QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

ANALIZA FACTORIALA A PROFITULUI OPERATIONAL ( a marjei brute fata de costul bunurilor vandute)ANALIZA FACTORIALA A PROFITULUI OPERATIONAL ( a marjei brute fata de costul bunurilor vandute)


Profitul operational are rolul de a acoperi cheltuielile de distributie, cheltuielile generale de administratie si cheltuielile financiare, astfel incat firma sa obtina un profit suficient de mare pentru a remunera corespunzator actionarii.

In functie de domeniile de activitate, analiza factoriala a profitului operational se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor modele:

;


;


, unde:

CA = = valoarea cifrei de afaceri nete;

= cheltuielile de productie aferente cifrei de afaceri nete sau costul bunurilor vindute si al serviciilor prestate;

= profitul operational mediu la 1 leu cifra de afaceri neta;

= timpul total lucrat de personalul intreprinderii in cursul exercitiului financiar;

= valoarea medie a activelor fixe.


EXEMPLU –Analiza rezultatelor din exploatare si valorile indicilor preturilor de vanzare si ale costurilor de productie practicate de o intreprindere sunt conform datelor prezentate in tabelul urmator :


- lei -

INDICATORI

SIMBOL

REALIZAT IN PERIOADAANTERIOARA


CURENTA


Cifra de afaceri neta (lei)

S qv  x pCostul bunurilor vandute si al serviciilor prestate (lei)

S qv  x cpProfitul operational (lei)

POIndicele mediu al preturilor de vinzare

IpIndicele mediu al costurilor de productie

IcRata marjei brute din vinzari (rata rentabilitatii comerciale)


Sa se analizeze profitul operational conform modelului 2.Indicele mediu al preturilor de vanzare se calculeaza in functie de cifra de afaceri neta evaluata in pretul de vinzare aferenta perioadei curente si cifra de afaceri neta recalculata pe baza preturilor de vinzare ale perioadei anterioare.

Indicele mediu al costurilor de productie se determina pe baza cifrei de afaceri nete, evaluata in costul de productie aferente perioadei curente si cifrei de afaceri nete recalculate pe baza costurilor de productie ale perioadei anterioare.

De regula, indicele mediu al costurilor de productie este inferior indicelui mediu al preturilor de vinzare.34.657.700 – 24.825.800 = 9.831.900 lei,


din care:unde:

;Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }