QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Apararea in cazul achizitiilor ostile

APARAREA IN CAZUL ACHIZITIILOR OSTILE


consta intr-o serie de tehnici si modalitati prin care conducerea companiilor tinta poate evita atacurile sau dejuca planurile invadatorilor.


un intreg arsenal de tehnici, strategii si tactici pe care conducerea trebuie sa le aiba in vedere si care, in mare masura coincid cu urmarirea obiectivelor generale ale oricarei societati cu caracter public.

*     luarea in calcul a catorva aspecte


impactul prezent si viitor al masurilor de aparare asupra valorii titlurilor emise de companie.


abilitatea companiei de a gasi parteneri (cavaleri albi) cu care sa poata negocia tranzactii amiabile in cazul in care firma este atacata.


masurile defensive sa aiba o intensitate care sa fie in concordanta cu amenintarea facuta de raideri.


*     motive in baza carora managerii pot refuza o oferta de preluare


Pretul nu reflecta valoarea reala a firmei;


Oferta estre facuta intr-un moment nepotrivit, deoarece se asteapta o imbunatatire in viitor a factorilor care influenteaza cursul actiunilor;


Achizitia contravine diferitelor reglementari, de natura reglementarilor antitrust sau de alta natura;


Preluarea va avea efect negativ asupra personalului, a mediului economic sau a altor parti sociale;


Exista convingerea ca  preluarea nu se produce in scopul combinarii firmelor, ci in scop financiar;


Oferta nu  respecta principiul egalitatii de tratament al actionarilor.


I. Masuri preventive de aparare


efect descurajarea eventualelor oferte de cumparare nesolicitate.


1. Masuri generale


societatile in comandita pe actiuni


plan de actiune in caz de OPC


- manuale cunoscute sub numele de “black books


- intarirea controlului asupra capitalului social in maniera unei mai bune administrari, prin crearea unei mase sigure de actionari.


a) autocontrolul, care vizeaza detinerea de catre firma a propriilor actiuni, direct sau de cele mai multe ori, indirect, prin intermediul unor filiale.


b) Constituirea de “nuclee dure“ (engl. allied shareholdings, fr. noyaux durs) prin care o masa de blocaj de actiuni este incredintata unor actionari de incredere (cu participari de 2-5%), care se angajeaza sa nu vanda titlurile pentru o anumita perioada de timp, si/sau, in caz contrar, sa le ofere numai anumitor persoane (fizice sau juridice), agreate de conducerea firmei.


c) “cascade de holdinguri necotate”, formate si gestionate de grupul de actionari principali, reprezentati in Consiliul de Administratie.


d) Disocierea dreptului de vot de alte prerogative atasate actiunilor


e) tehnica “cecului in alb” (fr. cheque en blanc), ce consta in plasarea de actiuni preferentiale unor persoane de incredere, actiuni al carui drept de vot – dublu, triplu, multiplu – este stabilit ulterior.


f) Rezerva de capital autorizat neemis.

2. Masuri pentru mentinerea unui curs cat mai ridicat pe piata


- concentrarea eforturilor conducerii in directia eliminarii motivelor care ar determina initierea unui astfel de actiuni.


*     Cultivarii unei bune imagini de piata – ce presupune promovarea unor relatii cordiale cu actionarii, piata si cu presa.


*     Reactualizarea si largirea gamei informatiilor*     Anunturile publice


v    Evitarea realizarii numai a anunturilor obligatorii


v    Estimarile pietei


v    Intarzierea anuntului


*     Realizarea unor profituri si dividende constante.  


3. Masuri pentru identificarea actionarilor


*     Actualizarea registrelor actionarilor


*     Identificarea interpusilor (engl: nominee)


*     Obligativitatea notificarii identitatii in momentul depasirii unui anumit procent din capitalul firmei. Acest nivel variaza, fiind de 3% din capital in Marea Britanie sau 5 % in Franta si SUA.


*     Tehnica “alarmei radar” (engl. radar alarm) presupune urmarirea atenta de catre conducere a tendintelor de cumparare a actiunilor companiei sale la bursa, pentru a depista din vreme orice intentie de preluare. II. Strategiile 'gri'


- se afla la interferenta intre strategiile pur preventive si cele pur defensive.1. Tehnica 'pilula otravita' (engl. poisson pi1l)


flip over, firma acorda dreptul vechilor actionari sa cumpere in viitor actiuni preferentiale sau obligatiuni convertibile in actiuni ale firmei. De obicei, aceste drepturi se pot exercita numai dupa ce o terta parte a obtinut un anumit procentaj din actualul numar de actiuni.


1983, Martin Lipton - 'Shareholder Rights Plan'


Martin Siegel


flip in - se permitea actionarilor firmei tinta sa cumpere si titluri ale raiderului, nu numai titluri emise de propria firma, facandu-se astfel mai dificila preluarea.


mare varietate de asemenea clauze, functie de efectul scontat si de “constitutia pacientului'. 


o      emite noi actiuni care promit dividend special in cazul unei preluari ostile, ceea ce va ridica pretul actiunior si implicit costul achizitiei


o      poison put”, care consta in angajamentul firmei-tinta de a-si rascumpara unele actiuni la un anumit pret (majorat cu o prima)


2. Alte obstacole de natura contractuala

a) Clauzele 'otravite' in contractele de imprumut - obligatiunile convertibile si cele ordinare pot contine o clauza ca pot deveni imediat convertibile sau rascumparabile in actiuni la valoarea nominala, in momentul schimbarii controlului companiei emitente.


b) Clauzele 'otravite' din contractele de licenta sau de agentie prevad rezilierea contractelor respective in caz de schimbare a controlului intreprinderilor. 


c) Clauza anti-greenmail

3. Obstacole procedurale

- pot rezulta prin schimbarea diferitelor clauze din statutul si contractul de societate, la initiativa managerilor, uneori chiar fara anuntarea actionarilor.


a)     Schimbarea sediului si a locului de inscriere a societatii


b)         Parasuta de aur” (engl. golden parashute), - o clauza care se stipuleaza ca managerii vor incasa o anumita suma de bani in caz de concediere,

“parasuta de argint” (silver parashutes) destinata managementului mediu si 'parasuta de cositor' (tin parachutes) destinata salariatilor.

pentru acestea, platile cuvenite sunt proportionale.

parasutele pot fi insotite si de unele  mecanisme de declansare

o      mecanismul simplu presupunea eliberarea fondurilor la schimbul controlului

o      mecanismele multiple (duble, triple) presupunea eliberarea a o parte din fonduri la schimbul de control iar celelalte parti la concedierea personalului firmei.


c) Clauza Consiliul de Administratie esalonat engl. staggered board of directors, provision staggered directorship) prevede ca doar un numar redus de administratori poate fi reinnoit anual. Aceste prevederi consimtesc existenta a trei grupuri de directori, fiecare dintre acestea fiind ales odata la 3 ani.


d)         Clauza super-majoritatii (engl. super-majority provision; fr. la régle de la supermajorité'). O firma poate adopta un amendament prin care sa stipuleze ca, pentru realizarea unei achizitii sau fuziuni sa fie nevoie de votul unui numar de actionari mai mare (60-80%) decat majoritatea simpla.


e)         Clauza pretului corect (engl. fair price provision)4. Pactele cu actionarii
- nu i se da raiderului posibilitatea sa cumpere actiunile firmei tinta in mod progresiv si mai ales, in cazul unei proxy fight, atacantul se va gasi in fata unei structuri solide de aparare.


a) “Scutierii albi” (engl. white squires) sunt actionarii altor firme, institutii financiare sau de asigurari (actionariat “aliat”), carora li s-a plasat un pachet de actiuni, pentru a sprijini echipa de conducere existenta.


b) Pactele de votare engl. voting pacts) sunt acorduri incheiate fie intre membrii aceleasi familii, fie intre actionarii cu interese commune, prin care se acorda unuia dintre acestia dreptul de a vota pentru toti.


c) Participarile incrucisate (engl. cross-shareholdings) se realizeaza atunci cand doua sau mai multe firme detin pachete substantiate de actiuni, una in cealalta.III. Masuri defensive


1. Tehnica “obezului” (engl. fatman defense, fr. tactique de obèse), care consta in achizitia de active in scopul cresterii externe.

scopuri imediate:

Ajungerea la o dimensiune care sa fie in conflict cu legislatia antitrust


crearea unui conflict cu anumite norme in vigoare


utilizarea activelor financiare atractive pentru raider


Forme

cresterea capitalului social in momentul lansarii ofertei.


Fuziunea dintre firma si principalele sale filiale


cresterea indatorarii firmei

2. Interventia unei firme terte “cavaler alb” (engl. white knight; fr. chevalier blanc),

v    varianta a acestei tactici este cea prin care managementul firmei tinta emite actiuni in favoarea acestui cavaler alb (engl. lock-up agreement).


v    asa numitele acorduri irevocabile (engl. standstill agrements), prin care impun anumite limite investitorului prieten, limite prin care acesta asigura compania ca actiunile pe care le va dobandi nu vor sta la baza unei preluari ostile.

3. Vanzarea “bijuteriilor coroanei” (engl. crown jewel sale; fr. vente des joyeaux de la couronne)


vanzarea lor directa


printr-un spin-off ce presupune ca o firma tinta poate opta pentru transferarea proprietatii asupra unui activ dorit de predator, intr-o alta firma. Astfel, actionarii detin actiuni la doua firme diferite, iar daca un ofertant va dori sa preia firma impreuna cu activul respectiv, va trebui sa cumpere ambele pachete de actiuni.


4. Tehnica “pamantului parjolit”

(engl. scorched-earth policy; fr. terre brullage) consta in a lichida rapid activele valoroase ale societatii pentru a reduce interesul invadatorului.

5. Metoda convingerii sau tehnica greenmail

- o metoda costisitoare ce presupune rascumpararea actiunilor detinute de tinta, adesea cu o prima substantiala, de la un raider, care detine o participatie semnificativa in capitalul unei firme, si ameninta sa lanseze o oferta publica.

6. Actionarea in justitie

are in general doua obiective:

o      gasirea unui impediment legal in calea realizarii achizitiei (asa-numitul “showstopper”)

o      castigarea de timp, amanarea operatiunii in speranta ca pretul va creste peste suma pe care ofertantul este dispus sa o plateasca.


*     temeiuri legale:

- Regulile de informare

- Conflicte de interese;

- Reglementarile referitoare la marja tranzactiei-7. Rascumpararea propriilor actiuni sau auto-ofertele (engl. self-tender

- reglementari care impiedica masurile discriminatorii, posesorii aceluiasi tip de titluri trebuind a fi tratati in mod egal, in sensul ca o oferta de cumparare trebuie sa fie adresata tuturor actionarilor inclusiv raiderilor.


Cumpararea proprilor actiuni cu exceptia celor detinute de raider

9. Fuziunile defensive


10. Razboiul comunicational centrat pe imaginea firmei tinta

(a)       Prezentarea profiturilor si a dividendelor viitoare


(b)       Reevaluarea activelor


(c)       Previziunile de dezvoltare pozitiva a activitatii firmei
11. Razboiul comunicational centrat pe imaginea raiderului

(a)       Valoarea ofertei lansate de invadator.


(b) Argumente privitoare la momentul ofertei si ratiunile comerciale


(c)         Atacul personal. 

'inamicul strain'          

incercare de mituire

acuzatii de rasism


12. Apelul la publicitate si la factori emotionali

Strategia dentistului evreu


13. Apararea Pac Man


14. Lichidarea totala

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }