QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Aplicatia integrata de management financiar-contabil « All in All - Contabilitate bugetara »"ALL IN ALL"


Aplicatia integrata de management financiar-contabil « All in All  - Contabilitate bugetara » este destinata in principal pentru managementul financiar-contabil dintr-o institutie publica.

Cei 8 ani de experienta in dezvoltarea de aplicatii de management financiar-contabil ne-au condus la ideea ca nici o aplicatie nu poate face fata cerintelor de schimbari dinamice sociale si legislative, atata timp cat abordarea nu este complet modularizabila, abordarea mecanismelor de calcul cu maxima flexibilitate si nu in ultimul rand perfecta integrabilitate interna a modulelor cat si perfecta cuplare cu alte potentiale aplicatii externe de statistica.Aplicatiile de management financiar-contabil fac parte dintr-un pachet de aplicatii cu specific financiar-contabil, inregistrat la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, sub denumirea de « All in All »(Toate intr-unul si unul in toate).

CERINTE HARDAWARE SI SOFTWARE MINIMALE :

statia de lucru :PENTIUM III 900Mhz;imprimante laser a4 ; Windows 98SE

server :Pentium IV :cpu=2000 MHz INTEL(sau echivalent AMD) :HDD 80 GB ;RAM 1GB ;

retea LAN 10 / 100 ;

« All in All »[management financiar-contabil ] prin implementarea acesteia in bune conditii poate asigura beneficiarului urmatoarele facilitati :

 • un management de personal si financiar contabil eficient si optimizat , prin puterea acesteia de a asigura procesarea fluxurilor informationale specifice de personal in timp real;
 • posibilitati de accesare a oricarei informatii finaciar -contabile aproape instantaneu;
 • rapiditate la schimbari legislative sau modificari ale strategiei de resurse umane;
 • flexibilitate oferita administratorilor si utilizatorilor in modelarea fenomenului financiar si de personal;
 • Aplicatia a fost construita pentru a accesa urmatoarele tipuri de baze de date:
   • Microsoft SQLServer (Microsoft);
   • MySQL(MySQL AB);
   • AllSQL(Mondosoft);

Aplicatia software "All in All" este o aplicatie de retea, care a fost gandita ca o aplicatie de retea si ulterior a fost proiectata pentru a functiona si monostation. Utilizeaza sisteme de gestiunea bazelor de date specializate pe lucrul in retea. De altfel, ca o exemplificare, insasi conectarea (momentul initial ) in lucrul cu aplicatia se face dupa ce in prealabil este setat numele serverului sau alte date de identificare ale acestuia (IP server de retea si portul de conectare).


Intr-o simpla exprimare putem spune ca aplicatia are posibilitatea de transfer automat a datelor dintr-un modul in altul. Am spus intr-o exprimare simplista, deoarece aplicatia integrata este gandita architectural pe principiul, "stocheaza totul intr-o baza de date si printr-o cerere de sistem genereaza si furnizeaza urmatorele situatiile financiare".


MECANISME DE VALIDARE A DATELOR ON-LINE

Asigura mecanisme de validare a datelor on-line pentru fiecare functie de intrare a sistemului. Pentru fiecare intrare eronata de date in sistem programul va furniza mesaje de eroare functie de tipul de adaugare si functie de eroarea respectiva, de forma prezentata in figura de mai jos:


MANIPULAREA VOLUMELOR MARI DE DATE, SECURITATEA DATELOR

Este performanta in ceea ce priveste manipularea volumelor mari de date, securitatea datelor, viteza de acces. Din testele efectuate de noi, am constat ca la peste 10 mld. de inregistrari aplicatia prezinta timpi de procesare si preprocesare destul de buni in raport cu numarul de inregistrari din baza de date. Datele sunt stocate in tabele in forma criptata si comprimata. Cheile de criptare / comprimare asigura un grad sporit de securitate.


FLEXIBILITATE

Este flexibil, si permite adaptarea la reguli specifice prin intermediul unui numar foarte mare de parametri. Aceasta reiese din prezentare parametrilor de la pct.-ul 1.2.


Un punct de mare interes pentru firma noastra l-a reprezentat realizarea de aplicatii software extrem de atractive, simple si comode in folosinta. Ne-am fixat ca principal obiectiv, urmatorul: "Un utilizator cu inteligenta sub medie sa nu consume mai mult de 15 min pentru a folosi aplicatia fara a studia in prealabil documentatia de utilizare". Mai mult , la peste 1000 de aplicatii vandute am constat statistic ca utilizatori nu vor sa se documenteze in exploatare unei aplicatii software, mai mult din cei 1000 de utilizatori numai o singura persoana a facut dovada ca studiat documentatia.

Aplicatia a fost proiectata la rezolutie minima de 800*600, pe display-uri mai mari de 15" putand fi folosita si la rezolutie mai joasa.

Toate etichetele din aplicatie, toate mesajele si absolut orice comentariu este afisat in limba romana.

Filtrele de erori din aplicatie sunt categorisite astfel:

-erori de introducere date;

-erori de manipulare articole din liste;

-erori matematice de foloire inadecvate a formuleor de calcul / sau a functiilor furnizate de aplicatie;

Toate campurile obligatorii dintr-o fereastra sunt intr-una din starile:

-obligatorii pentru formatul campurilor din bazade date;

- obligatorii pentru mecanismul de calcul salarial sau a unei alte raportari cu specific de personal;

-optionale;

Modul de operare este extrem de simplificat optandu-se pentru un set extrem de redus de ferestre si un numar foarte mic de butane ale aplicatiei.

Permite utilizatorului setarea si particularizarea ferestrelor.

Permite exportul unor anumite rapoarte tabelar in diverse formate:xls, txt, html, pdf.

Poate fi consultat in mai multe moduri istoricul datelor din baza de date:unul prin schimbarea datei din modulul de previzualizare / listare iar celalt pentru accesare lunii respective.


Asigura securitatea datelor si protejarea sistemului la acces neautorizat la urmatoarele nivele : utilizator, meniuri si functionalitati sistem, organizatie.

Aplicatia "All in All" pune la dispozitia utilizatorilor si administratorilor instrumente comode si puternice in acelasi timp, de setare a strategiilor de securitate pe care trebuie sa le adopte untatea beneficiara. Nu permite, datorita modurilor de configurare a securitatii multilevel, accesul la date a unei persoane neautorizate la vreo informatie stocata.

Sistemul de securitate proiectat, testat si optimizat in decursul timpului asigura beneficiarului siguranta in gestiunea datelor. Sistemul de securitate este compus in principal din urmatoarele mecanisme: fixarea unei parole de superuser la nivel de root pe baza de date, cu posibilitatea schimbarii acesteia periodice. Prin intermediul acestei parole se poate accesa baza de date cu alte aplicatii externe numai daca parola este cunoscuta. Parolele sunt cripate si arhivate in fisiere binare dupa algorimi necunoscuti si care nu sunt clasici.

Accesul oricarui utilizator in aplicatie ca si administrator se poate face numai dupa cunoasterea parolei de Admin a aplicatiei alta decat cea a bazei de date. Acest administrator poate modifica orice mecanism de securitate si orice setare pe care un utilizator obisnuit nu o poate face.

Macheta de conectare in care se valideaza cele doua mecanisme, conectarea la baza de date si accesul ca si root / user este prezentata mai jos:

Aplicatia este protejata impotriva incercarilor deliberate sau accidentale de acces neautorizat la datele pe care acesta le inmagazineaza.     Securitatea datelor printr-un sistem de limitari ale accesului bazat pe drepturi si parole, defalcat pe mai multe niveluri: baza de date, aplicatii, meniu. Accesul la date se va face doar prin intermediul aplicatiei;

*

* *

Gestionarea utilizatorilor si a drepturilor de acces se face prin stabilirea drepturilor la nivel de grup si / sau la nivel individual asigurand beneficiarului posibilitati de stabilirea a politicilor de securitate.De asemenea permite autentificarea utilizatorilor din orice punct din retea. Macheta de stabilire a politicilor de securitate se face prin intermediul modului prezentat in captura.

In situatia apitiei unor erori de consitenta a bazei de date generate de diversi factori aleatorii, nu permite utilizatorilor conectarea numai dupa ce in prealabil isi lanseaza mecanismele automate de verificare, intretinere, analiza si reparare.

Daca dupa anumiti anumiti timpi presetabili, utilizatorul numai foloseste aplicatia aceasta pentru respectivi utilizatori se autoinchide(procesul se autodistruge).


INSTALARE

Deschidem aplicatia MyComputer (Calculatorul Meu) de pe desktop (suprafata de lucru);


Deschidem unitatea rezervata unitatii de CD-ROM, fiind de la un caz la altul D, E, F, G (in functie de cate unitati de disc aveti pe respectivul calculator);
Executam dublu-clic pe folderul IQs;

Procesul de instalare porneste si dialogheaza cu dumneavoastra invitandu-va sa executati urmatoarele operatiuni:

alegeti directorul de lucru al aplicatiei care trebuie sa fie All in All si se gaseste in folderul Program Files;

mergeti mai departe alegand de fiecare data butonul Next (urmatorul);

procesul de instalare este terminat dupa ce va apare mesajul Instalation is complete (instalarea a fost executata complet).Aplicatia este distribuita pentru a putea fi utilizata numai pe un singur calculator, fiind necesar un cod de licenta pentru produs. Licenta aplicatiei este monostation, aceasta fiind legata de calculatorul pe care este instalata pentru prima data. In situatia in care doriti schimbarea calculatorului pe care sa fie reinstalata aplicatia, aceasta se face cu suportarea costurilor aferente operatiunii.

Din acest motiv, sunteti obligati ca atunci cand modificati parametrii hardware si software sa luati legatura cu firma producatoare dau distribuitoare, pentru a face dovada prin acte si simpla constatare a modificarilor facute, pentru a primi un nou cod de inregistrare.

Se interzice distribuirea, sub orice forma sau prin orice metoda, a acestei aplicatii fara acordul firmei producatoare sau a autorului acesteia. Tentativa de distribuire intra sub incidenta legilor romanesti privind dreptul de autor si atrage dupa sine raspunderea legala la aceasta infractiuneI.       CONTABILITATE 1. CONECTARE, LICENTIE SI GESTIUNE UNITATII TERTIARE

Descriere functionala

Licentiere

Creare unitate de lucru si conectare

Gestiune unitatii;

Alte functiuni


DESCRIERE FUNCTIONALA

In acest subcapitol, vom prezenta fiecare submodul si fiecare buton al aplicatiei, cu numele si functiunea sa.

caseta unde se tasteaza portul de lucru pentru baza de date. Specificam ca implicit baza de date aleasa poate lucra astfel: AllSql pe portul 3380, MySQL pe portul 3306;

baza de date selectata. Aplicatia poate folosi in functie de ce doriai una din bazele de date: AllSQL, MySQL sau Microsoft SQL Server;

numarul de unitati pe care il veti licentia, sau deja licentiate;

IP-ul sau numele calculatorului Server (calculatorul pe care este instalata baza de date), atunci cind se lucreaza in retea, sau numele lui, atunci cand IP-urile nu sunt fixate;

submodulele pentru care se licentiaza aplicatia;

codul de sistem, cod de depinde de caracteristicile hardware ale calculatorului pe care este instalata aplicatia.Acest cod este necesar sa fie furnizat pentru a primi un cod de licenta in vederea inregistrarii aplicatiei.

caseta in care se va tasta codul de inregistrare, necesar licentierii aplicatiei;

butonul de inregistrare a licentei;

butonul de iesire din aplicatie;

butonul de conectare, de accesare a aplicatiei;

butonul de realizare ale setarilor implicite:IP(nume server), port baza de date, sistemul de gestiune al bazelor de date folosite, utilizatorul implicit si unitatea implicita;

butonul care lanseaza submodulul de creare unitati si facilitati de centralizare al acestora;

caseta in care se tasteaza parola pentru accesarea aplicatiei;

lista cu utilizatorii unitatii implicite (selectate);

lista cu unitatile create;LICENTIERE APLICATIE

Aplicatia  "All in All" dupa procesul de instalare va functiona in regimul demonstrativ. Pentru a obtine toate puterea acesteia este necesar ca dupa instalare sa fie inregistrata. Aplicatia "All in All" este protejata prin legea dreptului de autor (ORDA) fiind inregistrata in Registrul National al Programelor de Calculator.

Varianta demonstrativa permite folosirea programului cu toate situatiile pe care le genereaza, dar limiteaza numarul de inregistrari pe care le puteti adauga (maxim 5 sau 10 inregistrari).

LICENTIERE

Pentru a inregistra aplicatia trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

o  culegeti urmatoarele informatii:codul sistemului, modulele care sunt inregistrate(contabilitate generala, evidenta materiala, facturare_chitante, alocare.lichid.ordo. plati, control fin. Preventiv, contabitate extrabilant, buget, bilant, d.s..), numarul de unitati pentru care se face inregistrarea;

o  comunicati aceste informatii la firma Mondosoft prin telefon, e-mail sau sms sau se inregistrareaza automat prin Internet;

o  firma va furniza o serie ;Atentie!. Seria depinde de caracteristicile tehnice ale sistemului pe care va fi instalata aplicatia si este in concordanta cu termenii contractuali specificati in <Contractul de licenta>.

o  stergeti in campul din stinga jos al machetei, cuvantul <Demonstrativ> si tastati seria receptionata;

o  dupa ce ati terminat de tastat seria apasati butonul din stanga jos in partea din dreapta a campului in care ati tastat seria si are ca pictograma, imaginea licentierii.


Daca codul de licenta este incorect, veti primi un mesaj de forma <Cod de licenta incorect>, altfel veti primi un mesaj de genul <Codul de licenta a fost acceptat!> si aplicatia se va restarta.


CREARE UNITATE DE LUCRU SI CONECTARE LA APLICATIE


Trebuie sa specificam ca-n regim demonstrativ, aplicatia permite lucrul numai cu o singura unitate. In functie de licenta solicitata puteti avea dreptul de folosi mai multe unitati de lucru.

In acest moment trebuie sa lamurim doua aspecte importante: unitate de lucru si modul in care acestea trebuie folosite.

Unitate de lucru definim ca fiind o unitate de baza, de regula unitatea 01, unitate tertiara (unitate subordonata fiscal unitatii de baza) sau o alta unitate de baza independenta fiscal de unitatea initiala.

Pentru a creea o unitate trebuie sa apasam pe butonul <unitati> (vezi 12) si sa completam in macheta de mai jos urmatoarele informatii:
 • unitate: cu numele unitatii (acesta este un nume simplu, fiind denumirea simpla data unitati, care se atribuie cat mai simplu cu putinta, pentru a fi identificat usor in lista de unitati);
 • se selecteaza bifa <Instalare noua>, si se tasteaza luna si anul de inceput;
 • dupa ce aceste informatii au fost completate, se apasa pe butonul <Salvez>, dupa care se paraseste macheta apasand pe butonul <iesire> sau butonul <x> din partea dreapta sus.

Dupa ce unitatea a fost creata aceasta va apare in macheta initiala de concetare, in lista cu unitati, putand astfel selectata pentru a se accesa. Initial, imediat dupa creare a unitatii nu va exista utilizator si parola de acces, de aceea este necesar sa se creeze un utilizator si sa i se seteze o parola. Dupa ce s-a selectat un utilizator si s-a tastat in campul de parole o parola se apasa butonul <Conectare-Accesare>,  si va apare macheta principala a aplicatiei(macheta de unde se poate merge prin actionare unui buton la orice modul al aplicatiei).


GESTIUNE UNITATI

Acest modul este folosit pentru urmatoarele :

a) Crearea unor unitati de lucru;

b) Centralizare unitatilor simple in unitati centralizatare.

c) Alte functiuni auxiliare.


a) CREAREA DE UNITATI DE LUCRU

Asa cum am vazut si-n subcapitolul anterior, o unitate se creeaza simplu prin tastarea denumirii unitatii si apasarea pe butonul <Salvare>. Pe langa aceste explicatii mai trebuie adaugat si faptul ca pentru unitatea creata se mai poate seta si date cu privire la centralizare. In cimpul de sub denumirea unitatii se mai adauga si date cu privire la ce unitati vor fi centralizate in unitatea creeata. De exemplu daca dorim sa creem o unitate centralizata 05 centralizeaza unitatile 01, 02, 03, atunci in campul centralizez voi tasta 1, 2, 3.(vezi figura de mai jos).

In exemplul de mai jos, unitatea cu numele Central, va contine dupa centralizare unitatile 01- Floresti, 02-Scoala, 03-Clubul Sportiv.
butonul de iesire, prin apasare se paraseste modulul de gestiune unitati de lucru;

butonul <Noua>, reseteaza cimpurile unitate si centrlizez, pentru a tasta noi valor;

butonul <Salvez>, folosit pentru a creea o unitate sau pentru a modifica campul valoarea cimpului centrlizez. Atunci cind unitatea a fost creata intr-un alt moment anterior;

butonul <Centralizez>, folosit impreuna cu setarile (optiuni creare) si datele de centralizare (data de la care se preiau ..luna, anul si data pana la cre se iau );

butonul <Sterg>, folosit pentru stergerea unei unitati. Atentie! Stergerea se face cu eliminarea ireversibila a tuturor datelor referitoare la unitatea respectiva.

Butonul tiparire, folosit pentru a tipari la imprimanta raportul cu privire la centralizare

Data exprimata in luna, an de la care se preiau datele primare;

Data exprimata in luna, an pana la care se preiau datele primare;

Numarul de inregistrari pe care-l contine baza de date selectata(adica baza de date care se selecteaza din lista 12);

Date statistice privitoare la istoricul centralizarilor efectuate;

Tipul tabelelor care vor fi preluate;

Lista unitatilor create;

Bifa corespunzatoare faptului, daca preia sau nu in baza de date centralizatoare, prima baza de date din lista de centralizare;b)    CENTRALIZARE UNITATILOR SIMPLE IN UNITATI CENTRALIZATARE

Dupa ce unitatea centralizatoare a fost creata, se selecteaza ce informatii primare va prelua baza de date centralizata, si intre ce date se vor prelua informatiile primare. Trebuie sa precizam ca celelalte informatii de setare formulare, bugete si toate celelalte informatii vor fi ale unitatii care sunt trecute pe pozitia 1. In exemplul prezentat baza de date 05- Central, va avea ca baza, "vatra", informatiile din baza de date 01-Floresti.


ALTE FUNCTIUNI


Un alt aspect important intr-o sesiune de lucru este aceea ca, daca dorim ca anumite setari sa ramana implicite este necesar sa apasa butonul din dreapta.


Folosind acest buton putem face una sau mai multe din urmatoarele lucruri:

o  schimbarea bazei de date;

o  schimbarea portului si a ip-ului sau a numelui calculatorului pe care este serverul de baze de date;

o  stocarea utilizatorului ca utilizator implicit;


Atentie!

Atunci cand spune IP-ul calculatorului care devine server de baze de date ne referim la adresa protocolului TCP / IP, care se poate afla in parcurgand calea specificata mai jos si vizualizata in captura.

Start>>Control Panel>>Network Connections>>Local Area Conection (File-Proprieties)>> Internet Protocol>>PropertiesMODULUL PRINCIPAL;UTILITARE

2.1. Prezentare generala;

2.2. Modernizare aplicatie

2.3. Modulul de copii de siguranta (back-up) / restaurare

2.4. Modulul de reparare / intretinere / verificare / analiza;

2.5. Substitutie conturi / clasificatii bugetare

2.6. Deschide o baza de date foxpro;

2.7. Diagnosticare / Verificare corelatii;

2.8. Cutia neagra (BlackBox);

2.9. Administrare aplicatie.


2.1. PREZENTARE GENERALA

In schema de mai jos vom prezenta programul de contabilitate principal, cu toate modulelel acestuia.01 -iesire, parasirea aplicatiei de contabilitate;

02 -operare documente de inregistrare contabila, lanseaza modulul de operare a documentelor de inregistrare financiar-contabila(facturi fiscale, chitante, ordine de plata etc);

03-operare documente de evidenta materiala, lanseaza modulul de operare stocuri / evidenta mijloace fixe / bonuri de consum, bonuri de predare, obiecte de inventar, casari etc;

04-operare date buget / setari formulare de raportare fiscala(bilant, cont de rezultat patrimonial etc);

Lanseaza modulul de generare facturi / chitante;

lanseaza modulul de generare rapoarte / previzualizare / tiparire si export anexe dare de sema contabila;

07- setari parametrii-surse de finantare-solduri etc;

08-cimp de bifare furnizori, daca optiunea este marcata atunci inchiderea lunii se face si cu generare / refacerea soldurilor de furnizori / clienti / debitori / creditori;

09-cimp de bifare, daca optiunea este marcata atunci inchiderea lunii se face si cu trecerea indecsilor noi ai lunii curente ca indecsi vechi pentru luna viitoare, la facturare pentru situatia folosirii modelului de facturare servicii contorizate;

10-buton pentru trecerea la luna anterioara, daca apasam pe acest buton programul va trece la luna anterioara, luna care este specificata in eticheta din stanga butonului sageata stanga. Trecrea se poate face luna cu luna pana la luna de inceput cu programul. Luna de inceput cu aplicatia corespunde cu luna de inceput din modulul surse de finantare corespunzator sursei cu numarul de ordine 01.Daca luna anterioara la care se doreste a se trece este mai mica decat luna de inceput specificata la sursa de finantare cu nr de ordine de ordine 01, atunci va apare un mesaj de forma "Nu se poate trece la o luna anterioara lunii de inceput cu aplicatia". Acest limitator are o importanta ridicata deoarece, revenirea se face cu regenerare soldurilor conturilor contabile, iar daca s-ar putea trece mai inainte de luna cu care s-a inceput, atunci s-ar produce resetare soldurilor initiale / sume precedente.

11-luna si anul curent la care se gaseste aplicatia;

12-buton pentru trecerea la luna viitoare / inchiderea de luna, atunci cand inchiderea lunii se face pentru prima data. Inchiderea sau reinchiderea se face cu regenerarea soldurilor initiale. Este important de specificat ca aplicatia permite ca mod de operare si intoarcerea la o luna la care deja s-a operat, sa se mai opereze, iar la reinchidere aplicatia sa refaca soldurile conturilor si ale furnizorilor, clientilor, debitorilor si a creditorilor (daca cimpul furniyori este bifat -activat). Mai nou in aplicatie a fost adaugata si campul <facturare>, folosit daca este bifat (marcat) pentru refacerea indecsilor pentru serviciile contorizate, adica indecsii noi ai lunii curente devin indecsi noi pentru luna viitoare.

lanseaza modulul modernizare a aplicatiei(reactualizarea aplicatiei);

lanseaza modulul copii de siguranta(back-up) / restaurare;

lanseaza modulul reparare / intretinere a bazei de date;

lanseaza modulul executare de substitutii conturi / clasificatii bugetare;

lanseaza modulul deschidere / operare date intr-o baza de date fox;

lanseaza modulul operare date privind balantele / anexele 7 pentru tertiari;

lanseaza modulul operare date solduri ale excutiei bugetare initiale, este folosit atunci cand nu se incepe cu aplicasia la inceputul anului;

lanseaza modulul diagnosticare corelatii contabile;

lanseaza modulul setare corelatii contabile;

acceseaza "cutia neagra" (blackbox) aplicatiei, acel modul in care putem vizualiza toate interventiile din program;

23-lanseaza modulul de setare monografii contabile;

24-lanseaza modulul de setare prototipuri de documente de culegere date de pe documentele de inregistrare contabila;

25-lanseaza modulul de setare parametrii de lucru (mod de prezentare a balantei, setri pentru culegerea in anexa 7 a alop-urilor , tva inclus sau nu etc);

26-lanseaza modulul de modificare / actualizare plan de conturi;

27-lanseaza modulul de setare a inchiderilor automate (inchideri de conturi de venituri / cheltuieli, conturi de TVA etc);

28-lanseaza modulul de setare a surselor de finantare (profile functie de sursa de finantare etc);

29-lanseaza modulul de setare a drepturilor si restrictiilor de lucru pentru utilizatori;

30-lanseaza modulul de administrare a aplicatiei / preluarii de date / interpretor de comenzi SQL / export date in formate txt, xls etc;

31-lanseaza modulul de actualizare a soldurilor initiale / sume precedente funcsie de cum se porneste la lucru cu aplicatia;

32-lanseaza procedura de culegere note contabile din aplicatia de ordine de plata de la Min. Finante;2.2. MODERNIZARE APLICATIE


Modulul de modernizare a aplicatiei se porneste apasand butonul (13) si arata sub forma de mai jos:

Cum s cand se utilizeaza aceast utilitar?

Acest utilitar se foloseste ori de cate ori aplicatia de contabilitate sufera imbunatatiri si actualizarea bazei de date, precum si formatul acetora implica acest lucru.Utilitarul contine structuri de formulare, chei de control, valori implicite pentru diverse cimpuri si multe alte setri care se fac automat atunci cand selectati o schema de actualizare si apoi apasati butonul <Executa modernizare>.

Deci, modul de lucru cu acest modul este simplu: selectam si bifam ce dorim sa actualizam, vezi lista de optiuni de modernizare, dupa care apasam pe butonul <Executa modernizare>.

Parasirea acestui modul se face apasand pe butonul <Iesire>.2.3. MODULUL DE COPII DE SIGURANTA (BACK-UP) / RESTAURARE

Modulul de back-up (creare copii de siguranta) are mai multe optiuni de lucru, astfel:

o  -permite crearea de copii de siguranta;

o  -permite restaurarea copiilor de siguranta;

o  -permite setarea optiunilor de autoback-up (auto creare copii de siguranta);


Modul de creare manuala a unei copii de siguranta se face astfel:

o  stabilim calea unde se gaseste baza de date din care se face back-up (copia de siguranta) (vezi eticheta din stanga sus -<De unde fac back-up>), si tastez calea bazei de date sau apas pe butonul din dreapta a campului respectiv;

o  stabilim calea unde se depune back-up (copia de siguranta) (vezi eticheta din dstanga sus, al doilea rand -<Unde depun back >), si tastez calea bazei de date unde se va depune backup sau apas pe butonul din dreapta a campului respectiv;

o  daca doresc ca acete cai sa ramana permanente apas butonul <Aplica setri implicite>;

o  apas butonul <Backup> si astept pana cand copia de siguranta a fost realizata;


Modul de restaurare manuala a unei copii de siguranta se face astfel:

o  stabilim calea unde se gasesc fisiere back-up (fisierele copii de siguranta) (vezi eticheta din dreapta sus -<Cale fisiere de restaurat>), si tastez calea unde se gasesc fisierele de restaurat sau apas pe butonul din dreapta a campului respectiv;

o  stabilim calea unde se face restaurarea fisierelor copii de siguranta (copia de siguranta) (vezi eticheta din dreapta sus, al doilea rand -<Unde restaurez? >), si tastez calea bazei de date unde se va depune backup sau apas pe butonul din dreapta a campului respectiv;

o  bifez sau campul din grupul <Optiuni backup / restaurare>, optiunea cu titulatura <restaurarea se face cu pastrarea bazei de date originale>; ceea ce inseamna ca baza de date curenta este pastrata in forma ei de dinainte de restaurare (ca un motiv de siguranta sporita);

o  daca doresc ca acete cai sa ramana permanente apas butonul <Aplica setari implicite>;

o  apas butonul <Restaurez> si astept pana cand copia de siguranta a fost restaurata;


Setare autoback-up

Mecanismul de autoback-up se poate activa astfel:

  • Bifam optiunea <Autobackup> din sectiunea partea stanga jos, Optiuni backup / restaurare>;
 • Stabilim intervalul de timp dupa care se face autobackup, tastand timpul exprimat in minute in campul respectiv;
 • Stabilim formatul pentru numele fisierului backup bifand sau debifand dupa cum dorim anul, luna, ziua, user, ora(h), minutul (min). De exemplu daca bifam toate casetele, putem avea urmatorul nume de fisier backup:qmc01_2007_09_21_DAN_13_15.mbd

Atunci cand intervalu de timp s-a scurs, va apare in mod automat urmatorul modul:


Trebuie sa specificam ca si la backup manual numele fisierului poate avea acest format.

Daca dorim sa vedem ce contine o arhiva backup selectam fisierul backup din <Lista fisiere> si apasam pe butonul <Citeste>.

Daca dorim sa extragem intr-un anumit loc o arhiva backup , selectam fisierul backup din <Lista fisiere> si apasam pe butonul <Extrage arhiva>.

Parasirea modulului se face apasand pe butonul <Iesire>.


2.4. MODULUL DE REPARARE / INTRETINERE / VERIFICARE / ANALIZA;


Acest modul functioneaza in doua moduri:manual, atunci cand dorim sa facem o intretinerea a bazei de date necesara in urma unor semne de inconsitenaa a datelor si automat atunci cand serverul de baza de date este intrerupt brutal (oprire intamplatoare a calculatorului pe care se gaseste baza de date sau cand se intrerupe accidental furnizarea cu energie electrica).

Atunci cand dorim sa facem o intretinere a bazei de date, apasam pe butonul (15) de pe macheta principala a aplicatiei si va apare modulul de reparare, verificare, analiza si optimizare.

In acest modul daca bifam una din optiunile din dreapta machetei (optimizare, verificare, analiza, repararea si reset) si apasam pe butonul <Reparare>, modulul va lansa procesul de intretinere.

Apasarea pe butonul <Clear> are ca efect, curatarea tuturor bazelor de date temporare folosite in diverse procese de generare.

Parasirea modului se face prin actionarea butonului <Iesire>.


2.5. SUBSTITUTIE CONTURI / CLASIFICATII BUGETARE

Acest modul are in anumite situatii un rol foarte important. Cu ajutorul acestui modul putem substitui diverse conturi in intreaga baza de date, fara a afecta inregsitrarile in mod dramatic.

Folosirea acestui modul o vom face printr-un exemplu. De exemplu, sa substitui contul 401 cu contul 4011. Tastam in campul cont vechi contul 401 iar in campul cont nou contul 4011, dupa care apasam butonul <Execut substitutia>. Daca doresc ca aceasta substitutie sa se realizeze numai pe inregistrarile contabile unde pe debit este contul 610, atunci voi tasta la conditie de substitutie la cont debitor contul 610, iar daca doresc ca numai la capitolul 65020401 atunci tastez tot la conditie si subcapitolul.

Acest modul permite si substitutia de subcapitole bugetare si / sau alineate din detalierile de cheltuiala, prin tastarea in campurile substitutie executie stanga si substitutie executie dreapta, tastand subcapitole si alineatele vechi cu subcapitolele si alineatele noi.


2.6. DESCHIDE O BAZA DE DATE FOXPRO

Modulul "Deschide o baza de date fox", este folosit pentru a vizualiza ce contine o anume baza de date foxpro.


Modul de lucru cu acest modul este urmatorul:

o  Se apasa pe butonul <Deschide> si va apare urmatoarearea macheta;

o  Selectam fisierul dbf, dupa care actionam butonul <Open>>;

o  Urmeaza procesul de incarcare a bazei de date, evidentiat prin derulatorul din dreapta jos. Atunci cand acesta a juns la 100%, procesul de incarcare s-a finalizat.

Asupra bazei de date fox se poate excuta comenzi SQL, care vor fi tastate in campul din partea de sus ti executate la apasarea pe butonul <SQL>.

Parasirea machetei se face prin apasarea pe butonul <Iesire>.


2.8. CUTIA NEAGRA (BLACKBOX)

"Cutia neagra" sau BlackBox reprezinta acel modul prin intermediul caruia sun monitorizate toate interventiile pe care le are orice utilizator in sistemul "All in All". Macheta principala se prezinta in figura de mai jos:

2.9. ADMINISTRARE APLICATIE.

Se deschide urmatoarea macheta utilizata de administratorul de retea sau de orice alta persoana cu experienta in informatica. Prin intermediul ei, acesta poate avea acces la bazele de date, in sensul ca poate lansa comenzi de tip SQL.


In principiu se pot executa cu acest modul extrem de multe lucruri, astfel:

Filtrari si interogari ale bazei de date;

Preluari de date in tabelele aplicatiei direct din fisiere cu format txt, organizate pe coloane, separate prin ", ", "| ", sau orice alt separator de campuri.

Vizualizarea continutului unei baze de date, stergerea bazelor de date , a tabelelor etc.

Modulul asigura o interfata dinamica cu bazele de date de tip MySQL, permite interogarea bazelor de date create in MySQL, nu numai cele ale aplicatiei dar si alte baze de date.

Prin intermediul acestui modul ne putem conecta atat la baza de date server, cat si la alte baze de date client, prin utilizarea sistemului de conectare. Sistemul de conectare se gaseste in partea din stanga sus si este compus din trei campuri text si doua butoane specifice acestui lucru <Conectare>, <Deconectare>. Primul camp text este pentru tastarea serverului MySQL, care poate fi pe calculatorul gazda sau pe un alt calculator din retea. In acest camp va fi introdus numele statiei unde se gaseste serverul sau adresa IP(Internet Protocol) a acestuia. Cel de al doilea camp este destinat utilizatorului iar cel de-al treilea pentru parola utilizatorului.

In situatia initiala aplicatia este conectata la serverul de date adica la baza de date; daca dorim, de exemplu, sa ne conectam la alt server MYSQL, apasam pe butonul <Deconectare>, tastam numele sau IP-ul statiei, numele utilizatorului, parola pentru acesta si apoi apasam pe butonul <Conectare>.


OPERATII ASUPRA BAZELOR DE DATE SI A TABELELOR


Cea mai importanta facilitate oferita de acest modul este faptul ca putem executa orice lucru dorim, deoarece acest modul ne pune la dispozitie un prompter de dialog cu utilizatorul prin intermediul comenzilor MySQL. Trebuie sa specificam ca acest prompter este destinat in principal acelor utilizatori care au cunostinte ceva mai avansate in domeniul informaticii si care cunosc comenzi MySQL.

In continuare prezentam modalitatea de utilizare a acestui prompter.

Pentru a lansa o comanda MySQL procedati astfel:

tastati comanda SQL in campul text din partea de sus a modului;

apasati tasta <Enter> sau apasati pe butonul <Executa>;

In cazul in care comanda MySQL este corecta din punct de vedere sintactic atunci rezultatul executiei ei va fi afisat in panoul de vizualizare. Daca este incorecta va aparea un mesaj de eroare care va semnala acest lucru. Trebuie sa specificam ca modul de utilizare al comenzilor MySQL poate fi accesat din help-ul sistemului de baze de date care se gaseste in directorul mysql, subdirectorul docs (manual.html).

Exemplu de comanda MySQL.

Ne propunem sa executam comanda SQL de filtrare a unei tabele (tabela cu planul de conturi - planc) astfel incat sa afiseze toate inregistrarile la care campul expl are prima litera "P".

Comanda este urmatoarea:

Select * from planc where Ucase(left(dcont, 1))="P" order by dcont;


Rezultatul este prezentat in figura de mai jos. Efectul acestei comenzi este acela ca toate inregistrarile care indeplinesc aceasta conditie sunt afisate in foaia de afisare. Comanda executata se poate defini astfel. Selecteaza toate campurile (vezi * ) care indeplinesc conditia prima litera (Left(cuvant, nr_caractere)) este "P". Deoarece exista posibilitatea ca aceasta litera sa nu fie majuscula, se foloseste functia de transformare a literelor mici in majuscule (Ucase(cuvant))

Daca dorim ca rezultatul acestei interogari sa fie reprelucrat in alta aplicatie putem sa exportam rezultatul in Excel sau sub forma unui fisier text apasand pe butonul <Export>.


PRELUARI DE DATE DIN FISIERE TEXT

Acest modul este destinat in principal pentru preluarea oricaror informatii, stocate electronic, in aplicatia de contabilitate qmc respectand formatul si ordinea campurilor din tabelele aplicatiei de contabilitate. (Tabelele si campurile aferente se gasesc in anexe).

Pentru a folosi acest modul este necesar sa parcurgeti urmatoarele etape:

Etapa initiala

a) Identificarea structurii tabelelor aplicatiei;

b) Prelucrarea fisierului pe care il aveti intr-un format cat mai asemanator cu cel al aplicatiei;

Modulul este lansat in executie selectand din macheta principala optiunea Config si apoi Administrare baze de date. Selectand operatiunea Preia date, apare urmatoarea macheta.


Etapa de potrivire a campurilor. Urmarind imaginea fisierului sursa (fisierul din care urmeaza a se face preluarea - vezi regiunea 5) se vor selecta campurile din lista 2 si vor fi adaugate in lista 3. Adaugare campurilor se poate face prin executarea unui dublu-clic pe camp sau prin apasare pe butonul ">". Daca dorim sa adaugam toate campurile, printr-o singura actionare apasam pe butonul ">>".


Etapa finala

a) Dupa ce campurile au fost potrivite, se alege modul de preluare (cu adaugare daca este bifat sau fara adaugare daca nu este bifat);

b)


Se tasteaza separatorul de campuri din fisierul sursa, la locatia acestuia (vezi regiunea 3);

c) Se apasa pe butonul <Preluare>.


Tot in aceasta macheta se poate executa si procesul de reparare a bazelor de date, apasand pe butonul Repar


se astepta pana cand procesul de repararea se finalizeaza;


OBSERVATIE: Folosirea acestui modul se poate face atunci cand se semnaleaza un mesaj de eroare specific distrugerii consistentei bazelor de date.


3. OPERARE DATE FINANCIAR CONTABILE

3.1. OPERARE DOCUMENTE DE INREGISTRARE CONTABILA


Acest modul este unul dintre cele mai importante ala aplicatiei de contabilitate deoarece cam 85-90% dintre lucrari aici se vor executa. Perfecta integrare a modulelor aplicatiei confera acestui modul o importana deosebita.

In continuare vom prezenta modulul de operare date, in situaaia generala urmand ca ulterior spre sfarsitul capitolului sa dezvoltam probleme legate de modul de folosire al acestuia.

In figura de mai jos avem macheta principala a modului:DESCRIERE:

00-Parasirea machetei de operare note contabile.

01-Salveaza nota contabila!

02-Sterge nota contabila

03-Nou document contabil

04-Nou articol de pe documentul contabil

05-Aplica executia bugetara in campul selectat cu formatul dat de listele din stanga!

06-Seteaza automat monografiile / executii bugetare

07-Salveaza automat si monografia contabila.

08-Lanseaza modulul de monografii contabile.

09-Planul de conturi bugetar

10-Lanseaza submodulul de configurare documente primare.

11-Lanseaza modulul de substitutie

12-Listeaza anexa 3 A.L.O.P

13-Listeaza anexa 2 A.L.O.P

14-Listeaza anexa 1 A.L.O.P

15-Salveaza automat si monografia contabila;

16-lista cu diverse optiuni de lucru:diagnosticare, reface cod fiscal, verificare diagnosticare

17-lista cu tipurile de bugete;

18-lista cu indicatori bugetari specifici codului de buget din lista din stanga;

19-lista cu clasificatia economica;

20- explicatia operatiunii contabile;

21-executia bugetara:sucapitol-alineat pentru indicatorii de cheltuieli, titlu de venit-cod buget pebtru indicatorii de venit;

22-suma aferenta operatiunii contabile;

23-contul creditor;

24-contul debitor;

25-lista de documente cumulative:facturi de bunuri / servicii etc;

26-suma documentului cumulativ;

27-lista de documente simple;

28-caseta de cautare document;

29-panoul de afisare informatii de baza , explicatii, tooltip;

30-structura documentului;

31-surse de finantare;

32-prototiputi de documente;

MOD DE OPERARE

Algoritmul de operare consta in princcipiu in parcurgere urmatorilor pasi:

a) Selectia documentului prin care se opereaza

In lista prototipuri de documente selectam documentul care ne intereseaza, funcaie de ce anume trebuie sa operam.In principiu, am dezvoltat protitiputi de documente pentru aproape toate situatiile pe care le intalnim, dar daca un anume prototip de document nu exista aplicatia pune la dispozitie instrumente noi de creare.(Configurare documente).

Vom prezenta in contunuare o parte din tipologia de prototipuri de documente:TIP DOCUMENT

PREZENTARE

BORDEROU IMPOZITE / TAXE LOCALE
BORDEROU ALTE IMPOZITE SI TAXE LOCALEBORDEROU ALTE IMPOZITE SI TAXEBURSE EVIDENTIEREBURESE PLATACECCHITANTE CLIENTICHITANTA CREDITORICHITANTA DEBITORICHITANTA FURNIZORI
CONTRACTE FINANTARE]COTE SI SUME


DEPLASARE EVIDENTIERE


DEPLASARI PLATA


DISPOZITIE INCASARE&PLATA

DOBANZI


EXTRAS BANCA
FACTURA CLIENTI

FACTURA FURNIZORI [COMB]
FACTURA FURNIZORI [LEASING]
FACTURA FURNIZORI [MF]
FACTURA FURNIZORI [MAT AUX]


FACTURA FURNIZORI [MAT CONS]FACTURA FURNIZORI[O.I]
FACTURA FURNIZORI[OS SCH]FACTURA FURNIZORI[SERVICII]


FISA DEBITORIFOAIE VARSAMNT


INDEMNIZATII NASTERE EVID


INDEMNIZATII NASTERE PLATAMATRICOLA INREG -1


MATRICOLA INREG -1OP CLIENTIOP FURNIZORIPV COMPENSARE


SALARII [OBLIG DE PLATA]SALARII[PLATA]SALARII [RETINERI]SALARII [VIRAMENTE]
STAT CCM EVIDENTIERE

STAT CCM PLATA


TRANSFERURI


TRANSPORT EVIDENTIERE


TRANSPORT PLATA


In continuare, vom tasta informatii, specificate in document cum ar fi: nr. document, data document si alte informatii specifice documentului de inregistrare contabila.

Dupa completarea acestora informatii, se tasteaza monografia contabila aferenta documentului, cu urmatoarele date: explicatia contabila, debit, credit si / sau executia bugetara.

Dupa ce toate aceste informatii au fost completate se apasa pe butonul <Salvare>.


Stergerea unui articol din lista se face in felul urmator:

selectam articolul din lista;

apasam butonul.


Daca dorim sa adaugam un unou reper apasam butonul <Nou> si tastam elementele in campurile aferente.3.2. OPERARE STOCURI / INTRARI / IESIRI EVIDENTA MATERIALA

3.2.1. GENERALITATI

Macheta de operare documente de gestiune financiar-contabila este de prezentata in figura de mai jos.

Adaugarea unui nou reper (nota de receptie, bonuri de consum predare etc) se face astfel:

se tasteaza campurile specifice documentului respectiv;

se apasa butonul <Salvare>;

Modificarea unui reper existent (nota de receptie, bonuri de consum predare etc) se face astfel:

se selecteaza reperul din lista respectiva;

se apasa butonul <Salvare>;


Stergerea unui reper se face astfel:

selectam reperul din lista respectiv;

apasam pe bunonul <Stergere>;


3. EVIDENTA MATERIALA


3.2.1 N.R.C.D. NOTE DE RECEPTIE CONSTATARE DIFERENTE


- pentru a se introduce o Nota de receptie constatare diferente, se apasa pe butonul "Nou doc." si se completeaza datele referitoare la numar document, data, furnizor, numar factura, cota TVA, produs, cod material etc., dupa care se apasa pe butonul "Salvez".

Stergerea unui reper din NRCD se face prin selectarea a reperului respective si apasarea pe butonul <Stergere>.


3.2.2 EVIDENTA MIJLOACELOR FIXE

pentru introducerea unui Mijloc Fix se da clic pe butonul "Nou doc.", se introduce denumirea mijlocului fix, se selecteaza grupa din care face parte mijlocul fix, se completeaza numarul de inventar;

aplicatia compleaza automat codul de clasificare, durata de amortizare (care este exprimata in luni), coeficientul de amortizare - valoare procentuala.

pentru mijloacele fixe la care nu se aplica amortizare se va debifa casuta din dreptul "Amortizez?".

in cazul T.V.A.-ului - daca NU se bifeaza casuta "mijloace fixe", aplicatia nu va include in pretul unitar aceasta valoare;

se completeaza codul gestiunii, gestiunea, gestionar, cod marca, se apasa pe butonul "Salvez".3.2.3 EVIDENTA OBIECTELOR INVENTAR
 • pentru introducerea unui Obiect de inventar se da clic pe "Nou doc.",
 • se introduce felul documetului bun material, numarul si data,
 • se introduc datele despre bunul material, denumire , cod unitate de masura, cantitate, pret unitar,
 • in cazul T.V.A.-ului - daca NU se bifeaza casuta "obiecte inventar", aplicatia nu va include in pretul unitar aceasta valoare.
 • se selecteaza codul gestiunii - aplicatia va completa automat campurile deposit(loc folos), nume gestionar si marca. Se apasa pe butonul "Salvez".


3.2.4 EVIDENTA MATEIALELOR


 • pentru introducerea de Materiale se da clic pe butonul "Nou doc.", se introduce felul documetului bun material, numarul si data, se introduc datele despre bunul material, denumire , cod unitate de masura, cantitate, pret unitar,
 • in cazul T.V.A.-ului - daca NU se bifeaza casuta "Materiale", aplicatia nu va include in pretul unitar aceasta valoare.
 • se selecteaza codul gestiunii - aplicatia va completa automat campurile deposit(loc folos), nume gestionar si marca. Se apasa pe butonul "Salvez".

3.2.6 BON CONSUM

pentru bonul de consum se apasa "Nou doc."

se introduc numar document bon consum si data,

se selecteaza tipul de produs - obiecte de inventar, materiale sau marfuri / medicamente,

se selecteaza date despre gestiunea predatoare,

se selecteaza categoria si natura - in stoc sau in folosinta

se introduc cod produs, unitate de masura, cantitate, pret unitar si valoarea,

se introduc date despre gestiunea primitoare, cod gestiune, gestiunea, gestionar si marca. Se apasa pe butonul "Salvez".


3.2.6 BON DE PREDARE


pentru bonul de predare se apasa "Nou doc."

se introduc numar document bon predare si data,

se selecteaza tipul de produs - obiecte de inventar, materiale sau marfuri / medicamente,

se selecteaza date despre gestiunea predatoare,

se selecteaza categoria si natura - in stoc sau in folosinta

se introduc cod produs, unitate de masura, cantitate, pret unitar si valoarea,

se introduc date despre gestiunea primitoare, cod gestiune, gestiunea, gestionar si marca. Se apasa pe butonul "Salvez".3.2.6 BON DE TRANSFER

 • pentru bonul de transfer se apasa "Nou doc."
 • se introduc document bon transfer si data,
 • se selecteaza tipul de produs - obiecte de inventar, materiale sau marfuri / medicamente,
 • se selecteaza date despre gestiunea predatoare,
 • se selecteaza categoria si natura - in stoc sau in folosinta
 • se introduc cod produs, unitate de masura, cantitate, pret unitar si valoarea,
 • se introduc date despre gestiunea primitoare, cod gestiune, gestiunea, gestionar si marca. Se apasa pe butonul "Salvez3.3. OPERARE DATE BUGET

Cu ajutorul acestui modul putem crea bugete de venituri si cheltuieli. Modul de lucru cu acest modul este unul simplu si consta din doua componente esentiale:

Actualizarea bugetului;

Modificarea structurala a acestuia;

Pentru a introduce date in buget va trebui sa procedam astfel:

Selectam un reeper din lista de bugete, un reper simplu de venituri si cheltuieli. Simplu este cel rand care nu prezinta formula de cumulare pe randuri. De exemplu, in macheta de mai jos, randul simplu este randul 8 iar rand compus este randul 7.


tastam <Enter> pentru a ne deplasa pe randul de prevederi, unde vom tasta in fiecare trimestru sumele prevazute. Prevederea anuala se calculeaza automat pe masura ce ne deplasam prin campurile de preveder trimestriala.


Dupa tastarea ultimei prevederi trimestriale, adica cea aferenta trimestrului IV, daca apasam tasta <Enter> se produce automat salvarea datelor pentru prevederi iar <Focusul> trece automat in lista de repere. Salvarea datelor se mai poate face si prin apasarea pe butonul <Salvez date>.


Resetarea prevederilor pentru un rand se face tastand sume nule pe fiecare camp de prevederi.

Dupa ce toate randurile simple de buget au fost actualizate, se va apasa pe butonul <Cumulare randuri>, pentru a cumula pe randurile compuse acele randuri simple care au fost actualizate. Trebuie sa specificam ca randurile ce vor fi actualizate sunt pentru sectiunea buget - venituri , randurile din buget componenta de venituri, iar la sectiunea de cheltuieli randurile simple din detalierile de cheltuieli. Detalierea cheltuielilor, reprezinta detalierea unui rand de cheltuiala din buget. Cum se creeaza si alte detalii despre detalierea cheltuielilor o vom prezenta in sectiunile urmatoare.

In continuare, vom prezenta probleme legate de setari specifice anelor de buget.

SETARI SPECIFICE BUGETELOR


salvez date de tip prevedere;

cumulare date;

editare sub forma de tabel(grid) a formuleor anexelor darii de seama(bilant, cont de rezultat patrimonial etc);

sume de corectie;

generare automata proiect de buget;

adauga un rand in structura selectata: buget, detaliere si / sau anexe dare de seama;

elimina un rand, din structura anexei(buget, detaliere, anexa raportare etc);

Modifica, parametrii unui rand;

Detaliaza un rand de cheltuiala;

Seteaza automat, parametrii buget, formule de cumulare, coduri de preluare a anexelor detaliate e.t.c.;

Reseteaza structura anexei;

Executa o rectificare de buget;

Data (data de rectificare)  pana la care este valabil bugetul anterior, bugetul care anterior;

Numarul de rectificare curenta;

Setarea formatului datelor de tip prevedere introduse si transformarea dintr-un format in altul;

formatul datelor de operare- lei sau mii lei;

aplica setarile din campurile din dreapta;

setari specifice(numar de zecimale la operare, numar de cifre pentru grupare, numar de zecimale pentru listare buget, numar de cifre la grupare, numar de parcurgeri la cumulare);

afiseaza structura unei detalieri macheta pentru modificare ;

elimina detalierea specificata in dreapta;


3.3.1.1. ADAUGARE RAND

Pentru adaugarea unui rand trebuie sa parcurgem urmatorii pasi:

tastam in campurile articol, cod de rand, cod indicator informaaiile aferente acestora. La articol vom trece denumirea randului de venituri sau randul de cheltuiala introdus in buget sau in detalierea cheltuielii. Daca randul este un rind compus(adica contine si formula de cumulare), atunci intre paranteze drepte vom introduce si formula de cumulare.Codul de rand reprezinta numarul de ordine pe care-l are randul in structura anexei iar codul de indicator este acel cod pe care-l are articolul de venituri sau de cheltuiala.

Apasam pe butonul adauga rand;

Trebuie sa precizam ca adaugarea unui rand se poate face cu marire de unitate a codului de rand, adica randul se introduce cu insertie sau fara insertie. Precizam ca insertia presupune decalarea tuturor randurilor de la acest cod de rand in jos cu o unitate.


3.3.1.2. ELIMINAREA UNUI RAND

Pentru eliminarea unui rand trebuie sa parcurgem urmatoarele:

selectam randul din lista;

apasam pe butonul elimin rand;


3.3.1.3. MODIFICA PREZENTAREA UNUI RAND

Pentru modificarea unui rand trebuie sa parcurgem urmatoarele:

selectam randul din lista;

apasam pe butonul modific rand;


3.3.1.4. DETALIAZA UNUI RAND DE CHELTUIALA

Pentru detalierea unui rand din componenta de cheltuieli trebuie sa parcurgem urmatoarele:

selectam randul din lista;

apasam pe butonul detaliez rand

Acest buton are o functiune duala, in sensul ca randul daca este detaliat atunci are functiunea de eliminare rand detaliat.


3.3.1.5. SETARE AUTOMATA PARAMETRII

Setarea automata a parametriilor se face prin apasarea propriu-zisa a butonului de stabilire automata a formulelor de preluare (coduri de preluare si / sau formule de cumulare);


3.3.1.6. RESETARE STRUCTURA ANEXEI

Resetarea datelor anexei (buget, detaliere ) se face prin apasarea pe butonul resetare date.3.3.1.7. EXECUT RECTIFICARE BUGETARA

Pentru a executa o rectificare bugetara trebuie sa procedam astfel:

tastam data din campul 13;

apasam pe butonul 12, execut rectificarea;

Astfel, bugetul anterior rectificarii devine anterior, iar noul buget se va tasta in unul din campurile rectificare sau prin diferente dupa cum sunt pregatite datele de tip prevedere.


3.3.1.8. TRANSFORMAREA DATELOR OPERATE DINTR-UN FORMAT IN ALTUL

Se pot executa tranformari din lei in mii lei sau invers.Transformarea se executa prin apasarea pe butonul 15.


3.3.2. SETARI ANEXE DE RAPORTARE TRIMESTRIALA(SEMESTRIALA)

Modificarile structurale ale anexelor de raportare pot face similar ca la structura de buget si / sau detaliere.

Un element important in acest subcapitol este dat de setarea formuleor de preluare a datelor din informatiile financiar-contabileprimare operate.

Vom prezenta in continuare tipologia anexelor ce vor fi setate:

 • BILANT 2007
 • CONTUL REZULTAT PATRIMONIAL 2007
 • SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 03) 2007
 • SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 04) 2007
 • DISPONIBIL FD. DEST. SPEC. 2007
 • PLATI RESTANTE BUGET LOCAL 2007
 • SITUATIA ACTIVELOR SI DATORIILOR 2007
 • PROTECTIA PERSOANELOR CU HANDICAP 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-VENITURI 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET Credite interne.-cheltuieli 2007
 • CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-CHELTUIELI 2007
 • CONT EXECUTIE SUME DIN TVA 2007
 • VENITURI EXCEDENTARE ALE BUGETULUI LOCAL 2007
 • CONT DE EXECUTIE DONATII 2007
 • SITUATIA MODIFICARII ACTIVELOR NETE 2007
 • SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P1) 2007
 • SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P2) 2007
 • SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P1) 2007
 • SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P2) 2007

Formulele de preluare sunt acele formule corespondente fiecarei coloane ale anexei de raportare care se introduc in formular. Trebuie sa precizam ca fiecare formular are formule specifice de preluare.


FORMULE DE PRELUARE BILANT

In campul Formula 01-05 vom introduce pentru fiecare rand simplu formulele de preluare. In varianta implicita aceste formule sunt setate, trebuie numai daca este cazul avand in vedere ca utilizatorul poate reconfigura planul de conturi sa opereze modificarile de formule.

DENI

FM01

ACTIVE


ACTIVE NECURENTE


ACTIVE CURENTE


Active fixe necorporale(ct.203 + 205 + 206 + 208 + 233-280-290-293*)

sld(203) + sld(205) + sld(206) + sld(208) + sld(233)-slC(280)-slc(290)-slc(293)

Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale, plantatii, mobilier, aparatura birotica si alte active corporale (ct.213 + 214 + 231-281-291-293*)

sld(213) + sld(214) + sld(231)-slc(2813)-slc(2814)-slc(291)-slc(293)

Terenuri si cladiri (ct.2111 + 2112 + 212 + 231-281-291-293*)

sld(2111) + sld(2112) + sld(212)-sld(291)-slc(2812)-slc(293)

Alte active nefinanciare (ct.215)

sld(215)

Active financiare necurente (investitii pe termen lung) - peste 1 an (ct.260 + 265 + 267-296)

sld(260) + sld(265) + sld(267)-sld(296)

Creante necurente - sume ce urmeaza a fi incasate dupa o perioada mai mare de 1 an (ct.4112 + 4612 - 4912 - 4962)

sld(4112) + sld(461)-slc(4912)-slc(4962)

TOTAL ACTIVE NECURENTE (rd.01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06)


Stocuri (ct.301 + 302 + 303 + 304 + 305 + 307 + 309 + 331 + 332 + 341 + 345 + 346 + 347 + 349 + 351 + 354 + 356 + 357 + 358 + 359 + 361 + 371 + 381 + / -348 + / -378-391-392-393-394-395-396-397-398)

sld(301) + sld(302) + sld(303) + sld(304) + sld(305) + sld(307) + sld(309) + sld(331) + sld(332) + sld(341) + sld(345) + sld(346) + sld(347) + sld(349) + sld(351) + sld(354) + sld(356) + sld(357) + sld(358) + sld(359) + sld(361) + sld(371) + sld(381) + sld(348)-slc(348) + sld(378)-slc(378) + sld(391

Creante curente - sume ce urmeaza a fi incasate intr-o perioada mai mica de un an- total(Rd. 10 + 11 + 12), din care:

Creante din operatiuni comerciale si avansuri (ct.232 + 234 + 409 + 4111 + 4118 + 413 + 418 + 425 + 4282 + 4611 + 473** + 481 + 482 + 483 - 4911-4961 + 5187)

sld(232) + sld(234) + sld(409) + sld(4111) + sld(4118) + sld(413) + sld(418) + sld(425) + sld(4282) + sld(473)-slc(473) + sld(481) + sld(482) + sld(483)-sld(4911)-sld(4961) + sld(5187)

Creante comerciale(ct. 4111 + 4118 + 413 + 418 + 4611-4911-4961)

sld(4111) + sld(4118) + sld(413) + sld(418) + sld(4611)-sld(4911)-sld(4961)

Creante bugetare (ct.431** + 437** + 4424 + 4428** + 444** + 446** + 4482 + 463 + 464 + 465 + 4664 + 4665 + 4681 + 4682 + 4684 + 4687 + 469 - 497)

sld(431) + sld(437) + sld(4424) + sld(4428) + sld(444) + sld(446) + sld(4482) + sld(463) + sld(464) + sld(465) + sld(4664) + sld(4665) + sld(4681) + sld(4682) + sld(4684) + sld(4687) + sld(469)-sld(497)

Creantele bugetului general consolidat(ct.461 + 463 + 464 + 465 + 4664 + 4665 - 497)

sld(461) + sld(463) + sld(464) + sld(465) + sld(4664) + sld(4665)-sld(497)

Creante din operatiuni cu Comunitatea Europeana (ct.4501 + 4511 + 4531 + 4541 + 4551 + 456 + 457 + 458)

sld(4501) + sld(4511) + sld(4531) + sld(4541) + sld(4551) + sld(456) + sld(457) + sld(458)

Investitii financiare pe termen scurt (ct.505 - 595)

sld(505)-sld(595)

Conturi la trezorerie si banci (rd.15 + 17) din care:


Ct-uri la trez., casa, alte valori, av. trez. (ct.510 + 5125 + 5126 + 5131 + 5141 + 5161 + 5171 + 520 + 5211 + 5212 + 5221 + 5222 + 523 + 524 + 5251 + 5252 + 5253 + 526 + 527 + 528 + 5291 + 5292 + 5299 + 531 + 532 + 542 + 550 + 551 + 552 + 553 + 554 + 555 + 556 + 557 + 558 + 5601 + 560

sld(5211) + sld(5212) + sld(5221) + sld(5222) + sld(5291) + sld(5292) + sld(5299) + sld(531) + sld(532) + sld(542) + sld(550.02) + sld(550.03) + sld(550.04) + sld(550.05) + sld(551) + sld(552) + sld(553) + sld(554) + sld(5601) + sld(5602) + sld(561) + sld(562)

din care: depozite (ct. 5153 + 5222 + 5602 + 5714 + 5744)

sld(5222) + sld(5602) + sld(5714) + sld(5744)

Conturi la banci comerciale(ct.5112 + 5121 + 5124 + 5125 + 5126 + 5131 + 5132 + 5141 + 5142 + 5151 + 5152 + 5153 + 5161 + 5162 + 5172 + 5411 + 5412 + 550 + 558)

sld(5151) + sld(550.01)

din care: depozite (ct. 5153)

sld(5153)

Cheltuieli in avans (ct.471)

sld(471)

TOTAL ACTIVE CURENTE (rd.08 + 09 + 13 + 14 + 19)


TOTAL ACTIVE (rd.07 + 20)


DATORII


DATORII NECURENTE- sume ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de 1 an

Sume necurente de plata (ct.4042 + 269 + 4622 + 509)

slc(404) + slc(269) + slc(4622) + slc(509)

Datorii comerciale (ct. 4042 + 4622)

slc(4042) + slc(4622)

Imprumuturi pe termen lung (ct.1612 + 1622 + 1632 + 1642 + 1652 + 166 + 1672 + 168 -169)

slc(1612) + slc(1622) + slc(1632) + slc(1642) + slc(1652) + slc(166) + slc(167) + slc(168)-slc(169)

Provizioane (ct. 151)

slc(151)

TOTAL DATORII NECURENTE (rd.24 + 25 + 26)


DATORII CURENTE - sume ce trebuie platite intr-o perioada de pana la 1 an- total (rd. 29 + 30 + 31), din care:

Datorii comerciale si avansuri (ct.401 + 403 + 4041 + 405 + 408 + 419 + 4621 + 473 + 481 + 482 + 483 + 269)

slc(401) + slc(403) + slc(405) + slc(408) + slc(419) + slc(4621) + slc(473) + slc(481) + slc(482) + slc(483) + slc(269)

Datorii comerciale (ct. 401 + 403 + 4041 + 405 + 408 + 4621)

slc(401) + slc(403) + slc(4041) + slc(405) + slc(408) + slc(4621)

Datorii catre bugete (ct.440 + 441 + 4423 + 4428 + 444 + 446 + 4481 + 4671 + 4672 + 4673 + 4674 + 4675)

slc(440) + slc(441) + slc(4423) + slc(4428) + slc(444) + slc(446) + slc(4481) + slc(4671) + slc(4672) + slc(4673) + slc(4674) + slc(4675)

Datorii catre Comunitatea Europeana (ct.4502 + 4512 + 452 + 4532 + 4542 + 4552)

slc(4502) + slc(4512) + slc(452) + slc(4532) + slc(4542) + slc(4552)

Imprumuturi pe termen scurt- sume ce trebuie platite intr-o perioada de pana la 1 an (ct.5186 + 5191 + 5192 + 5194 + 5195 + 5196 + 5197 + 5198)

slc(5186) + slc(5191) + slc(5192) + slc(5194) + slc(5195) + slc(5196) + slc(5197) + slc(5198)

Imprumuturi pe termen lung - sume ce trebuie platite in cursul exercitiului curent (ct.1611 + 1621 + 1631 + 1641 + 1651 + 1671 + 168-169)

slc(1611) + slc(1621) + slc(1631) + slc(1641) + slc(1651)-slc(169)

Salariile angajatilor si contributiile aferente (ct.421 + 423 + 426 + 427 + 4281 + 431 + 437 + 438)

slc(421) + slc(423) + slc(426) + slc(427) + slc(4281) + slc(431) + slc(437) + slc(438)

Alte drepturi cuvenite altor categorii de persoane (pensii, indemnizatii de somaj, burse) (ct.422 + 424 + 429)

slc(422) + slc(424) + slc(429)

Venituri in avans (ct.472)

slc(472)

Provizioane (ct. 151)

slc(151)

TOTAL DATORII CURENTE (rd.28 + 32 + 33 + 34 + 35 + 36 + 37)


TOTAL DATORII (rd.27 + 38)


ACTIVE NETE = TOTAL ACTIVE - TOTAL DATORII = CAPITALURI PROPRII (rd.21- 39 = rd.41)

CAPITALURI PROPRII


Rezerve, fonduri (ct.100 + 101 + 102 + 103 + 104 + 105 + 106 + 131 + 132 + 133 + 134 + 135 + 136 + 137 + 139)

slc(100) + slc(101) + slc(102) + slc(103) + slc(104) + slc(105) + slc(106) + slc(131) + slc(132) + slc(133) + slc(134) + slc(135) + slc(136) + slc(137) + slc(139)

Rezultatul reportat (ct.117- sold creditor)

slc(117)

Rezultatul reportat (ct.117- sold debitor)

sld(117)

Rezultatul patrimonial al exercitiului (ct.121- sold creditor)

slc(121)

Rezultatul patrimonial al exercitiului (ct.121- sold debitor)

sld(121)

TOTAL CAPITALURI PROPRII (rd.42 + 43-44 + 45- 46)


Asa cum se vede in tabelul de mai sus, avem doua functii de baza, sld si slc, unde sld reprezinta soldul final debitor iar slc reprezinta soldul final creditor.

Sintaxa generala:

sld (argument), unde argument reprezinta contul sintetic sau un analitic al acetuia;

slc(arg)

Specificam ca daca folosim ca argument contul in forma lui sintetica, atunci el va fi preluat numai o data, prima data functie de pozitia pe care o are de sus an jos.


FORMULE DE PRELUARE CONT DE REZULTAT PATRIMONIAL SAU "CONT DE PROFIT SI PIERDERE"

Vom prezenta mai jos tabelul cu formulele de preluare pentru "Contul de rezultat patrimonial"

DENI

FM01

VENITURI OPERATIONALE


Venituri din impozite, taxe, contributii de asigurari si alte venituri ale bugetelor (ct.730 + 731 + 732 + 733 + 734 + 735 + 736 + + 739 + 745 + 746 + 750 + 751)

vn(730) + vn(731) + vn(732) + vn(733) + vn(734) + vn(735) + vn(736) + vn(739) + vn(745) + vn(746) + vn(750) + vn(751)

Venituri din activitati economice(ct.701 + 702 + 703 + 704 + 705 + 706 + 707 + 708 + / - 709)

vn(701) + vn(702) + vn(703) + vn(704) + vn(705) + vn(706) + vn(707) + vn(708)-vn(709)

Finantari, subventii, transferuri, alocatii bugetare cu destinatie speciala(ct.770 + 771 + 772 + 773 + 774 + 776 + 778 + 779)

vn(771) + vn(772) + vn(773) + vn(774) + vn(776) + vn(778) + vn(779)

Alte venituri operationale(ct.714 + 719 + 721 + 722 + 781)

+ vn(714) + vn(719) + vn(721) + vn(722) + vn(781)

TOTAL VENITURI OPERATIONALE (rd.02 + 03 + 04 + 05)

CHELTUIELI OPERATIONALE

Salariile si contributiile sociale aferente angajatilor(ct.641 + 642 + 645 + 646 + 647)

+ ch(641) + ch(642) + ch(645) + ch(646) + ch(647)

Subventii si transferuri(ct.670 + 671 + 672 + 673 + 674 + 676 + 677 + 679)

ch(670) + ch(671) + ch(672) + ch(673) + ch(674) + ch(676) + ch(677) + ch(679)

Stocuri, consumabile, lucrari si servicii executate de terti(ct.601 + 602 + 603 + 606 + 607 + 608 + 609 + 610 + 611 + 612 + 613 + 614 + 622 + 623 + 624 + 626 + 627 + 628 + 629)

+ ch(601) + ch(602) + ch(603) + ch(606) + ch(607) + ch(608) + ch(609) + ch(610) + ch(611) + ch(612) + ch(613) + ch(614) + ch(622) + ch(623) + ch(624) + ch(626) + ch(627) + ch(628) + ch(629)

Cheltuieli de capital, amortizari si provizioane(ct.681 + 682 + 689)

ch(681) + ch(682) + ch(689)

Alte cheltuieli operationale(ct.635 + 654 + 658)

ch(635) + ch(654) + ch(658)

TOTAL CHELTUIELI OPERATIONALE(rd.08 + 09 + 10 + 11 + 12)

REZULTATUL DIN ACTIVITATEA OPERATIONALA

- EXCEDENT (rd.06- rd.13)


- DEFICIT (rd.13- rd.06)


VENITURI FINANCIARE(ct.763 + 764 + 765 + 766 + 767 + 768 + 769 + 786)

vn(763) + vn(764) + vn(765) + vn(767) + vn(768) + vn(769) + vn(786)

CHELTUIELI FINANCIARE(ct.663 + 664 + 665 + 666 + 667 + 668 + 669 + 686)

ch(663) + ch(664) + ch(665) + ch(666) + ch(667) + ch(668) + ch(669) + ch(686)

REZULTATUL DIN ACTIVITATEA FINANCIARA

- EXCEDENT (rd.17- rd.18)


- DEFICIT (rd.18- rd.17)


REZULTATUL DIN ACTIVITATEA CURENTA (rd.14 + rd.19)

- EXCEDENT (rd.15 + 20)


- DEFICIT (rd.16 + 21)


VENITURI EXTRAORDINARE(ct.790 + 791)

vn(790) + vn(791)

CHELTUIELI EXTRAORDINARE(ct.690 + 691)

ch(690) + ch(691)

REZULTATUL DIN ACTIVITATEA EXTRAORDINARA

- EXCEDENT (rd.25-rd.26)


- DEFICIT (rd.26-rd.25)


REZULTATUL PATRIMONIAL AL EXERCITIULUI

- EXCEDENT (rd. 23 + 28-24-29)

- DEFICIT (rd.24 + 29-23-28)


In cazul contului de rezultat patrimonial avem functiile vn  si ch, sintaxa generala a acestor functii find urmatoarele:

Vn(arg)-venitul pentru contul de venit (7xx), arg poate fi orice cont de clasa 7, de venituri .

ch(arg)-venitul pentru contul de venit (6xx), arg poate fi orice cont de clasa 6, de cheltuieli .FORMULARUL FLUX DE TREZORERIE COD 03

DENI

FM01

I. NUMERAR DIN ACTIVITATEA OPERATIONALA

1. Incasari

ina(5311), , , , , , ina(5221) + ina(5291) + ina(5502) + ina(5503) + ina(5504) + ina(5505) + ina(562) + ina(5211) + ina(552)

2. Plati

pla(5311), XXXX, pla(7702)-ccc(7702 / / 71), , , , pla(5221)-ccc(5221 / / 71) + pla(5291) + pla(5502) + pla(5503) + pla(5504) + pla(5505) + pla(562) + pla(5211) + pla(552)

3. Numerar net din activitatea operationala (rd. 02- rd.03)

II. NUMERAR DIN ACTIVITATEA DE INVESTITII

1. Incasari


2. Plati

XXXX, XXXX, ccc(7702 / / 71), XXXX, XXXX, XXXX, ccc(5221 / / 71)

3. Numerar net din activitatea de investitii (rd.06-07)

III. NUMERAR DIN ACTIVITATEA DE FINANTARE

1. Incasari


2. Plati


3. Numerar net din activitatea de finantare (rd.10-rd.11)

IV. CRESTEREA (DESCRESTEREA) NETA DE NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR (rd.04 + rd.08 + rd.12)

V. NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR LA INCEPUTUL ANULUI

bid(5311), , , , , , bid(5221) + bid(5291) + bid(5502) + bid(5503) + bid(5504) + bid(5505) + bid(562) + bid(5211) + bid(552) + bid(532)

VI. NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR LA SFARSITUL PERIOADEI (rd.13 + rd.14), din care:

Depozite


Folosim in acest formular doua functii:

bid(arg) sold la inceputul anului contabil;arg-reprezinta contul.

ina(arg)-incasari, care se stabileste ca fiind rulaje cumulate in an sau total sume pe debit din care se scad soldurile debitoare de la inceput de an;

pla(arg)-plati, care se stabileste ca fiind rulaje cumulate in an sau total sume pe credit din care se scad soldurile creditoare de la inceput de an;


FORMULARUL FLUX DE TREZORERIE COD 04

DENI

FM01

I. NUMERAR DIN ACTIVITATEA OPERATIONALA

1. Incasari

ina(550.01), ina(515), ina(550.01) + ina(515)

2. Plati

pla(550.01), pla(515), PLA(550.01) + PLA(515)

3. Numerar net din activitatea operationala (rd. 02- rd.03)

II. NUMERAR DIN ACTIVITATEA DE INVESTITII

1. Incasari


2. Plati


3. Numerar net din activitatea de investitii (rd.06-07)

III. NUMERAR DIN ACTIVITATEA DE FINANTARE

1. Incasari


2. Plati


3. Numerar net din activitatea de finantare (rd.10-rd.11)

IV. CRESTEREA [DESCRESTEREA] NETA DE NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR(rd.04 + rd.08 + rd.12)

V. NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR LA INCEPUTUL PERIOADEI

bid(550.01), bid(551.1) , bid(550.01)

VI. NUMERAR SI ECHIVALENT DE NUMERAR LA SFARSITUL ANULUI(rd.13 + rd.14), din care:

1.Depozite


2.Disponibilitati la banci in strainatate

3.Diferente din reevaluare


Folosim in acest formular doua functii:

bid(arg) sold la inceputul anului contabil;arg-reprezinta contul.

ina(arg)-incasari, care se stabileste ca fiind rulaje cumulate in an sau total sume pe debit din care se scad soldurile debitoare de la inceput de an;

pla(arg)-plati, care se stabileste ca fiind rulaje cumulate in an sau total sume pe credit din care se scad soldurile creditoare de la inceput de an;

FORMULARUL FONDURI CU DESTINATIE SPECIALA

DENI

FM01

FM02

FM03

FM04

TOTAL (rd.02 la 11)

-Sume primite ca donatii si sponsorizari (ct. 550 / analitic distinct)

-Garantii materiale retinute gestionarilor conform Legii nr.22 / 1969 (ct.550 / analitic distinct)

fdsi(5501)

fdin(5501)

fdpl(5501)

fdsi(5501) + fdin(5501)-fdpl(5501)

-Sume primite din fondurile de contrapartida constituite potrivit legii (ct.550 / analitic distinct)

-Paza obsteasca comunala (ct. 550 / analitic distinct)

fdsi(5502)

fdin(5502)

fdpl(5502)

fdsi(5502) + fdin(5502)-fdpl(5502)

-Disponibil din fonduri cu destinatie speciala reprezentand alocatia pentru nou-nascuti conform Legii 416 / 2001 (ct. 550 / analitic distinct)

fdsi(5503)

fdin(5503)

fdpl(5503)

fdsi(5503) + fdin(5503)-fdpl(5503)

-Disponibil din fonduri cu destinatie speciala reprezentand sprijin producatorilor agricoli conform O.U.G.nr. 72 / 2003 (ct. 550 / analitic distinct)

-Sume primite din credite externe contractate de stat pentru finantarea Programului de pietruire a drumurilor comunale (ct. 550 / analitic distinct)

-Sume primite din fondul de tezaur (ct. 550 / analitic distinct)


-Sume primite din fondul de rulment (ct. 550 / analitic distinct)


-Alte disponibilitati cu destinatie speciala(ct. 550 cu analitic distinct)

fdsi(5505)

fdin(5505)

fdpl(5505)

fdsi(5505) + fdin(5505)-fdpl(5505)

Avem urmatoarele functii:

fdsi(arg)- fonduri cu destinatie speciala, sold initial pentru contul trecut ca si argument;

fdsin(arg)- fonduri cu destinatie speciala, incasari pentru contul trecut ca si argument;

fdpl(arg)- fonduri cu destinatie speciala, plati al pentru contul trecut ca si argument;


3.4. FACTURARE


Acest modul de facturare permite generarea facturilor si / sau a chitantelor.Vom prezenta in continuare macheta prin care se executa operarea datelor si modul de lucru cu acest modul.
nota contabila asociata reperului;

butonul cu ajutorul caruia se salveaza, datele operate in factura, dupa ce in prelabil se completeaza campurile descrise de eticheta descriptiva di stanga;

stergerea unui document salvat si care se regaseste in lista de documete deja salvate (10);

noua factura, reprezinta butonul cu ajutorul caruia se reseteaza cimpurile pentru introducerea unui nou document de tip factura;

noua chitanta, reprezinta butonul cu ajutorul caruia se reseteaza cimpurile pentru introducerea unui nou document de tip chitanta;

previzualizare, este butonul prin actiunea caruia se poate previzualiza un document de tip factura sau chitanta;

tiparire, cu ajutorul acestui buton se poate realiza tiparirea unui document de tip factura sau chitanta;

tipologia de documente, acestea pot fi:

o  'Platitor de TVA-A5'

o  'Platitor de TVA-A4'

o  'Neplatitor de TVA-A5'

o  'Neplatitor de TVA-A4'

o  'Platitor de TVA / Serv. contorizate-A5'

o  'Platitor de TVA / Serv. contorizate-A4'

o  'Neplatitor de TVA / Serv. contorizate-A5'

o  'Neplatitor de TVA / Serv. contorizate-A4'

comutator factura / chitanta;

lista documente salvate;CONFIGURARI PARAMETRII SI DIVERSE SETARI

4.1. CONFIGURARE PARAMETRII

4.2. CONFIGURARE PROTOTIPURI DOCUMENTE

4.3. CONFIGURARE PLAN DE CONTURI

4.4. MONOGRAFII

4.5. SURSE DE FINANTARE

4.6. SOLDURI INITIALE

4.7. SOLDURI FURNIZORI / CLIENTI / FURNIZORI / DEBITORI / CREDITORI

4.8.OPERATIUNI AUTOMATE

4.9. SETARI A.L.O.P


4.1 SETARE PARAMETRII DE LUCRU

Parametrii de lucru sunt reprezentai de orice setare care se face pentru a asigura aplicatiei o maxima generalitate. Macheta dupa care se realizeaza aceste setari sunt operate in macheta de mai jos.

Un parametru in cayul general este definit prin urmatoarele repere:sectiune, articol, valoare si subvaloare. Acesti paramtrii sunt grupati in sectiuni.

In figura cu macheta de setare a parametriilor avem in lista 1, sectiuniile in lista 2 articolele din sectiunea respectiva. Daca selectam un articol al sectiunii respective se vor afisa valoare si subvaloarea acestuia. Forma de prezentare a valorii si subvalorii este functie de cum a fost salvata. Aceste moduri pot fi sub forma de caseta de validare, camp text sau grid.

Salvarea unui articol cu valoare si subvaloare se face prin completarea campurilor sectiune, articol, valoare, subvaloare precum si modul de prezentare a acestei setari si actionarea butonului <Salvare>.

Stergerea unui articol din lista se face prin selectarea articolului respectiv si actionarea butonului <Stergere>.

Resetarea campurilor pentru completarea de noi valori se face prin apasarea unuia dintre butoanele <Nou> sau <Nou articol>.

In continuare prezentam lista cu cei mai importanti parametrii de lucru cu valori si subvalorile lor.


sect

arti

valo

sval

ACCESORII

COD_GESTIUNE1_IE
COD_GESTIUNE1_IN
COD_GESTIUNE2_IE
COD_GESTIUNE_AVIZ
COD_GESTIUNE_IE
COD_GESTIUNE_IN
COD_GESTIUNE_IN_LA
COD_GESTIUNE_NRCD
COD_PRODUS_AVIZ
COD_PRODUS_IE
COD_PRODUS_IN
COD_PRODUS_NRCD
FEL_DOC_AVIZ
FEL_DOC_IN
FURNIZOR_AVIZ
FURNIZOR_NRCD
GESTIONAR1_IE
GESTIONAR2_IE
NUMAR_DOC_AVIZ
NUMAR_DOC_IE
NUMAR_DOC_IN
NUMAR_DOC_NRCD
PRODUS_AVIZ
PRODUS_IN
PRODUS_NRCDALOP

PREVEDEREAALTE OPERATIUNI MATERIALE

Modificari categorii, surse, stoc(marfa / medicamente)

Categorie, Sursa, Stoc:cate, surs, stoc

cate, surs, stoc:marf


Modificari categorii, surse, stoc(materiale)

Categorie, Sursa, Stoc:cate, surs, stoc

cate, surs, stoc:mate


Modificari categorii, surse, stoc(mijloace fixe)

Categorie, Sursa, Stoc:cate, surs, stoc

cate, surs, stoc:mijf


Modificari categorii, surse, stoc(obiecte de inventar)

Categorie, Sursa, Stoc:cate, surs, stoc

cate, surs, stoc:obin


Modificari denumiri mijloace fixe

Produs, Numar inventar:prod, ninv

prod, ninv:mijf


Modificari matrice gestiuni(marfa / medicamente)

Cod gestiune, Magazia, Gestionar, Marca:cges, subu, gest, marc

cges, subu, gest, marc:marf


Modificari matrice gestiuni(materiale)

Cod gestiune, Magazia, Gestionar, Marca:cges, subu, gest, marc

cges, subu, gest, marc:mate


Modificari matrice gestiuni(mijloace fixe)

Cod gestiune, Magazia, Gestionar, Marca:cges, subu, gest, marc

cges, subu, gest, marc:mijf


Modificari matrice gestiuni(obiecte de inventar)

Cod gestiune, Magazia, Gestionar, Marca:cges, subu, gest, marc

cges, subu, gest, marc:obin

ANEXA 7

01 PRELUARE INITIALA

V051=V071, V052=V072, V053=IF(LEFT(TRIM(CODI), 1)*1 =1, V071, V072), V054=IF(LEFT (TRIM(CODI), 1)*1=1, V071, V074), V055=V075, V056=V054-V055, V057=V077V054=IF(V057>V054, V057, V054)
V054=IF(V055>V057, V055, V054)
V053=IF(V054>V053, V054, V053)
V056=v054-v055


BACKUP

AutoBackUp
Cale dezarhivare

c#mysql#dataCalea fisierelor arhiva

c#mysql#dataCalea fisierelor ce se arhiveaza

c#mysql#data#qmc01Calea fisierelor unde se arhiveaza

c#mysql#dataFormat fisier
Interval backup
Pastreaza la restaurare
TimmpScursBALANTA DE VERIFICARE

ANALITICE
ANALITICE PRIN SEPARATOR
AUTOMAT AMORTIZARE
AUTOMAT AMORTIZARE ACTIVE FIXE
AUTOMAT SALARII
AUTOMAT TAXE
BDSALA
BDTAXE
CLASE
inchidere f / c / d / c
inchidere facturare
OPERATIUNI AUTOMATE
SINTETIC GR I
SINTETIC GR IIBUGETE OPERARE
CATEGORII MARFURI

MARFA-371
MEDICAMENTE-3029CATEGORII MATERIALE

ALIMENTE-3027
ALTE CONSUMABILE-3028
AMBALAT-3023
AUXILIARE-3021
COMBUSTIBILI-3022
FURAJE-3026
PIESE SCHIMB-3024
SEMINTE-3025CHITANTE

ADRESA
CUI
DATA EMITERII AUTOMAT
FURNIZOR
JUDET
LUNGIME FORMAT NR CHITANTA
NIRC
PLAJA NUMERE
SERIACOMISIE CASARE

MEMBRU_01
MEMBRU_02
MEMBRU_03
MEMBRU_04
MEMBRU_05COMISIE RECEPTIE

MEMBRUL1
MEMBRUL2
MEMBRUL3
MEMBRUL4
MEMBRUL5CONFIGURARE PARAMETRII EVIDENTA MATERIALA

PRET_UNITAR_ INCLUDE_TVA_MARF
PRET_UNITAR_ INCLUDE_TVA_MATE
PRET_UNITAR_ INCLUDE_TVA_MIJF
PRET_UNITAR_ INCLUDE_TVA_OBINCORELATII CAMPURI BON CONSUM

VALO

rtj001(CANT*PRET)


CORELATII CAMPURI MARFURI

TVA

RTJ001((CANT*PRET) *cota / 100)VALO

rtj001(CANT*PRET)VALT

VALO + tva


CORELATII CAMPURI MATERIALE

TVA

RTJ001((CANT*PRET) *cota / 100)VALO

rtj001(CANT*PRET)VALT

VALO + tva


CORELATII CAMPURI NOTE DE RECEPTIE

PVCT

rtj001(VALT*adao / 100)PVFT

rtj001(VALO*adao / 100)TVA

RTJ001((CANT*PRET) *cota / 100)VALO

rtj001(CANT*PRET)VALT

VALO + tvaTVA

RTJ001((CANT*PRET) *cota / 100)VALO

rtj001(CANT*PRET)VALT

VALO + tva


DARE DE SEAMA

CARE ANEXA
LBILDATE UNITATE

CONDUCATOR

ALEXANDRU DANIELCONTABIL

BOGATOIU CORINADENUMIRE

PRIMARIA COMUNEI COCORASTII MISLII


JUDE

PRAHOVALOCA

Mioveni


EVIDENTA MATERIALA

Accesorii mijloace fixe


Fara accesorii


ADAOS COMERCIAL LA RECEPTIE [NRCD]
Bon miscare mijloace fixe [gestiuni]
Bonuri de consum [gestiuni primitoare]
Bonuri de consum [gestiuni]
Bonuri de predare [gestiuni]
Bonuri de transfer [gestiuni]
Calificativ p.v. receptie mijloace fixe


Foarte bun


CANTITATE LA RECEPTIE [NRCD]
Caracteristici mijloace fixe


Fara carcteristici


Categoria mijloace fixe


Fara categorie


CATEGORIE BUN MATERIAL LA RECEPTIE [NRCD]
CATEGORII MARFURI

MEDICAMENTE-3029CATEGORII MATERIALE

FURAJE-3026Cheia balanta sintetica marfuri

CODP, PRETCheia balanta sintetica materiale

CODP, PRETCheia balanta sintetica obiecte

CODP, PRETCheia grupare marfuri

CGES, CODPCheia grupare materiale

CGES, CODPCheia grupare mijloace fixe

NINVCheia grupare obiecte

CGES, CODPCod gestiune
COD GESTIUNE [NRCD]
Cod produs bun material
Cod produs mijloace fixe
CODUL MATERIALULUI LA RECEPTIE [NRCD]
COD_GESTIUNE1_IE
COD_GESTIUNE1_IN
COD_GESTIUNE2_IE
COD_GESTIUNE_AVIZ
COD_GESTIUNE_IE
COD_GESTIUNE_IN
COD_GESTIUNE_IN_LA
COD_GESTIUNE_NRCD
COD_PRODUS_AVIZ
COD_PRODUS_IE
COD_PRODUS_IN
COD_PRODUS_NRCD
Concluzii p. v. receptie mijloace fixe


Coresp. doc. tehn


CORELATII CAMPURI BON CONSUM

VALO

rtj001(CANT*PRET)


CORELATII CAMPURI MARFURI

TVA

RTJ001((CANT*PRET)*cota / 100)


CORELATII CAMPURI MATERIALE

TVA

RTJ001((CANT*PRET)*cota / 100)


CORELATII CAMPURI NOTE DE RECEPTIE

PVCT

rtj001(VALT*adao / 100)


CORELATII CAMPURI OBIECTE INVENTAR

TVA

RTJ001((CANT*PRET)*cota / 100)


Cota T.V.A. la NRCD
COTA T.V.A. LA NRCD [NRCD]
Data document bon consum
Data document bun materiall
Data document mijloace fixe
Data notei de receptie
DATA NOTEI DE RECEPTIE [NRCD]
Data p.v. receptie mijloace fixe
Denumirea furnizorului
DENUMIREA FURNIZORULUI [NRCD]
Doc alte iesiri [gestiuni]
Evidenta mijloace fixe [gestiuni]
Fel document bun material


FACTURA


Feld document mijloace fixe


FACTURA


FEL_DOC_AVIZ
FEL_DOC_IN
FURNIZOR_AVIZ
FURNIZOR_NRCD
GESTIONAR1_IE
GESTIONAR2_IE
MAGAZIA[GESTIUNEA][NRCD]
MARCA GESTIONARULUI PRIMITOR[NRCD]
marfuri / medicamente [tva]
materiale [tva]
MATERIALUL RECEPTIONAT ESTE IN STOC SAU FOLOSINTA [NRCD]


IN STOC


mijloace fixe [tva]
Nivel ind. p.v. receptie mijloace fixe


Indicat cf. specif. th.


Nota de receptie este(0-standard, 1-amanunt)
Note de receptie [gestiuni]
Nr document bun material
Numar document bon consum
Numar document mijloace fixe
NUMAR FACTURA RECEPTIE [NRCD]
Numar inventar mijloace fixe
Numar p.v. receptie mijloace fixe
Numarul notei de receptie
NUMARUL NOTEI DE RECEPTIE [NRCD]
NUMAR_DOC_AVIZ
NUMAR_DOC_IE
NUMAR_DOC_IN
NUMAR_DOC_NRCD
Numele gestionarului primitor[nrcd]
obiecte inventar [tva]
P.V. casare [gestiuni]
PRET DE VANZARE CU TVA LA RECEPTIE [NRCD]
PRET DE VANZARE FARA TVA LA RECEPTIE [NRCD]
PRET UNITAR LA RECEPTIE [NRCD]
PRET_UNITAR_INCLUDE_TVA_MARF
PRET_UNITAR_INCLUDE_TVA_MATE
PRET_UNITAR_INCLUDE_TVA_MIJF
PRET_UNITAR_INCLUDE_TVA_OBIN
PRODUS RECEPTIONAT [NRCD]
PRODUS_AVIZ
PRODUS_IN
PRODUS_NRCD
Stoc bun material


IN STOC


SURSA DE FINANTARE LA RECEPTIE [NRCD]
Sursa de provenienta mijloace fixe


Nespecificata


T.V.A. LARECEPTIE [NRCD]
Tipul p.v. receptie mijloace fixe


Recept. fara montaj


UM bun material


BUC


UNITATEA DE MASURA LA RECEPTIE [NRCD]


BUC


VALOARE TOTALA LA RECEPTIE [NRCD]
VALOAREA RECEPTIEI [NRCD]EXPORTURI

ADAUG RAND 000102- BUGET LOCAL

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 20, 50, 000102, 000102, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 000110- VPS

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 20, 50, 000110 , 000110, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 000111- IAB

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 20, 50, 000111, 000111, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 , 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 000115- IVP

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 20, 50, 000115, 000115, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 50015- IVP

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 21, 50, 5015, 5015 , 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 5002- BUGET LOCAL

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, ctbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 21, 50, 5002, 5002, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0 , 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 5010- VPS

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 21, 50, 5010, 5010, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


ADAUG RAND 5011- IAB

tipunt, codsect, codord, codform, tipind, codind, codsort, nrval, octv, octbl, val01, val02, val03, val04, val05, val06, val07, val08, val09, val10, val11, val12, val13, val14, val15| 3, 7, 7102, 21, 50, 5011, 5011, 7, 1, n, 0, 0, 0, 0, 0, 0 , 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0


BG
CARE ANEXA
DS
EXPORT BUGET
EXPORTA
nExport
PREPARA
SECVENTIAL
UPDATEAZA
UPDATEAZA BUGET
UPDATEZ RAND 1

CODORD=#5#


FACTURARE

ADRESA

AANEXATA CHITANTA
BANCA1
BANCA2
BANCA3
CAPITAL SOCIAL
CI
CNP
COTA TVA
CUI
DATA DELEGAT AUTOMAT
DATA EMITERII AUTOMAT
FORMAT IMPLICIT FACTURA

A4FURNIZOR
IBAN1
IBAN2
IBAN3
JUDET
LUNGIME FORMAT NR FACTURA
NIRC
NUME PRENUME
ORELE DELEGAT AUTOMAT
PLAJA NUMERE
SERIA
TERMEN PLATAFILTRE SALVARE EVIDENTA MATERIALA

ADAOS COMERCIAL LA RECEPTIE [NRCD]
CANTITATE LA RECEPTIE [NRCD]
CATEGORIE BUN MATERIAL LA RECEPTIE [NRCD]
COD GESTIUNE [NRCD]
CODUL MATERIALULUI LA RECEPTIE [NRCD]
COTA T.V.A. LA NRCD [NRCD]
DATA NOTEI DE RECEPTIE [NRCD]
DENUMIREA FURNIZORULUI [NRCD]
MAGAZIA[GESTIUNEA][NRCD]
MARCA GESTIONARULUI PRIMITOR[NRCD]
MATERIALUL RECEPTIONAT ESTE IN STOC SAU FOLOSINTA [NRCD]
NUMAR FACTURA RECEPTIE [NRCD]
NUMARUL NOTEI DE RECEPTIE [NRCD]
NUMELE GESTIONARULUI PRIMITOR[NRCD]
PRET DE VANZARE CU TVA LA RECEPTIE [NRCD]
PRET DE VANZARE FARA TVA LA RECEPTIE [NRCD]
PRET UNITAR LA RECEPTIE [NRCD]
PRODUS RECEPTIONAT [NRCD]
SURSA DE FINANTARE LA RECEPTIE [NRCD]
T.V.A. LARECEPTIE [NRCD]
UNITATEA DE MASURA LA RECEPTIE [NRCD]
VALOARE TOTALA LA RECEPTIE [NRCD]
VALOAREA RECEPTIEI [NRCD]LISTA ALIMENTE SETARI IMPLICITE

cges

AGEST

SAAMATSUBU

SAPOCA-A-MATTR01
TR02
TR03
TR04
TR05LISTA BUGETE

BILANT 2006

08| 1| ANEXE DS| CD01| 01| 2006| 2| 2| 0| 25

BILANT


BILANT 2007

58| 1| ANEXE DS| CD01| 01| 2007| 2| 2| 1| 25

BILANT


CONT DE EXECUTIE DONATII 2006

31| 13| ANEXE DS| AN23| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

CONT DE EXECUTIE AL DONATIILOR


CONT DE EXECUTIE DONATII 2007

81| 13| ANEXE DS| AN23| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

CONT DE EXECUTIE AL DONATIILOR


CONT EXECUTIE BUGET Credite interne.-cheltuieli 2007

77| 9| ANEXE DS| AN16| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 07

CONTUL DE EXECUTIE A BUGETULULUI CREDITELOR INTERNE-CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-CHELTUIELI 2006

26| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 08

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE- CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-CHELTUIELI 2007

76| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 08

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE- CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-VENITURI 2006

25| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 08

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext. Neramb.-VENITURI 2007

75| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 08

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-CHELTUIELI 2006

28| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 06

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-CHELTUIELI 2007

78| 10| ANEXE DS| AN15| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 06

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE- CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-VENITURI 2006

27| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 06

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE- VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET Fd. Ext.-VENITURI 2007

77| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 06

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE- VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-CHELTUIELI 2006

24| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 11

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-CHELTUIELI 2007

74| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 11

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-VENITURI 2006

23| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 11

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET I.A.B.-VENITURI 2007

73| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 11

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-CHELTUIELI 2006

20| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 15

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-CHELTUIELI 2007

70| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 15

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-VENITURI 2006

19| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 15

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET I.V.P.-VENITURI 2007

69| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 15

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-CHELTUIELI 2006

18| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 02

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI LOCAL - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-CHELTUIELI 2007

68| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 02

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI LOCAL - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-VENITURI 2006

17| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 02

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI LOCAL - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET LOCAL-VENITURI 2007

67| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 02

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI LOCAL - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-CHELTUIELI 2006

22| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2006| 1| 1| 0| XX| 10

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-CHELTUIELI 2007

72| 10| ANEXE DS| AN33| 21| 2007| 1| 1| 1| XX| 10

CONTUL DE EXCUTIE A L BUGETULUI FINANTATE INTEGRAL DIN VENITURI PRORPRII - CHELTUIELI


CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-VENITURI 2006

21| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2006| 1| 1| 0| XX| 10

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI VENITURI PRORPRII SI SUBVENTII - VENITURI


CONT EXECUTIE BUGET V.P.S.-VENITURI 2007

71| 9| ANEXE DS| AN33| 20| 2007| 1| 1| 1| XX| 10

CONTUL DE EXCUTIE AL BUGETULUI VENITURI PRORPRII SI SUBVENTII - VENITURI


CONT EXECUTIE SUME DIN TVA 2006

29| 11| ANEXE DS| AN21| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

CONTUL DE EXECUTIE AL SUMELOR DIN T.V.A


CONT EXECUTIE SUME DIN TVA 2007

79| 11| ANEXE DS| AN21| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

CONTUL DE EXECUTIE AL SUMELOR DIN T.V.A


CONTUL REZULTAT PATRIMONIAL 2006

09| 2| ANEXE DS| CD02| 02| 2006| 2| 2| 0| 25

CONTUL DE REZULTAT PATRIMONIAL


CONTUL REZULTAT PATRIMONIAL 2007

59| 2| ANEXE DS| CD02| 02| 2007| 2| 2| 1| 25

CONTUL DE REZULTAT PATRIMONIAL


DISPONIBIL FD. DEST. SPEC. 2006

12| 5| ANEXE DS| A14B| 05| 2006| 3| 3| 0| 25

DISPONIBIL DIN FONDURI CU DESTINATIE SPECIALA


DISPONIBIL FD. DEST. SPEC. 2007

62| 5| ANEXE DS| A14B| 05| 2007| 3| 3| 1| 25

DISPONIBIL DIN FONDURI CU DESTINATIE SPECIALA


PLATI RESTANTE BUGET LOCAL 2006

13| 6| ANEXE DS| AN30| 00| 2006| 2| 3| 0| 25

PLATI RESTANTE


PLATI RESTANTE BUGET LOCAL 2007

63| 6| ANEXE DS| AN30| 00| 2007| 2| 3| 1| 25

PLATI RESTANTE


PROTECTIA PERSOANELOR CU HANDICAP 2006

16| 8| ANEXE DS| AN33| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

PROTECTIA PERSOANELOR CU HANDICAP


PROTECTIA PERSOANELOR CU HANDICAP 2007

66| 8| ANEXE DS| AN33| 08| 2007| 1| 1| 1| 25

PROTECTIA PERSOANELOR CU HANDICAP


SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P1) 2006

33| 15| ANEXE DS| 35A1| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE


SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P1) 2007

83| 15| ANEXE DS| 35A1| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE


SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P2) 2006

34| 16| ANEXE DS| 35A2| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P2)


SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P2) 2007

84| 16| ANEXE DS| 35A2| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE AMORTIZABILE (P2)


SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P1) 2006

35| 17| ANEXE DS| 35A1| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE


SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P1) 2007

85| 17| ANEXE DS| 35A1| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE


SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P2) 2006

36| 18| ANEXE DS| 35A2| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P2)


SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P2) 2007

86| 18| ANEXE DS| 35A2| 11| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR FIXE NEAMORTIZABILE (P2)


SITUATIA ACTIVELOR SI DATORIILOR 2006

14| 7| ANEXE DS| A40B| 18| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA ACTIVELOR SI DATORIILOR INSTITUTIILOR PUBLICE DIN ADMINISTRATIA LOCALA


SITUATIA ACTIVELOR SI DATORIILOR 2007

64| 7| ANEXE DS| A40B| 18| 2007| 1| 1| 1| 25

SITUATIA ACTIVELOR SI DATORIILOR INSTITUTIILOR PUBLICE DIN ADMINISTRATIA LOCALA


SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 03) 2006

10| 3| ANEXE DS| CD03| 03| 2006| 5| 8| 0| 25

SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 03)


SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 03) 2007

60| 3| ANEXE DS| CD03| 03| 2007| 5| 8| 1| 25

SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 03)


SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 04) 2006

11| 4| ANEXE DS| CD04| 04| 2006| 3| 3| 0| 25

SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 04)


SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 04) 2007

61| 4| ANEXE DS| CD04| 04| 2007| 3| 3| 1| 25

SITUATIA FLUXURILOR TREZORERIE(COD 04)


SITUATIA MODIFICARII ACTIVELOR NETE 2006

32| 14| ANEXE DS| AN34| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA MODIFICARII ACTIVELOR NETE


SITUATIA MODIFICARII ACTIVELOR NETE 2007

82| 14| ANEXE DS| AN34| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

SITUATIA MODIFICARII ACTIVELOR NETE


VENITURI EXCEDENTARE ALE BUGETULUI LOCAL 2006

30| 12| ANEXE DS| AN22| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

VENITURI EXCEDENTARE ALE BUGETULUI LOCAL


VENITURI EXCEDENTARE ALE BUGETULUI LOCAL 2007

80| 12| ANEXE DS| AN22| 08| 2006| 1| 1| 0| 25

VENITURI EXCEDENTARE ALE BUGETULUI LOCAL


[2006]-Buget [131-01] local venituri si cheltuieli

01| 0| BUGET| BL| 20| 2006| 0| 5| 02| 01| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE SI SUBCAPITOLE SI LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, TITLURI SI ARTICOLE DE CHELTUIELI SI SUBCAPITOLE


[2006]-Buget [131-02] partial venituri proprii

02| 0| BUGET| BVPS| 20| 2006| 0| 5| 10| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT PARTIAL DIN VENITURI PROPRII SI SUBVENTII


[2006]-Buget [131-03] fonduri externe

03| 0| BUGET| BVPS| 20| 2006| 0| 5| 06| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 1| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE


[2006]-Buget [131-04] fonduri ext neramburs

04| 0| BUGET| BVPS| 20| 2006| 0| 5| 08| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE


[2006]-Buget [131-05] in afara bugetului

05| 0| BUGET| BVPS| 20| 2006| 0| 5| 11| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL IN AFARA BUGETULUI LOCAL


[2006]-Buget [131-07] integral venituri proprii

06| 0| BUGET| BVPS| 20| 2006| 0| 5| 15| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 109| 1| 0| 0| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL INTEGRAL VENITURI PROPRII


[2007]-Buget [141-01] local venituri si cheltuieli

51| 0| BUGET| BL| 20| 2007| 0| 5| 02| 01| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311, C51| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 131| 1| 0| 1| LEI| 0| 2| 1| 3| 3

BUGETUL LOCAL DETALIAT LA VENITURI PE CAPITOLE SI SUBCAPITOLE SI LA CHELTUIELI PE CAPITOLE, TITLURI SI ARTICOLE DE CHELTUIELI SI SUBCAPITOLE


[2007]-Buget [141-02] partial venituri proprii

52| 0| BUGET| BVPS| 20| 2007| 0| 5| 10| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 40| 1| 0| 1| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT PARTIAL DIN VENITURI PROPRII SI SUBVENTII


[2007]-Buget [141-03] fonduri externe

53| 0| BUGET| BVPS| 20| 2007| 0| 5| 07| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 2| 1| 1| 1| LEI| 0| 1| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE


[2007]-Buget [141-04] fonduri ext neramburs

54| 0| BUGET| BVPS| 20| 2007| 0| 5| 08| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 16| 1| 0| 1| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL FINANTAT DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE


[2007]-Buget [141-05] in afara bugetului

55| 0| BUGET| BVPS| 20| 2007| 0| 5| 11| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 13| 1| 0| 1| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL IN AFARA BUGETULUI LOCAL


[2007]-Buget [141-07] integral venituri proprii

56| 0| BUGET| BVPS| 20| 2007| 0| 5| 15| 00| x| D6| C7, C131, C137| C522, C55, C56, C7702, C5311| D522, D55, D56, D5211, D5311| C4| x| 040| 40| 1| 0| 1| LEI| 0| 0| 1| 3| 3

BUGETUL INTEGRAL VENITURI PROPRII

NOTE CONTABILE

Achizitii
Achizitii-COMBUSTIBILI
Achizitii-MATERIALE
BANCA
CASA
DDOC

LoadFurn(cbos, 1)NDOC

NDOC(NRCD, FELD)


REGISTRU DE banca

banca
PLATI BUGET INTEGRAL VEN PROPRIIREGISTRU DE banca

PLATI BUGET LOCALREGISTRU DE CASA

CASAREPARARE

ANALIZA
OPTIMIZARE
REPARARE
RESET
VERIFICARESETARE NOTE CONTABILE

Nota banca
Nota casa
Nota casare marfuri
Nota casare materiale
Nota casare mijloace fixe
Nota casare obiecte inventar
Nota consum materiale
Nota consum transfer obiecte inventar
Nota incasari / venituri
Nota receptie marfuri
Nota receptie materiale
Nota receptie mijloace fixe
Nota receptie obiecte inventar
Nota serviciiSETARE REGISTRE INCASARI

Banca 5211
Banca 560
Banca 561
Banca 562
Banca plati bug local
Casa
Fond rulmentSETARI GENERALE

Cheia balanta sintetica marfuri

CODP, PRETCheia balanta sintetica materiale

CODP, PRETCheia balanta sintetica obiecte

CODP, PRETCheia grupare materiale

codp, pmagCLASIFICATIASETARI IMPLICITE

ARTICOL DE LA CARE SE DETALIAZA
COL BUGET COD1
COL BUGET COD3
COL BUGET COD4
CONTABIL 2BUGET IMPLICIT
CONTABIL 2DATA CURENTA LISTARI
CONTABIL 2LISTA OPERARE MONO
CONTABIL 2RAPORTUL SELECTAT
CONTABILBUGET IMPLICIT
CONTABILDATA CURENTA DIAG
CONTABILDATA CURENTA LISTARI
CONTABILLISTA OPERARE MONO
CONTABILPOZITIA LISTARI
CONTABILRAPORTUL SELECTAT
DANBUGET IMPLICIT
DANDATA CURENTA LISTARI
DANIELBUGET IMPLICIT
DANIELDATA CURENTA LISTARI
DANIELLISTA OPERARE MONO
DANIELRAPORTUL SELECTAT
DANLISTA OPERARE MONO
DANRAPORT SELECTAT
DANRAPORTUL SELECTAT
DATA_FIN
DATA_INI
GRUPURI BUGET100
GRUPURI BUGET101
GRUPURI BUGET102
GRUPURI BUGET103
GRUPURI BUGET104
GRUPURI BUGET105
GRUPURI BUGET106
GRUPURI BUGET108
GRUPURI BUGET300
GRUPURI BUGET301
GRUPURI BUGET302
GRUPURI BUGET303
GRUPURI BUGET400
GRUPURI BUGET401
GRUPURI BUGET402
GRUPURI BUGET403
LISTA BUGETE
LISTA CONFIGURARI
LISTA CRITERII CAUTARE DOCUMENTE
LISTA DOCUMENTE
LISTA EVMAT
LISTA OPTIUNICONTABIL
LISTA OPTIUNICONTABIL 2
LISTA OPTIUNIVALI
LISTA TIPURI BUGETE
MONDOSOFTBUGET IMPLICIT
MONDOSOFTDATA CURENTA DIAG
MONDOSOFTDATA CURENTA LISTARI
MONDOSOFTFACTURARE
MONDOSOFTLISTA OPERARE MONO
MONDOSOFTPOZITIA LISTARI
MONDOSOFTRaportul selectat
OPERATIUNIREDENUMIREDAN
OPTIUNEA CONFIGURARECONTABIL
OPTIUNEA CONFIGURAREMONDOSOFT
OPTIUNEA EVIDENTA MATERIALECONTABIL
OPTIUNEA EVIDENTA MATERIALEMONDOSOFT
OPTIUNEA IMPLICITA FACTURAREMONDOSOFT
VALIBUGET IMPLICIT
VALIDATA CURENTA DIAG
VALIDATA CURENTA LISTARI
VALILISTA OPERARE MONO
VALIRAPORTUL SELECTAT
Verifica executia operataVALORI IMPLICITE EVIDENTA MATERIALA

MATERIALUL RECEPTIONAT ESTE IN STOC SAU FOLOSINTA [NRCD]

IN STOCUNITATEA DE MASURA LA RECEPTIE [NRCD]

BUC


VAR MODIF

BUGET
DETA51
KeyCont
KeyExec
NOTE

4.2. CONFIGURARE PROTOTIPURI DOCUMENTE

Prin configurare documete primare intelegem, setarea machetelor dupa care vor fi operate documentele primare.


Asa cum am vazut si-n modulele anterioare principiile dupa care se realizeaza salvarea, modificarea si stergerea unui document se face similar ca in celelalte module.

Modul de completarea cimpurilor este foarte importanta deoarece functie de aceste completari si bifari sunt realizate (generate) diverse registre financiar-contabile.


4.3. CONFIGURARE PLAN DE CONTURI

Planul de conturi, poate fi modificat sau completat. Astfel utilizatorii au posibilitatea de a-si crea propria strategie de analitice la conturile contabile. Prezentam mai jos macheta dupa care se face modernizarea planului de conturi.

Completam campurile denumire cont, simbol cont, alegem categoria si functiunea contului si apasam pe butonul <Salvare>.

Modificarea denumirii, functiunii sau categoriei se face prin selectarea contului din lista si apasarea pe butonul <Salvare>.

Stergerea unui cont din planul de conturi se face prin selectarea contuuli si actionarea butonului <Stergere>.


4.4. MONOGRAFII CONTABILE

Monografiile contabile in acceptiunea acestui program sunt reprezentate de acele note contabile generalizate care sunt asociate documentelor primare de operare.

Salvarea unei monografii se face astfel:

Completam campul explicatii cu explicatia notei contabile , aceasta trebuie sa fie cat mai sugestiva in raport cu rolul si functiunea ei, dupa care tastam conturile debitoare, creditoare , executia bugetara si selectam nr de ordine al campului corespondent din documentul primar de operare.

Actionam butonul <Salvare>.

Stergerea unei monografii se face prin selectarea monografiilor din lista monografii contabile asociate documentului si apoi actionarea butonului <Stergere>.

Atentie! Nota contabila trebuie sa fie echilibrata, pentru ca altfel nu va putea fi folosita intru-cat mecanismul de validare la salvarea documentului contabil va furniza un mesaj de eroare de genul "operatiunea contabila este incorecta".


4.5. SURSE DE FINANTARE

Sursele de finantare sau profile de lucru sau programe de lucru sunt acei separatori care permit utilizatorului, conducatorului compartimentului financiar contabil sa-si organizeze mai riguros contabilitatea.

Macheta dupa care se face crearea si eliminarea surselor de finantare este mai sus.

Tastam denumirea sursei, luna si anul de inceput si luna si anul curent., dupa care apasam pe butonul <Salvare>.

Stergerea se face prin selectarea unei surse din lista si apoi se apasa pe butonul <Stergere>

Trebuie sa mentionam ca sursa de baza, adica sursa 1, reprezinta si sursa care stocheaza pentru datele de identificare curente pentru aplicatie (luna si anul curent).4.6. SOLDURI INITIALE / SUME PRECEDENTE

Macheta principala in care operam datele contabile ce tin de solduri initiale sau sume precedente se prezinta mai jos:


Soldurile initiale sunt soldurile conturilor contabile care le avem la inceput de an.Acestea sunt operate avand programul situat in luna ianuarie.

Sumele precedente sunt rulajele cumulate intr-o alta luna alta decat cea de inceput. Acestea se introduc daca se lucreaza cu aplicatia intr-o alta luna, luna care nu este ianuarie.

Modul de operare cu aceasta macheta este urmatorul:

Salvarea:

selectam profilul (sursa ) pentru care dorim sa operam soldurile sau sumele precdente;

selectam simbolul contului pentru care dorim sa-i introducem soldul sau suma precdenta;

tastam suma pe debit sau predit (daca este sold) sau si pe debit si pe credit daca este suma precedenta (vezi campurile cu eticheta descriptiva debit / credit);

actionam butonul <Salvare>;

Modificarea unui sold se face prim selectarea acestuia din lista si actionarea butonului <Salvare>.

Stergerea se face prin selectarea contului si actionarea butonului <Stergere>.
  Putem asocia unui simbol de cont si executie bugetara.

Atentie! Pentru o luna curenta aceste solduri se refac automat prin procedura de inchidere.4.7. SOLDURI FURNIZORI / CLIENTI / FURNIZORI / DEBITORI / CREDITORI

Soldurile furnizori / clienti / debitori / creditori, se opereaza similar soldurilor / sume precedente.

Soldurile initiale sunt soldurile conturilor contabile care le avem la inceput de an.Acestea sunt operate avand programul situat in luna ianuarie.

Sumele precedente sunt rulajele cumulate intr-o alta luna alta decat cea de inceput. Acestea se introduc daca se lucreaza cu aplicatia intr-o alta luna, luna care nu este ianuarie.

Modul de operare cu aceasta macheta este urmatorul:

Salvarea:

selectam profilul (sursa ) pentru care dorim sa operam soldurile sau sumele precdente;

selectam simbolul contului pentru care dorim sa-i introducem soldul sau suma precdenta;

tastam suma pe debit sau predit (daca este sold) sau si pe debit si pe credit daca este suma precedenta (vezi campurile cu eticheta descriptiva debit / credit);

actionam butonul <Salvare>;

Modificarea unui sold se face prim selectarea acestuia din lista si actionarea butonului <Salvare>.

Stergerea se face prin selectarea contului si actionarea butonului <Stergere>.
  Putem asocia unui simbol de cont si executie bugetara.

Atentie! Pentru o luna curenta aceste solduri se refac automat prin procedura de inchidere.4.8.OPERATIUNI AUTOMATE(OPERATIUNI DE INCHIIDERI CONTURI)

Operatiunile automate sunt acele operatiuni generale de inchidere stabilite in cazul general, si care ori de cate ori solicitam, o situatie ce implica inchiderea unor conturi, acest lucru este realizat.

Macheta de inchidere se prezinta astfel:

Dupa cum se vede nota contabila de inchidere venituri, contine pe debit conturile de venituri 7087311 pe credit, pe primul rand contul de rezultat patrimonial sau profit si pierdere, iar pe coloana corespondenta sumelor C708 C7311. Conventia pentru sume are formutul C7xx sau D6xx (pentru conturile de cheltuieli). Logica acestei conventii ese data de faptul ca pentru pentru respectivele conturi sa fie preluate sumele pe care le au conturile pe debit sau pe credit in functie de functiunea acestora, adica sumele pe care le au acestea functie de poyitia pe care o au ele in operatiuni.

Salvarea unei note contabile generale se face prin completarea campurilor numarul si data documentului (data nu trebuie specificata daca se doreste a fi ultima zi din luna), felul documnetului, lunile intre care se executa operatiunea (daca se doreste ca operatiunea sa se execute tot timpul atunci nu se trece nimic in aceste campuri), conditie de regularizare daca este cazul, ordine de executie a notei, in raport cu celelelte note din lista de note contabile, explicatia operatiunii contabile si conturile pe debit sau / credit dupa care se apasa pe butonul <Salvare>.

Stergerea unei note contabile se face prin selectarea unei note din lista dupa care se actioneaza butonul <Stergere>.


4.9. SETARI SCHEMELOR DE GENERARE A.L.O.P


In macheta de setare a schemelor de preluare a.l.o.p / c.f.p. se observa ca salvarea se poate face astfel:

<selectam documentul la care asociem setarea de schema de preluare;

completam campurile corespunzatoare;

actionam butonul <salvare>.


Stergerea se face prin selectarea documnetul si actionarea butonului <Sterg>.


5. LISTARI RAPOARTE

Acest modul are trei functii de baza:

Generarea raportului;

Previzualizarea / tiparire continutului acestuia;

Exportul intr-o declaratie electronica;


Vizual macheta se prezinta astfel:

Generare se realizeaza automat in momentul in care se executa un click pe o situatie din lista, iar previzualizarea se executa in momentul in care se actioneaza butonul <Previzualizare>.Dupa cum se vede se pot obtine raportele functie de doi parametrii de baza, data pina la care se doreste generare / previzualizarea si sursa pentru care se solicita raportul respectiv.


Principalele rapoarte pe care le putem realiza cu aceasta aplicatie sunt urmatoarele:Odata, notele contable operate aplicatia poate genera in mod automat urmatoarele rapoarte :

centralizatoare sah;

intocmire automata de note contabile;

-intocmire automata a n.c. de inchidere a contului de venituri si cheltuieli (121)

intocmire automata a n.c. de inchidere a conturilor de tva

intocmire automata a n.c. de descarcare gestiune la amanunt (calculul ndicelui mediu de adaos);

jurnal de cumparari, separat pentru marfuri, nevoile firmei (format a3 sau a4);

jurnal de vanzari (format a3 sau a4);

jurnale auxiliare

registru-jurnal general

fise de cont analitice si sintetice in lei si valuta, pe o luna, sau cumulat

cartea mare sah - balanta analitica in lei si in valuta (cu 4 sau 5 egalitati, format a3 sau a4 )

balanta sintetica in lei si in valuta (cu 4 sau 5 egalitati, format a3 sau a4 )

listare registru de casa, raport de gestiune - fise de cont analitice pe furnizor / client in lei si in valuta, pe o luna sau cumulat pe mai multe luni, ani

balanta analitica a furnizorilor / clientilor, cu componenta soldurilor pe facturi

situatia decontarilor pe facturi (totala sau la

cerere pentru un anumit furnizor / client)

situatia facturilor restante pe intervale de vechime

calculul penalitatilor de intirziere a decontarilor

situatia facturilor restante, dupa vechime

pentru bilant - situatia obligatiilor pe termene scadente (o.g.77 / 1999).

extras de cont la sfarsit de an, pe furnizori / clienti, in vederea confirmarii soldului

proces verbal de compensare pt. sume mai buc. 2 mici de 100.000.000 lei


B.3. ALTE SITUATII GENERATE AUTOMAT

FURNIZORI..

-balanta sintetica furnizori

-balanta analitica furnizori

-fise analitice furnizori»»»

-fise analitice furnizori anuale»»»


CLIENTI..

-balanta sintetica clienti

-balanta analitica clienti

-fise analitice clienti»»»

-fise analitice clienti anuale »»»


DEBITORI..

-balanta sintetica debitori

-balanta analitica debitori

-fise analitice debitori»»»

-fise analitice debitori anuale»»»


CREDITORI.

-balanta sintetica creditori

-balanta analitica creditori

-fise analitice creditori»»»

-fise analitice creditori anuale»»»


ANALIZA ECONOMICA, STATISTICA

-facturi furnizori achitate (perioada)»»»

-centralizator facturi clienti scadente la data

-situatia facturilor neachitate (perioada)»»»

-analiza financiar-contabila»»»


CONTABILITATE:BALANTE, REGISTRE, ALTE RAPOARTE CONTABILE

-balanta de verificare cu 4 egalitati

-balanta de verificare cu 5 egalitati(4 egalit.si solduri initiale)

-balanta de verificare rulaje cumulate

-balanta rulajelor

-balanta soldurilor

-cartea mare sah(fise conturi)»»»

-registru cartea mare»»»

-documente operate»»»

-fise operatii diverse lunare / luna curenta»»»

-fise operatii diverse anuale»»»

-note contabile / definite dupa numar»»»

-note contabile / generate cronologic»»»

-planul de conturi

-registru de cumparari

-registru de vanzari

-registru jurnal luna curenta

-registru jurnal cumulat pana la luna curenta

-reg. casa file (casa)[ 13]»»»

-reg. casa compact (casa)[ 13]

-solduri initiale / sume precedente


MIJLOACE FIXE

-balanta sintetica a mijl. fixe[detaliata pe gestiuni]»»»

-balanta sintetica a mijl. fixe amortizabile [detaliata pe gestiuni]»»»

-balanta sintetica a mijl. fixe neamortizabile [detaliata pe gestiuni]»»»

-balanta sintetica a mijl. fixe[detaliata categorii / surse finantare]»»»

-balanta amortizarii mijl. fixe[detaliata pe gestiuni]»»»

-balanta reevaluarii mijloacelor fixe [detaliata pe gestiuni]»»»

-bonuri miscare mijl fixe»»»

-catalog mijloace fixe

-fise mijloace fixe»»»

-fise nominale cu mijloacele fixe casate»»»

-lista cu mijl. fixe care nu se amort.[gestiuni]»»»

-lista cu mijl. fixe complet amort..[gestiuni]»»»

-lista cu mijl. fixe care se supun amort..[gestiuni]»»»

-lista cu mijloacele fixe intrate[pe gestiuni]»»»

-lista cu mijloacele fixe iesite[pe gestiuni]»»»

-lista cu mijl. fixe [intrate / iesite dup doc. etc]»»»

-lista de inventariere a mijloacelor fixe [pe gestiuni]»»»

-procese verbale de modificare mijl fixe»»»

-registru inventar mijloace fixe

-registru numere de inventar


OBIECTE DE INVENTAR

-balanta sintetica ob. de inventar [pe gestiuni]»»»

-balanta analitica ob. de inventar (anuala) [toate / stoc / folosinta]»»»

-balanta analitica ob. de inventar (lunara) [toate / stoc / folosinta]»»»

-centralizatoare ob. inventar [functie de operatie]»»»

-fisa cu obiecte de inventar[pe locuri de folosinta]

-fise de magazie obiecte de inventar»»»

-lista de inventariere obiecte de inventar [pe gestiuni]»»»

-lista cu obiecte de inventar intrate [pe gestiuni]»»»

-lista cu obiectele de inventar iesite [pe gestiuni]»»»

-lista cu obiectele de inventar[consumate / transferate / casate etc]»»»

-lista analitica cu obiectele de inventar[consumate / transferate / casate etc]»»»

-registru inventar obiecte de inventar


MATERIALE

-balanta sintetica a materialelor[pe gestiuni]»»»

-balanta sintetica a materialelor[pe categorii] »»»

-balanta analitica a materialelor (anuala) [pe categorii]»»»

-balanta analitica a materialelor (lunara) [pe categorii]»»»

-centralizatoare materiale [functie de operatie]»»»

-fise de magazie materiale»»»

-lista materialelor intrate [pe gestiuni]»»»

-lista materialelor iesite [pe gestiuni]»»»

-lista materiale intrate [pe categorii de conturi]»»»

-lista materiale iesite [pe categorii de conturi]»»»

-lista de inventariere materiale [pe gestiuni]»»»

-lista materiale[consumate / transferate / casate etc]»»»

-registru inventar materiale


ALIMENTE

-lista zilnica alimente»»»

-centralizator consumuri alimente


MARFURI / MEDICAMENTE

-balanta sintetica marfuri / medicamente[pe gestiuni]»»»

-balanta sintetica medicamente / marfuri[pe categorii]»»»

-balanta analitica a marfurilor / medicamentelor (anuala) [pe categorii]»»»

-balanta analitica a marfurilor / medicamentelor (lunara) [pe categorii]»»»

-centralizatoare marfuri / medicamente [functie de operatie]»»»

-fise de magazie marfuri / medicamente»»»

-lista marfuri / medicamente intrate [pe gestiuni]»»»

-lista marfuri / medicamente iesite [pe gestiuni]»»»

-lista marfuri intrate [pe categorii de conturi]»»»

-lista marfuri iesite [pe categorii de conturi]»»»

-lista de inventariere marfuri / medicamente [pe gestiuni]»»»

-lista marfuri / medicamente[consumate / transferate / casate / vandute etc]»»»

-registru inventar marfuri / medicamente


ALTE RAPOARTE EVIDENTA MATERIALA

-bonuri de consum materiale / marfa»»»

-bonuri de predare / trs materiale / marfuri»»»

-note de receptie var. amanunt»»»

-note de receptie standard»»»

-procese verbale de casare»»»

-rapoarte tehnologice»»»


BUGET, BILANT SI EXECUTIE

[2007]-Buget de venituri si cheltuieli[1020]

-[fb51] fise operatii bugetare »»»

-[ch51] centralizator cheltuieli si plati

-[fv51] fisa partida venituri»»»

-[ve51] centalizator venituri si incasari

-[vp51] centalizator incasari, plati, venituri si cheltuieli

-[dp51] detalieri disponibilul de plati»»»

-[bl51] buget, detalierii cheltuiala (curent) lei»»»

-[bm51] buget, detalierii cheltuiala (curent) mii lei»»»

-[il51] buget, detalierii cheltuiala (initial) lei»»»

-[im51] buget, detalierii cheltuiala (initial) mii lei»»»

-[dl51] buget, detalierii cheltuiala (initial-rectif) lei»»»

-[dm51] buget, detalierii cheltuiala (initial-rectif) mii lei»»»

-[ev51] contul de executie venituri

-[ec51] contul de executie cheltuieli

-[a751] detalieri cheltuiala -anexa 7»»»

-[cp51] centralizator plati pe conturi»»»

-[cc51] centralizator cheltuieli pe conturi»»»

-[dc51] deschideri de credite»»»


BILANT, CONT REZ. PATRIM., FLUX TREZ. ETC

-bilant 2007-cd01[2058]

-contul rezultat patrimonial 2007-cd02[2059]

-situatia fluxurilor trezorerie(cod 03) 2007-cd03[2060]

-situatia fluxurilor trezorerie(cod 04) 2007-cd04[2061]

-disponibil fd. dest. spec. 2007-a14b[2062]

-plati restante buget local 2007-an30[2063]

-situatia activelor si datoriilor 2007-a40b[2064]

-protectia persoanelor cu handicap 2007-an33[2066]


ALOCARE / LICHIDARE / ORDONANTARE / PLATI

-anexa 1 [Propunere cheltuiala ALOP]»»»

-anexa 2 [Angajare bugetara-ALOP]»»»

-anexa 3 [Ordonantare de plata-ALOP]»»»

-registru trimestrial (ALOP)


CONTROL FINANCIAR / PREVENTIV / FISE EXTRABILANTIERE

-registru CFP

FISE DE CONT EXTRABILANTIER

-fise de conturi extrabilantiere»»»

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }