QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

PIATA DE CAPITAL CU BURSELE DE VALORIDefinitia burselor de valori
Bursa de valori este o piata oficiala de capital, unde se vand si se cumpara valori mobiliare.
Piata de valori mobiliare reprezinta tranzactiile cu hartii de valoare, efecte comerciale (actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur).
Bursa de valori prin negocierile realizate realizeaza rolul de regulator al fluxurilor financiare, directionand investitorii catre ramurile rentabile si este in acelasi timp si detectorul falitilor.
Bursele pot fi clasificate dupa mai multe criterii:
1) dupa importanta pe piata financiara:
a) burse caracteristice - acele burse care prin cotatiile realizate devin de referinta pentru piata financiara respectiva;b) burse de insemnatate redusa:
2) dupa regionalitate avem:
a) burse de prima mana - unde se negociaza titlurile financiare apartinand unor companii transnationale sau nationale, dar de mare puutere economica;
b) burse locale - unde se negociaza titluri financiare de importanta zonala;
3) din punct de vedere al specializarii:
a) burse strict specializate - a caror activitate este fundamentata numai pe cele care coteaza la bursa;
b) burse mixte - unde pe langa titlurile ce coteaza la bursa, se negociaza si alte titluri, bonuri de tezaur, efecte de tezaur.

Premizele aparitiei bursei de valori
Pentru aparitia si dezvoltarea burselor de valori cu specializarea in adancime pe anumite domenii financiare, a fost necesara realizarea conditiilor obiective si de ordin normativ care sa faca posibila aparitia si functionarea acestor burse.
1) Adancirea relatiilor proprietatii particulare si multiplicarea formelor de existenta a acesteia, care in conditiile unei economii de piata libere, guvernata de legi obiective, declanseaza aparitia agentilor economici purtatori ai cererii si ofertei de capital; capital care, in timp, a luat forma inscrisurilor de valoare.
2) Emisiunea si existenta in circulatie a unui numar mare de titliri de proprietate (actiuni), sau de titluri de credit (obligatii) care vor fi negociate de proprietarii lor pe piata, dupa anumite norme de comert. Emisiunea numarului mare de titluri de proprietate a dus la un numar mare de proprietari, care in calitate de investitori vor fi purtatorii miscarii fluxurilor de capital.
3) Existenta unor norme juridice imperative care sa reglementeze participarea la piata realizarilor mobiliare, structurilor organizatorice participante prin principiile care stau la baza tranzactiilor bursiere, conduita agentilor economici care lucreaza in acest domeniu.


Reglementarile juridice au menirea de a controla activitatea bursiera, cu scopul de a mentine principiile liberei concurente, sanctionand practicile de concurenta neloiala prin speculatii bazate pe zvonuri care pot genera dezechilibre financiare si sociale daunatoare. O astfel de reglementare juridica, privind piata de capital, a existant la noi din 1929 “legea lui Madgearu”, iar in prezent a fost elaborata si promulgata “legea valorilor mobiliare, numarul 52/94”.
Scopul esential al burselor de valori
Bursele de valori au rolul de a facilita acumularea de fonduri necesare activitatilor propuse de emitentii de titluri financiare prin planurile de afaceri ale societatii respective de la investitori sau alti detinatori de mijloace banesti, care in dorinta de a obtine profit isi orienteaza fluxurile de capital catre societatile cu rentabilitate sporita.
Emisiunea de actiuni presupune constituirea capitalului social necesar functionarii unei societati comerciale, iar in functie de numarul si valoarea acestor titluri, vor apare purtatorii drepturilor de proprietate si ai cererii si ofertei pe piata de capital.
Tipurile de actiuni emise de societatile comerciale sunt:
a) actiuni nominative - acele actiuni care au inscrise pe ele numele propritarului, ele putand fi transferate unui alt proprietar numai prin consemnarea acestor tranzactii in registrul actionarilor.


b) actiuni la purtator - au valabilitate pentru cel care le detine; nu au inscrise nemele proprietarului; simpla detinere confirma dreptul de proprietate.
c) actiuni preferentiale (privilegiate) - cal care le detine are dreptul de a obtine un dividend anual fix exprimat in procente; detinatorii nu au drept la vot in AGA, iar posesorii au avantajul ca dividendul nu fluctueaza in functie de cresterea sau scaderea profitului.
Alte tipuri de actiuni sunt:
d) actiuni convertibile - care se pot transforma in actiuni ordinare.
e) actiuni cu dobanda variabila - care se ajusteaza in functie de dobanda la zi a bancii.
f) actiuni cumulative;
g) actiuni non-cumulative.
h) actiuni prioritare.
i) actiuni revocabile - prin care emitentul isi rezerva dreptul de rascumparare la un pret stabilit.
j) actiuni de aport - cand aportul la capitalul social este in bunuri.
k) actiuni de folosinta - carora li s-a eliberat capitalul si li s-a ofera numai dreptul de a participa la profit.
l) actiuni de fondator - cand nu se mai restituie valoarea capitalului subscris.
Actiunile care coteaza la bursa trebuie sa faca obiectul unei oferte publice, aceasta reprezentand piata primara de tranzactionare a actiunilor, titlurilor financiare ale societatii emitente.
Piata bursiera este o piata secundara in cadrul careia au loc tranzactiile cu valorile mobiliare dupa o procedura consacrata si reglementata juridic.
Tranzactiile in cadrul burselor de valori se fac si cu obligatiuni.
Obligatiunea reprezinta un titlu de credit emis de societati comerciale sau de banci care confera proprietarului calitatea de creditor fata de emitent si dreptul la un venit fix, sub forma de dobanda.
In acest caz, cel care emite obligatia isi asuma o datorie fata de cumparator indiferent daca si-a realizat scopul scontat.
Tipuri de obligatiuni:
a) obligatiuni nominative.
b) obligatiuni la purtator.
c) obligatiuni convertibile.
d) obligatiuni cu dobanda variabila.
e) obligatiuni cu optiune.
f) obligatiunea cu warant - este un certificat care insoteste actiunea si da dreptul la inscriere.
g) obligatiunea imobiliara - cel care a emis, ofera gaj investitorului.
Emisiunea acestor efecte financiare se face cu scopul dezvoltarii societatii astfel incat activitatea sa fie cu plus de profit ca urmare a plasamentului de capital, astfel incat sa-si acopere si sa obtina profitul scontat.
profitul de lucru = venituri - cheltuieli
profitul brut = profitul de lucru - dobanzi
profitul net = profitul brut - impozit
Exemple de burse de valori:
- in SUA - New York Stock Exchange (NISE) - 75% din tranzactiile de capital;
- American Stock Exchange - 18% din tranzactiile de capital;
- in Marea Britanie - Royal Exchange London;
- in Franta - Bursa din Paris;
- in Japonia - Bursa din Tokyo;
- in Germania - Bursa de la Frankfurt.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }