QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contractul de report

Contractul de report


Definitie

Contractul de report consta in cumpararea pe bani gata a unor titluri de credit, care circula in comert, si in revanzarea simultana cu termen si pe un pret determinat catre aceeasi persoana a unor titluri de aceeasi specie” (articolul 74 Cod comercial).
Contractul de report este un act juridic complex care cuprinde o dubla vanzare:

q o vanzare ce se executa imediat;

q o a doua vanzare cu termen si la pret determinat.

In conceptia Codului comercial, contractul de report este o fapta de comert conexa (accesorie), dobandind comercialitate datorita obiectului, anume titlurile de credit.

In temeiul acestui contract, persoana detinatoare de titluri, denumita reportat, da in report titlurile unei alte persoane, denumita reportator, in schimbul unei sume platibila imediat. La un anumit termen reportatorul revinde reportatului titluri de credit de aceeasi specie (nu aceleasi titluri pe care le‑a dobandit), primind un pret determinat. Reportatorul primeste de la reportat o remuneratie, denumita pret de report sau premiu. Diferenta dintre suma data si cea incasata de reportator poarta denumirea de report.

Conditiile contractului

Pentru incheierea unui contract de report trebuie indeplinite urma­toarele conditii:

sa existe un acord de vointa intre reportat si reportator;

acordul de vointa privind vanzarea sa fie simultan;

vanzarea sa aiba ca obiect titluri de credit care circula in comert.

In doctrina dreptului comercial se discuta daca in contractul de report exista un singur pret sau doua preturi. Din dispozitiile articolului 74 Cod comercial rezulta ca exista doua preturi. Pretul initial, platit de reportator reportatului si pretul platit la scadenta de reportat reportatorului. Majoritatea autorilor considera ca exista un singur pret, acela convenit de parti si platibil la scadenta.

Efectele contractului de report

Aceste efecte privesc transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de credit si fructele civile ale acestora.Contractul de report este un contract translativ de proprietate; dreptul asupra obiectului contractului de report se transfera de la vanzator la cumparator. In esenta, in privinta transferului sunt aplicate dispozitiile dreptului comun.

In cursul duratei contractului, titlurile de credit pot produce anumite fructe civile (dividende, dobanzi etc.). Aceste fructe se cuvin reportatorului care culege fructele. Partile pot stabili ca fructele produse de titlurile de credit sa revina reportatului (art. 74 Cod comercial).

Incetarea contractului de report

Contractul inceteaza, ca urmare a producerii efectelor sale, la termenul stabilit de parti.

Potrivit legii, la implinirea termenului partile pot prelungi contractul, cu obligatia de a pastra conditiile initiale.

In cazul reinnoirii contractului intre parti se lichideaza diferentele si raman la reportator titlurile in vederea unei noi lichidari la o noua scadenta.

Contractul de report poate fi:

prorogat (prorogarea este actiunea juridica prin care se amana scadenta revanzarii la unul sau mai multe termene; pretul de revanzare ramane neschimbat);

reinnoit (reinnoirea intervine la expirarea reportului si are ca obiect titluri care difera prin continut sau specie, presupunand o predare efectiva a titlurilor; este o novatiune prin schimbarea obiectului contractului);

supus deportului (deportul este operatiunea inversa reportului si intervine pentru satisfacerea nevoilor de titluri de credit ale unei persoane pentru un timp; de exemplu, satisfacerea nevoilor unei persoane de a realiza un anumit stoc de actiuni in vederea exercitarii dreptului de optiune la o noua emisiune sau pentru a obtine majoritatea de voturi in adunarea generala a actionarilor).Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }