QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Amortizarea contabila. Notiuni generaleAmortizarea contabila. Notiuni generaleAmortizarea contabila, specifica mai ales contabilitatii armonizate, are la baza retionamentul profesional si politica economica a firmei. Amortizarea contabila este determinata in urma unor estimari si ea trebuie sa reflecte ritmul in care sunt consumate avantajele economice viitoare ca urmare a utilizarii activului. Amortizarea contabila are la baza durata de utilitate, nu durata economica folosita de amortizarea fiscala. Durata de utilitate este evaluata in functie de productia fizica asteptata sau de capacitatea activului respectiv, corelate si cu uzura fizica si morala. Durata de utilitate se poate determina: fie ca perioada in cursul careia intreprinderea se asteapta sa utilizeze un activ, fie in functie de numatul de unitati de productie pe care intreprinderea se asteapta sa le obtina.  

Politica de gestiune a activelor unei persoane juridice poate sa conduca la iesirea unor active la sfarsitul unei perioade precise sau dupa consumarea unui anumit volum de avantaje economice procurate de acest activ. Durata de utilitate a unui activ poate fi mai mica decat viata sa economica. In aceste conditii estimarea corecta a valorii reziduale este o problema esentiala. Durata de utilizare trebuie analizata periodic si ea poate suferi modificari, in functie de situatia concreta si specificul ctivitatii.Prin Ordinul nr. 1752 din 17/11/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene se precizeaza ca amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale. Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.

Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre entitatea care le are in proprietate. Se supun, de asemenea, amortizarii investitiile efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie, pe durata contractului de inchiriere.

La expirarea contractului de inchiriere, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii. In functie de clauzele cuprinse in contractul de inchiriere, transferul poate reprezenta o vanzare de active sau o alta modalitate de cedare. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se efectueaza conform prezentelor reglementari.

Amortizarea aferenta imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate ca o cheltuiala. Terenurile nu se amortizeaza. Investitiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, baltilor, iazurilor, terenurilor si pentru alte lucrari similare se recupereaza pe calea amortizarii, prin includerea in cheltuielile de exploatare intr-o perioada hotarata de consiliul de administratie sau responsabilul cu gestiunea patrimoniului.

Pentru evidenta in contabilitate se utilizeaza urmatoarele conturi:


Contul 280 Amortizari privind imobilizarile necorporale

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta amortizarii imobilizarilor necorporale.

Contul 280 'Amortizari privind imobilizarile necorporale' este un cont de pasiv.

In creditul contului 280 'Amortizari privind imobilizarile necorporale' se inregistreaza:
- valoarea amortizarii imobilizarilor necorporale (681).
In debitul contului 280 'Amortizari privind imobilizarile necorporale' se inregistreaza:
- amortizarea aferenta imobilizarilor necorporale vandute sau scoase din evidenta (201, 203, 205, 207, 208).
Soldul contului reprezinta amortizarea imobilizarilor necorporale.


Contul 281 Amortizari privind imobilizarile corporale

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta amortizarii imobilizarilor corporale.
Contul 281 'Amortizari privind imobilizarile corporale' este un cont de pasiv.
In creditul contului 281 'Amortizari privind imobilizarile corporale' se inregistreaza
- cheltuielile aferente amortizarii imobilizarilor corporale (681);
- valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului (212, 213, 214);
- valoarea amortizarii imobilizarilor utilizate in operatii de participatie, transferata conform contractelor (458).
In debitul contului 281 'Amortizari privind imobilizarile corporale' se inregistreaza
- valoarea amortizarii imobilizarilor corporale vandute sau scoase din evidenta (211, 212, 213, 214).
Soldul contului reprezinta amortizarea imobilizarilor corporale.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }