QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Abordarea sistemica a coruptiei

ABORDAREA SISTEMICA A CORUPTIEI

Coruptia intregului sistem apare acolo unde acesta a cuprins mai intai o parte a lui- in multe situatii devenind parte integranta, astfel sistemul nu mai poate functina fara ea.  Coruptia intregului sistem este precum calciiul lui Ahile pentru reformele anticoruptie, existand situatii in care un nou guvern decis sa atace coruptia se afla in imposibilitate de a reforma sistemul pe care trebuie sa se sprijune pentru a guverna.

Heidenheimer (1996) a realizat un studiu comparativ si a furnizat cateva concepte utile in intelegerea diferitelor tipuri de coruptie. Definitia pe care el a utilizat-o are la baza comportamentul deviant de la norme al membrilor organizatiilor publice tinand cont, de asemenea, si de modul in care opinia publica, membrii organizatiilor si cetatenii definesc actele de coruptie. Abordarea sistemica se concentreaza asupra distributiei diferitelor tipuri de coruptie in diferite sisteme sociale, creand un model de predictie a actelor de coruptie care pot fi intalnite in diferite sisteme sociale caracterizate de diferite tipuri de cultura. El vorbeste despre sisteme caracterizate de o cultura traditionala care are la baza relatiile familiale, sisteme bazate pe relatii patron - client, culturi bazate pe relatia sef - subordonat si culturi civice.Conform teoriei lui, putem vorbi despre coruptie marunta, regulata si agravata. Incadrarea unui act de coruptie intr-o categorie sau alta are in vedere atat efectul asupra functionarii societatii, cat si masura in care acest act este sau nu comun unui anumit sistem social.

* Coruptia marunta este atunci cand un membru al unei organizatii publice deviaza putin de la reguli pentru beneficiul prietenilor.

* Coruptia regulata este caracterizata de: acceptarea, de catre membrii organizatiilor publice, de cadouri pentru a fi binevoitori; nepotism in acordarea de contracte sau functii in organizatiile publice; membri ai organizatiilor publice care beneficiaza de deciziile luate in aceste organizatii prin intermediul altor organizatii in care sunt membri.

* Coruptia agravata este caracterizata de: daruri asteptate de catre membrii organizatiilor publice ca o conditie esentiala pentru a oferi anumite drepturi cuvenite; membrii organizatiilor publice si cetatenii ignora probe clare de coruptie; membrii organizatiilor publice tolereaza crima organizata in schimbul unor recompense.Hendenheimer introduce o categorizare aditionala:

* coruptia alba este caracterizata de faptul ca atat elitele, cat si publicul percep anumite comportamente de coruptie ca tolerabile si nu intreprind nimic impotriva lor;

* daca actele de coruptie sunt considerate inacceptabile atit de elite cat si de majoritatea publicului, atunci putem vorbi despre coruptia neagra";

* in categoria coruptiei gri intra actele care sunt percepute diferit de elite si de public.

Abordarea sistemica permite analize comparative, dar nu trece dincolo de aparente, nu patrunde in centrul problemei, pentru a determina cum functioneaza coruptia.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }