QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Esenta, functiile si rolul managementului financiar

ESENTA, FUNCTIILE SI ROLUL MANAGEMENTULUI FINANCIAR


Managementul financiar este considerat o parte componenta a managementului general al firmei. Obiectivul lui global este de a asigura eficienta utilizarii capitalui firmei, de a sustine crearea fondurilor intreprinderii, a capitalului si de a realiza pe aceasta cale suportul pentru performantele de piata ale intreprinderii.

Managerul financiar opereaza intr-un cadru bine conturat al strategiei adoptate de firma. Aceasta deoarece capitalul firmei se subordoneaza, la randul sau, obiectivelor organizationale inscrise intr-o astfel de strategie si nu poate fi obntinut si respectiv utilizat decat in strinsa legatura cu aceasta strategie.
Intreprinderii ii este caracteristic faptul ca abordeaza capitalul ca o resursa asemanatoare tuturor celorlalte resurse necesare realizarii outputurilor propuse. Capitalul intra in reteta resurselor alaturi de resursele de munca, resursele materiale, energetice, tehnologice si de know-how, resurse informationale, de mediu, etc.

Capitalul este considerat o resursa limitata. Capitalul este obtinut de pe piata capitalului cu un anumit pret. Pretul reprezinta pentru intreprindere costul sau de capital, fiind in acelasi timp considerata limita minima a randamentului financiar scontat.

Managementul financiar poate fi definit ca un ansamblu de persoane, metode, tehnici, procedee, instrumente si actiuni,prin care se urmareste transformarea efectului utilizarii capitalului firmei in profit si implicit cresterea valorii de piata a intreprinderii.

Din aceasta definitie de baza se desprind urmatoarele sarcini(atributii si rol):

de-a evalua efortul in plan financiar a tuturor actiunilor ce urmeaza a se intreprinde intr-o perioada de timp dat.

de-a asigura la momentul oportun, fondurile necesare, in structura de capital reclamate de nevoi, la un cost cat mai scazut.

de-a urmari utilizarea capitalului si influenta comportamentul factorilor deciziei din celelalte centre de responsabilitate, in directia asigurarii unei utilizari cat mai eficiente a capitalului atras in circuit.

de-a obtitine rezultatul financiar scontat si de al repartiza pe destinatii.


Managementul financiar este chemat sa contureze, in vederea adoptarii si sa urmareasca cu consecventa aplicarea in practica , a politicilor de finantare pe termen lung, implicit a starii de credibilitate vis-a-vis de solvabilitatea firmei, a politicilor de imprumut (de indatorare pe termen scurt), a politicilor de credit comercial, de distribuire a profitului si dividende a firmei.


Managementul financiar este chemat ca prin actiunile managerilor financiari sa influienteze in sens crescator valoarea de piata a firmei cu scopul realizarii unei stari financiare corespunzatoare prosperitatea actionarilor firmei.

Pentru a se infaptui actiuni in domeniul managementului financiar este necesar ca firma sa detina personal competent in posturi ce reclama competente decizionale. Nu se poate spune ca numai personalul lucrator din compartimentul financiar realizeaza actiuni specifice managementului financiar, prin implicatiile si efectele de natura financiara pe care le reclama orice actiune din domeniul tehnic, comercial, aprovizionare-expeditie, a personalului lucrator, face ca diferiti decidenti din diferite centre de responsabilitate sa se implice in acelasi tip de management.


In raport cu ierarhizarea obiectivelor urmarite in cadrul managementului financiar interactioneaza diferite categorii de manageri si anume: - top managerii -ei contribuie la infaptuirea managementului general si apoi cel al domeniului de specialitate, in raport cu nivelul ierarhic de distribuire a competentei; -midle manageri; -first line manageri


TOP MANAGERII se pronunta si adopta decizii cu privire la obiectivele organizationale globale care intotdeauna imbraca si o tenta financiara. Ei adopta decizii cu privire la alocarea resurselor, implicit a celor financiare, avandu-se in vedere structura de capital, politicile de finantare pe termen lung si termen scurt, politicile de credit comercial. politicile de dividende, precum si cele de investire si dezinvestire.


MIDLE MANAGERII au rolul de curea de tansmisie a obiectivelor si sarcinilor catre first line manageri si apoi de informare a top managerului asupra rezultatelor obtinute ca urmare a implementarii deciziilor anterioare.

ei sunt cei care elaboreaza planul si programul de actiune ;

defalca sarcinile implicit pe cele de natura financiara pe colective de munca ;

urmaresc realizarea obiectivelor propuse in practica ;fac comparatii intre nivelul sperat si cel realizat ;

analizeaza ecartul si impactul acestora asupra evolutiei viitoare; 

identifica factorii de influienta si propun masuri pentru redresarea unor situatii nefavorabile .

efectueaza analize, elaboreaza studiile de fezabilitate, formuleaza concluzii si emit rapoarte catre top managementul firmei..


CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI FINANCIAR are o sarcina anume, el trebuie sa verifice prin prisma criteriilor financiare nivelul de eficienta al tuturor celorlalte programe de actiune elaborate si implementate de conducatorii altor compartimente de responsabilitate. In acest sens colaboreaza pe orizontala cu toti acesti factori pentru a contura cea mai buna alternativa de actiune in plan financiar, fara a diminua din punct de vedere cantitativ si calitativ actiunea economica intreprinsa. De multe ori apar conflicte si solutia cea mai buna de rezolvare a lor este compromisul care trebuie sa porneasca de la un nivel minim de eficienta de natura financiara. Natura problemelor pe care le rezolva managerii financiari ii obliga, ca prin instrumente specifice, sa monetarizeze actiunile intreprinse sub toate aspectele lor. Aceasta este permisa datorita calitatii atribuite instrumentelor financiare si in primul rand capacitatii finantelor de a genera operatii, monitoriza procese si fenomene prin evaluari sistematice efectuate in unitati monetare. Din acest motiv actiunile managementului financiar se extind intodeauna si in celelalte sfere ale celorlalte tipuri de management.


FIRST LINE MANAGERII sunt persoane care conduc nemijlocit colective de lucru, ei lucreaza cu prezentul si au obligatia de a asigura transpunerea in practica, intr-un orizont de timp imediat, a obiectivelor inscrise in programul de actiune elaborat, pentru resortul lor, de catre midl manageri. Are si sarcina de a raporta sistematic rezultatele obtinute si de a supune spre analiza midl managerilor cauzele si efectele. Pot formula sugestii si propune masuri de eficientizare a activitatii din resortul pe care-l conduc, ele avand implicit o tenta financiara


De retinut ca NATURA ACTIUNILOR MANAGEMENTULUI FINANCIAR, derulate intr-un context dat, se subordoneaza in exclusivitate obiectivelor organizationale de baza ale companiei

La firmele cu caracter productiv prin care se urmareste expansiunea pe piata, nu in toate cazurile obiectivul managerului financiar il va reprezenta profitul, ci posibilitatea de finantare a manevrelor srategice pentru a putea crea noi utilitati pentru economie si a dobandi noi segmente de piata.

La firmele la care se practica altruismul social vor predomina problemele care tin de satisfacerea pretentiilor clientilor, protectia mediului inconjurator, salarizarea mai buna a lucratorilor si managerilor precum si crearea conditiilor mai bune de munca ,fara a se pune in prim plan profitul.

Exista firme, de regula clasificate mici si mijlocii, la care obiectivul organizational de baza il poate reprezenta afirmarea calitatii personale a managerului, pentru a dovedi succesul. In acest caz in planul managementului financiar se vor urmari acele actiuni prin care se vor sublinia performantele managerului financiar cum ar fi: - actiuni surpriza la bursa ; - contracte de vanzari ce asigura cresteri spectaculoase ale incasarilor; - programe de dezvoltare-modernizare de anvergura si de maxima eficienta;- programe de control intern al costurilor rationale si pline de eficienta; programe de costuri, randamente finaciare si rentabilitate a caror rezultate se situeaza peste media sectorului industrial din care face parte firma ; - plasamente de capital realizate cu scopul obtinerii unor nivele de profitabilitate de exceptie.


Obiectivul principal urmarit prin actiunile managerului financiar trebuie sa-l reprezinte supravietuirea si competitivitatea firmei pe piata, in contextul unei acerbe concurente, consolidarea performantelor sale financiare, cresterea valorii de piata.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }