QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Analiza impactului taxelor vamale practicate asupra economiei pe exemplul Biroului de Control si Vamuire la Frontiera DornestiAnaliza impactului taxelor vamale practicate asupra economiei pe exemplul Biroului de Control si Vamuire la Frontiera DornestiDirectia Generala a Vamilor, Directiile Regionale Vamale, Birourile Vamale si Punctele Vamale sunt organele vamale ce raspund de aplicarea stricta a normelor privind regimul vamal, de luarea masurilor corespunzatoare pentru desfasurarea vamuirii la import si la export, de prevenirea si sanctionarea abaterilor de la normele vamale.

Directia Generala a Vamilor infaptuieste politica vamala a Guvernului, in concordanta cu cadrul legislativ existent, si se bazeaza pe o relatie ierarhica in forma piramidala.

Biroul de Control si Vamuire la Frontiera Dornesti este o structura operativa teritoriala subordonata Directiei Generale a Vamilor si Directiei Regionale Vamale Iasi, fara personalitate juridica, ce functioneaza in baza prevederilor Codului Vamal.In cadrul Directiei Regionale Iasi functioneaza 13 birouri vamale, din care sapte sunt de frontiera (Falciu-Vaslui, Sculeni-Iasi, Iasi-punct vamal Cristesti si Nicolina, Albita-Vaslui, Stanca-Botosani, Dornesti-Suceava, Siret-Suceava), iar sase sunt birouri vamale de interior (Vaslui-punct vamal Barlad, Iasi-punct vamal Socola, punct vamal "Oficiul 13", Pascani, Piatra-Neamt-punct vamal Roman, Bacau-punct vamal Onesti, Suceava-punct vamal Campulung Moldovenesc).

Biroul de Control si Vamuire la Frontiera Dornesti are in subordinea sa trei puncte vamale, si anume:

Punct Vamal feroviar Vicsani;

Punct Vamal de frontiera Vicov;

Punct Vamal de frontiera Ulma.

Punctul Vamal feroviar Vicsani este cu taxare, adica aici se incaseaza taxe vamale pentru marfurile introduse in tara, pe cand Punctele Vamale de frontiera Vicov si Ulma sunt fara taxare.

Atributiile principale ale Biroului de Control si Vamuire la Frontiera Dornesti sunt urmatoarele:

o  controlul mijloacelor de transport care trec frontiera de stat;

o  vamuirea marfurilor, aplicarea Tarifului vamal de import si a altor norme legale privind trecerea peste frontiera a marfurilor si a bunurilor;

o  controlul si vamuirea marfurilor ce intra pe teritoriul tarii cu mijloace de transport feroviar;

o  supravegherea vamala a bunurilor care se afla sub incidenta legislatiei vamale, in zona teritoriala a biroului vamal;

o  controlul marfurilor tranzitate, precum si al celor care fac obiectul unor operatiuni temporare;

o  stabilirea cuantumului taxelor vamale si a altor drepturi pentru bunurile apartinand persoanelor fizice, incasarea si varsarea acestora la bugetul de stat;

o  prevenirea, constatarea si sanctionarea abaterilor de la reglementarile legale ce acorda competente autoritatilor vamale.

Pentru buna fluenta si neaglomerarea birourilor vamale, marfurile de import sunt tranzitate pentru vamuire definitiva birourilor vamale de interior. Marfurile destinate exportului se vamuiesc la interior, ele fiind in tranzit pana la biroul vamal de frontiera.

In perioada 2000-2002, Biroul de Control si Vamuire la Frontiera Dornesti a incasat taxe vamale de la persoane fizice si juridice, cuantumul valoric al acestora fiind prezentat in urmatorul tabel:


Tabel nr. 7 Situatia incasarilor de taxe vamale la Biroul de control si Vamuire la Frontiera Dornesti, in perioada 2000-2002

- lei-

Anul

Indicatori
Persoane fizice

375.340.000

450.000.000

475.000.000

Persoane juridice

8.496.660.000

12.270.000.000

18.245.000.000

TOTAL

8.872.000.000

12.720.000.000

18.720.000.000Din tabelul anterior se observa ca in decurs de doi ani taxele vamale incasate s-au dublat, acest lucru putand fi explicat prin cresterea volumului de marfa ce a facut obiectul importului, in timp ce taxele vamale percepute la importul din Ucraina au ramas aproximativ constante. Incasarile de la persoanele fizice au o pondere destul de redusa in total (in jur de 4-5%) deoarece Punctul Vamal Vicsani, singurul care incaseaza taxe vamale, este destinat transportului feroviar, marfurile ce intra pe aceasta cale in Romania apartinand predominant persoanelor juridice.

Taxele vamale incasate de la persoanele fizice, respectiv de la persoanele juridice, in decursul anului 2002 se prezinta astfel:
Tabel nr.8 Evolutia lunara a taxelor vamale incasate la Biroul de Control si Vamuire la Frontiera Dornesti in cursul anului 2004

-lei-

Nr. crt.

Luna

Taxe vamale - persoane fizice

Taxe vamale - persoane juridice


Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
TOTAL


18.245.000.000Graficul nr.3 Evolutia taxelor vamale incasate in cursul anului 2004


Se observa ca in aprilie si in septembrie nivelul taxelor vamale a fost cel mai ridicat ca urmare a circulatiei intense a marfurilor in aceste luni. Pe ansamblu insa, taxele vamale au fluctuat pe intreg parcursul anului, cele mai mici valori inregistrandu-se in lunile mai si decembrie.

Determinarea obligatiilor vamale pentru importatori are o serie de particularitati, acestea fiind ilustrate in exemplul urmator.

In anul 2001, S.C. MELFOR S.A. din comuna Brodina, judetul Suceava, avand ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului, a importat doua autoturisme si un tractor forestier din Germania.

Conform Legii nr.133/1999 intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale care se importa in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie. Scutirea de la plata taxelor vamale se aplica doar bunurilor care se regasesc in capitolele 84, 85 si 87 din Tariful vamal de import, cu exceptia autoturismelor pentru al caror import se platesc taxe vamale. Pana la 01.01.2002, bunurile scutite de la plata taxelor vamale au fost scutite implicit si de la plata taxei pe valoarea adaugata.

Trebuie de precizat ca aceasta societate se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, deci a beneficiat de scutire la plata taxelor vamale si a TVA-ului pentru tractorul importat deoarece acesta se gaseste in Tariful Vamal la capitolul 87.

Factura externa cuprinde urmatoarele date:

valoare marfa 23510 DEM

valoare transport 875 DEM

asigurarea marfurilor pe parcurs extern 1850 DEM

TOTAL FACTURA 26235 DEM

Valoarea in vama se determina conform urmatorului tabel:


Tabel nr.9 Determinarea valorii in vama


Denumirea marfii

Valoarea marfii

(marci germane DEM)

Transport (DEM)

Asigurare (DEM)

Valoare factura

(marci germane DEM)

Autoturism

5870


480

6595

Autoturism

6110


575

6965

Tractor forestier795


TOTAL


Valoarea facturii in marci germane (VfDEM) se obtine astfel:

VfDEM = VmDEM + Ct + Ca, unde:

VmDEM - valoarea marfii in marci germane; Ct - cheltuieli de transport; Ca - cheltuieli asigurare

Deoarece marfa a fost adusa in tara la date diferite, valoarea facturii in lei se determina astfel:
Tabel nr.10 Determinarea valorii facturii in lei


Denumirea marfii

Data importului

Curs BNR

DEM/ROL

Valoare factura

DEM

Valoare factura

ROL

Autoturism

Autoturism

Tractor forestier

TOTAL


Valoarea facturii in lei se determina dupa urmatoarea formula:

VfROL = VfDEM CVBNR , unde:

VfROL - valoarea facturii in lei; VfDEM - valoarea facturii in marci germane, CVBNR - curs valutar BNR

Pentru determinarea obligatiilor de plata in vama, si anume taxe vamale, comision vamal, TVA in vama, au fost necesare o serie de calcule, prezentate in tabelul urmator:


Tabel nr.11 Determinarea obligatiilor de plata in vama


Denumirea

marfii

Data import

Valoare factura

(ROL)

Cota taxa vamala


Taxa

vamala

(ROL)

Comision

vamal

(ROL)

Valoarea in vama

(ROL)

TVA in vama

(ROL)

Autoturism
Autoturism
Tractor forestier
TOTAL

Costul marfii importate (Cmi) se obtine ca suma a valorii facturii in lei (VfROL), taxelor vamale (Tv) si comisionului vamal (Cv

Cmi = VfROL + Tv + Cv

Cmi = 352308085 lei + 35562967 lei + 1939356 lei = 389810408 lei

Pentru eliberarea marfurilor, conform Declaratiei Vamale de Import, societatea a avut obligatia de a vira cu ordin de plata contravaloarea taxelor vamale, a comisionului vamal si a taxei pe valoarea adaugata.

Se observa in tabelul anterior ca pentru cele doua autoturisme au fost percepute taxe vamale diferite, pentru primul autoturism cota fiind de 6%, in timp ce pentru al doilea ea s-a ridicat la 30%. In anul 2001 taxa vamala incasata la importurile de autoturisme realizate de persoane fizice si juridice a fost de 30%, iar in cazul importurilor din Comunitatea Europeana si tarile membre CEFTA de 6%.

Ratiunea taxarii diferite a celor doua autoturisme este urmatoarea: in perioada 15 noiembrie-31 decembrie Directia Generala a Vamilor a perceput taxe vamale de 30% pentru toate automobilele importate chiar daca cele din UE si CEFTA trebuiau sa beneficieze de o reducere pana la nivelul de 6%. Pretextul invocat pentru majorarea taxelor vamale a fost fraudele, diferenta de taxa incasata in plus de la importatorii de automobile produse in UE urmand sa fie returnata dupa verificarea certificatelor de origine (EUR 1).


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }