QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Clasificarea asigurarilorClasificarea asigurarilor


a) Dupa regimul juridic sau forma de realizare:

asigurari prin efectul legii,

asigurari facultative sau contractuale.

Asigurarile prin efectul legii se caracterizeaza prin faptul ca relatiile de asigurare dintre asigurat si asigurator (referitor la drepturi si obligatii, tehnici de asigurare, constatarea si evaluarea pagubelor, stabilire despagubirilor cuvenite, etc.) sunt reglementate prin acte normative cu caracter obligatoriu.
Asigurarile facultative se caracterizeaza prin faptul ca relatiile de asigurare dintre asigurat si asigurator se stabilesc prin liberul consimtamant al partilor in baza unui contract de asigurare.

a)     Dupa obiectul asigurat:

de bunuri,

de persoane,

de raspundere civila.

Asigurarile de bunuri au ca obiect valorile materiale, animalele, posibil a fi distruse de calamitati naturale sau de accidente

Asigurari de persoane au ca obiect persoanele fizice pentru cazurile de deces, invaliditate permanenta totala sau partiala din accident, de supravietuire, de atingere a unei varste, etc.

Asigurarile de raspundere civila au ca obiect raspunderea unei persoane fizice sau juridice pentru pagubele cauzate unor bunuri apartinand unui tert sau vatamarea unui tert.

b)     Dupa riscurile asumate ( asigurate ) se pot intalni o serie de forme de asigurare, denumirea lor fiind suprapusa cu riscul care se asigura:

asigurari de viata,

asigurari de accidente,

asigurari de furt,

asigurari de incendiu,

asigurari riscuri de transport,

asigurari de raspundere civila a persoanei,

asigurari medicala de calatorie in strainatate,

asigurari de risc financiar,

asigurari de pierderi financiare din riscuri asigurate

c)     Dupa cadrul national:

- asigurari interne,

-asigurari externe.Asigurarile interne- opereaza pe plan national fiind promovate de fiecare societate care opereaza in tara respectiva. Acestea se regasesc sub diferite variante in cadrul celor trei forme de asigurare expuse inainte.

Asigurarile internationale- s-au dezvoltat pe masura amplificarii schimbului de marfuri intre diferitele tari ale lumii.

Se caracterizeaza prin luarea in considerare a unor riscuri ce pot afecta bunuri si persoane aflate in parcurs international prin implicarea dupa caz a unor societati de asigurare straine in derularea asigurarilor si finalizarea lor.

d)    Dupa natura relatiilor dintre partile implicate in asigurare

asigurari directe,

Coasigurari,

- reasigurari.

Asigurari directe- sunt asigurarile propriu zise, implicand in mecanismul asigurarii asiguratul si asiguratorul intre care intervine contractul de asigurare.

Coasigurarea constituie o forma de asigurare directa in care asiguratul incheie contractul de asigurare pentru masa bunurilor asigurabile cu mai multe societati de asigurare in acelasi timp dar in cota parte; riscurile vizate fiind greu de asumat de catre o singura societate de asigurare. La fel, raspunderea presupune, in cote parti eventualele daune aparute, in plan global satisfacand pretentiile asiguratului.

Reasigurarea constituie o asigurare indirecta, de fapt este o asigurare a asiguratorului. Aparitia reasiguratorului este o necesitate datorita cresterii valorii bunurilor aduse de catre asigurati si o cerinta impusa asiguratorului de a face fata unor riscuri grele. Prin reasigurare, asiguratorul cedeaza unui reasigurator o parte mai mica sau mai mare din riscurile asumate de la asiguratii sai si primele aferente.

Bineinteles reasiguratorul va participa la plata despagubirii cu o cota parte corespunzatoare riscului asumat.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }