QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Controlul calitatiiControlul calitatii


Calitatea reprezinta totalitatea trasaturilor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care il fac capabil sa satisfaca o anumita trebuinta. Calitatea se refera la unele caracteristici ca: dimensiune, culoare, gust, greutate, aspect, capacitate, ingeniozitate etc. O parte din caracteristicile de calitate ale serviciilor sunt zambetul prestatorului de servicii, atentia, atmosfera prieteneasca.

Controlul calitatii este procesul de urmarire a concordantei dintre calitatea efectiva a produselor sau serviciilor si standardele de calitate prestabilite.  Standardele de calitate se stabilesc pentru fiecare trasatura si caracteristica de calitate. In consecinta, controlul calitatii presupune parcurgerea a patru etape: stabilirea standardelor de calitate, masurarea performantelor realizate, compararea performantelor cu standardele, efectuarea corectiilor necesare.a. Stabilirea standardelor de calitate se face prin determinarea unor tolerante pentru fiecare caracteristica de calitate, in limitele carora poate varia calitatea. Desigur, tolerantele trebuie sa satisfaca cerintele consumatorilor privind caracteristicile produsului respectiv. Unele standarde pot fi masurabile cu diferite instrumente si dispozitive, altele doar prin deprinderi specifice.

b. Masurarea performantelor se poate face prin diferite metode: inspectie, cercuri de calitate, clienti, autocontrol, conducere.

Inspectia consta in verificarea totala sau partiala a unui produs, pentru a evalua caracteristicile sale de calitate. Pentru ca procesul de control sa fie eficient, inspectorul trebuie sa fie onest, obiectiv si capabil sa reziste presiunilor personalului de a accepta depasirea tolerantelor de calitate.

Cercurile de calitate. Cercurile de calitate sunt grupuri de salariati care lucreaza de regula impreuna si care se intalnesc periodic, de obicei saptamanal, pentru a identifica, analiza si rezolva problemele legate de munca lor si in special cele legate de calitatea produselor sau serviciilor care le realizeaza.

Clienti. Calitatea incepe cu satisfacerea clientilor si nu poate fi realizata decat prin satisfacerea nevoilor si cerintelor acestora. Prin solicitarea unor produse de calitate, clientii stabilesc standarde de care tinut cont la realizarea produselor. Daca produsul sau serviciul nu va satisface nevoile si dorintele clientilor in ce priveste calitatea, ei nu vor mai veni sa cumpere.Autocontrol. Realizarea unor produse/servicii de calitate se face prin implicarea salariatilor in acest proces, dandu-le responsabilitatea si autoritatea efectuarii unor imbunatatiri care sa duca la cresterea eficientei si calitatii. Prin programe de instruire, personalul poate fi constientizat asupra importantei calitatii productiei.

Conducere. Intreprinzatorul trebuie sa se implice si el personal in controlul calitatii. Totusi, unii intreprinzatori se concentreaza mai mult asupra productivitatii decat calitatii. Ei trebuie sa tina cont insa ca nu productivitatea, ci calitatea este cea care “vinde” in cele din urma produsul. Intreprinzatorul care initiaza o afacere are sansa unica de a crea o imagine de calitate firmei sale chiar de la inceputul afacerii.

c. Compararea performantelor cu standardele. Prin compararea cu standardele, caracteristicile produselor pot satisface sau nu aceste standarde.  In cazul in care calitatea este necorespunzatoare se poate pune problema reciclarii, reprelucrarii sau chiar a eliminarii produsului necorespunzator.

d. Efectuarea corectiilor necesare. Daca produsul nu corespunde calitativ se va incerca ajustarea, in masura posibilitatilor, a  caracteristicilor sale de calitate. Unele produse totusi nu mai pot fi corectate pentru simplul motiv ca, folosindu-se controlul distructiv, nu mai pot fi utilizabile.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }