QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Finantele publice si constructia europeana

Finantele publice si constructia europeana


Uniunea Europeana reprezinta o grupare politica, sociala si economica, dezvoltata in Europa, ce este compusa, in prezent, din 25 de tari.

Principalele institutii care functioneaza in cadrul Uniunii Europene sunt:
Parlamentul European, format din reprezentantii cetatenilor din statele membre, alesi prin vot direct;

Consiliul European (Consiliul de Ministri);

Comisia Europeana, cu atributii privind interesele generale ale Uniunii

Europene;

Curtea de justitie a Comunitatii Europene, care se ingrijeste de respectarea legilor europene;

Curtea de conturi europeana, care verifica finantarea activitatilor Uniunii

Europene.

Activitatea acestor cinci institutii europene este completata de cateva organisme cu functii specializate.

In orice studiu sau analiza trebuie avut in vedere ca Uniunea Europeana este o comunitate de state, regiuni si popoare, de o mare diversitate geografica, lingvistica si culturala.

Din acest motiv, realizarea coeziunii economice si sociale trebuie privita ca o expresie a solidaritatii europene si o cerinta pentru eficienta economica si

competitivitatea globala a Uniunii Europene.

Imbunatatirea coeziunii economice si sociale este in fapt un corolar al unei piete unice, fara frontiere interne.

De avantajele unei piete largite, creata prin eliminarea tuturor barierelor care impiedicau libera circulatie a bunurilor, serviciilor, persoanelor si capitalului, trebuie sa poata profita toti in mod egal.

Problema este ca nu toate statele membre si mai ales nu toate regiunile componente ale acestora sunt la fel de bine echipate si pregatite pentru a face fata concurentei, crescuta in noul mediu creat, regiunile mai putin dezvoltate neputand beneficia in mod corespunzator de noile conditii.

Fara a se interveni asupra acestei situatii, decalajele fata de regiunile dezvoltate tind sa se adanceasca.Regiunile   mai putin dezvoltate se caracterizeaza, in general, printr-o infrastructura inadecvata sau depasita, in special in domeniul cailor de comunicatie si al infrastructurii pentru protectia mediului. Structurile lor industriale sunt

neperformante sau uzate moral, folosind metode si tehnologii depasite sau producand bunuri neadaptate cerintelor pietei.


De asemenea, sectorul agricol este dominat in aceste regiuni de structuri arhaice, fenomene de depopulare urbana, dar mai ales rurala, cu consecinte negative in plan social si economic, cat si asupra mediului inconjurator.In aceste conditii, somajul cunoaste o rata inalta, care produce un impact deosebit asupra tinerilor.

Principalele instrumente pentru reducerea disparitatilor si intarirea coeziunii economice si sociale sunt Fondurile structurale” si Fondul de coeziune”, care

consuma” cea mai mare parte a bugetului comunitar.

In afara acestora, Uniunea Europeana a mai creat instrumente, de mai mica anvergura, destinate sustinerii de proiecte in domenii considerate prioritare, precum educatia, mediul, cercetarea, dezvoltarea comunitara si poate, de asemenea, acorda imprumuturi in conditii avantajoase prin intermediul Bancii Europene de Investitii.

Principalul mijloc si instrument pe care l foloseste Uniunea Europeana pentru a promova politica sa de dezvoltare regionala este reprezentat de asa numitele Fonduri Structurale”.Aceste fonduri, constituite din contributiile financiare ale tarilor membre, proportional cu nivelul de dezvoltare al acestora, sunt redistribuite, conform unui cadru reglementator si procedural foarte complex, catre acele state sau regiuni ale Uniunii Europene care sunt ramase in urma ca nivel de dezvoltare economico - sociala.

Constructia institutionala europeana influenteaza in doua modalitati finantele publice ale statelor membre.

In primul rand, institutiile comunitare constituie un nivel suplimentar de administrare publica, care dispun de propriile lor resurse si efectueaza propriile lor cheltuieli. Aceste resurse si cheltuieli nu mai sunt disponibile pentru administratiile nationale, deoarece constituie finante comunitare.

In al doilea rand, constructia europeana a modificat profund conditiile in care sunt  luate la nivel national deciziile referitoare la veniturile si cheltuielile adminis- tratiei publice.

Sectorul finantelor publice comunitare include urmatoarele domenii:

- resurse proprii;

- control financiar;

- prevederi financiare si bugetare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }