QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza tehnica a pietei de capital

ANALIZA TEHNICA A PIETEI DE CAPITALAnaliza tehnica este procesul de studiere a istoriei cursului valorilor mobiliare, intr-un efort de a determina cursuri probabile viitoare [SS 90]. Specialistii, in analiza tehnica, pornesc de la premisa ca fortele cererii si ofertei sunt reflectate de preturile si volumele titlurilor tranzactionate. Prin examinarea aceste structuri, ei pot realiza previziuni cu privire la sensul si valoarea evolutiilor viitoare a cursurilor valorilor mobiliare.

In sensul cel mai restrans al analizei tehnice, se considera ca fluctuatiile pretului reflecta forte si influente atat rationale cat si emotionale. Miscarile pretului, oricare ar fi factorii care le determina, odata aparute, vor persista inca o perioada de timp, putand fi astfel detectate. CC ]

Activitatea tehnicianului se orienteaza in doua directii: sa identifice tendinta si sa determine sfarsitul trend-ului, momentul cand preturile incep sa evolueze in directia opusa acestuia. [CC2,99]

Prin utilizarea indicatorilor de presiune specialistii in analiza tehnica obtin informatii referitoare la evolutia intregii piete prin urmatoarele trei tipuri de semnale :

indicatori care arata ce fel de investitori cumpara si vand actiuni;


indicatori care evalueaza activitatea pe piata;


indicatori care releva psihologia indivizilor.


Analiza fundamentala permite specialistului sa determine randamentul pentru o anumita perioada si riscul obtinerii beneficiului respectiv, insa numai aceste evaluari nu sunt suficiente pentru a indica daca e bine sa se cumpere sau sa se vanda un titlu. Analiza tehnica este importanta in indicarea momentului lansarii ordinului de vanzare sau cumparare - ordin fundamentat, de altfel, pe previziunile referitoare la risc si rentabilitate.


ANALIZA COMPORTAMENTULUI INVESTITORILOR


Se considera ca exista cumparatori, care sunt mai inteligenti , mai informati, mai rapizi in decizii decat altii, achizitiile si vanzarile de titluri vor fi coordonate cu actiunile acestor investitori, in masura in care pot fi identificati. Daca acestia nu cumpara si prefera sa-si sporeasca pozitia de lichiditate, se va adopta o tactica similara, lucru, ce presupune, insa identificarea corecta a investitorilor inteligenti , precum si determinarea exacta a informatiilor care dezvaluie actiunile lor. S-au dezvoltat o serie de teorii care studiazacomportamentul unor astfel de investitori, care actioneaza pe piata. Dintre aceste teorii vor fi prezentate in continuare teoria „odd-lot”-urilor, care studiaza actiunile micilor investitori, teoria investitorilor institutionali cei care gestioneaza volume mari de bani, si teoria insiderilor, comportamentul acelor investitori care fac parte din organizatia a caror titluri le tranzactioneaza. CC


1.1. Teoria „odd-lot”


Micul investitor nu cumpara de obicei mai mult de 1 0 de actiuni ale unei companii. Aceste pachete de pana la 100 de actiuni si-au gasit in literatura de specialitate, denumirea de 'odd-lot', spre deosebire de pachetele mari de actiuni numite 'round-lot'.

Cei care vand si cumpara 'odd-lot' incearca sa actioneze in modul cel mai bun pe piata in cea mai mare parte a timpului, adica sa cumpere cand piata este in scadere, respectiv sa vanda cand aceasta creste. Este de fapt ilustrarea unei reguli de aur a oricarui investitor: 'cumpara ieftin si vinde scump'. Cu toate acestea tehnicienii inclina sa creada ca micul investitor tinde sa actioneze gresit in momentele critice, de schimbare structurala a pietei. Daca se presupune ca investitorul obisnuit, 'nesofisticat', de regula, se inseala, atunci va fi avantajos sa se urmeze o strategie total opusa cu a sa. [CC2, ], [BGM,97]

Pentru a descoperi cum actioneaza micul investitor, sunt adunate statistici cu privire la tranzactiile odd-lot. Volumul acestora este cuantificat si raportat zilnic. Statisticile au in vedere numarul actiunilor cumparate, al celor vandute si al vanzarilor

'scurte'. Se calculeaza o rata odd-lot ca raport intre vanzarile si cumpararile de 'odd-lot'.


Rata odd lot =


Vanzari odd lot

Achizitii odd lot


Evolutia acestui indice este urmarita, de obicei, in paralel cu cea a unuia din indicii pietei. O crestere a acestui indice sugereaza ca pe piata se cumpara mai mult decat se vinde, in timp ce o scadere arata ca se vinde relativ mai mult.

De-a lungul unui ciclu al pietei asa zisii 'odd-loter'-eri vor vinde cand piata este in crestere si vor cumpara cand ea scade. In timp ce piata creste, indicele 'odd-lot' scade. In orice caz, in apropierea sau in momentul de varf al pietei, indicele incepe sa creasca pe masura ce 'odd-lot'-erii vand proportional mai putin. Volumul cumpararilor 'odd-lot' creste notabil chiar inainte de intrarea pietei in declin. In mod similar, de a lungul declinului, indicele creste. In momentul premergator cresterii pietei, volumul vanzarilor de odd-lot creste foarte mult si indicele incepe sa scada. [MC,HG, 0]Statisticile au demonstrat, fapt mentionat in deschiderea acestui subcapitol, ca micii investitori au tendinta de a intra in panica in momentele de turbulenta ale pietei, in acest caz actiunile lor nu mai prezinta importanta pentru a se putea prognoza evolutia viitoare a pietei.


1. Lichiditatile institutionale


O alta modalitate de orientare a actiunilor investitionale este in functie de directia in care actioneaza investitorii inteligenti. Pentru aceasta este necesar sa se identifice acesti investitori si sa se gaseasca indicatorii obiectivi ai activitatii lor de tranzactionare. Astfel de investitorii pot fi considerati persoanele care gestioneaza portofoliile fondurilor de pensii, a fondurilor mutuale, a societatilor de investitii, etc. [ND CB,97 Ei sunt investitorii profesionisti, meseria” lor este aceea de a creste valoarea disponibilitatilor date spre gestionare.


Fondurile mutuale, de exemplu, raporteaza lichiditatile in fiecare luna, indicatorii de structura a portofoliului lor se modifica la fiecare raportare. Actionandu-se dupa acest model, evolutia pietei se poate interpreta in corelatie cu structura portofoliului fondurilor mutuale; in momentul in care lichiditatile detin o pondere mare inseamna ca ei estimeaza ca piata este in scadere, dimpotriva atunci cand lichiditatile detinute sunt mici acest lucru semnifica faptul ca piata este in crestere.


Ca si in cazul comportamentelor micilor investitori si comportamentul investitorilor institutionali este un comportament subiectiv. Acesta se bazeaza pe analize si previziuni proprii, insa se considera ca ei detin mai multe informatii, au o imagine de ansamblu mai buna asupra pietei, cunostinte, abilitati si experienta in gestionare a banilor si a titlurilor mobiliare, decat alti investitori, din acest motiv investitorii institutionali sunt considerati ca fiind „investitorii inteligenti” de pe piata.


1.3. Insiderii


Managerii portofoliilor pot fi “inteligenti“, dar in mod sigur cel mai inteligent investitor dintre toti ar trebui sa fie un insider”, cineva care lucreaza in compania respectiva, cineva care afla de la sursa ce planuieste compania sa faca in viitor. Se poate tranzactiona dupa modelul insiderilor: daca ei cumpara, se va cumpara si se va vinde dacaei vand. O carenta a sistemului este faptul ca informatia referitoare la activitatea acestui tip de investitor poate avea vechime de cateva luni in momentul dezvaluirii ei.


O alta situatie poate fi aceea in care insiderii cumpara si vand in acelasi timp, in acest caz vor fi analizate comportamentele care influenteaza semnificativ piata si care se bazeaza pe informatii certe ale viitorului companiei.


Indicatorii care surprind comportamentele anumitor categorii de investitori sunt de natura calitativa, si relativ greu de determinat, de aceea ei se coreleaza si cu alte grupe de indicatori cum ar fi cei care monitorizeaza activitatea pietei.


INDICATORI CARE EVALUEAZA ACTIVITATEA PE PIATA DE CAPITAL


Odata cu incercarea de a identifica grupurile de vanzatori si cumparatori, multi tehnicieni arata ca este importanta masurarea presiunilor de cumparare si vanzare pentru intreg ansamblu al pietei. In acest scop sunt folosite mai multe metode: teoria Dow, volumul de echilibru si pretul tranzactiei (OBV,PVT), indicele crestere / descrestere (AD- R), indicele de amplitudine (NH/NL), inchiderea ponderata (Weighted Close), metoda mediilor mobile (MACD - Mobile average convergence/ divergence) sau oscilatorul stocastic. [OF RP,99 , [CC2,99], [EI,VD,01]

In continuare se vor prezenta pe scurt doar cateva dintre aceste metode si anume: teoria Dow, metoda mediilor mobile (MACD - Mobile average convergence/ divergence) si oscilatorul stocastic.


1. Teoria Dow


Unul din instrumentele utilizate de analistii tehnici pentru a masura cererea si oferta si pentru a previziona pretul actiunilor este teoria lui Dow. Aceasta teorie, fundamentata de Charles Dow la inceputul secolului, este probabil cea mai veche abordare tehnica, formala, a pietei. Ea este utilizata pentru a indica modificarile de pret si de tendinta atat pentru piata in ansamblu ei cat si pentru titluri individuale.

Descoperirea rasturnarilor de tendinta ale indicilor bursieri s-au realizat prin analiza graficului, in care se prezinta cursurile de deschidere a celor doi indici Dow Jones: indicele actiunilor industriale si indicele actiunilor societatilor feroviare. Prin studierea evolutiei

celor 30 si respectiv 20 de titluri cuprinse in cadrul celor doi indici, s-au stabilit mai multe tipuri de fluctuatii ciclice. Aceste cicluri au fost clasificate de Dow in cicluri primare sau principale, secundare si minore. [CESA

Trend-ul primar sau principal este ciclul pe termen lung care conduce piata ascendent sau descendent, el poate acoperi o perioada de pana la patru ani. Acest tip de fluctuatie indica tendinta generala a pietei.

Tendintele secundare sau reactii intermediare se manifesta sub forma unor forte restrictive asupra trend-ului primar, cu tendinta de a corecta deviatiile de la limitele generale. Ele sunt evolutii ascendente pana se atinge o faza pe termen lung descendenta sau invers. Aceste trend-uri secundare se pot desfasura pe durata a unei saptamani sau a catorva luni.

Trend-urile minime sunt fluctuatiile zilnice sunt neglijabile, cu o valoare analitica scazuta, datorita duratei scurte si variatiei reduse in amplitudine.

Supozitia de la care pleaca teoria lui Dow este relativ simpla: o piata este in crestere ('bull market') atunci cand se ating cresteri succesive ce survin dupa corectii secundare incadrate intr-un trend ascendent, ca in figura 1. Teoria mai cere ca toate corectiile secundare descendente sa fie de mai scurta durata si amplitudine decat cele ascendente.

Situatia inversa va fi valabila pentru o piata in scadere ('bear market').


Valoare indice de piataFig.1 Evolutia pietei cu trend ascendent

TimpO piata puternica, cu o tendinta continua, fie ca este 'bull market' - in crestere sau 'bear market' - in scadere, este cea pe care ambii indicatori evolueaza in aceeasi directie. Cand mediile au tendinte opuse, piata este considerata slaba sau nehotarata.

Exista, in principal, doua critici aduse acestei teorii si anume: faptul ca fluctuatiile secundare nu sunt foarte clar determinate, iar cea de a doua, ca metoda nu face decat sa confirme evolutia pietei pe termen lung si nu sa o anticipeze. [BGM,9Chiar mai mult, in economia moderna, exista o serie de relatii, uneori invizibile si foarte complexe destul de greu de surprins fara ajutorul unor mijloace de calcul performante. O astfel de relatie complexa exista intre fluxurile de numerar, rata dobanzilor pe termen lung si pietele de capital.

Conform teoriei Dow, daca se studiaza evolutia celor doi indicatori care stau la baza ei, in momentul in care rata inflatiei si rata dobanzilor pe teren lung scad, atunci pietele de capital ar trebui sa cunoasca perioade de crestere, datorita faptului ca celelalte forme de investitii preferate in perioadele inflationiste cum ar fi: investitii in valori imobiliare, aur, sau depozite bancare, sunt parasite in favoarea investitiilor cu randament mai ridicat – investitiile in valori mobiliare – actiuni, obligatiuni sau alte produse ale pietelor de capital. Acesta ar trebui sa fie comportamentul investitorilor – din punct de vedere teoretic, in realitate nu se intampla intotdeauna astfel. In figura se poate

observa ca in ultimii 60 de ani au existat multe exceptii de la regula amintita.
Dow 0 Industrial

Dow 20 Obligatiuni

Indexul preturilor de consum

Sursa: Basics of trading_ Internet journal_2 02


Fig. 2 Corelatia dintre evolutia indecsilor Dow 30 si Dow 0 pentru NYSE si rata inflatiei


Din grafic se poate observa ca au existat de-a lungul timpului multe perioade in care practica a contrazis teoria. Fapt ce se datoreaza conexiunilor complexe care exista in cadrul economiilor moderne, relatii greu de observat si foarte greu de previzionat fara ajutorul unor modele economico - matematice complexe. Calculatoarele pot fi antrenate si invatate sa detecteze astfel de situatii exceptionale, decizia si actiunea apartine insa tot factorului uman, specialistului, investitorului, el va hotari, pe baza informatiilor pe care le detine, daca va cumpara sau va vinde.Metoda mediilor mobile de convergenta - divergenta


Metoda mediilor mobile de convergenta - divergenta este unul dintre cei mai importanti indicatori de moment si se calculeaza conform formulei:

MMCD Mavg 1 ) Mavg 2 )

unde MMCD - medie mobila a raportului de convergenta divergenta; Mavg(12) – media mobila exponentiala cu perioada de 12 zile; Mavg(26) - media mobila exponentiala cu perioada de 26 zile.


Acest indicator este un oscilator, ce arata relatia dintre cele doua medii mobile; pentru a-l putea analiza se mai calculeaza un indicator suplimentar numit trigger , determinat ca o medie mobila exponentiala cu perioada de noua zile.


Semnale de cumparare sunt generate cand oscilatorul MMCD creste deasupra trigger-ului, iar semnalele de vanzare sunt in momentul in care MACD scade sub trigger (fig.3). S-au reprezentata grafic MMCD si cursul bursier pentru Whirlpool in anul 20 1. Sagetile orientate in sus reprezinta un semnal de cumparare si apar in momentul in care MMCD depaseste trigger-ul, iar sagetile orientate in jos reprezinta semnale de vanzare si au fost trasate in momentul in care MMCD a fost depasit de trigger, unde trigger ul este

reprezentat prin linia punctata din cadranul superior – MMCD (fig. 3).Sursa: NYSE Bulletin

Fig 3. Evolutia actiunilor Whirpool si graficul determinat pe baza mediilor mobileAtunci cand se produce o miscare puternica a pretului, ca de exemplu in octombrie sau la inceputul lui februarie, indicatorul da semnale puternice si inainte de miscarea preturilor, dar pentru oscilatii mici ale pretului, ca la mijlocul lunii noiembrie, acest indicator nu a fost util. [BGM 7], [CC 99]Una din cele mai aspre critici aduse acestui indicator este ca el furnizeaza adesea semnale false sau intarziate asupra pietei, aceasta deficienta provine din faptul ca el este determinat pe baza datelor istorice, din trecut este de fapt un post calcul, astfel investitorii care se bazeaza pe analiza tehnica pierd foarte multe oportunitati de investitii intre aparitia semnalelor de vanzare sau cumparare.


3. Oscilatorul stocastic


Oscilatorul stocastic compara relatia dintre pretul de inchidere al unei actiuni cu plaja de variatie a pretului pentru o perioada de timp.

Indicatorul stocastic se traseaza cu ajutorul a doua linii. Linia principala este denumita C, a doua linie, numita %M, este o medie mobila a %C.

Formula oscilatorului stocastic cuprinde patru variabile si anume :


Perioada %C – este numarul de perioade folosit in calculul stocastic;


Perioada lenta %C – aceasta variabila controleaza uniformizarea interna a variabilei


C. O valoare de 1 reprezinta un oscilator rapid, in timp ce o valoare de 3 reprezinta un oscilator lent.

Perioada %M – este numarul de perioade in functie de care se calculeaza media mobila a lui %C. Media mobila este denumita %M si se deseneaza cu o linie punctata deasupra lui %C.

Metoda M –este tipul de medie aritmetica, exponentiala, variabila sau ponderata)


folosita pentru a calcula perioada M.


Valoarea lui % C se obtine din urmatorul raport:


Inchiderea

curenta - Minimul

pretului minim in %C

perioade


100

Maximul pretului maxim in %C

perioade - Minimul pretului minim in %C

perioade


De exemplu, pentru a calcula %C cu perioada de 10 zile se va determina, in primul rand, maximul celor mai mari preturi de tranzactionare si minimul celor mai mici preturi de tranzactionare din ultimele 10 zile. Sa presupunem ca in timpul celor 10 zile de tranzactionare cel mai mare pret maxim a fost 46 si cel mai mic pret minim a fost 3 , cu o

plaja de variatie de 8. Daca inchiderea curenta a fost 1, %C se calculeaza dupa formula:


  %C100
Aceasta valoare de 37,5% arata ca valoarea de inchidere din ziua curenta este la un nivel de 37, % din plaja la care s-a tranzactionat in ultimele 10 zile. Daca inchidereacurenta ar fi fost 42, %C ar fi fost 50%, ceea ce inseamna 50% din plaja la care s-a tranzactionat in ultimele 10 zile.

Se calculeaza apoi o medie mobila a valorilor folosind o perioada specificata de catre %M, medie care capata chiar denumirea de %M.

Oscilatorul stocastic variaza intotdeauna intre % si 100%. O valoare de 0% arata ca inchiderea din ziua curenta a avut cel mai mic nivel din cele specificate in x zile de tranzactionare. O valoare de 100% arata ca inchiderea curenta a avut cea mai mare valoare din ultimele x zile de tranzactionare.

Exista mai multe metode de interpretare a acestui indicator, in functie de semnalele date de el, se pot elabora anumite planuri de actiune, ca de exemplu:

cumpara cand oscilatorul (%C ori %M) scade sub un anumit nivel (de exemplu 0) si apoi creste deasupra acestui nivel si vinde cand oscilatorul creste deasupra unui anumit nivel (de exemplu 80) si apoi scade sub acest nivel;

cumpara cand %C creste deasupra %M si vinde cand %C scade sub linia %M (in acest caz se urmaresc divergentele: cand cursul atinge noi maxime in timp ce oscilatorul inregistreaza minime, inseamna ca pretul va scadea ;


Sursa: NYSE Bulletin


Fig. 4. Evolutia titlurilor firmei AVON Products si graficul realizat conform metodei oscilatorului stochastic


Sagetile orientate in sus reprezinta semnale de cumparare si au fost trasate in momentul in care %C creste deasupra lui %M , iar sagetile orientate in jos reprezinta semnale de vanzare si sunt reprezentate pe grafic atunci cand indicatorul C scade sub linia indicatorului %M (fig. .).Un oscilator este prin definitie un instrument de masura a vitezei de evolutie a pietei. Pe orice trend, ascendent sau descendent, preturile evolueaza cu o viteza mai mare, mai mica sau constanta. O diminuare a vitezei de evolutie a preturilor - preturile cresc sau scad mai incet – reprezinta un semnal ca trendul actual s-ar putea modifica.

Majoritatea indicatorilor prezentati anterior isi gasesc o exprimare grafica, de aceea se poate afirma ca analiza tehnica se bazeaza foarte mult pe utilizarea si analiza graficelor, acestea reprezinta instrumentul fundamental al specialistilor in analiza tehnica.


INTERPRETAREA INDICATORILOR SI ANALIZA GRAFICA A EVOLUTIEI PIETELOR DE CAPITAL

Asa cum s-a aratat pana acum, in analiza tehnica se folosesc o serie de indicatori care arata si estimeaza evolutia generala a unui titlu sau a pietei. [CC2,99] Pentru ca un indicator sa fie eficient in prognozarea evolutiilor viitoare, el ar trebui:

sa ofere un semnal corect;


sa emita semnalul cu o perioada de anticipare suficienta, astfel incat sa justifice actiunea de vanzare / cumparare;

sa fie valabil o anumita perioada de timp.


Indicatorii actuali de pe piata nu ofera in mod consecvent semnale corecte, cu alte cuvinte uneori este posibil ca ei sa anunte o crestere a pietei, dar piata sa aiba ulterior o evolutie negativa. Chiar in conditiile in care un indicator genereaza un semnal corect, este posibil ca in momentul in care el este interpretat, piata deja a evoluat. Revenind la caracteristicile indicatorilor, se pune intrebarea daca evolutia semnalata a durat suficient timp pentru a se actiona pe piata.

Se poate intampla, ca intre indicator si piata sa existe perioade de anticipare nepotrivite, de exemplu, este posibil ca piata sa evolueze inaintea indicatorului si, in consecinta, acesta se dovedeste inoperant. Daca cele doua serii de timp sunt studiate prin metode statistice si matematice si se va constata ca ele tind sa evolueze simultan, atunci indicatorul isi pierde calitatea sa de anticipare [CC2,99 , [PI94]

Pentru investitorul neinitiat, indicatorii de presiune utilizati in analiza tehnica, precum si larga varietate de grafice sunt considerate, de cele mai multe ori, constructii matematice foarte complexe, putin intelese. Realitatea este ca, majoritatea lor nu au un substrat matematic si nici o complexitate atat de mare. De exemplu, nu exista nici o evidenta palpabila care sa arate ca cei care tranzactioneaza asa-zisele odd-lot -uri obtinrezultate inferioare, respectiv superioare celor implicati in tranzactiile cu 'round-lot'-uri. Mai mult, deseori, performantele obtinute de managerii fondurilor mutuale se dovedesc mai slabe chiar decat cele ale unui indice al pietei neadministrat, astfel incat pare mai rational sa se urmeze o strategie total opusa de cea pe care o aplica acestia la un moment

dat.


Analiza tehnica se bazeaza foarte mult, in prognozarea evolutiilor pietei si a titlurilor precum si fundamentarea deciziilor de investitii, pe analiza grafica a evolutiei indicatorilor. In continuare vor fi prezentati o serie de indicatori si elementele predictive care le furnizeaza.


3.1. Media mobila

Media mobila (moving average - MM) este un indicator de moment ce se calculeaza dupa urmatoarea formula:


1 N

N

 
F(t 1) A (t - j

j

unde: N - numarul de perioade anterioare incluse in calcul; A t j+ -valoarea actiunii la momentul (t-j+1);

F t+ - valoarea previzionata la momentul (t+1)


Graficul acestei functii este foarte important pentru analiza tehnica, atunci cand se calculeaza o medie mobila, se face o analiza matematica a preturilor medii a unei actiuni peste o perioada predeterminata de timp, o data cu modificarea pretului actiunii are loc si o evolutie ascendenta sau descendenta a mediei mobile.

Media mobila se poate calcula prin cinci metode: simpla (aritmetica , exponentiala, triunghiulara, variabila si ponderata. Ea se poate aplica la cursul de inchidere, cursul de deschidere, cursul maxim, cursul minim, la volumul tranzactiilor sau chiar la alta medie mobila.

Singura diferenta consta in ponderile acordate fiecarei date din serie, astfel:


media aritmetica acorda aceeasi pondere tuturor datelor din serie,


media exponentiala si media ponderata acorda o mai mare importanta celor mai recente valori din serie,

la calculul mediei mobila triunghiulara sunt importante datele din mijlocul seriei,

iar media mobila variabila se calculeaza in functie de volatilitate preturilor.Utilizata pentru un titlu anume, media mobila simpla nu serveste numai pentru determinarea tendintei pe termen lung a variatiilor de curs bursier, ci este, adesea, considerata ca instrument de previziune si, mai precis, un instrument care poate indica momentul oportun pentru o actiune de vanzare sau de cumparare a unui titlu.

In figura 5. se prezinta graficul evolutiei unei serii de cursuri de deschidere ale unui titlu mobiliar, ajustate cu o medie mobila de 200 de zile, s-a desenat DJIA (19 0-

1995) (Dow Jones Industrial Average) si media mobila cu decalaj de 200 zile. Sagetile orientate in sus sunt semnale de cumparare, iar cele orientate in jos sunt semnale de vanzare.


Sursa : NYSE Bulletin


Fig.5. Evolutia indicelui DOW-Jones Industrial pe o perioada de 20 de ani


Se poate estima o modificare a tendintei atunci cand curba mediilor mobile este inca in crestere, iar curba cursurilor bursiere are deja o evolutie descendenta. In momentul intersectiilor, modificarea de tendinta nu este semnificativa decat in masura in care curba mediilor mobile se aplatizeaza. Acest lucru este un semnal care indica sfarsitul fazei de crestere si furnizeaza o indicatie de vanzare. Realizand rationamentul invers, in care tendinta pe termen lung este descrescatoare, semnalul este susceptibil de interpretare ca o indicatie de cumparare.

Atunci cand graficul cursurilor bursiere prezinta o panta pozitiva si superioara celei a mediilor mobile, exista o cerere de titluri nesatisfacuta, care conduce 1a cresterea cotei titlului mobiliar respectiv si invers, daca panta cursurilor este negativa si inferioara mediilor mobile, piata prezinta o oferta excedentara dintr-un titlu, care conduce la scaderea pretului acestuia. Atunci cand cele doua curbe se intersecteaza, piata este in echilibru.Elementul critic in calcularea mediei mobile il reprezinta perioada luata ca decalaj. Cea mai folosita medie mobila este cea cu perioada de decalaj de 9 de saptamani (200 zile). [BGM97]


3. Graficul prin bare


Aceasta metoda este in mod particular utilizata pentru a reprezenta variatiile de curs intr-un interval de timp dat: zilnic, saptamanal, lunar sau alte perioade mai mari.[PI94][CC ,99]

Graficul se reprezinta intr-un sistem de axe gradate aritmetic, in care abcisa reprezinta unitatea de timp aleasa, iar ordonata reprezinta diferitele niveluri ale cursurilor unui titlu.

Tabelul 1 Evolutia cursurilor unei actiuni intr o luna
Saptamana

Ziua

Luni

Marti

Miercuri

Joi

Vineri

Curs max

Curs mincurs2 3 4

Fig. 6 Graficul prin bareSe traseaza pe grafic cursul cel mai mare si cel mai mic dintr o saptamana (tabelul


1) acestea se unesc printr-o dreapta verticala. Se traseaza apoi cursul de inchidere la sfarsitul perioadei (cursul de vineri) printr-un segment de dreapta orizontal, indreptat spredreapta si cursul de deschidere de la inceputul perioadei (luni), printr-o dreapta orizontala indreptata spre stanga. Interpretarea graficului prin bare se bazeaza pe doua concepte importante: nivelul de rezistenta si nivelul de sprijin (fig.6).

Nivelul de rezistenta reprezinta zona dintr-o tendinta ascendenta pe termen lung, denumita si zona de consolidare, pe parcursul careia cursurile bursiere se plafoneaza. Fenomenul se explica prin faptul ca procesul de crestere a cursurilor este generat de un excedent al cererii in raport cu oferta titlului mobiliar analizat. Se constata, astfel, apropierea unui moment in care investitorii asteapta realizarea de profituri. Oferta este totusi compensata prin implicarea de noi investitori, atrasi de cursurile ridicate inregistrate anterior. Se constata astfel o glisare laterala a cursurilor intre limite destul de mici, care constituie nivelul de rezistenta. Daca, la inceputul unei asemenea perioade, cursurile depasesc acest nivel de rezistenta, trebuie sa ne asteptam la o noua crestere, care, la randul sau, va fi stabilizata la un moment dat.

Nivelul de sprijin reprezinta o perioada de stabilitate in cazul unei scaderi a cursurilor bursiere pe o perioada indelungata. Evolutia negativa a cursurilor e determinata de un excedent al ofertei de titluri, aceasta evolutie poate fi incetinita prin interventia investitorilor – cumparatori, care estimeaza ca nivelul cel mai de jos posibil a fost atins. Similar cazului precedent, se creeaza o glisare laterala a cursurilor, si se formeaza astfel

nivelul de sprijin.

Curs


Fig.7 Nivelurile de rezistenta si sprijin la graficul prin bare

Timp


O consecinta importanta a analizei grafice consta in faptul ca, atunci cand nivelul de rezistenta este depasit, se poate estima ca fenomenul va continua pana la urmatoarea stabilizare a cursurilor, la un nou nivel de sprijin. Analistii cauta mai intai sa determine evolutia globala, cu ajutorul ”liniei de tendinta’’. Deoarece aceasta evolutie poate fi comparata cu miscarea mareelor, analistii aleg valorile celor doua niveluri, atunci cand curba cursurilor urmeaza indeaproape tendinta estimata.a                                                                            b

Fig. 8 Determinarea liniei de tendinta in graficul prin bare


In figura 8.a se poate observa cum nivelul de jos al valului atinge un nivel superior. Se poate astfel trasa o linie de tendinta ascendenta. Totusi, un grad mai mare de certitudine se obtine atunci cand cursurile se indeparteaza semnificativ de aceasta dreapta, dupa ce punctul superior a fost depasit. Rationamentul invers este prezentat in figura 8.b.

3.3. Graficul de tip japonez candlesticks”


In anii 6 0 japonezii au inventat o metoda de analiza tehnica pentru a analiza contractele de orez. Aceasta tehnica a fost numita analiza candlestick”. Steven Nison a popularizat graficul prin candlestick in restul lumii si a devenit cel mai cunoscut expert in interpretarea acestui tip de grafic [CC2,99]


Metoda de reprezentare grafica prin candlesticks (sfesnice) este oarecum similara celei prin bare. Reprezentarea grafica prin metoda candlesticks permite evidentierea evolutiei de ansamblu a unei zile bursiere (de crestere sau scadere), prin compararea cursului de inchidere cu cel de deschidere.(fig .9)Fig. 9. Elementele reprezentarii grafice prin „candelstick


Plecand de la conceptiile orientale despre cele doua tipuri de energie (Yin, negativa si Yang pozitiva), analistii japonezi realizeaza o similitudine intre comportamentul bursier al unei zile si infuziile de energie corespunzatoare. Astfel, un curs de inchidere superiorcelui de deschidere corespunde unei zile cu energie negativa (zi Yin sau zi negativa), iar un curs de inchidere inferior unuia de deschidere corespunde unei zile de energie pozitiva (zi Yang sau zi pozitiva). Axioma metodei rezida in interpretarea ca o piata este economic pozitiva daca se inregistreaza evolutii ascendente ale cursurilor titlurilor (sau ale indicelui general). Graficul corespunzator va fi format din mai multe desene standard, care au insa elemente comune .

un dreptunghi vertical corpul), ale carui limite sunt date de cursurile de inchidere si de deschidere ale zilei respective.

bare verticale pe linia mediana a dreptunghiului, dar in afara acestuia, denumite umbre, ce reprezinta cursurile extreme ale zilei respective (situate in afara intervalului deschidere inchidere

culoarea corpului reprezenta evolutia bursiera a zilei: pozitiva (dreptunghi alb) sau negativa (dreptunghi negru).

Acest tip de figura candlestick) permite o mai buna analiza a evolutiei bursiere pe parcursul unei zile, atat pentru un anumit titlu mobiliar, cat si pentru piata in ansamblul sau. In functie de valorile pe care le iau cele patru tipuri de cursuri dintr-o zi se pot determina mai multe configuratii de baza care se pot clasifica in trei mari categorii: configuratii de crestere, de scadere sau neutre.

Pentru exemplificare se va folosi graficul candlestick al firmei CORN LTD. In figura 10 se poate observa ca trendul de crestere este insotit de linii goale (pret de inchidere mai mare decat pretul de deschidere), iar trendul descrescator este insotit de linii umplute (pretul de deschidere este mai mare decat pretul de inchidere)

Sursa:NYSE Bulletin

Fig. 10 Evolutia cursurilor actiunilor firmei Corn Ltd reprezentata cu ajutorul graficului candelstickLiniile bearish inghititoare” apar in punctele A si B ( si pretul se micsoreaza substantial). Liniile bullish inghititoare” apar in punctele ,2,3 si pretul urca in mod substantial.

Graficele indica o evolutie precisa a preturilor intr-o anumita perioada de timp. Din studiul graficelor, un investitor poate sa-si faca o imagine despre volatilitatea pietei - un element important in evaluarea riscului unei tranzactii. Graficele pot fi folosite si ca instrumente de management financiar, ele ajuta la stabilirea punctelor limita si stop, ele reflecta comportamentul pietei, comportament care poate fi subiectul unor repetari in viitor generand asa-numita sezonalitate a preturilor

Exista o serie de aplicatii pe calculator, unele chiar adevarate sisteme expert, care sunt folosite de investitori pentru a-si construi propria prognoza privind evolutia preturilor. In prognoza pietei s-au facut pasi insemnati cu rezultate foarte bune, in special, in prognoza pe perioada scurta.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat