales, prin mecanismul de formare.

La baza formarii rentei se afla legea randamentelor neproportionale , adica marimea rentei depinde de volumul productiei marginale realizate prin folosirea unei cantitati suplimentare dintr-un factor de productie.

Forma materiala a rentei consta din excendentul de produse ce poate fi obtinut in urma folosirii unui factor de productie cu calitati superioare celor medii. Transformarea surplusului de productie fizica in venit cu caracter de renta este conditionata de situatia pe piata bunului respectiv. Oferta rigida in raport cu cererea va determina o urcare a pretului de vanzare peste nivelul lui de echilibru, ceea ce va aduce posesorului bunului respectiv un venit suplimentar.

Renta economica consta din venitul realizat de catre detinatorul unui factor, a carui oferta totala este inelastica si insensibila la ridicarea pretului de vanzare. Cu cat oferta totala este mai rigida cu atat renta economica este mai mare.

Activitatea A:1. In ce conditii utilizarea unui factor de productie poate aduce renta detinatorului acestuia?


2. Renta este:

a)     o cheltuiala pentru proprietarul unui factor de productie;

b)     o plata pentru folosirea unui factor de productie deficitar in raport cu cererea;

c)     un venit al intreprinzatorului;

d)     un element al costului de productie.


3. Renta este un venit pentru:

a)     intreprinzator;

b)     bancher;

c)     arendas;

d)     salariat;

e)     proprietarul funciar.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }