QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Măsuri de natură bugetarăMasuri de natura bugetara

Masurile de natura bugetara sunt:
. subventii directe de export;
. primele directe de export;
. subventiile indirecte pentru export.

Subventionarea exporturilor este agreata in plan international deoarece poate duce la sporirea artificiala a competitivitatii produselor care se exporta si, deci, afecteaza comercializarea pe piata tarilor importatoare, fenomen care a fost numit concurenta neloiala.
Subventionarea exporturilor este limitata de reglementarile internationale pe care le-a determinat GATT.
Subventionarea exporturilor poate determina tarile importatoare sa aplice taxe compensatorii sau poate favoriza o politica de dumping.. Subventiile directe de export sunt, in fond, niste sume de bani pe care statul le acorda unitatilor economice (in special firmelor de stat), pentru a le face rentabila activitatea de export, atunci cand preturile la care se realizeaza marfurile pe piata mondiala se situeaza la nivelul costurilor de productie (de fapt, costurile de productie sunt mai mari decat cele de pe piata mondiala).
Subventionarea de catre stat a exporturilor intr-o economie de piata se face selectiv, avandu-se in vedere ramurile care prezinta interes pentru economie (ramuri strategice, ramuri care sun considerate industrii de varf, ramuri in curs de formare) si care, prin pierderea unor piete de export, determina dezechilibre politice si sociale interne.
Exista si situatii in care se subventioneaza si ramuri aflate in declin, sensibile la concurenta straina pentru tarile dezvoltate, care au facut o reforma complexa a tuturor ramurilor economice.
In tarile dezvoltate, un alt sector care este mult subventionat este agricultura, fapt care a generat dispute pe plan international intre marile producatoare de produse agricole.
OCDE a realizat studii in perioada 1990 - 1995 care au demonstrat ca subventionarea agricola este foarte crescuta (se consumau 15 $/locuitor in Noua Zeelanda - care este cea mai redusa subventie si 840 $/locuitor in Norvegia, 600$/locuitor in Japonia, 150$/locuitor in UE).
Subventionarea exportului are efecte multiple asupra balantei comerciale si asupra structurii productiei nationale. Pe termen scurt, ea duce la sporirea incasarilor din export, cu efecte poxitive asupra balantei comerciale si de plati.
Pe termen lung, influenteaza pozitiv balanta comerciala si de plati daca au fost stimulate ramurile dinamice care utilizeaza progresul tehnic si o influenteaza negativ daca se stimuleaza ramuri ale economiei aflate in declin.

. Primele directe de export se acorda de catre stat exportatorilor pentru a realiza un volum mare de desfacere pe pietele externe sau celor ce exporta produse ale unor industrii care sunt de mare insemnatate pentru economia nationala.
Se deosebesc de subventiile directe de export pentru ca nu urmaresc rentabilizarea activitatii unitatilor exportatoare, ci cresterea volumului desfacerilor pe pietele externe.
Prin primele directe de export, un stat mai poate urmarii si imbunatatirea structurii de productie si a marfurilor exportate, dar si orientarea geografica a acestor exporturi, in functie de interesele statului respectiv.

. Subventiile indirecte pentru export sunt un mijloc foarte utilizat in practica internationala si vizeaza, in special, stimularea industriilor mari si mijlocii pentru cresterea exporturilor lor.
Aceasta se realizeaza in mai multe forme:
- facilitati pe care le acorda statul exportatorilor in domeniul informatiilor;
- asistenta tehnica de specialitate;
- efectuarea unor cercetari de piata prin intermediul unor institutii de specialitate;
- diverse facilitati care se acorda firmelor pentru participarea la targuri si expozitii internationale (uneori gratuite pentru participare);
- organizarea de campanii de promovare in strainatate a produselor acestor firme.

2.b. Masuri de natura fiscala

Prin aceste masuri se urmareste cresterea competitivitaatii exporturilor pe seama reducerii sau eliminarii acelor componente din structura costurilor de productie care sunt urmare a aplicarii unor taxe sau impozite si, in acest mod, realizandu-se cointeresarea exportatorilor, ca urmare a cresterii venitului net obtinut din exporturi.
Exista doua categorii de masuri de natura fiscala, si anume:

. Facilitatile fiscale pentru marfurile exportate sunt: scutiri, reduceri sau restituiri ale impozitelor pe circuitul produselor. Ele se acorda selectiv, in functie de importanta exportului, pentru perfectionarea structurii productiei, dar si pentru crearea de noi locuri de munca.
De obicei, aceste masuri sunt direct proportionale cu gradul de prelucrare a marfurilor care se exporta.
Aici se include si importul, cu scutirea conditionata de plata a taxelor vamale. Este vorba de importul acelor produse care urmeaza sa fie incorporate in produsele destinate exportului sau care urmeaza sa fie prelucrate in scopul obtinerii unor produse destinate exportului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }