QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Educatie si invatamant - coruptie
EDUCATIE SI INVATAMANT - CORUPTIE

Invatamantul a fost, este si va fi definit de orice guvernare ca prioritate nationala, argumentatie consensuala sustinuta de toate partidele, indiferent de culoarea politica.  Acest sector este cunoscut si sustinut de intreaga populatie, atat prin prisma importantei actului de instruire, cat si a celei privind educatia, cu atat mai mult cu cat nivelul de trai al majoritatii cadrelor didactice este submediocru.

In invatamantul preuniversitar salariul este limitat de norma specifica a unei categorii de cadre didactice, de nivelul de calificare potrivit gradului didactic, de vechimea in invatamant, conditiile in care isi desfasoara activitatea si asa mai departe. Acest aspect este stipulat in cele doua legi fundamentale, si anume Legea invatamantului si Statutul cadrelor didactice.     

In invatamantul superior salarizarea se face in raport cu functia didactica, norma didactica, cu titlu stiintific, activitati de cercetare si proiectare, vechime, dar si in concordanta cu alte activitati conexe sistemului de invatamant.

Legiuitorul a introdus in statutul cadrelor didactice, la art.83 alin.4, 'posibilitatea efectuarii a cel mult doua norme didactice cu acordul conducerii unitatii de invatamant unde cel in cauza este titular cu carnet de munca'.  Totusi, foarte multe cadre didactice, in special cele de conducere, au mai mult decat prevede legea, atat in universitatea unde functioneaza, cat si in altele.

Explicatia incalcarii legii se datoreaza ambiguitatii articolului mentionat deoarece se intelege de la sine ca fara aprobarea conducerii universitatilor, cadrele didactice pot efectua mai multe norme, la mai multe institutii de invatamant superior. Asa se face ca o parte dintre rectori, prorectori, decani, secretari stiintifici si-a luat partea leului, bineinteles, greu, atribuindu-si normele didactice pe care nu le pot duce in limitele decentei profesionale si a bunului simt.  Acest lucru este amplificat si de proasta interpretare a principiilor autonomiei universitare care genereaza aplicarea proverbului romanesc, 'cine imparte, parte-si face', numai ca aceasta parte, greveaza asupra bugetului invatamantului care se constata a fi mereu sub nivelul de subzistenta.

Ministerul Educatiei a solicitat tuturor institutiilor de invatamant superior publicarea declaratiilor de avere si a mijloacelor prin care au fost facute publice ele.  In cadrul acelor 49 de universitati de stat, nici macar jumatate dintre cadrele de conducere ale acestora nu si-au publicat declaratia de avere. Motivul este foarte simplu: chiar din declaratiile facute de cei mai constiinciosi dintre ei, constatandu-se retributii lunare fabuloase ale conducatorilor respectivi, cuprinse intre 70 si peste 300 milioane lei.

Fraudele cu iz de coruptie falimenteaza astfel bugetul centralizat al statului, subminand visteria foarte saraca a invatamantului, deoarece acestea sunt, asa-zisele cadre didactice incaseaza din banii nostri, ai tuturor, sume de patru-cinci ori mai mari decat presedintele Romaniei.

Acest lucru a fost posibil dupa revolutie cand majoritatea conducatorilor din universitatile de stat au beneficiat de norme cumul, plata cu ora, incadrari la limita maxima a gradatiei, activitati de conducere de doctorate, activitati de cercetari stiintifice efectuate in multe cazuri de colaboratori in cercetarea stiintifica care primesc in schimb, ore de predare si beneficiari ai unor programe internationale, membrii in diverse comisii si asa mai departe.

Este posibil ca in  invatamantul romanesc  un cadru de conducere din universitate sa incaseze o suma de 15 pana la 80 ori mai mare fata de un preparator sau asistent universitar, sfidandu-i nu numai pe acestia, ci si intreaga opinie romaneasca. Asa ca, nu au de ce sa se mire ca societatea civila le este impotriva si ca va sprijini prin miscari greviste nu numai reforma invatamantului, ci si eliminarea unor astfel de discrepante salariale intre cei ce conduc o institutie de invatamant superior si palmasii, adica toate acele cadre care le sunt subordonate si care au salarii mizere.

Pentru aceasta trebuie modificata legislatia, astfel sa nu mai existe aceste porti deschise atat de larg incat cei care au functii de conducere sa se incarce cu atata munca pe care sa nu o poata duce, neexistand efectiv nici macar timpul fizic pentru asa ceva.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat