QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Relatii de concurenta pe piataRelatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurential reprezinta totalitatea relatiilor dintre agentii economici aflati in competitie pe piata ,in functie de interesele lor .Astfel concurenta se imparte in 4 mari categorii :
- concurenta perfecta
- concurenta imperfecta
- concurenta loiala sau corecta
- concurenta neloiala sau incorecta
Pornind de la concurenta neloiala sau incorecta ,trbuie sa amintim ca exista si infractiuni economice in lupta de concurenta .In prctica se intalnesc ,de regula, urmatoarele :- intelegerea intre vanzatori in scopul impiedicarii manifestarii concurentei;
- impunerea preturilor catre distribuitori;
- inducerea in eroare a consumatorului asupra preturilor sau a marfii printr-o publicitate inselatoare sau fals etichetaj;
- revanzarea in pierdere, deoareca anuleaza semnificatia pretului de vanzare ( nu afecteaza cumparatorul, dar falsifica concurenta, deoarece implica intentia necinstita caci nu se poate supravietui piezand bani).
Instrumentele luptei de concurenta sunt de natura economica si se concretizeaza in:
- reducerea costurilor sub cele ale concurentilor;
- diminuarea preturilor de vanzare;
- ridicarea calitatii;
- acordarea unor facilitati clientilor.
Ar mai trebui mentionat ca exista si politici ,,antitrust’’ reprezentate printr-un ansamblu de reglementari legiferate in diferite tari dezvoltate, care interzic incheierea de intelegeri monopoliste intre inteprinderi, care ar duce la diminuarea sau disparitia liberei concurente. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust in 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de intreprinderi mici si mijloci, ce se vedeau inlaturate de pe piata de catre marile trusturi.
Piata cu concurenta imperfecta este de patru feluri si anume:
- piata cu concurenta monopolistica;
- piata cu concurenta de oligopol;
- piata cu concurenta de monopol;
- piata cu concurenta monopsonica.
Piata cu concurenta de oligopol se defineste prin:
- numar redus de producatori cu forta economica mare;
- atomicitatea cererii;
- fiecare ofertant poate influienta piata si trebuie sa tina seama de deciziile celorlalti.
Oligopolul este caracterizat de existenta catorva firme, diferite grade de dificultate la intrarea pe piata si diferite cantitati de produse diferentiate.
Pentru a fi mai explicit luam ca aplicatie societatea M O B I L R O M S.A.
Mobil Rom este o societate tanara si foarte ambitioasa. O ambitie pe masura proiectului pe care il realizeaza. O ambitie pe masura asteptarilor romanilor. O ambitie pe masura potentialului sau tehnologic si a resurselor umane de care dispune.
Societatea Mobil Rom a fost creata pentru a raspunde unei cereri lansate de Guvernul Romaniei in vederea atribuirii licentelor de telefonie mobila GSM.


Una din aceste licente a fost oficial atribuita societatii Mobil Rom in decembrie 1996.
Mobil Rom a lansat numele si logo-ul serviciului sau de telefonie mobila GSM - Dialog GSM.
In luna mai 1997 Mobil Rom a realizat primul apel GSM pe reteaua Dialog GSM in cadrul expozitiei CERF '97. Mobil Rom a lansat o oferta de preinregistrare la serviciul Dialog GSM, fara a plata taxei de conectare (50 US$). Un alt avantaj oferit de Mobil Rom in aceasta perioada a fost faptul ca potentialii clienti si-au putut alege printre primii un numar de telefon special (cele 6 cifre ce urmeaza dupa prefixul Dialog - 094), platind numai jumatate din pretul stabilit pentru acest serviciu. In aceasta perioada, Mobil Rom a incheiat 7.482 de pre-contracte.
Serviciul de telefonie mobila Dialog GSM, oferit de Mobil Rom, a devenit operational in 8 dintre cele mai mari orase din tara (Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Timisoara), respectiv 23% din populatia Romaniei a putut utiliza, inca de la inceput, servciul Dialog GSM.
Mobil Rom a oferit inca de la lansare clientilor sai trei formule de abonament:
••Dialog 300 se adreseaza in principal celor ce utilizeaza frecvent telefonul mobil in scopuri profesionale. - 300 de minute de comunicatii nationale incluse in abonamentul lunar.
••Dialog 150, o formula adaptata folosirii cotidiene si profesionale a telefonului mobil. - 150 de minute de comunicatii nationale incluse in acest abonament.
•• Dialog 50, o formula destinata utilizarii moderate de catre persoanele private.
- 50 de minute de comunicatii nationale incluse in acest abonament.
La jumatatea anului 1997 Mobil Rom a fost primul operator GSM din Romania care a oferit serviciul de roaming cu 12 tari din Europa.
Mobil Rom lanseaza un nou tip de abonament GSM - "Dialog Practic ".


•••• "Dialog Practic " este foarte flexibil, deoarece clientul Dialog plateste numai abonamentul lunar, fara a beneficia de un numar de minute de comunicatii nationale incluse. Practic, cu "Dialog Practic " clientul Dialog plateste doar apelurile realizate.
In 15 octombrie 1997 Mobil Rom a lansat un nou serviciu GSM - CRONOS.


••••CRONOS este un serviciu oferit gratuit tuturor abonatilor Dialog, indiferent de varianta de abonament (Dialog 50, Dialog 150, Dialog 300 sau Dialog Practic), care completeaza oferta de baza a Mobil Rom. Cu CRONOS, abonatii Dialog GSM vor putea cunoaste in orice moment, apelind 414 de la telefonul mobil Dialog, numarul de minute ramase din abonamentele Dialog si valoarea convorbirilor suplimentare efectuate, avind astfel posibiliatatea sa-si gestioneze optim propriul buget. De asemenea, in perioada de 14 zile de achitare a facturii, clientii Dialog primesc trei mesaje de reamintire, pentru a evita suspendarea nedorita a abonamentelor.
Mobil Rom semneaza un acord de imprumut pentru suma de 100 milioane de dolari. Acordul a fost semnat cu bancile ING Barings si Societe Generale, fiind cel mai mare imprumut acordat de catre banci comerciale. Imprumutul este o prima transa dintr-o finantare de 170 milioane dolari oferit Mobil Rom de catre IFC, ramura a Bancii Mondiale, impreuna cu bancile comerciale ING Barings si Societe Generale.
Sfarsitul amului este benefic pentru Mobil Rom,lanseaza primul serviciu GSM cu plata anticipata - "ALO GSM ".


"ALO GSM " este un serviciu de telefonie mobila fara abonament, factura si taxa de conectare. Clientii "ALO GSM " pot fi apelati si pot telefona oriunde in Romania, in aria de acoperire Dialog GSM. De asemenea, pot telefona oriunde in lume. Clientii "ALO GSM " beneficiaza de servicii GSM ca Mesageria Vocala sau "Identificarea apelantului ".


Mobil Rom a lansat serviciile "Birou Mobil " si "Dialog Fax ", la inceputul anului 1998
Cu ajutorul serviciului "Birou Mobil " puteti sa transmiteti si sa receptionati mesaje fax, precum si sa schimbati fisiere de date.
Serviciul "Dialog Fax " va permite transmiterea si receptionarea de mesaje fax cu ajutorul telefonului GSM.
Abonatii Dialog GSM beneficiaza acum de o noua optiune: CRONOS ofera toate informatiile direct pe ecranul telefonului mobil.
De acum, formand 415, CRONOS nu doar iti spune, dar iti si arata cat ai vorbit.
Mobil Rom si IFC, o sucursala a Bancii Mondiale, au semnat un acord de imprumut in valoare de 210 milioane de dolari. Rata dobanzii stabilite este Libor +2,50%, una dintre cele mai scazute de pe piata financiara romaneasca, fapt ce demonstreaza increderea bancilor in potentialul pietei romanesti si in structura actionariatului Mobil Rom. Astfel, Mobil Rom beneficiaza de o finantare totala care se ridica la suma de 372 milioane de dolari.
Consecvent obiectivului sau de a-si diversifica permanent gama de servicii si produse, Mobil Rom lanseaza in aceasta vara o oferta speciala ALO GSM: PACHETUL EASY ALO. In premiera in Romania este lansat pe piata un pachet in care totul este "la vedere " si pregatit pentru o comunicare imediata.
Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din Romania, continua sa isi respecte promisiunea de a fi cu adevarat "serviciul GSM pentru intreaga tara ": din data de 28 august, Delta Dunarii beneficiaza de acoperirea de calitate a retelei Dialog GSM. Pentru prima data, un operator de telefonie mobila reuseste sa "imblanzeasca " tinuturile salbatice ale Deltei Dunarii.
Lansarea serviciului Dialog GSM in Delta Dunarii vine sa raspunda necesitatii de comunicare a oamenilor de afaceri din Zona Libera Sulina si mai ales, sa asigure dialogul intre comunitatile izolate din aceasta parte a tarii. De altfel, primul pas a fost deja facut: trei sate din Delta Dunarii au primit din partea Dialog GSM telefoane si abonamente gratuite.
Din dorinta de a raspunde nevoilor crescande de comunicare ale oamenilor de afaceri, Dialog GSM, liderul telefoniei mobile din Romania, a lansat inca de la inceputul acestui an serviciile Birou Mobil si Dialog Fax (incluzand Mesageria Fax). Aceste doua servicii permit transmiterea si receptionarea fisierelor de date si a mesajelor fax, atat in interiorul retelei Dialog GSM, cat si catre sau dinspre reteaua de telefonie fixa.
Dialog GSM impreuna cu partenerul si distribuitorul sau autorizat Q-Net International vine acum din nou in sprijinul celor care doresc comunicatii de calitate, oferind in premiera pe piata romaneasca servicii Dialog pe suport Hewlett Packard, in cadrul a doua pachete destinate unui acces rapid si sigur la informatie.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }