QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Cheltuielile bugetare pentru asigurarile sociale de stat

Cheltuielile bugetare pentru asigurarile sociale de stat


Pornind de la dispozitiile Codului muncii referitoare la asigurarile sociale si determinat de evolutia trebuintelor banesti ale acestor asigurari, cheltuielile bugetare pentru asigurarile sociale de stat sunt reglementate avand destinatiile urmatoare:

o      pensiile pentru munca desfasurata pana la depasirea unei limite legale de varsta;

o      pensiile ce se acorda pentru pierderea capacitatii de munca din cauza unui accident de munca si boala profesionala, denumite si pensii de invaliditate;
o      pensiile de urmas ce se acorda copiilor pana la o anumita varsta ai asiguratilor decedati si sotiilor acestora in raport cu varsta si durata casatoriei cu sustinatorul decedat;

o      ajutorul social banesc prevazut persoanelor care nu intrunesc conditiile de a primi pensie, sunt inapte de munca datorita varstei sau unor boli cronice, nu au mijoace proprii de intretinere si nici sustinatori legali;

o      indemnizatiile banesti pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii ce se acorda in cuantumul necesar acoperirii diferentei de salariu celor care in scopul refacerii sanatatii li se reduce programul de lucru sau sunt trecuti temporar in locuri de munca mai usoare, ca si pentru trimiterea la tratamente balneoclimaterice, pentru carantina in cazuri de boli contagioase si alte trebuinte asemanatoare;

o      indemnizatiile banesti acordate femeilor in caz de maternitate – pe timpul concediului  de maternitate si pentru medicamentele necesare in acest timp si internare gratuita in institutiile medicale de specialitate;

o      ajutorul banesc in caz de deces al salariatului si al membrului familiei acestuia.

Fiecare dintre aceste pensii, indemnizatii si ajutoare banesti de asigurari sociale se calculeaza in temeiul unor norme speciale, instituite in aplicarea dispozitiilor necesare cuprinse in Codul muncii si considerate, in consecinta, ca dispozitii ale dreptului muncii.

In acest sens, este remarcabil ca in literatura juridica din tara noastra s-a acreditat conceptia ca „drepturile banesti acordate in cadrul asigurarilor sociale de stat sunt conditionate de raporturile juridice de munca” .

Calculul pensiilor, indemnizatiilor si ajutoarelor banesti de asigurari sociale de stat pe baza normelor speciale de drept al muncii garanteaza acordarea acestor pensii, indemnizatii si ajutoare in mod individual, in functie de conditiile particulare de pensionare, invaliditate etc. ale fiecarui salariat. Insumarea acestor dreptui banesti individuale pe unitati administrativ-teritoriale si in mod central are rezultatul stabilirii cuantumului banesc total al fiecareia dintre respectivele categorii de cheltuieli bugetare ale asigurarilor sociale de stat in cadrul procedurii de elaborare a bugetului acestor asigurari sociale.

Din ansamblul reglementarilor juridice ale acestor drepturi banesti de asigurari sociale, din punct de vedere juridic, sunt remarcabile dispozitiile care urmaresc acordarea acestor drepturi numai in cazurile si in conditiile legale.

Astfel, sumele de bani ce se constata ca au fost platite a pensii, indemnizatii si ajutoare de asigurari sociale de stat „fara drept”, deci in alte cazuri conditii decat cele legale, trebuie restituite fondurilor banesti din care au fost acordate, de catre beneficiari, pe baza deciziilor date in acest scop de organele administrative de specialitate. Restituirile de acest fel nu se urmaresc daca persoanele fizice au decedat intre timp.In aceasta ordine de idei, a interpretarii si aplicarii temeinice a normelor privind drepturile banesti de asigurari sociale, in cazuri in care incapacitatea de munca a salariatilor a fost cauzata de nerespectarea sau neaplicarea normelor juridice referitoare la igiena si protectia muncii, indemnizatiile trebuie restituite fondurilor banesti de asigurari sociale, ramanand ca sumele de bani respecitve sa fie suportate de persoanele vinovate de nerespectarea sau neaplicarea normelor juridice referitoare la igiena si protectia muncii.

Referitor la criteriile de stabilire a pensiilor de asigurari sociale de stat, avand in vedere ca aceste asigurari au fost si sunt considerate si ca o componenta structurala a finantelor publice – indeosebi datorita faptului ca, in prezent, bugetul asigurarilor sociale de stat este alaturat bugetului de stat in cuprinsul bugetului public national din statul nostru –, in lucrarile de specialitate privind finantele publice, alaturat conditiilor de calcul al pensiilor, indemnizatiilor si ajutoarelor de asigurari sociale, sunt exprimate si cerinte actuale importante privind mai ales pensiile.

Astfel, sunt considerate de importanta deosebita „imbunatatirea raportului dintre pensii si salariu”, respectiv corelarea justa a cuantumului banesc al pensiei ca salariul avut de fiecare pensionar, ca si „realizarea unei proportii echitabile intre diferitele categorii de pensii”.
V.I. Campeanu, Dreptul muncii, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1967, pp. 385 si urm.; S. Ghimu, Dreptul muncii, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1985, pp. 277 si urm.

I. Vacarel , Fl. Bercea, Gh. D. Bistriceanu, Th. Stolojan, G. Anghelache, M.Bodnar, T. Mosteanu, op. cit., p.154

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }