QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Ghid pentru elaborarea planului de afaceri
Ghid pentru elaborarea planului de afaceri


Preambul


Structura prezentata mai jos se recomanda pentru indeplinirea de catre studentii Facultatii de Comert, anul II, a sarcinii de a elabora, in echipe de 4, a unui plan privind demararea unei afaceri noi. Realizarea acestei sarcini se urmareste pe parcursul semestrului, constituie obligatie prevazuta in programa analitica a disciplinei Antreprenoriat si contribuie in limita a 20% la evaluarea invatarii pe parcurs la aceasta disciplina. Neindeplinirea ei conduce la neadmiterea studentului in cauza la examenul final.

Structura prezentata aici respecta principiile generale ale elaborarii si prezentarii planurilor de afaceri, dar reprezinta o solutie particulara din multiplele variante oferite de publicatiile de specialitate. Studentii pot modifica structura recomandata, dar numai in mod deliberat, argumentat si documentat.

Cuprinsul planului de afaceri


Sumar

Descrierea initiatorilor

Descrierea produsului oferit

Descrierea pietei si a concurentei

Strategia de marketing propusa

Mobilizarea resurselor necesare

Organizarea-conducerea afacerii

Ipoteze si riscuri

Planul financiar

Potentialul de dezvoltare a afacerii

Autoevaluare


Detalii privind cuprinsul planului de afaceri


 1. Sumar

Sumarul trebuie considerat ca o expresie sintetica a planului de afaceri. Pe cel mult doua pagini trebuie concentrate aspectele semnificative si concluziile proiectiilor intr-o maniera cat mai convingatoare pentru un eventual finantator. Din sumar trebuie sa reiasa:

Care este afacerea propusa, pe ce oportunitati se bazeaza si prin ce se distinge de altele?

Care sunt ipotezele principale ale modelului de afacere?

Cine sunt initiatorii, ce atuuri si limite au?

Cine sunt clientii vizati si ce valoare atribuie acestia produsului oferit?

Cat este volumul estimat al pietei si evolutia in viitor a acestuia?

Care sunt, in esenta, principalele optiuni strategice: marci, aliante, canale de distributie, regimul proprietatii intelectuale si industriale etc.?

Care sunt prognozele cu privire la incasari, plati si profituri?

Cat de mult numerar este necesar in primul an?

Ce proportie se preconizeaza sa detina finantarea externa?

Ce cai de „iesire” exista pentru potentialii investitori?

Cum se asigura managementul afacerii si resursele umane cheie (expertiza, abilitati)?

Ce se urmareste pe termen lung?


 1. Descrierea initiatorilor

Se vor trece in revista trasaturile personale ale fiecarui membru al echipei de proiect comparativ cu caracteristicile ideale ale unui bun intreprinzator si cu cunostintele si abilitatile ce indica o potrivire intre membrii echipei de proiect si natura afacerii initiate. De asemenea se va prezenta o sinteza a capabilitatilor echipei si se vor discuta punctele slabe si solutiile luate in considerare pentru compensarea acestora si pentru a face fata eventualelor riscuri. Evidentierea posibilelor deficiente este binevenita atat pentru initiatori, care vor avea prilejul sa-si cunoasca limitele, cat si pentru credibilitatea fata de potentiali finantatori externi a planului de afaceri.  Aceasta sectiune a planului de afaceri trebuie sa fie convingatoare in legatura cu faptul ca initiatorii au calitatile pentru a asigura succesul proiectului propus, inclusiv din perspectiva corectiilor necesare.


 1. Descrierea produsului oferit

Echipa de proiect va demonstra cunostinte tehnice suficiente, care sa permita intelegerea aspectelor cheie ale productiei si calitatii produsului. Aceasta sectiune trebuie sa raspunda si la probleme cum sunt:

Ce nevoi satisface produsul si ce valoare este atribuita de clientela vizata produsului in cauza (ce trasaturi ale produsului il fac util si preferat)?In ce stadiu (conceptie/proiectare/realizare etc.) se afla produsul?

Ce este necesar pentru punerea pe piata a produsului, daca acesta nu se afla deja pe piata (resurse financiare, etape de parcurs, cerinte legale si administrative etc.)?

Ce activitati (faze tehnologice, componente) se vor realiza „in house” si ce se va contracta in afara?

Ce capacitate se productie va fi instalata la inceput si ce se prevede referitor la evolutia viitoare a acesteia?

Care sunt costurile estimate?

In masura necesitatii si posibilitatii efective produsul si procesul de obtinere a acestuia va fi descris prin prototip, desene, scheme, modele, machete, fotografii si sau filme. Se precizeaza daca exista anumite drepturi de proprietate intelectuala/indus-triala si cum vor fi acestea protejate.


 1. Descrierea pietei si a concurentei

In aceasta sectiune se va face descriere cuprinzatoare a pietei in cauza incluzand caracteristici generale cum sunt marimea, gradul de concentrare, segmentarea, evolutia istorica si perspectivele acesteia. Vor fi indicate sursele de date si informatii, analize, studii si publicatii precum si metodologia folosita pentru realizarea propriilor estimari.

Analiza concurentei va include concurentii propriu-zisi, produsele de substitutie si potentialii nou intrati pe piata.

In aceasta sectiune va trebui sa se raspunda la asemenea probleme cum sunt:

Marimea si ritmul de crestere a pietei; factorii cresterii

Segmentele de piata, marimea si ritmul de crestere a pietei

Ce cota de piata este vizata de catre noua afacere pe segmentele de referinta?

Diferentele produsului oferit comparativ cu cele concurente, din perspectiva clientului (incluzand performante tehnice, caracteristici simbolice etc.)

Pozitia relativa ca pret si diferente in politica de pret

Costul de substitutie (al clientului, de a adopta noul produs renuntand la cel dinainte)

Rata inovatiei

Usurinta imitarii

Regimul proprietatii intelectuale

Cum va reactiona concurenta la intrarea pe piata si ce contramasuri sunt avute in vedere?


 1. Strategia de marketing propusa

Se vor detalia si argumenta optiunile strategice cu privire la elementele mixului de marketing: produs, pret, distributie si promovare, cu accent asupra aspectelor specifice ale acestei sectiuni:

Strategia de comunicare

Strategia de distributie si metodele de vanzare

Serviciile acordate clientilor


 1. Mobilizarea resurselor necesare

Asigurarea resurselor necesare constituie un element cheie in initierea unei noi afaceri. Membrii echipei de proiect vor raspunde, argumentand documentat in favoarea plauzibilitatii solutiilor indicate de ei, la urmatoarele probleme

Ce resurse sunt necesare?

Ce structura se propune si cum raspunde aceasta cerintelor privind furnizarea produsului?Cum se asigura flexibilitatea structurii (cresterea sau reducerea capacitatii potrivit fluctuatiilor pietei)?

Ce talente si cunostinte rare sunt cruciale pentru reusita si pe ce cai vor fi asigurate?

Ce resurse materiale rare sunt necesare si pe ce cai se va asigura stabilitatea aprovizionarii?

Ce resurse financiare sunt necesare si cum se vor asigura acestea, pe surse?


 1. Conducerea afacerii

Detin initiatorii afacerii, in postura lor de intreprinzator colectiv, toate calitatile necesare conducerii afacerii? Echipa de proiect va investiga cerintele unui management performant si vor evidentia modul in care intentioneaza sa satisfaca aceste cerinte, accentuand asupra punctelor slabe si a solutiilor de compensare a decalajelor. (se vor analiza cerinte de educatie, experienta, nivel de cunostinte, aspecte de ordin relational etc.).


 1. Ipoteze si riscuri

Se vor formula explicit ipotezele pe care se bazeaza planul de afaceri analizandu-se consistenta si plauzibilitatea acestora.

Se vor enunta si estima principalele riscuri asociate proiectului (riscuri operationale, de piata, ale afacerii, ale creditului) mentionandu-se si masurile de supraveghere si protectie care se au in vedere.


 1. Planul financiar

Se vor schita bilanturi previzionate si conturi de profit si pierdere previzionate, se va face analiza fluxului de numerar si se vor calcula si analiza indicatorii de echilibru si performanta financiara.


 1. Potentialul de dezvoltare a afacerii

Dincolo de orizontul de timp pentru care se elaboreaza planul de afaceri, sunt explorate si argumentate, pe baza fenomenelor si tendintelor manifeste in planul consumului si/sau al industriilor de profil, perspectivele de crestere a afacerii propuse. Se au in vedere posibilitati de extindere a solutiilor inovative/superioare propuse prin penetrarea mai larga a pietei specifice, dezvoltarea de noi aplicatii, patrunderea pe alte segmente de piata sau pe alte piete geografice. Perspectivele de dezvoltare vor fi cuantificate (noi investitii, noi unitati/amplasamente, cresterea efectivelor de personal, cresterea cifrei de afaceri, evolutia rentabilitatii) si etapizate pentru un orizont de maximum 10 ani. In ciuda gradului ridicat de incertitudine se va urmari ca evaluarea potentialului de dezvoltare a afacerii sa aiba un caracter bine fundamentat, realist si pragmatic.


 1. Autoevaluare

Se va justifica originalitatea si calitatea propunerii, volumul de munca necesar pe tipuri de activitati (documentare, analiza-fundamentare, calcul, redactare), si contributia fiecaruia din autori.


Cateva observatii


 1. Prin produs se intelege in egala masura, fie un bun material, fie un serviciu, fie un produs complex care combina bunuri materiale si servicii. De asemenea, prin productie se intelege, in egala masura prestarea unui serviciu.
 2. Coerenta planului de afaceri se realizeaza printr-un demers iterativ. De exemplu, alegeri facute initial in ce priveste politica de pret, ar putea fi corectate ulterior pentru a tine seama de unele riscuri, aceasta avand repercusiuni si asupra celorlalte sectiuni ale planului de afaceri.
 3. La sfarsitul planului de afaceri se vor enumera sursele de date si informatii si bibliografia studiata.

Criterii de evaluare a planului de afaceri


Ideea de afacere (descrierea oportunitatii de piata, satisfacerea unei nevoi reale, prezenta si magnitudinea inovarii, alte surse ale superioritatii fata de solutiile deja existente pe piata, potential de dezvoltare)

Completitudinea planului (cuprinde toate parțile)

Plauzibilitatea planului

Referințe bibliografice de incredere

Cazuri practice documentate

Date statistice oficiale si studii

Caracterul convingator

Fezabilitate tehnico-economica

Dezirabilitate economico-financiara

Organizare si management adaptat


Calitatea prezentarii

Propriu-zisa (caracter atractiv/dinamic)

De fond (Structurare logica, redactare coerenta si eleganta, argumentare solida, la obiect, bogat ilustrata)

Creativitate in prezentare

Capacitatea de a reflecta efortul echipei si al membrilor ei.


Note:

La prezentarile ce vor fi efectuate pe parcurs criteriile vor fi avute in vedere in mod adaptat continutului care se prezinta

La evaluarea finala se va lua in considerare si ritmicitatea in realizarea si prezentarea diferitelor parti pe parcursul semestrului, precum si caracterul omogen si ritmic al implicarii membrilor echipeiSucces!
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }