QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Piata si concurentaPIATA SI CONCURENTA


   Piata si functiile ei

Intr-o exprimare sintetica piata reprezinta ansamblul de relatii de vanzare - cumparare ce se statornicesc intre agentii economici ofertanti si solicitantii de marfuri pe baza legii cererii si a ofertei. De aceea notiunea de piata are sensuri diferite ca loc real sau imaginar de intalnire a cererii cu oferta, spatiul geografic in care se desfasoara tranzactiile comerciale, sistemul de relatii si tranzactii de vanzare - cumparare care se desfasoara intr-un spatiu si intr-un timp determinat. Piata a aparut si s-a dezvoltat printr-un proces indelungat cuprinzand intregul teritoriu al unei tari, constituindu-se pietele nationale si odata cu aceasta piata a dobandit un spatiu economic bine precizat. Pe masura dezvoltarii schimburilor economice dintre economiile nationale piata a capatat un caracter international, formandu-se astfel piata mondiala. In lumea contemporana piata se prezinta ca un sistem complex in care interactioneaza si se conditioneaza reciproc legile si mecanismele clasice ale pietei : cererea, oferta, pretul, cu numeroasele institutii cu functii de reglare.Ipostazele pietei :

a)      Piata fiecarui bun si serviciu

b)      Piata in general, sau piata tuturor bunurilor si serviciilor

c)       Piata ca mecanism ce regleaza viata economica

Participantii la piata intr-o intelegere mai larga sunt producatorii si consumatorii in calitatea lor de ofertanti si solicitanti de marfuri care se opun unii altora prin urmarirea interesului propriu. Astazi imaginea pietei ca mecanism de reglare a vietii economice, acea "mana invizibila" descrisa de Adam Smith, s-a schimbat profund datorita sistemului de interventie a marilor corporatii si a statului, care a transformat mecanismul pietei intr-un "pumn invizibil" care reflecta noile realitati ale lumii contemporane.

Functiile pietei :

1/ Piata are rolul de a adapta si aduce in stare de compatibilitate interesele si pretentiile cumparatorilor si vanzatorilor, a cererii si oferterii individuale si agregate.

2/ In acelasi timp piata mijloceste vanzarea marfurilor si deci recuperarea cheltuielilor si obtinerea profiturilor de catre vanzator permitand finantarea dezvoltarii si realizarea unor obiective.

3/ Piata creaza posibilitatea pentru fiecare individ de a-si satisface trebuintele, fiind un factor al democratiei.

4/ Indeplineste rolul de sistem de comunicatie a informatiilor necesare agentilor economici in calitatea lor de producatori si consumatori.


Economia privita ca un tot se prezinta ca un sistem de piete grupate in functie de anumite criterii.

   Concurenta si formele ei

In cadrul economiei de piata actiunile agentilor economici, toate procesele economice au la baza concurenta. Concurenta este considerata motorul dezvlotarii economice, sufletul mecanismului pietei, care pune in miscare tot sistemul de legaturi dintre agentii economici si care transmite acestora cerintele legilor economice obiective, sanctionandu-i pe cei care nu le respecta.

Concurenta este o confruntare dintre agentii economici in vederea obtinerii unor conditii mai bune de productie, desfacere, de efectuare a operatiunilor banesti sau a altor activitati economice in scopul obtinerii de cat mai multe avantaje.

Scopul concurentei il constituie obtinerea de cat mai multe avantaje private, a profiturilor cat mai mari si sigure. Concurenta de fapt este o lupta, o competitie intre agentii economici, din care ies invingatori cei mai buni. In  aceasta lupta confruntarea intre agentii economici se desfasoara cu ajutorul unor instrumente de natura economica si extraeconomica.

Instrumentele economice folosite sunt :

Puterea economic a fiecarui participant

Posibilitatile fiecarui participant de a incadra costurile in limitele eficientei si de a imbunatatii calitatea produselor

Capacitatea agentilor economici de a acorda partenerilor economici avantaje suplimentare, credite de consum, servicii postvanzare, reclama, publicitate

Dintre instrumentele extraeconomice enumeram :

Furtul de informatii

Raspandirea de informatii false despre concurenti

Realizarea de intelegeri neloiale sau nelegale intre anumite firme

Diversiunea si sabotajul

Presiuni morale si politice asupra firmelor concurente

In functie de instrumentele luptei de concurenta aceasta a fost departajata in concurenta loiala si concurenta neloiala.

Concurenta neloiala consta in acordarea unor stimulente clientilor, fiind cunoscuta drept concurenta incorecta si nelegala.

FUNCTIILE CONCURENTEI

1/ Stimuleaza progresul general

2/ Indeplineste rolul de mecanism motor al economiei de piata

3/ Concurenta determina agentii economici sa sporeasca dimensiunile capitalului prin acumulare, sa introduca progresul tehnic, contribuind la realizarea progresului tehnico-economic

4/ Exercitarea concurentei pe o piata libera impiedica unele intreprinderi sa detina pozitia de monopol si sa castige profitul de monopol

5/ Concurenta duce la reducerea preturilor de vanzare si la mentinerea acestora la un nivel real

6/ Din punct de vedere psihologic mediul concurential impartial alimenteaza optimismul agentilor economici


PIATA CU CONCURENTA PURA SI PERFECTA

Ca model teoretic, piata cu concurenta perfecta constituie mecanismul ideal de functionare a pietei.

In cadrul acestui mecanism apar o serie de caracteristici cum ar fi :

a/ atomicitatea pietei. Se apreciaza ca agentii cererii si ofertei sunt in numar mare si de forta economica redusa

b/ omogenitatea perfecta. Inseamna identitatea interna si externa a tuturor bunurilor care fac obiectul tranzactiilor pe piata


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }