QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Bancile de comert exterior si rolul lor in sprijinirea comertului
Bancile de comert exterior si rolul lor in sprijinirea comertului

Ca una dintre cele mai importante actiuni de sprijinire a exporturilor si participare a statului la activitatea bancara s-au extins in ultima perioada in tarile dezvoltate ca veriga specializata a sistemului bancar bancile de comert exterior.

Activitatea bancilor de comert exterior din punct de vedere al continutului operatiunilor se grupeaza astfel:

operatiuni uzuale bancare decurgand din schimburile internationale (plati si incasari in relatiile cu strainii)

operatiuni de creditare prin intermediul acceptarii scontului,creditelor documentare (scrisori de garantie,acreditive)

procurarea resurselor de refinantare pentru operatiuni de comert exterior prin rescontarea catre bancile de emisiune ,case de economii (institutii de credit) prin resurse bugetare si prin emiterea de obligatiuni (pe piata interna si externa)
participarea la crearea societatilor comerciale,bancare,financiare cu activitatea de comert exterior (interne sau mixte)

facilitarea tuturor operatiunilor de credit ,garantare si asigurare a creantelor,de mandat si comision de natura sa sprijine operatiuni de comert exterior si/sau export.

Caracteristic bancilor de comert exterior in perioada actuala este faptul ca ele concentreaza, promoveaza si dinamizeaza expansiunea comertului exterior,ele nefacand concurenta celorlalte banci.

In operatiunile derulate prin bancile de comert exterior statul are o participare substantiala prin intermediul finantarii bugetare si acordarea de facilitati in derularea operatiunilor de comert exterior.

Prin insasi cadrul lor statutar bancile de comert exterior nu-si propun sa monopolizeze deservirea bancara ci sa coordoneze si sa coopereze cu celelalte banci de ramura si/sau de afaceri.

Principalele operatiuni de creditare derulate prin bancile de comert exterior se pot grupa in functie de destinatia lor si sfera de utilizare. Astfel deosebim:

- credite furnizor - acordate furnizorilor

- credite de prefinantare - destinate inlesnirii operatiunilor de fabricatie si desfacere a produselor

- credite cumparator - acordate cumparatorilor

Creditul furnizor - este creditul acordat de catre exportator cumparatorului extern sub forma marfurilor care fac obiectul contractului de creditare fie pe termen mediu (2-5 ani) fie pe termen lung (maxim 10 ani). De fapt furnizorul nu este dispus sa crediteze nici pe termen mediu si cu atat mai mult pe termen lung, el oferind creanta la vanzare bancii sale prin operatiuni de scontare, forfeting.

In creditul furnizor se include creditul cadru acordat pe baza unor acorduri bilaterale de export care cuprind conditii uniforme si in majoritatea cazurilor importante facilitati. Aceste credite sunt expresia interventionismului statal  in economie si a promovarii prin acorduri guvernamentale a exportului de catre anumite tari.

Creditul de prefinantare - facilitatile de creditare acordate prin actiunile statale in domeniul sprijinirii exportului se extind si asupra operatiunilor de pregatire a exportului. Deosebim creditele 'revolving' care functioneaza prin acordarea unor transe de credit in functie de necesitati pe termen de pana la un an cu posibilitatea innoirii lor actionand ca un substitut al fondului de rulment in vederea stimularii exportului.

Creditul cumparator - se identifica cu creditele pe termen lung acordate importatorilor de utilaje si echipamente si ele se deruleaza pentru valori considerabile aferente unor proiecte de investitii importante national (finantarea se face de organismele statale).

Linia de credit (creditul stand-by) - este una dintre cele mai recente forme de credite in relatia intre banci si intreprinderile guvernamentale in relatia achizitionarii de pe o piata externa a marfurilor putand fi socotit un credit cumparator.In relatia creditarii institutiile guvernamentale preiau posibilitatea controlului derularii finantarii lor putand cere intreprinderilor creditate dari de seama financiare, periodice asupra situatiei utilizarii creditelor. Ele au o tendinta de crestere in ultima perioada.

Procesul de economisire - asigura una dintre putinele forme de finantare proprie a bancilor. Experienta tarilor dezvoltate pe linia concentrarii resurselor economisite la un moment dat arata ca just utilizate sumele economisite de populatie si companii reprezinta o resursa considerabila pentru capitalul financiar bancar rivalizand de cele mai multe ori cu economiile intreprinderilor.

Economisirea familiala - in conceptia Keynsista se concepe procesul de economisire ca fiind o amanare a cheltuielilor imediate la nivelul cel mult al propriilor economii. Una din motivatiile cel mai frecvent intalnite pentru procesul de economisire este locuinta proprietate,in sensul ca tinerele familii doresc achizitionarea unei locuinte pentru care,in afara creditului pe care il pot obtine trebuie sa asigure un aport propriu asigurat prin economii.

Procesul de economisire ca componenta de fond a surselor de finantare financiar-bancare s-au emis mai multe opinii:

in SUA - centrul de echilibru in privinta protectiei sociale s-a deplasat inspre plata de catre angajatori a contributiei pentru protectia sociala in proportie de 23%. In acest sens s-au inregistrat diminuari ale fondurilor economisite de catre populatie.

in statele nordice ale Europei - protectia sociala se asigura la nivelul statului in proportie variind intre 80-100%.

Ca un corolar s-a inregistrat un recul al depozitelor bancare ale populatiei.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }