QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Functiile pretului

Functiile pretului


Indiferent de piata pe care se manifesta, pretul indeplineste mai multe functii.

Functia de evaluare a cheltuielilor si rezultatelor se refera la capacitatea preturilor de exprimare monetara a cheltuielilor si veniturilor agentilor economici. Ca urmare, pretul este utilizat ca element de fundamentare a numeroase decizii si sprijina analizele cantitative si structural-calitative ale diverselor activitati economice.
Functia de corelare a cererii cu oferta se explica prin tendinta pretului de a se forma in jurul nivelului sau de echilibru, la care cererea coincide cu oferta, iar cantitatea ceruta egaleaza cantitatea oferita. De aceea, daca pretul este la un moment dat superior acestui nivel, piata se caracterizeaza prin exces de oferta, iar cantitatea oferita se va diminua, ceea ce antreneaza o scadere a pretului pana la nivelul sau de echilibru. De asemenea, daca pretul este inferior acestuia din urma, pe piata exista un surplus de cerere si o cantitate oferita peste cantitatea solicitata, ceea ce antreneaza cresterea productiei si a cantitatii oferite, pretul majorandu-se pana la nivelul pretului de echilibru. Astfel, jocul pretului face sa diminueze decalajele intre cerere si oferta.

Functia de informare a participantilor la viata economica este demonstrata de nivelul, dinamica si caracteristicile pretului. Astfel, el transmite informatii privind situatia pietei, respectiv raportul cerere-oferta si presiunile care exista pe piata, activitatile cele mai profitabile si abundenta sau raritatea factorilor de productie.

Functia de motivare a producatorilor se reflecta in practica prin stimularea agentilor economici atunci cand pretul este ridicat si prin distribuirea veniturilor acestora in functie de nivelul costurilor. Ca urmare, pretul asigura orientarea producatorilor catre producerea unui anumit bun sau restrangerea ariei de productie in functie de nivelul pretului la care acesta se poate comercializa. De asemenea, aceasta functie reflecta capacitatea pretului de a genera venituri mai ridicate acelor agenti economici care dispun de conditii de productie mai bune, adica isi desfasoara activitatea cu costuri scazute, si invers.
In prezent asistam la o crestere a importantei deciziilor de pret care amplifica manifestarea functiilor sale. Aceasta se explica prin impactul unor factori asupra preturilor practicate de agentii economici:

accelerarea progresului tehnologic

proliferarea noilor produse

cresterea cererii pentru servicii

accentuarea concurentei externe

persistenta fenomenului inflationist


Influenta acestor factori asupra preturilor ingreuneaza formarea lor care devine un proces complex si de mare importanta pentru succesul unei firme. Formarea unor preturi flexibile generatoare de profit se realizeaza prin adoptarea unor strategii de pret corespunzatoare pietei pe care se adreseaza produsele.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }