QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Caracteristicile tehnologice de turnare
Topitura metalica - cu temperatura egala cu Tturnare incalzeste forma de turnare - cu temperatura initiala egala cu mediul ambiant Tforma ( T0 sau egala cu temperatura de pre-- incalzire ( in cazul formelor metalice , numite uzual cochilii ) si pe masura racirii sale , fluiditatea se micsoreaza si vascozitatea ei creste . Fluiditatea nu trebuie privita insa numai ca proprietatea opusa vascozitatii , ci include o serie de elemente legate in principal de urmatoarele grupe de parametrii tehnologici :

a. - Caracteristicile aliajului turnat ( proprietati termofizice - temperatura de topire sau
solidificare , caldura masica specifica , conductibilitate termica ;( proprietati metalurgice - interval de solidificare ,
caldura latenta de solidificare , nivelul palierelor eutectice si eutectoide ;

( proprietati fizice ale fazei metalice lichida ( topitura ) si solida ( piesa propriu - zisa ) - densitate , tensiune superficiala , reactivitate chimica , oxidabilitate , vascozitate .

b. - Proprietatile materialului formei si miezurilor ( caracteristicile termofizice - temp. de vitrifiere , rezistenta minima sub sarcina la incalzire si contactul direct cu topitura , caldura masica specifica , conductibilitatea termica ;

In aceasta categorie intra si coeficientii termofizici sintetici , cumulari ai proprietatilor singulare enumerate si anume :

- coeficientul global de acumulare a caldurii de catre forma , bf ::


bf =


unde (f este coeficientul de conductibilitate termica al materialului formei , in W/m.grd ;

cpf -- caldura masica specifica , in J/Kg.grd ;


df - densitatea amestecului de formare indesat , in Kg/m3 .


Pentru topitura care se raceste , intra in discutie coeficientul de difuzibilitate termica a ; deci :

b - coeficientul de difuzibilitate termica a aliajului ( topiturii ) aa :


aa =


unde (a este coeficientul de conductibilitate termica al aliajului ( topiturii ) , in W/m. grd ;

pa - caldura masica specifica , in J/Kg-grd

da - densitatea aliajului lichid turnat , Kg/m

-- roprietatile tehnologice ale formei de turnare ( gradul de indesare , continutul de umiditate , rugozitatea suprafetelor active ale formei si miezurilor , natura liantului marimea adaosurilor carbonice , organice si combustibile - generatoare de atmosfera reducatoare si " carbune lucios - negru de fum " depus pe granulele de cuart , temperatura initiala sau de preincalzire -in cazul formelor metalice , utilizarea vopselelor refractare de protectie a suprafetelor active , refractarizarea amestecului de formare respectiv ) ;

- parametrii procesului de turnare : ( deosebit de importanta este temperatura de turnare si de supraincalzire a topiturii , viteza de turnare ( debitul specific ) , presiunea metalestatica si inaltimea de turnare in raport cu forma .

Pentru canalele retelei de turnare intra in discutie coeficientii hidraulici locali de rezistenta , care duc la pierdere de energie ( viteza ) : rugozitatea peretelui format , schimbarea directiei de curgere , modificarea sectiunii transversale a canalului prin care se realizeaza curgerea , lungimea parcursului de curgere - umplere prin : sifon , direct sau cu alimentare laterala , e.t.c.
Cu alte cuvinte , despre notiunea de fluiditate a topiturilor metalice destinate turnarii se discuta numai in corelatia concreta cu forma de turnare si parametrii procesului de turnare , concomitent cu natura aliajului ( feros , neferos si marca acestuia )
La racirea topiturii , in forma de turnare , fliditatea cat si curgerea au de suferit , viteza de umplere scazand vizibil la marimea suspensiilor de faza solida in jetul de topitura .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }