QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Partea civila - dobandirea calitatii de parte civila si drepturile si obligatiile partii civile in procesul penal

Partea civila - dobandirea calitatii de parte civila si drepturile si obligatiile partii civile in procesul penal


Conform art.24 al.2, persoana vatamata care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal are calitatea de parte civila. Pentru a putea dobandi calitatea de parte civila in procesul penal, persoana vatamata trebuie sa aiba dreptul, potrivit legii civile, de a obtine in justitie repararea  prejudiciului cauzat prin infractiune. Au acest drept persoanele care au suferit un prejudiciu moral sau material ca urmare directa a savarsirii unei infractiuni. Afara de persoana care a suferit in mod direct prejudiciul, pot dobandi calitatea de parte civila in procesul penal si alte persoane prin subrogare in drepturile partii civile, cu conditia ca prejudiciul acestora sa fie pricinuit in mod nemijlocit prin infractiune.
Dobandirea calitatii de parte civila se face prin constituirea ca parte civila. Constituirea ca parte civila se poate face in scris sau oral, atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul judecatii pana la citirea actului de sesizare a instantei (art.15 al.2). Corelativ cu acest drept acordat persoanei vatamate, art.76 al.2 impune organelor judiciare obligatia de a pune in vedere persoanei vatamate ca se poate constitui parte civila daca a suferit un prejudiciu material sau moral. Codul nu impune o anumita formula pentru constituirea ca parte civila, astfel incat orice manifestare de vointa din care rezulta explicit sau implicit vointa persoanei prejudiciate prin infractiune de a fi dezdaunata are valoarea constituirii ca parte civila.

Partea civila indeplineste in procesul penal functia procesuala de sustinere a pretentiilor civile decurgand din pagubele provocate de infractiune. Aceasta functie, similara functiei de invinuire din latura penala a procesului, consta in activitatea de promovare si de exercitare a actiunii civile, ceea ce implica formularea cererii de reparatii civile, dovedirea existentei si intinderii pagubei suferite, exercitarea cailor de atac.Partea civila se bucura pe parcursul procesului penal de aceleasi drepturi procesuale ca si partea vatamata, dar numai in ceea ce priveste latura civila a procesului. Dreptul de a face apel, respectiv recurs nu este ingradit insa numai la latura civila a cauzei ci poate privi si latura penala.

Partea civila poate cumula si calitatea de parte vatamata, exercitand in aceasta situatie atat actiunea penala cat si actiunea civila, activitatea sa desfasurandu-se in ambele laturi ale procesului penal (art.15 al.3).

Calitatea de parte civila inceteaza prin renuntarea acesteia la pretentiile civile formulate, renuntare ce trebuie sa imbrace forma unei declaratii exprese si neechivoce.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }