QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Organizarea sistemului judiciar din s.u.a.ORGANIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR DIN S.U.A.


In S.U.A. gasim un sistem judiciar format din doua structuri diferite: o structura specifica statelor componente si o structura federala.Ambele sunt organizate in forma piramidala.


Sistemele judiciare statale


Fiecare din cele 50 de state componente ale federatiei are un sistem judiciar propriu stablit de propria Constitutie.In general, in toate statele americane, jurisdictia se realizeaza prin Tribunalele de Prima-Instanta, Curti de Apel si Curtea Suprema.   Exista si unele exceptii, in sensul ca in unele state nu exista Curti de Apel.
Tribunalele de Prima-Instanta au o componenta generala, atat in materie civila cat si in materie penala.Se mai numesc si Tribunale District, de Circuit, sau Curti Superioare.Judecata se face in fata unui singur judecator si a unui juriu format din 6 sau 12 jurati.Juriul se formeaza atat in materie civila cat si in materie penala.Pentru a se degreva activitatea Tribunalelor de Prima-Instanta de cauzele mai putin importante, in unele state s-au creat si instante inferioare, in genul unor judecatori de pace.

Curtile de Apel realizeaza activitatea de control judiciar asupra hotararilor pronuntate de Tribunalele de Prima-Instanta.Apelul are an vedere doar problemele de drept, nu si cele de fapt care raman in componenta exclusiva a Tribunalelor.In majoritatea statelor, exista si o Curte de Apel, dar in statele cu o populatie mai mare sunt doua Curti de Apel.Judecata se face in complet format din mai multi judecatori, intre 3 si 15, in functie de fiecare stat.

Curtea Suprema are rolul de a realiza o interpretare uniforma a legii la nivelul fiecarui stat american.Texas e si stat in care exista doua Curti Supreme, in materie civila si in materie penala.Judecata se face in fata unui complet format dintr-un numar impar de judecatori: 5, 7 sau 9.
PERSONALUL JUDICIAR DIN S.U.A


Judecatorii sunt de regula alesi dupa un sistem propriu fiecarui stat in parte pentru un mandat ce poate fi reinnoit.In unele state nu se cere in mod obligatoriu ca judecatorii sa aiba studii juridice.

Judecatorii federali sunt selectati dupa o procedura mai stricta in cadrul caruie e obligatorie pregatirea juridica si efectuarea unui stagiu profesional intr-o anumita profesie juridica(de regula avocatura).

Judecatorii Curtilor Federale precum si cei de la Curtea Suprema de Justitie sunt inamovibili.

La nivelul fiecarui district federal functioneaza cate un procuror federal numit de presedintele S.U.A pentru un mandat de 4 ani, cu avizul Senatului.


Procurorul general al S.UA. conduce Departamentul Federal de Justitie, este si membru al Guvernului, detinand portofoliul justitiei.


Avocatii sunt organizati in Barouri la nivelul tuturor statelor componente ale Federatiei.Avocatii cu o vechime in profesie de cel putin 3 ani pot sa devina membri ai Baroului Curtii Supreme.Incepand cu 1978, toate Barourile americane sunt organizate intr-o asociatie unica care joaca un rol important in mentinerea vietii democratice americane.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }