QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Conceptul si evolutia istorica a bugetuluiConceptul si evolutia istorica a bugetului


Bugetul trebuie privit ca un element distinct si deosebit de important din structura domeniului finantelor publice. Se considera ca bugetul astfel privit a aparut la inceputul perioadei istorice contemporane, datorita aparitiei nevoii de a avea un act decizional al veniturilor si cheltuielilor anuale ale statului si un procedeu de corelare a acestora[1].
Etimologic, cuvantul „buget” isi are originea in limba franceza veche unde termenul „bougette” insemna o „punga mica” (din piele) cu bani.

In tara noastra, termenul buget a fost folosit pentru prima data intr-un act normativ, in Capitolul III al Regulamentului Organic al Moldovei, care se ocupa de finantele publice (ale statului). In anul 1860 in Principatele Romane a aparut “Regulamentul de finante”, promulgat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in care se preciza ca veniturile si cheltuielile publice vor fi autorizate prin legile de finante si vor forma bugetul general al statului. Constitutia Romaniei din 1866 cuprindea si  reglementari cu privire la “Bugetul cheltuielilor si al recentelor”, care trebuia elaborat in fiecare an prin intermediul puterii executive si era ulterior supus aprobarii Adunarii legislative. Si Constitutiile urmatoare, din 1923 si cea din 1938 contineau reglementari privind domeniul finantelor publice reproducand aproape textul celei din 1866 cu privire la bugetul de stat. Constitutiile comuniste, din 1948, 1952 si 1965 contin prevederi privind finantele publice si bugetul de stat in concordanta cu optica comunista impregnata acestor legi fundamentale.

Dupa evenimentele din decembrie 1989, au intervenit noi reglementari legislative, inclusiv (sau mai ales) cu privire la finantele publice si la buget, modificari care au marcat trecerea de la o economie centralizata la una de piata. Noile reglementari, constitutionale si legale se refera la un sistem bugetar national format din urmatoarele elemente componente:

a) bugetul de stat;

b) bugetul asigurarilor sociale de stat;

c) bugetele fondurilor speciale;

d) bugetul trezoreriei statului;

e) bugetele institutiilor publice autonome;

f) bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz;

g) bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii;

h) bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;

i) bugetul fondurilor externe nerambursabile;

Ultimele modificari aduse Legii nr. 500/2000 privind finantele publice au introdus conceptul de sistem bugetar, prin care se intelege „sistem unitar de bugete care cuprinde bugetele prevazute la art. 1 alin. 2 (bugetul de stat; bugetul asigurarilor sociale de stat; bugetele fondurilor speciale; bugetul trezoreriei statului; bugetele institutiilor publice autonome; bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz; bugetele institutiilor publice finantate integral din venituri proprii; bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice; bugetul fondurilor externe nerambursabile) si bugetele locale”.

Sintagmele „sistem bugetar” si, respectiv, „buget public national” sunt sinonime, ele cuprinzand totalitatea bugetelor care se intocmesc si se infaptuiesc – intr-un an financiar – la nivelul unui stat.

In doctrina romaneasca, conceptul de buget (buget public national, sistem bugetar) a primit diverse definitii.

Astfel, bugetul public national a fost definit ca fiind “planul financiar al statului prin care sunt prevazute veniturile si cheltuielile publice pentru o perioada determinata de timp”.

Prin buget public se intelege „un program prin care se prevad si se aproba veniturile si cheltuielile unui corp public pentru o perioada determinata, adoptat printr-un act normativ, care sa ii confere forta juridica necesara punerii lui in aplicare”.

Sistemul bugetar a mai fost definit si ca „planul financiar al statului, prin care sunt prevazute veniturile si cheltuielile pentru o perioada determinata de timp”.Trasaturile bugetului, asa cum pot fi sintetizate din definitia acestuia sunt:

bugetul este un act previzional;este un act anual (anul financiar corespunzand anului calendaristic);

este un sistem de fluxuri financiare privind formarea resurselor banesti publice, gestionarea, utilizarea si controlul folosirii acestora;

este un instrument de politica a statului in domeniul fiscalitatii, bugetul reflectand politica financiara propriu-zisa a statului.

Rolul complex al sistemului bugetar in cadrul activitatii statale este construit pe urmatoarele aspecte:

participa in mod direct la exercitarea functiilor statului;

asigura autonomia reala a colectivitatilor locale;

garanteaza realizarea efectiva a protectiei sociale a unor categorii importante din randul populatiei;

asigura echilibrul financiar, monetar si valutar al statului;

are un important rol stabilizator al economiei national.
A se vedea Mircea Stefan Minea, Lucian Chiriac, Cosmin Flavius Costas, op.cit., pp. 65-69.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }