QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

BURSA: DEFINIŢIE, PREMISE ŞI TRĂSĂTURI CARACTERISTICE
Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc “bursa” semnificand saculet cu bani.
Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.
In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala.Cateva secole mai tarziu, in Roma antica, apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc. Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop. Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.
Incepand cu secolul XIV, in Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat intr-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizandu-se prin negocieri pe Podul cel Mare.
Tot in secolul 14, la Brouge negustorii veniti din indepartatele Indii isi negociau marfurile intr-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti, de unde si denumirea de “bursa”.
In continuare, dezvoltarea activitatii economice a determinat aparitia in 1792 a primei burse in America la New York unde se negociau actiuni ce se derulau sub un platan in fata unei cladiri din Wall Street.
In mai 1792 se semneaza documentul “Barter Wood Agreement”.
In 1848 apare Bursa de la Chicago la intersectia celor doua mari drumuri ce intretaiau America.
La noi in tara perioada de aparitie a burselor a fost ce a anilor 60 - 70, cand in economia romaneasca a patruns capitalismul sub forma incipienta a societatilor in comandita pe actiuni.
In 1920 - 1930 este data prima lege privind organizarea burselor.
1929 – Legea Madgearu definea bursa ca o “institutie publica creata cu scopul de a reuni comercianti sau negustori, industriasi sau producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, inchirierii vapoarelor si acoperirii riscurilor de orice fel”.


Incepand cu 1949, insa, bursele au fost desfiintate pana dupa 1990.
In 1991 s-a permis infiintarea de burse de marfuri ca societati pe actiuni, iar o data cu Legea nr. 52/1994 a fost reglementata piata bursiera cu componenta ei cea mai activa - piata de capital.
Legea 129/2000 reglementeaza expres bursele de marfuri.
Ca urmare a analizelor intreprinse de numerosi specialisti in domeniu, s-a demonstrat ca bursa este piata cea mai dezvoltata ce poate fi reglementata si permanent perfectionata.
Dinamismul vietii economice a demonstrat ca insusi conceptul de bursa este intr-o permanenta dezvoltare.
Cea mai sugestiva definitie data bursei este cea a lui Fernand Brendel – “Bursa este ultimul etaj al unei piete care nu se mai inchide si care cuprinde si domina intreaga activitate economica”.


PREMISELE APARITIEI PIETEI BURSIERE

1. Concentrarea tranzactiilor - s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, in locuri usor accesibile si care sa permita realizarea unui volum cat mai mare de tranzactii, trecand prin fazele de targuri, centre industriale, etc.
2. Necesitatea aparitiei si dezvoltarii normelor imperative ce au reglementat aceasta piata.
Inca din Roma antica exista un document numit “colegium mercantorum” ce reglementa desfasurarea acestor tranzactii.
In 1771, in timpul Mariei Tereza, este data prima reglementare in materie de burse, cu referire la bursele de valori.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }