QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

INSTITUŢIA BURSEI

Institutia bursei reprezinta cadrul organizatoric creat in vederea functionarii pietei bursiere intrinseci, dupa principii care sa-i asigure functionarea conform strategiei adoptate.
Institutia bursei a aparut ca urmare a crearii premiselor functionarii pietei bursiere. Aceasta institutie este reglementata prin acte normative care definesc:
. categoriile care participa la activitatea pietei bursiere;
. mecanismele care stau la baza tranzactiilor bursiere;
. modalitatile de organizare si functionare a institutieie bursiere si
. formele de cotrol si emitere a informatiilor bursiere.
Institutia bursiera are la baza o Asociatie a Membrilor Bursei, fapt pentru care, atat legislatia tarilor avansate in reglementarea sa, cat si in tarile unde piata bursiera functioneaza de mai recent, apare reglementat acest principiu.


Spre exemplificare, prin "Security Exchange Act" (1931) - S.U.A. bursa este definita ca "orice organizatie, asociatie sau grup de persoane, inregistrate sau nu in calitate de corporatie, ce constituie, mentine si pune la dispozitie un spatiu plus conditiile necesare confruntarii cererii si ofertei de marfuri sau titluri financiare, pentru indeplinirea, in mod curent, a functiilor bursei concretizate in desfasurarea corecta a tranzactiilor bursiere".
Exista regelementari similare si in Japonia, unde bursa este definita ca "o persoana inregistrata in calitate de corporatie, care pune la dispozitie o piata, in vederea desfasurarii tranzactiilor de valori sau marfuri".
In Romania, prin Legea nr. 52/1994, bursa de valori este reglementata ca fiind "o institutie cu personalitate juridica, care asigura publicului, prin activitatea intermediarilor autorizati, sisteme, mecanisme si proceduri adecvate pentru efectuarea continua, coordonata, transparenta si echitabila a tranzactiilor cu valori mobiliare admise la cota, oferind economiilor investite garantie morala si securitate financiara" si care, de fapt, constituie piata oficiala si organizata pentru negocierea valorilor mobiliare.
Legea nr. 129/2000 privind bursele de marfuri, reglementeaza bursa de marfuri ca fiind "o institutie publica, cu personalitate juridica, reglementata si controlata de CNVM, care autorizeaza functionarea acestei piete si asigura conditiile necesare societatilor de brokeraj pentru efectuarea tranzactiilor pe pietele organizate si autorizate de organul de supraveghere".
Bursa este reglementata si autorizata de un organ autorizat, ce supravegheaza piata respectiva. In Romania acest organ este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM cu:
. piata valorilor mobiliare;
. piata marfurilor.
CNVM are anumite atributiuni privind reglementarile in domeniile respective, si anume elaboreaza regulamente de autorizare, functionare si control a acestor piete de capital si a pietei burselor de marfuri.
Bursa este creatoarea cadrului pietei bursiere, a spatiului respectiv unde are loc tranzactia bursiera, dupa anumite sisteme si proceduri autorizate de organul de supraveghere, dar si autoreglementate.
Institutia bursiera asigura acele sisteme de tranzactionare ce confera transparenta, garantie si eficienta investitorilor.
Instituta bursiera poate fi grupata, din punct de vedere al participarii la capitalul de constituire, in:
1. institutii constituite cu capitalul membrilor bursei, fara a fi aport al capitalului de stat;
2. burse la care statul asigura fondurile necesare functionarii institutiei bursiere, urmand ca membrii bursei, intr-un interval de timp, sa ramburseze acest credit si sa devina institutie privata;
3. institutii bursiere hibride (capitalul de stat ramane in organizarea si functionarea acestei institutii).
Pentru functionarea unei institutii bursiere si pentru crearea pietei bursiere propriu-zise, pe langa cadrul legislativ, trebuie sa existe un cadru economic care sa asigure functionarea bursei respective. Astfel, trebuie indeplinite urmatoarele principii:
. principiul atomicitatii - bursa ia fiinta, in general, pe structura unei piete dezvoltate, unde exista deja subiectii cererii si ofertei, nefacand altceva decat sa dezvolte aceasta piata;
. principiul omogenitatii - piata din zona sa asigure un climat economic, sa coexiste un numar cat mai mare de purtatori ai cererii si ofertei;
. princpiul fluiditatii - sa existe un volum minim de tranzactii care sa asigure existenta acestei institutii;
. princpiul adaptabilitatii - atat prin regulamentele proprii, cat si prin cele avizate de organul de supraveghere, bursa trebuie sa se adapteze noilor conditii de evolutie a factorilor care au impus-o.
Astfel, de multe ori, viata economica a luat-o inaintea reglementarilor teoretice; au aparut permanent piete noi, mecanisme si instrumente noi de tranzactii, etc;
. principiul corectitudinii - prin regulamentele emise, bursa trebuie sa impuna anumite sisteme de garantare, astfel incat sa nu apara litigii intre partile care tranzactioneaza. De asemenea, bursa trebuie sa asigure si conditiile pentru realizarea eficienta a ordinelor pe care purtatorii cererii si ofertei le transmit in piata;
. princpiul neutralitatii - activitatea nu trebuie viciata de factori perturbatori (zvonuri, concurenta neloiala, informatii confidentiale s.a.m.d).
Institutia bursiera este constituita prin asocierea membrilor bursei, numita Asociatia Membrilor Bursei (AMB), similara cu AGA. Prin actul constitutiv AMB reglementeaza aspecte legate de: contributia fiecarui membru la constituirea institutiei, se stabilesc sediul social, durata de functionare, conducerea bursei. De asemenea, AMB adopta strategia bursei, stabileste modalitatile de decontari si compensatii, modul de depozitare a obiectelor ce fac obiectul tranzactiilor.
AMB se constituie dintr-un anumit numar de membrii, care trebuie sa indeplineasca anumite conditii de eligibilitate, si anume:
. orice membru al bursei, care este, de fapt, o societate, trebuie sa fie autorizat de organul care supravegheaza bursa;
. trebuie sa dispuna de un capital minim;
. trebuie sa participe cu fonduri la constituirea institutiei bursiere;
. trebuie sa respecte regulamentele elaborate de aceasta.
Drepturile membrilor bursei sunt:
. sa poata efectua tranzactii in piata bursiera respectiva;
. sa poata participa la aprobarea regulamentelor si
. sa fie alesi in organele de conducere a bursei (Comitetul Director).
Din punct de vedere al numarului de membrii exista:
1. burse inchise - numarul de locuri poate fi majorat pentru a accede la un loc in bursa, ce poate fi cumparat sau inchiriat. Ex.: NY Stock Exchange - 1036 locuri;
2. burse deschise - actul constituitiv este creat si autorizat prin particparea unor membrii fondatori, dar se pot atrage si noi membrii, ce devin membrii asociati.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }