QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Conceptul de invatare si cel de dezvoltare in acceptiune psihologica

CONCEPTUL DE INVATARE SI CEL DE DEZVOLTARE IN ACCEPTIUNE PSIHOLOGICA.


Prin invatare se intelege, in limbaj comun, activitatea efectuata in scopul insusirii anumitor cunostinte, al formarii anumitor deprinderi sau dezvoltarii unor capacitati.

In sens mai larg, social, invatarea inseamna dobandire de experienta si modificare a comportamentului individual.

In domeniul stiintelor educatiei, invatarea se defineste ca fiind munca intelectuala si fizica desfasurata in mod sistematic de catre elevi, in vederea insusirii continutului ideatic si formarii abilitatilor necesare dezvoltarii continue a personalitatii.Invatarea poate fi definita ca act de elaborare de operatii si de strategii mintale/cognitive.

Aspectul procesual al invatarii cuprinde momentele sau procesele care compun o secventa de invatare.

In activitatea procesuala se disting urmatoarele etape:

- perceperea materialului

- intelegerea

- insusirea cunostintelor

- fixarea in memorie

- aplicarea

- actualizarea cunostintelor

- transferul cunostintelor

Aspectul motivational al invatarii se refera la gradul de implicare a elevului in actul invatarii si in rezolvarea sarcinilor de instruire.

Motivatia invatarii reprezinta ansamblul mobilurilor care declanseaza, sustin energetic si directioneaza activitatea de invatare.Motivul declanseaza o anumita actiune, iar scopul reprezinta rezultatul scontat al actiunii.

In concluzie, putem defini invatarea scolara ca procesul de achizitie mnezica, de asimilare activa de informatii, de formare de operatii intelectuale, de priceperi si deprinderi intelectuale si motorii, si de atitudini.

Dezvoltarea umana poate fi privita ca un proces de schimbari incluzand modificarile fizice, psihice si sociale de-a lungul existentei unei persoane, implicand atat diferentieri cantitative cat si calitative cu scopul adaptarii active si creative la mediul inconjurator.Complexitatea dezvoltarii umane este data de faptul ca implica niveluri diferite: biologic, psihologic si socio-cultural.

Dimensiunile dezvoltarii in opinia lui Berger sunt:

- dezvoltarea biologica: cresterea si modificarea corpului, cresterea in greutate si inaltime, modificari la nivelul muschilor, glandelor, creierului, organelor senzoriale, deprinderilor motrice, mers, scris, nutritie si sanatate

- dezvoltarea cognitiva: procesele mentale utilizate in obtinerea cunostintelor: perceptie, gandire, limbaj, memorie, imaginatie, invatare;

- dezvoltare psihosociala: focalizata pe personalitate, relatii cu altii, dezvoltarea emotiilor primare, impactul cu familia si societatea.

Life-span development termen introdus de Riegel si dezvoltat de Santrock surprinde modificarile care se produc incepand din momentul conceptiei si care continua de-a lungul intregii vieti, astfel ca dezvoltarea include crestere dar si declin.

Dezvoltarea se realizeaza de la conceptie pana la stadiul terminal. Psihologia educatiei are in atentie modul in care se produce si se determina dezvoltarea omului pe tot parcursul vietii.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }