QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Macroeconomie licenta





MACROECONOMIE LICENTA


Testul nr. 1


Principalii indicatori macroeconomici sunt:

produsul global brut;




produsul intern brut;

produsul indirect;

produsul intern net;

produsul national brut;

produsul national net.

produsul total.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    


ANS: d


Testul nr. 2


Produsul global brut (PGB) exprima:

a)     valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni si straini, intr-o anumita perioada de timp, de regula, un an;

b)    in forma monetara, productia de bunuri si servicii, dintr-o perioada de timp, a agentilor economici dintr-o tara fara a fi deduse consumul intermediar si soldul veniturilor din munca si proprietate cu restul lumii sau exteriorul.

c)     valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici straini;

d)     valoarea adaugata neta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni;

e)     valoarea adaugata neta care au fost produsa in interiorul unei tari de catre agentii straini, intr-o anumita perioada de timp.

Alegeti varianta corecta.


ANS: b





Testul nr. 3


Produsul intern brut (PIB) exprima:

a)     valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni si straini, intr-o anumita perioada de timp, de regula, un an;

b)     valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni;

c)     valoarea adaugata neta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni;

d)     valoarea adaugata bruta care a fost produsa de catre agentii economici autohtoni;

e)     valoarea adaugata neta care au fost produsa in interiorul unei tari de catre agentii straini, intr-o anumita perioada de timp.

Alegeti varianta corecta.


ANS: a

Testul nr. 4


Produsul national brut (PNB) exprima:

a)     valoarea productiei finale brute (de bunuri si servicii) obtinute de catre agentii economici nationali in interiorul tarii respective;

b)     valoarea productiei finale nete obtinute de catre agentii economici nationali din activitatea desfasurata in alte tari;

c)     valoarea productiei finale brute (de bunuri si servicii) obtinute de catre agentii economici nationali atat in interiorul tarii respective, cat si din activitatea desfasurata in alte tari;

d)     valoarea productiei finale obtinute de o tara;

e)     valoarea productiei semestriale brute obtinute de catre agentii economici nationali in interiorul tarii respective.

Alegeti varianta corecta.


ANS: c

Testul nr. 5


Marimea produsului national net (PNN) se poate calcula ca:

a)     diferenta intre produsul global brut (PGB) si consumul intermediar (CI): PIN = PGB – CI;

b)    diferenta dintre marimea produsului national brut (PNB) si marimea amortizarii capitalului fix (Am), adica PNN = PNB – Am;

c)     suma intre produsul global brut (PGB) si consumul intermediar (CI): PIN = PGB + CI;

d)    suma intre produsul global brut (PGB) si produsul national net (PNN): PIN = PGB + PNB;

e)     scaderea din PIB a consumului de capital fix (amortizarea Am), adica PIN = PIB – Am.

Alegeti varianta corecta.

ANS: b

Testul nr. 6


Cresterea economica zero reflecta situatia in care:

a)     rezultatele economice sunt nule;

b)     nivelul rezultatelor economice este constant;

c)     rezultatele economice sunt sub planurile adoptate;

d)     rezultatele economice si populatia totala sporesc in acelasi ritm;

e)     rezultatele economice si populatia totala sporesc in acelasi ritm, iar nivelul rezultatelor pe locuitor ramane constant.

Alegeti varianta corecta.


ANS: e


Testul nr. 7


Se cunosc, in principal, urmatoarele tipuri de crestere economica:

tipul intensiv;

tipul extensiv;

introvertit;

intermediar;

egocentrist.



Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    


ANS: c


Testul nr. 8


Factorii care determina dinamica echilibrului economic sunt:

populatia;

specialistii;

progresul stiintifico-tehnic;

comportamentul agentilor economici;

limitele resurselor;

comportamentul cumparatorilor;

conditiile geopolitice.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    


ANS: d


Testul nr. 9

Trasaturile comune ale economiilor subdezvoltate sunt:

nivelul scazut al veniturilor populatiei;

deformarea structurala a acestora;

coexistenta mai multor tipuri de economie;

existenta unor sisteme economice si a unor structuri institutionale eterogene, aflate intr-un proces permanent de ajustare, consolidare, de intrepatrundere si tranzitie;

resurse naturale scazute;

nevalorificarea resurselor subterane;

numarul mic al populatiei.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    


ANS: e


Testul nr. 10

Dintre numeroasele si extrem de diversificatele tipuri si modele de strategii ale dezvoltarii economice, s-au detasat, de-a lungul timpului, urmatoarele, care au sfere mai cuprinzatoare:

„dezvoltarea spre interior”;

„dezvoltarea prin prietenii din tara”;

dezvoltarea spre exterior”;

„dezvoltarea endogena”

„dezvoltarea indigena”.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    


ANS: c

Testul nr. 11

Venitul national este:

a)     valoarea adaugata neta–exprimata in preturile pietei – creata in curs de un an de catre agentii economici;

b)     valoarea bruta–exprimata in preturile pietei – creata in curs de un an de catre agentii economici ai unei tari;

c)     valoarea adaugata neta–exprimata in preturile pietei sau in preturile factorilor de productie – creata in curs de un an de catre agentii economici ai unei tari, in interiorul tarii si in strainatate;

d)     valoarea adaugata neta creata in curs de un an de catre agentii economici ai unei tari;

e)     valoarea adaugata creata in curs de un an de catre agentii economici ai unei tari, in interiorul tarii. Varianata corecta este:

ANS: c

Testul nr. 12


In cadrul repartitiei primare formele fundamentale de venituri sunt:

ajutorul de somaj;

salariul;

profitul;

dobanda

renta;

depozitele bancare;

ajutoarele sociale.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    



d)    

e)    


ANS: c


Testul nr. 13


Formele fundamentale de venituri in cadrul repartitiei primare sunt:

depozitele bancare;

ajutorul de somaj;

salariul;

profitul;

dobanda;

renta;

ajutoarele sociale.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a.     

b.    

c.     

d.    

e.     


ANS: d

Testul nr. 14


Expresia matematica a venitului obtinut de posesorii factorilor de productie este:

a)     V= C - E;

b)     V= C : E;

c)     V= C + E;

d)     V= C x E;

e)     V= C = E;

Alegeti varianta corecta.


ANS: c


Testul nr. 15

Inclinatia medie spre consum se calculeaza, dupa formula:

a)  ;

b)  ;

c)  ;

d)  ;

e)  ,

Alegeti varianta corecta.


ANS: a


Testul nr. 16


Presupunand ca venitul V = 1000 lei, iar consumul C = 800 lei, sa se calculeze inclinatia medie spre consum.

a)     c

b)     c

c)     c

d)     c

e)     c

Alegeti varianta corecta.


ANS: d


Testul nr. 17


Presupunand ca venitul V = 1000 lei, iar economiile realizate de E = 200 lei, sa se calculeze inclinatia medie spre economii.

a)     e =

b)     e =

c)     e =

d)     e =

e)     e = 0,25.

Alegeti varianta corecta.


ANS: c

Testul nr. 18


Presupunand ca venitul V = 1000 lei, iar consumul C = 800 lei, sa se calculeze procentual inclinatia medie spre consum.

a)     c

b)     c

c)     c

d)     c

e)     c

Alegeti varianta corecta.

ANS: d

Testul nr. 19


Presupunand ca venitul V = 1000 lei, iar economiile realizate de E = 200 lei, sa se calculeze procentual inclinatia medie spre economii.

a)     e =

b)     e =

c)     e =

d)     e =

e)     e = 30%.

Alegeti varianta corecta.


ANS: c

Testul nr. 20


Fluctuatiile activitatii economice pot fi:

sezoniere;

nemotivate;

accidentale (intamplatoare);

ciclice;

neciclice.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)    

c)    

d)    

e)    




ANS: d


Testul nr. 21


Fazele ciclului economic sunt:

faza de expansiune;

faza de ascensiune;

faza de stagnare;

faza de recesiune;

faza intermediara.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a)    

b)   

c)    

d)   

e)    


ANS: d



Testul nr. 22


Somajul se manifesta in diferite forme, dupa cauzele care il genereaza. El poate fi:

ciclic;

conjunctural;

structural;

tehnologic;

sezonier;

extern;

total;

partial;

deghizat;

voluntar;

frictional;

cu carnet de munca.

Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:

a) 1,2,4,5,6,7,8,9,10,11;

b) 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10;

c) 1,2,3,4,5,7,8,9,10,11;

d) 2,3,4,5,6,7,8,9,11,12;

e) 1,3,4,5,6,7,8,9,10,11.


ANS: c


Testul nr. 23


Inflatia reprezinta:

a)     acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul real de moneda, ducand la cresterea generalizata a preturilor si la scaderea puterii de cumparare a banilor;

b)     acea stare de echilibru economic in care masa monetara existenta in economie depaseste necesarul de moneda;

c)     acea stare de echilibru financiar care are ca rezultat cresterea puterii de cumparare a oamenilor;

d)     acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in economie nu depaseste necesarul real de moneda;

e)     acea stare de dezechilibru economic in care masa monetara existenta in banci nu depaseste nevoile oamenilor pentru procurarea celor necesare traiului.

Alegeti varianta corecta.


ANS: a





Testul nr. 24


Politica bugetara exprima conceptia si actiunile statului privind:

a)     utilizarea banilor pentru anumite sectoare de activitate;

b)     cheltuielile bugetare, caile si mijloacele de reducere a acestora;

c)     protejarea unor investitori si producatori;

d)     veniturile bugetare, caile si mijloacele de mobilizare a acestora, utilizarea lor pe anumite destinatii, care sa serveasca stabilitatii si dezvoltarii economice;

e)     protectia permanenta a productiei proprii.

Alegeti varianta corecta.

ANS: d




Testul nr. 25


Politica fiscala a statului reprezinta:

a)   un ansamblu de masuri si actiuni privind rolul impozitelor in sistemul veniturilor bugetare

b)   un ansamblu de masuri si actiuni privind rolul taxelor in sistemul veniturilor bugetare

c)   o anumita conceptie a acestuia privind rolul impozitelor in sistemul veniturilor bugetare

d)   o anumita conceptie a acestuia, precum si un ansamblu de masuri si actiuni privind rolul impozitelor in sistemul veniturilor bugetare, tipurile de impozite, perceperea si modul de folosire a lor ca instrument de stimulare a cresterii economice, felul in care este gandita eficacitatea fiscala in tara respectiva;

e)     un ansamblu de masuri si actiuni privind rolul impozitelor in sistemul veniturilor bugetare si tipurile de taxe.

Alegeti varianta corecta.


ANS: d







Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }