QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

RecenzieDar instaurarea capitalismului intr-o tara nu este suficienta pentru ca tara respectiva sa se dezvolte economic. Mai e nevoie si de un minimum de reguli. Iar sistemul capitalist este departe de a fi omogen, dimpotriva el s-a diferentiat in doua mari modele ce se infrunta: "capitalismul contra capitalismului".


Se remarca modele de economii capitaliste: modelul anglo-saxon si modelul germano-nipon, iar la o prima aproximare, exista tentatia de a opune primul model celui de-al doilea.
Bineinteles, exista si modelul american sau modelul"neoamerican". Statele Unite constituie un model economic in sine.


Nu se poate vorbi insa, de existenta unui "model european".

Exista totusi un "nucleu dur" al Europei economice, ce are doua aspecte: aspectul "alpin" (zona Deutsche Mark) si cel "renan"(ce concentreaza trasaturile caracteristice noii Germanii).
Prabusirea comunismului scoate la iveala opozitia dintre doua modele de capitalism. Cel "neoamerican" -se bazeaza pe reusita individuala si pe profitul financiar rapid- si cel "renan" -are drept centru Germania si prezinta numeroase asemanari cu cel din Japonia. Istoria ultimului deceniu ne arata ca modelul "renan" este deopotriva mai echitabil si mai eficient decat cel "neoamerican".

I. America is back In emisfera de sud, capitalismul triumfator al lui Reagan continua sa fascineze. Tot Reagan si Margaret Thatcher sunt cei care triumfa si in Europa.
In 1980, America era paralizata de crizele interne, umilita in exterior-in special de Iran-amenintata si slabita de concurenta de data recenta a tarilor europene si mai ales a Japoniei, dar si de dezastrul din Vietnam si din Cambodgia
Instalarea lui Ronald Reagan la Casa Alba, in 1980, coincide cu o framantare cu totul specifica a constiintei americane: prea multe umiliri si prea putine certitudini. Ronald Reagan afirma ca dorinta lui cea mai mare este sa readuca America in primplanul scenei internationale. America este prima putere militara a lumii si doreste sa demonstreze acest lucru. In acest scop Reagan pune in aplicare "razboiul stelelor" sau "initiativa de aparare strategica"(IAS) ce urmareste sa puna definitiv la adapost teritoriul american. In aclasi timp "razboiul stelelor" este si un incontestebil succes mediatic si politic.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }