QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Notiune si caractere juridice persoana fizicaNotiune si caractere juridice persoana fizica


1.Notiune

Definitie

Legea nu defineste in mod expres numele, desi reglementeaza structura, stabilirea, modificarea si schimbarea acestuia .Insa in doctrina numele este definit ca fiind cuvantul sau cuvintele care individualizeaza persoana fizica in societate1.

Aceasta definitie nu e suficienta pentru ca nu reflecta calitatea esentiala a numelui, aceea de a fi un drept personal nepatrimonial.Tinand seama ca in articolul nr.12 alineat 1 din Decretul nr.31/1954 se arata ca orice persoana are “dreptul la numele stabilit sau dobandit potrivit legii”, iar in articolul nr.7 punctul 1 din Conventia privind drepturile copilului se arata ca acesta “este inregistrat imediat dupa nasterea sa si are de la aceasta data un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si in masura posibilului, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi crescut de acestia” poate fi definit numele ca acel atribut sau mijloc de identificare a persoanei fizice care consta in dreptul omului de a fi individualizat in familie si in societate, prin cuvinte stabilite, in conditiile legii, cu aceasta semnificatie.


Structura

Structura legala a numelui este stabilita de articolul nr.12 alin.nr.2 din Decretul nr.31/1954: “Numele cuprinde numele de familie si prenumele”.


Terminologie

Atat in doctrina cat si-n legislatie si-n jurisprudenta, termenul nume primeste doua acceptiuni:

- stricto sensu, prin acest termen se intelege numai numele de familie desemnat si prin expresia “nume patronimic”

- lato sensu, prin termenul nume, se desemneaza atat numele de familie cat si prenumele, acesta din urma desemnandu-se si prin expresia “nume de botez”.


In terminologia aratata, numele nu se confunda nici cu pseudonimul, nici cu porecla.


Continutul dreptului la nume

Urmatoarele prerogative alcatuiesc continutul numelui:

dreptul de a purta sau de a folosi numele

dreptul de a cere indreptarea greselilor de scriere a numelui in actele de stare civila sau de identitate

dreptul de a se opune la folosirea numelui de catre o alta persoana, fara indreptatire.


2.Caracterele juridice ale numelui

Natura numelui, de drept personal nepatrimonial, serveste la descinderea caracterelor juridice ale acestuia. Astfel,

caracterele numelui sunt:

opozabilitatea “ergo omnes”, care se refera la faptul ca numele ca drept personal nepatrimonial este si un drept absolut.

inalienabilitatea, in sensul ca numele nu poate fi donat, “vandut”, instrainat. Atunci cand sunt indeplinite conditiile legii, numele este transmis prin filiatie, casatorie, adoptie, dar titularul numelui nu este lipsit de acesta.imprescriptibilitatea, in sensul ca dreptul la nume este imprescriptibil atat extinctiv deci oricat ar dura neexercitarea lui, acest drept la nume nu se stinge, cat si achizitiv, in sensul ca dreptul la nume nu poate fi dobandit decat in conditiile legii.

personalitatea, care reflecta stransa legatura dintre nume si persoana fizica care il poarta, acesta putand fi exercitat numai personal, de catre titular, nu prin reprezentare. Numai pentru minori se admite ca exceptie de la         acest principiu, reprezentarea in procedura schimbarii pe cale administrativa a numelui acestuia.

universalitatea consta in faptul ca toti oamenii au dreptul la nume. In acest sens articolul nr.12 alineat nr.1 din Decretul nr.31/1954 prevede: “orice persoana are dreptul la nume stabilit sau dobandit potrivit legii”, iar articolul nr.7 punctul nr.1 din Conventia privind drepturile copilului arata:   “copilul este inregistrat imediat dupa nasterea sa si are de la aceasta data dreptul la un nume”.

legalitatea, reflecta conditiile dobandirii, modificarii si schimbarii numelui stabilite numai prin lege asa cum mentioneaza articolul nr.12 din Decretul nr.31/1954.

unitatea, specifica numelui aceasta ilustreaza ca desi alcatuit din numele de familie si prenumele, totusi acestea impreuna individualizeaza aceeasi persoana fizica.


3.Note

1.Pentru asemenea definitie a se vedea C.Statescu,

Drept civil, 1970,pagina nr.107.

2.In acelasi sens, articolul nr.8 punctul nr.1 din

Conventia privind drepturile copilului stabileste ca:

“Statele parti se angajeaza sa respecte drepturile copilului de a-si pastra identitatea, inclusiv cetatenia, numele sau si relatiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege fara amestec”Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }