QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Expertiza contabila in materie civila si comerciala
EXPERTIZA CONTABILA IN MATERIE CIVILA SI COMERCIALA


Expertiza in general ca mijloc de proba in diverse domenii de natura tehnica, medico-legala, contabila etc., este reglementata in Codul de procedura civila (art.201 - 214) si constituie drept comun in materie si prin diferite legi speciale asa cum este cazul expertizei contabile care este reglementata prin OG 65/1994 aprobata prin L42/1995 cu modificarile ulterioare.

Conform prevederilor art.201 din Codul de procedura civila se poate recurge la expertiza ori de cate ori pentru lamurirea unor imprejurari de fapt este necesar sa se cunoasca si parerea unor specialisti.

In consecinta instanta poate dispune efectuarea expertizei atunci cand este concludenta ca proba atat in litigiile din procesele civile cat si cele in materie comerciala.

Sunt situatii cand expertiza este expres prevazuta de lege ca obligatorie sub sanctiunea anularii unor hotarari luate fara expertiza asa cum sunt cazurile stipulate de Legea societatilor comerciale 31/1990 referitoare la expertizele privind:
evaluarea aporturilor in natura a actionarilor sau asociatilor

avantajele rezervate fondatorilor

operatiunile incheiate de fondatori in contul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni in cazul in care nu poate fi intrunita in adunarea constitutiva majoritatea legala

expertiza pentru stabilirea valorii aportului in natura daca se infiinteaza o societate cu raspundere limitata cu asociat unic.

In materia reorganizarii si lichidarii judiciare reglementate de L 64/1995 judecatorul sindic are latitudinea sa desemneze persoane de specialitate intre care pot fi si experti care sa-l ajute in indeplinirea atributiunilor.

Numirea si nivelul retribuirii acestor specialisti se supun aprobarii judecatorului sindic (cu acordul comitetului creditorilor) si sunt platite din averea debitorului (societatea falimentara intrata in incapacitate de plata).

Efectuarea expertizei contabila este necesara si poate fi dispusa de instanta conform prevederilor art. 201 Cod de procedura civila, in situatia in care in lamurirea faptelor ce formeaza obiectul unui proces sau a legaturilor dintre anumite imprejurari invocate de parti si acele fapte sunt necesare cunostinte din domeniul financiar contabilitate. Cunostintele de specialitate ale expertului contabil ajuta judecatorul sa descopere adevarul si astfel se asigura o solutionare justa a cauzei.

Obiectivele expertizei contabile in materie civila pot consta in diverse litigii cu caracter civil asa cum ar fi: asocieri in participatie dintre societatile comerciale si dintre societati si persoane fizice, operatiuni de vanzare cumparare cu imobile (tranzactii imobiliare), operatiuni de mandat, contracte de servicii, partaje etc.

Expertiza in materie comerciala se efectueaza intr-o gama larga de litigii de aceasta natura care pot fi grupate astfel:

litigii intre comercianti sau intre comerciant si un particular privind operatiuni comerciale. In aceste spete expertizele pot avea ca obiect neintelegeri privind o afacere cu marfuri sau operatiuni in comision, operatiuni de banca (sconturi acordate, remiteri de efecte comerciale spre incasare, emiteri de CEC-uri), contractele comerciale de aprovizionari cu bunuri, servicii si lucrari, contracte de asociere in participare pentru realizarea unor activitati in comun.

litigii in materie de societati comerciale. In aceste spete expertizele pot avea ca obiect:

stabilirea partii din profit ce se cuvine unui actionar, asociat sau manager

raspunderea civila a managerului fata de asociati, terti sau stat pentru faptele sale.

gestiunea patrimoniala frauduloasa a societatii daca sunt banuieli fondate pe grave neregularitati.

litigii in materia asigurarilor. In acest domeniu expertiza se efectueaza pentru a stabili valoarea bunurilor asigurate la data producerii unei calamitati. Se pot face expertize si in situatia cand exista suspiciuni ca asiguratul a avut un interes direct sa provoace un eveniment extraordinar asa cum este cazul incendiilor sau sa participe la inscenarea unui furt.litigii in materie de moratorii si de concordat juridic

Moratoriu a) amanare pe o anumita perioada a platii datoriilor unui debitor acordata acestuia de catre instanta de judecata inainte sau dupa declararea lui in stare de faliment.

b) amanare cu caracter general a platii unei datorii acordata de lege pe o anumita perioada in care exista imprejurari speciale, asa cum ar fi: razboi, calamitati naturale, crize economice etc.

Concordat: conventie incheiata de un comerciant cu creditorii sai prin care acesta obtine o reducere a datoriei sau o amanare a platii.

In aceste litigii expertiza este necesara pentru a se stabili cauzele incetarii platilor si daca activul depaseste valoarea pasivului (averea materiala este mai mare decat datoriile) prin verificarea registrelor si a bilantului contabil.

Obiectivul unei astfel de expertize poate viza si regularitatea tinerii si reflectarii tranzactiilor comerciale in registre, natura si cauza juridica a creantelor creditorului precum si realizarea lor.

litigii in caz de faliment. In cazul societatilor intrate in incapacitate de plata, expertiza poate fi dispusa pentru a stabili situatia materiala a falitului prin inventarierea si evaluarea bunurilor din avere.

Expertiza contabila in litigiile civile si comerciale se efectueaza urmare:

propunerii de catre partile aflate in litigiu si in aceste situatii instanta trebuie sa o admita.

dispunerii din oficiu de catre instanta dupa punerea in discutia prealabila a partilor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }