QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Consumul de bauturi energizante din Uniunea Europeana

Consumul de bauturi energizante din Uniunea Europeana


“Piata romaneasca de energizante este o piata relativ tanara, prin comparatie cu alte tari europene, o piata care va continua sa se maturizeze activ si sa atraga din ce in ce mai multi consumatori.”[1]
Bauturile energizante sunt consumate in cantitati reduse, comparatia Romaniei cu celelalte state europene releva orientarea consumatorilor autohtoni catre alte tipuri de produse oarecum traditionale: bere, vin, ceaiuri si bauturi racoritoare carbonatate.

Cu toate ca, din punct de vedere al volumelor, in Romania vinzarile de bauturi energizante sunt mai mari decit in unele state vecine, daca luam in calcul consumul mediu pe cap de locuitor, tara noastra este cu mult in urma. Un roman consuma anual mai putin de jumatate de cutie (250 ml) pe cap de locuitor, in timp ce austriecii ajung la 17 cutii pe cap de locuitor.

Piata din vestul Europei a inregistrat o crestere constanta la bauturile energizante in ultimii 5 ani, iar rata de crestere a acestor bauturi a fost mai mare decat cea a bauturilor carbogazoase.

Daca se raporteaza individual la tari atunci situatia este diferita. Multe firme producatoare de bauturi energizante si-au retras produsele de pe piata si si-au redirectionat  afacerile. Daca intre anii 2000-2005 piata era in scadere, dupa 2005 lucrurile s-au redresat. Cresterea sustinuta din Marea Britanie cat si aparitia de noi produse pe piata franceza a facut ca si rata de crestere sa fie mereu pozitiva.Volumul vanzarilor din Europa de Vest a crescut cu 15% in 2005, la 382.5 milioane de litri, iar ca valoare la peste 3.1 miliarde euro. La sfarsitul anului 2006 se previziona ca piata va ajunge la un nivel de 428.0 milioane de litri, cifra depasita.

Factorii care au dus la aceasta crestere au fost diversi. Printre acestia am putea mentiona: publicitatea extrem de agresiva, un branding puternic, marketing axat pe o anumita grupa  de clienti, o distributie extensiva sau un ambalaj inovator.

In Europa, Marea Britanie si Germania detin cele mai mari piete care combinate ajung la un nivel de 4.6 miliarde de dolari. Franta este regiunea cu cea mai mare rata de crestere cu peste 18% pe an. Potentialul acestei piete va veni ca o surpriza pentru analisti, pentru ca in aceasta tara Red Bull, liderul mondial in prezent, nu isi desfasoara activitatea, datorita restrictiei guvernului cu privire la ingredientul taurina, considerat periculos. Insa romanul incepe sa prinda gustul acestor energizante, iar piata creste considerabil de la an la an.”Anglia detine cel mai bun loc cu 42 de l/cap de locuitor. Categoria energizantelor incepe sa se diversifice si sa se manifeste din ce in ce mai activ in cadrul campaniilor de promovare. Tendintele de consum sunt in crestere, in ceea ce priveste volumul de consum, cantitatile. Piata europeana este mult  diversificata fata de cea romaneasca. Producatorii isi imbogatesc gama si oferta cu multe variante de produse: sortimente de energizante light, gusturi si arome noi, continut redus de cofeina etc.”

“Cu o populatie de aproximativ 10 milioane de locuitori, in Ungaria consumul de energizante este anual de 3,5 milioane de litri, ceea ce inseamna ca, statistic, un ungur bea 0,3 litri de astfel de bauturi intr-un an. Obiceiurile de consum ale sirbilor sunt insa mult diferite de cele ale romanilor. Astfel, in timp ce la noi bauturile energizante comercializate pe piata se gasesc la doze si se consuma ca energizant in afara locuintei, in aceasta tara se gasesc astfel de bauturi si la pet si sunt percepute ca bauturi racoritoare.”

Comandasu, M., Romanii adopta greu energia la cutie, Revista Piata, 21.06.2007

Bolboaca, I., Vanzarile de energizante s-au dublat in anul 2006, Ziarul Adevarul, 27.07.2007

Comandasu, M., Romanii adopta greu energia la cutie, Revista Piata, 21.06.2007

Stanciu, A., Zece obositi pe litru de energizant, Ziarul Cotidianul, 22.08.2005

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }