QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Asigurarile si reasigurarile in Europa

Asigurarile si reasigurarile in Europa


Colectarea, interpretarea si elaborarea de studii in domeniul asigurarilor se face prin intermediul Comitetului European de Asigurari (CEA):

CEA este o organizatie ai carei membrii sunt asociatiile profesionale ale asiguratorilor din tarile cu economie de piata din Europa. CEA a fost infiintat in 1953 si are in prezent 33 de membrii. Membrii cu drepturi depline sunt: Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Orlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia. Dupa 1990 au aderat si organizatiile de profil din tarile din Centrul si Estul Europei, cum sunt Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovenia si Slovacia.

CEA a primit in 2006 si Romania si Bulgaria, Romania prin UNSAR, dupa indeplinirea criteriilor de aderare:

- legislatia in domeniu aliniata la standardele europene,
- capitalul si modul de constituire a societatilor de asigurare aliniate la nivel european,

- supravegherea, solvabilitatea si controlul pietei de asigurari aliniate la nivel european.

- scopul CEA este de a reprezenta asiguratorii europeni, de a promova interesele acestora prin oferirea unor opinii calificate organizatiilor europene sau internationale,

de a facilita schimbul de informatii si experienta intre piete, prin elaborarea de studii in interesul societatilor de asigurare europene, pentru a raspunde cerintelor lor.

- sediul CEA este la Paris.

In actuala faza de dezvoltare a serviciilor de asigurari asistam la o globalizare si la o fuziune a serviciilor financiare, chiar la un management financiar – global, inceput atat la nivelul companiilor cat si la nivelul consumatorului.

directii de manifestare a globalizarii serviciilor financiare:

a)     intre asiguratori, reasiguratori si asigurati: societatile multinationale ridica pragul autoasigurarii si transfera riscurile sau o parte din ele direct reasiguratorilor, decizia se ia dupa principiul financiar global,

b)     intre sectorul de stat si cel privat, data fiind reducerea ponderii sectorului de stat, apar noi perspective pentru sectorul privat,

c)     intre asiguratori si bancheri – aparitia asa numitei „bancassurance”, care capata o amploare tot mai mare, astfel incat, in viitor, banca va fi  canalul de distributie a tot mai multor produse de asigurari, cele doua feluri de institutii se vor sustine reciproc in dezvoltarea lor,

d)     evolutia serviciilor de asigurari si reasigurari va fi marcata de globalizarea serviciilor financiare.

Piata unica a asigurarilor in Europa acopera 17 tari care formeaza Zona Economica Europeana (European Economic Area), la inceputul anului 2005, cele mai mari trei piete de asigurari din Europa – Franta, Germania si Marea Britanie au reprezentat aproape 70% din totalul asigurarilor de viata si 65% din totalul asigurarilor non-viata, care se dovedesc mai putin concentrate decat asigurarile de viata.

Volumul total al primelor de asigurare subscrise exprima dimensiunea pietei asigurarilor in mod absolut, cresterea acesteia reflecta atat cresterea ofertei societatilor de asigurari, cat si o cerere sporita de asigurari din partea celor care doresc sa se asigure.

Nivelul primelor de asigurari subscrise in anul 2006 de tarile membre ale CEA si evolutia ponderii fiecareia in volumul total al primelor subscrise in 2006 fata de 2005 sunt redate in urmatorul tabel:
Nivelul primelor de asigurari de viata subscrise in anul 2006 de tarile membre ale CEA si evolutia ponderii fiecareia in  volumul total al primelor asigurarilor de viata subscrise in 2006 fata de 2005 sunt redate in urmatorul tabel:

Nivelul primelor de asigurari generale (non-life) subscrise in anul 2006 de tarile membre ale CEA si evolutia ponderii fiecareia in  volumul total al primelor asigurarilor generale subscrise in 2006 fata de 2005 sunt redate in urmatorul tabel:Din punct de vedere al volumului de prime, se disting 3 grupe de tari:prima grupa: Franta, Germania, Marea Britanie care reprezinta 57,75% din volumul de prime subscrise de tarile care fac parte din CEA

a doua grupa: Italia, Olanda, Elvetia, Spania care reprezinta 27,25% din volumul de prime subscrise de tarile membre CEA

a treia grupa: celelalte tari a caror pondere in totalul volumului primelor de asigurare al tarilor membre CEA este sub 15% .

Un indicator important al pietelor de asigurari este, penetrarea asigurarilor sau ponderea volumului primelor de asigurare in produsul intern brut. Acesta reflecta importanta asigurarilor in activitatea unei tari sau a unei zone geografice. Ponderea primelor de asigurare in produsul intern brut al unei tari reflecta nevoia de protectie a companiilor si a persoanelor fizice de a face fata riscurilor si prin urmare o previziune pozitiva pentru dezvoltarea viitoare a activitatilor de asigurari.

Indicatorul cel mai performant privind ponderea asigurarilor in produsul intern brut il are Luxemburg cu 32,4% ceea ce reprezinta ca sectorul serviciilor financiare in aceasta tara este foarte dezvoltat. Alte tari cu un indicator ridicat al ponderii asigurarilor in produsul intern brut sunt Marea Britanie cu 12,7%, Elvetia cu 12,5%, Franta cu 11,1%, celelalte tari avand ponderi mai mici .

Numarul de companii care opereaza in piata de asigurari a inregistrat fluctuatii in jurul cifrei de 5300 de unitati, in anul 2006 acesta fiind de 5383, in anul 2005- 5416 iar in anul 2004-5122 de unitati. Trebuie mentionat ca acestea de fapt opereaza in piata ca grupuri de companii de asigurare, reprezentand de fapt cel mult 1500-2000 de astfel de grupuri de asigurari.


Numarul angajatilor care lucreaza in aceasta industrie se mentine in jurul cifrei de 1.030.000 de persoane in ultimii 10 ani, astfel in anul 2006 acesta era de 1.027.199 de persoane, cei mai multi fiind angajati in industria germana de asigurari, respectiv 233.300 de persoane (22,7%), Marea Britanie 190.900 de persoane (18,6%), Franta 138.200 de persoane (13,5%), in alte tari EU 269.647 de persoane (26,3%), noile tari aderate 93.039 (9,1%), si in alte tari 102.113 persoane (9,9%).In anul 2006, principalele companii de asigurari din Europa, nivelul de prime nete subscrise si rezervele pe care si le-au constituit, sunt urmatoarele:

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }